Forum Lagata.pl: Co moglibyście mi polecić ? - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Co moglibyście mi polecić ?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Michał80 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 1
  • Rejestracja Wed, 16 Jun 10

Napisano 16 June 2010 - 20:42

Mam gorącą prośbę do osób, które słuchają, interesują się muzyką klasyczną. Ta prośba to pytanie : Jakie znacie na prawdę dobre utwory klasyczne z tych mniej znanych ?
Chodzi mi o utwory, które wywołują w Was zachwyt, poczucie obcowania z pięknem, z arcydziełem itp odczucia. Zaznaczam raz jeszcze : nie chodzi mi o L. van Beethovena, J.S. Bacha czy F. Chopina, ale o cenne dzieła, które w jakiś sposób znalazły się poza mainstreamem. Staram się ostatnio odnajdywać takie utwory, ale to bardzo trudne ze względu na całkowitą ilość dostępnej muzyki klasycznej jak i dostępność informacji o niej. Będę szczególnie wdzięczny za wskazanie tytułów czy autorów pochodzących sprzed XVI / XVII wieku.
Bardzo jestem ciekaw co moglibyście mi zasugerować.
Żeby samemu coś dać to od siebie polecam Wam utwory współczesnego interpretatora muzyki klasycznej Jordi'ego Savall'a (+ grupę Hesperion XX i XXI)i jego wykonania takich utworów jak : "Paxarico tu te lammas", "Apo xeno moros" czy przepiękny utwór "La Salve", albo utwór Henry'ego Purcell'a "Let me weep" z wokalem Marii Keohane. Warto też zwrócić uwagę na mniej znane utwory A. Vivaldi'ego i wyjść poza kanon "Czterech pór roku". ;)

Z góry dziękuję za wszelkie ewentualne odpowiedzi i pozdrawiam.

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   marshall 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 2764
  • Rejestracja Mon, 09 Oct 06

Napisano 16 June 2010 - 20:55

Wiesz o gustach się nie dyskutuje więc jedyne co mogę ci polecić to słuchać, słuchać i wybierać perełki ;) Najlepiej włącz sobie rmf classic w internecie i pewnie coś ci przypadnie do gustu prędzej czy później. W playerze na ich stronie wyświetlają się tytuły aktualnych utworów więc nie trzeba się zastanawiać co to :D

Jako bonus jeden z moich ulubionych utworów (co prawda wiek XIX ale muzykę klasyczną tworzy się i dziś):
Gabriel Fauré Pawana Op. 50:

Warto poszperać bo opracowań jest wiele (wokalizacje, flet+gitara, tylko gitara... ;) ).
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Opcje tematu:

Strona 1 z 1