Forum Lagata.pl: internet z satelity - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

internet z satelity

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Diorek 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 100
  • Rejestracja Mon, 26 May 08

Napisano 20 May 2010 - 21:06

czy ktoś korzystał lub korzysta z dostępu do internetu za pośrednictwem satelity?? jak wyglądają koszty oraz jaki wpływ ma pogoda na jakość połączenia??
testy...

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Deletor 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 399
  • Rejestracja Sat, 25 Jul 09

Napisano 24 October 2010 - 22:47

Net - satelita?! Chodzi Tobie o internet przez talerz satelitarny?? Kto Tobie takich głupot naopowiadał. Talerz satelitarny jest jedno kierunkowy. Nie ma w sumie czegoś takiego jak internet przez satelitę. Nawet jeśli chcesz mieć głupie VOD w dekoderze musisz podłączyć do netu. Antena satelitarna odbiera tylko sygnał nie wysyła niczego.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   ANIOŁ 

• Dziecko Nocy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 4758
  • Rejestracja Thu, 20 Nov 08

Napisano 24 October 2010 - 22:57

Wyświetl postUżytkownik Deletor dnia 24 October 2010 - 22:47 napisał

Net - satelita?! Chodzi Tobie o internet przez talerz satelitarny?? Kto Tobie takich głupot naopowiadał. Talerz satelitarny jest jedno kierunkowy. Nie ma w sumie czegoś takiego jak internet przez satelitę. Nawet jeśli chcesz mieć głupie VOD w dekoderze musisz podłączyć do netu. Antena satelitarna odbiera tylko sygnał nie wysyła niczego.

Mylisz się i to bardzo od co najmniej 15 lat jak nie wiecej jest możliwosc internetu z satelity zobacz sobie np tutaj http://www.dostawcy-...net-satelitarny
Tylko jest to w sumie droga sprawa i szybkosc daje wiele do życzenia
Je Veux d'l'amour, d'la joie, de la bonne humeur

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Deletor 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 399

Napisano 24 October 2010 - 23:14

Może trochę się źle wyraziłem są telefony satelitarne więc i internet satelitarny też może być. Ale antena satelitarna nie ma nadajnika ma tylko odbiornik. Ale ogólnie się nie stosuje satelitarnego.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   ANIOŁ 

• Dziecko Nocy
  • Wyświetl galerię
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 4758

Napisano 24 October 2010 - 23:29

Wyświetl postUżytkownik Deletor dnia 24 October 2010 - 23:14 napisał

Może trochę się źle wyraziłem są telefony satelitarne więc i internet satelitarny też może być. Ale antena satelitarna nie ma nadajnika ma tylko odbiornik. Ale ogólnie się nie stosuje satelitarnego.

Stosuje oto fragment z jednej ze stron oferujacych taki internet

Cytat

Internet dwukierunkowy to nasza przewaga

* Dwudrożna komunikacja (downlink/uplink) ASTRA2Connect – kanał zwrotny również przez satelitę
* Odbiór danych do terminala z prędkością między 256 kbit/s - 2.048 kbit/s (downstream)
* Wysyłanie danych od terminala między 64 kbit/s - 128 kbit/s (upstream)
* Pozycja satelitów: 23,5°E
* Niezależność od istniejących naziemnych linii telefonicznych, sieci GSM itd.
* Natychmiastowa dostępność w całej Europie

Czyli jednak można,technika była na tym poziomie już jak pisałem około 15 lat temu tylko wtedy był to strasznie drogi sprzet, pamietam że zestaw do dwukierunkowego internetu satelitarnego to był koszt około 4 tysięcy zł.

Cytat

Download 4Mbit/s
ASTRA2Connect to dwukierunkowy satelitarny dostęp do internetu. Ponieważ dane są wysyłane i odbierane poprzez satelitę, nie jest potrzebne jakiekolwiek połączenie z naziemnymi sieciami telekomunikacyjnymi. Usługa pozwala na prędkość ściągania do 4 Mbit/s oraz wysyłania danych do 256 kbit/s.

Ale nie wszyscy dostawcy korzystaja z dwukierunkowego internetu...

Cytat

System skyDSL do pracy wykorzystuje tzw. kanał zwrotny, który może być realizowany przez dowolny naziemny, komutowany dostęp do internetu: modem analogowy, sieć NMT, GSM z transmisją danych (w tym GPRS), ISDN. Jako kanał zwrotny można również wykorzystać łącze oferujące stały dostęp do internetu takie jak, np.: ADSL.
Polski operatorem skyDSL jest firma Technologie satelitarne.

Cytat

Zestaw Satelitarny Astra2Connect

Zamawiając szybki Internet satelitarny otrzymasz Zestaw Satelitarny,
w skład którego wchodzi:

* Konwerter nadawczo-odbiorczy iLNB

* Modem z funkcjonalnością mostka IP (bridge)

* Offsetowa antena satelitarna o średnicy 79 cm

* Sensor akustyczny
Zestaw montażowy
* Przy zamówieniu możesz wybrać opcje zakupu lub najmu zestawu do usługi Astra2Connect

Zakup zestawu
Jednorazowy zakup zestawu do Internetu satelitarnego 1599.00 zł

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Deletor 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 399

Napisano 25 October 2010 - 00:00

No to na to wygląda że po prostu jestem w tyle. Nie dawno na ten temat dyskutowałem z osobą która wydaje się być w miarę poinformowana. Ale widać trzeba było potwierdzić sobie te info w necie. Ale i tak nie ładował bym się w satelitarny internet. Moim zdaniem już lepszy jest mobilny. I od jakiegoś czasu się zastanawiam nad kupnem sobie. Tylko jeszcze się zastanawiam czy lepsza kom z dotykowym wyświetlaczem do neta czy lepiej net do laptopa. Są plusy i minusy rozwiązania.. Jeszcze co do internetu satelitarnego to i tak bym go nie polecał. Pogoda patrząc na TV sat ma trochę do gadania zwłaszcza jeśli w miedzy czasie pakiety nie będą dochodziły do celu.

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   ANIOŁ 

• Dziecko Nocy
  • Wyświetl galerię
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 4758

Napisano 25 October 2010 - 00:04

Wyświetl postUżytkownik Deletor dnia 25 October 2010 - 00:00 napisał

No to na to wygląda że po prostu jestem w tyle.

Czuj się rozgrzeszony przez Anioła :mruga,mało się o tym pisze raczej i mówi w Polsce wiec mogłeś nie wiedzieć,akurat od lat sie interesuje techniką satelitarną i pewnie w jakimś magazynie przeczytałem o tym, bo wiedziałem o tym jeszcze zanim podłaczyłem sobie NET :letssin:

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Deletor 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 399

Napisano 25 October 2010 - 00:17

No w sumie prawda, znając życie jeszcze kilka lat i po światłowodach będziemy mieli właśnie satelitarne łącza. Przynajmniej na taką logikę to może być tańsze rozwiązanie dla operatorów. Postawić antenę na bloku i puścić kable do mieszkań czy podobne rozwiązania. Albo tańsze konwertery i kto będzie chciał ten będzie miał antenę. Swoją drogą jakie te satelity muszą mieć komputery aby dać radę obsłużyć tyle danych. TV + net + jakieś inne dane.

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   pomeran 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 28
  • Rejestracja Thu, 23 Dec 10

Napisano 29 December 2010 - 18:57

Z tego co wiem internet satelitarny jest główną domeną np. Vectry. I wiedzie się jej całkiem nieźle, bo jest drugim największym dostawcą internetu w Polsce. A tutaj macie cennik Vectry
Jak działa niestety nie wiem, nigdy nie użytkowałem

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   pomeran 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 28
  • Rejestracja Thu, 23 Dec 10

Napisano 05 August 2011 - 22:28

Od czasu ostatniego postu sytuacja na rynku internetu satelitarnego dosyć się zmieniła. Koszty instalacji i miesięczny abonament są już bardziej "ludzkie"
Tutaj macie stronę, na której zostały zawarte wszystkie firmy działające na Polskim rynku oferujące internet satelitarny

Opcje tematu:

Strona 1 z 1