Forum Lagata.pl: Świadkowie - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Świadkowie

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17121
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 28 April 2010 - 21:53

Zazwyczaj świadkami na ślubie są osoby o różnej płci (najczęściej Pana Młodego reprezentuje przyjaciel lub brat, a Pannę Młodą przyjaciółka bądź siostra), nie ma jednak żadnych przeciwwskazań, aby na ślubie świadkami były osoby tej samej płci. Według Prawa Kanonicznego osoby mające sprawować funkcję świadka muszą być osobami pełnoletnimi, żyć zgodnie z nauką Kościoła. Nie mogą nimi być osoby żyjące w związkach niesakramentalnych lub te, które nie przystąpiły do sakramentu bierzmowania.

Kilka dni przed ślubem

Formalności kościelne – oboje świadkowie muszą zgłosić się osobiście do kancelarii parafialnej (na plebanii) kościoła w którym odbędzie się ślub Młodych. Zabierają ze sobą dowody osobiste, ponieważ do dokumentów zawarcia związku małżeńskiego muszą zostać wpisane nazwiska świadków, daty urodzenia oraz adresy zamieszkania. Podczas uroczystości ślubnej wypada, żeby świadkowie jako pierwsza para po Młodych przyjęli komunię świętą.

Dzień Ślubu

Jeżeli świadkowie jadą do kościoła z Parą Młodą jednym samochodem świadek podjeżdża po Pana Młodego, następnie jadą po świadkową a na koniec po Pannę Młodą. Jeżeli jadą oddzielnym samochodem oboje świadkowie podjeżdzają pod dom Pana Młodego a następnie po Pannę Młodą.

Świadek powinien mieć przygotowany kosz z “fantami” (alkohol i cukierki dla dzieci) w przypadku gdyby na drodze Młodzi napotkali bramę.

Oboje uczestniczą w błogosławieństwie Młodych, które odbywa się w domu Panny Młodej.
Pod kościołem świadkowie zgodnie z życzeniem Młodych instruują gości odnośnie ceremonii, np. wprowadzają do odpowiednich ławek w kościele, mogą to być również ustalenia typu: kto obsypuje Młodych ryżem, grosikami itp., lub gdzie będą składane życzenia po ceremonii - przed kościołem czy na sali weselnej.

Świadek nie może zapomnieć przed ceremonią o dostarczeniu obrączek do zakrystii kościoła.
W zależności od ustaleń: wchodzą do kościoła jeszcze zanim wejdzie Para Młoda i zajmują przygotowane dla nich miejsca przed ołtarzem, za stołkami młodych, świadkowa prawe, a świadek lewe miejsce; lub podczas marsza weselnego wchodzą zaraz za Parą Młodą

Jako pierwsi składają Młodym życzenia( męzczyzna jako pierwszy) po czym stają za nimi i odbierają : świadek – prezenty lub koperty, świadkowa – kwiaty.

Będąc na sali rozmieszczają gości przy stole weselnym – najlepiej jeżeli są wcześniej rozstawione na stole wizytówki z imieniem i nazwiskiem oraz ogólny plan na którym można odszukac swoje miejsce, nie biegając po sali.

Obowiązki świadka

Rola świadka kojarzy się zwykle panom z organizowaniem wieczoru kawalerskiego. Jeśli Pan Młody zgłosi zapotrzebowanie na tego typu imprezę, to oczywiście obowiązkiem świadka jest jej zorganizowanie. Niemniej jednak na tym jego rola się ani nie zaczyna, ani nie kończy.
Skoro jednak tak wielu panom osoba świadka kojarzy się jednoznacznie z wieczorem kawalerskim, warto wspomnieć o nim szerzej. Najczęściej impreza taka odbywa się na tydzień przed zaplanowanym ślubem, jej organizację należy jednak rozpocząć znacznie wcześniej. Jeśli wieczór kawalerski ma się odbyć w mieszkaniu świadka lub Pana Młodego (względnie innym miejscu, które nie wymaga wcześniejszej rezerwacji), zadbać należy o gości, muzykę i oczywiście odpowiedni poczęstunek. Jeśli impreza ma się odbyć „na mieście”, warto odpowiednio wcześniej zarezerwować lokal lub jego część – tak, by bawiący się panowie mieli pełną swobodę. Przede wszystkim jednak świadek powinien mieć na uwadze, że wieczór kawalerski organizowany jest dla Pana Młodego, a nie jego znajomych (a o tym dość często w ferworze przygotowań i atrakcji świadkowie zdają się zapominać). Należy więc wcześniej zorientować się w oczekiwaniach przyjaciela – tak, by ostateczny efekt to jemu najbardziej przypadł do gustu.

Czas oderwać się jednak od strony czysto rozrywkowej i przejść do najpoważniejszych zobowiązań, jakie przyjmuje na siebie świadek.

Powinien on przede wszystkim czuwać przy Panu Młodym. Przyjęło się, że to właśnie on w dniu ślubu zobowiązany jest przybyć po Pana Młodego i razem z nim wyruszyć po jego narzeczoną, to także on podczas ceremonii wręcza obrączki. Odbiera je przed ceremonią (a najlepiej, by zrobił to jeszcze przed wyjściem z domu Pana Młodego) i od chwili, w której spoczną w jego kieszeni przejmuje nad nimi całkowitą pieczę.
Przekazanie obrączek w trakcie uroczystości, odbywa się na wyraźne polecenie księdza (w przypadku ślubu kościelnego lub konkordatowego), więc zorientowanie się „kiedy i komu” nie stanowi problemu - obrączki przekazuje się duchownemu udzielającemu ślubu. W przypadku ślubu cywilnego, polecenie takie wydaje urzędnik. Zdarza się też, że świadek przekazuje obrączki bezpośrednio Młodej Parze (w razie wątpliwości zawsze można zwrócić się wcześniej do osoby udzielającej ślubu i poprosić o udzielenie odpowiedzi na dręczące pytania – dzięki temu w czasie ceremonii trema świadka na pewno będzie znacznie mniejsza).
Mile widziane jest wzniesienie przez świadka pierwszego toastu na weselu i wygłoszenie krótkiego przemówienia. Opracować je warto wcześniej i skonsultować przynajmniej z kilkoma osobami, przede wszystkim ze świadkową. Ważne jest, by było ono dla Młodej Pary elementem zaskoczenia, ale niemniej istotne, by w jego treści nie znalazła się żadna „gafa”. Dlatego najbezpieczniej jest przygotować je i przekazać kilku recenzentom, którzy naniosą korekty i przekażą swoje uwagi. Należy też pamiętać o tym, by toast nie był zbyt długi (wznoszenie go nie jest okazją do wspominania kolei losów Młodej Pary), może bowiem zwyczajnie zanudzić zgromadzonych gości. Koniecznie natomiast należy złożyć życzenia Młodym i w kilku słowach zwrócić się do ich rodziców.

Strój świadka w dniu ślubu powinien być nienaganny. Eleganckie buty i garnitur, krawat – to konieczność. Swoim wyglądem świadek potwierdza wzniosłość i uroczystość ceremonii zaślubin.

Obowiązki świadkowej

Rola kobiety-świadka różni się nieco od roli świadka-mężczyzny. W jeszcze mniejszym stopniu koncentruje się ona na formalnościach związanych ze ślubem – jej głównym zadaniem jest wspieranie Panny Młodej, której emocje dają znać o sobie zwykle wcześniej niż w przypadku Pana Młodego.
Niewątpliwie jest miło, gdy świadkowa pomaga w wyborze sukni ślubnej i dodatków. Obiektywne spojrzenie i ocena są bowiem bardzo cenne, tak samo jak wszelkie uwagi lub korekty – oczywiście wygłoszone w sposób subtelny i dyplomatyczny. Krytyczną uwagę zawsze łatwiej usłyszeć od osoby bliskiej, a taką niewątpliwie jest przecież świadkowa.

Jeśli Panna Młoda ma ochotę na wieczór panieński, to świadkowa odpowiada za jego zorganizowanie. Powinna zadbać o to, by na zabawie zjawiły się najbliższe znajome Panny Młodej i by impreza trafiła w gust „gwiazdy wieczoru” (świadkowa najlepiej powinna wiedzieć, czy jej przyjaciółka lubi huczne zabawy, czy też jest zwolenniczką przyjęć kameralnych).

W dniu ślubu rola świadkowej skupia się przede wszystkim na dopilnowaniu, by Panna Młoda czuła się uspokojona w kwestiach dotyczących spraw organizacyjnych. Przyjęło się także, że to świadkowa wpina we włosy Panny Młodej welon - dobrze więc, by pojawiła się ona w domu przyszłej mężatki odpowiednio wcześniej.

Strój świadkowej powinien być oczywiście elegancki, absolutnie jednak nie może przyćmić stroju Panny Młodej. Wykluczona jest także kreacja w kolorze sukni ślubnej. Najlepszym rozwiązaniem będzie założenie jasnego, eleganckiego kompletu. Jeśli bezpośrednio po ślubie goście udają się na wesele, świadkowa może pozwolić sobie na bardziej efektowną kreację, wciąż jednak powinna pamiętać, że w tym dniu nie ma prawa przyćmić Panny Młodej.

Ważnym elementem dopełniającym całość stroju, jest także wiązanka i o tym nie należy zapominać. Świadkowa powinna mieć wiązankę komponującą się z jej strojem, mniejszą jednak od wiązanki Panny Młodej.

zródło: ekspert weselny

Użytkownik magia edytował ten post 28 April 2010 - 22:05

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17121

Napisano 29 April 2010 - 22:16

No i muszę zwrócic się do Was z prośbą. Przyjaciółka dała mi delikatnie znać, że byłoby jej miło gdybym wzniosła toast na jej weselu. Przyznam się, że czuje się niepewnie w takich sytuacjach i kompletnie nie wiem co powiedzieć. Może cos mi doradzicie, bo czasu nie mam już dużo. Będę wdzięczna za każdą pomoc. smile.gif

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   lovely-daisy 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 5829
  • Rejestracja Sun, 09 Jul 06

Napisano 03 May 2010 - 12:33

magia - może krótko jakoś zabawnie historię miłości młodych? O tym jak zaaferowana przyjaciółka zwierzała Ci się, że fajnego faceta poznała i kto by się spodziewał, że tak to się wszystko skończy? I że życzysz im wszystkiego najlepszego, dużo zdrowia, miłości i dużo dzieci? coś na ten kształt ja bym chyba powiedziała smile.gif
Dołączona grafika

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17121

Napisano 03 May 2010 - 12:41

Znamy sie od "zerówki" i chciałam wpleść motyw o przyjazni, ale obawiam się żeby nie wyszło zbyt patetycznie. smile.gif czuje sie osaczona tam bedzie 120 osób. wink.gif

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   lovely-daisy 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 5829
  • Rejestracja Sun, 09 Jul 06

Napisano 03 May 2010 - 12:48

Jak tyle ludu, to pewno przy końcowych stołach Cię słychać w ogóle nie będzie wink.gif chyba że mikrofon Ci dadzą wink.gif
Ale z tym motywem waszej przyjaźni to faktycznie ostrożnie, bo to ślub i miłość najważniejsza smile.gif
Ja bym zaczęła może poważnie coś 2-3zdania a potem jakieś zabawne zakończenie smile.gif
Dołączona grafika

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17121

Napisano 03 May 2010 - 12:53

Wszystko jest dograne perfekcyjnie, łącznie z mikrofonem wink.gif Tworze juz od kilku dni , doradzali mi spontaniczne wystąpienie ale na to nie pójde. smile.gif

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   ~Czarna 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1534
  • Rejestracja Wed, 17 Dec 08

Napisano 06 May 2010 - 16:35

magia - i jak idzie? smile.gif

Użytkownik ~Czarna edytował ten post 06 May 2010 - 16:36

Dołączona grafika

Ja kocham Dolcan - i to na życie całe
Ja kocham Dolcan - i nigdy nie przestane
Ja kocham Dolcan - z moich całych sił
Ja kocham Dolcan - dopóki będę żył

___
Yamaha F310 Dołączona grafika

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17121

Napisano 06 May 2010 - 18:20

Mam już koncepcję, ale stres nie mija. Jak się pomylę to chyba ucieknę z wesela... smile.gif

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   jack66 

• Patriarcha
  • Wyświetl galerię
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 12487
  • Rejestracja Wed, 26 Jul 06

Napisano 06 May 2010 - 18:39

CYTAT(magia @ 16 minut temu)
Mam już koncepcję, ale stres nie mija. Jak się pomylę to chyba ucieknę z wesela...

Asia dasz radę smile.gif A stres minie jak Tylko znajdziesz się tam z mikrofonem w reku smile.gif A uciekać z wesela może tylko Panna młoda lub Pan młody wink.gif
W Żyłach Szlachetna Krew W Sercu Poznański Lech !!!

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   ~Czarna 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1534

Napisano 06 May 2010 - 19:01

Ja się zastanawiam, czy by tak mojej świadkowej nie "pomolestować" D.gif
Dołączona grafika

___

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17121

Napisano 06 May 2010 - 19:13

Jacek miło mi, że wierzysz we mnie smile.gif
Czarna jak sie zdecydujesz to toasty mam opanowane smile.gif

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   ~Czarna 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1534

Napisano 06 May 2010 - 19:36

Ok, jedziesz z koksem smile.gif
Dołączona grafika

___

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17121

Napisano 06 May 2010 - 19:38

Czarna ale tak poważnie czy Poguś coś zaplanował i mogę Wam gratulować? smile.gif

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   ~Czarna 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1534

Napisano 06 May 2010 - 19:46

CYTAT(magia @ 6.05.2010, 19:38) <{POST_SNAPBACK}>
Czarna ale tak poważnie czy Poguś coś zaplanował i mogę Wam gratulować? smile.gif

Chyba możesz smile.gif
Dołączona grafika

___

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17121

Napisano 06 May 2010 - 19:51

Gratuluję i cieszę się razem z Wami smile.gif No to mamy kolejną forumową parę smile.gif

Użytkownik magia edytował ten post 06 May 2010 - 19:53

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   ~Czarna 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1534

Napisano 06 May 2010 - 19:54

Dziękuję smile.gif
Dołączona grafika

___

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17121

Napisano 06 May 2010 - 19:57

Coś czuje że teraz razem rozruszamy tematykę ślubną smile.gif

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   ~Czarna 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1534

Napisano 06 May 2010 - 20:08

Hehehe to na pewno D.gif zwłaszcza, że człowiek zielony nie wie za co tu się zabrać i kiedy blush.gif
Dołączona grafika

___

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17121

Napisano 06 May 2010 - 20:17

mam mnóstwo materiałów i nowości na rynku, ale muszę to opracować. Część wrzuce do tematów. Nie ma jeszcze wieczorów panieńskich i kawalerskich ale pojawią sie w najblizszym czasie smile.gif

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Marjanka 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 6
  • Rejestracja Mon, 14 Jun 10

Napisano 14 June 2010 - 15:05

Świadkowie powinni się zająć jeszcze takimi rzeczami jak sporządzenie listy prezentów, a także oklejaniem butelek z wódką :)

Opcje tematu:

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2