Forum Lagata.pl: Co należy zabrać ze sobą w góry? - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Co należy zabrać ze sobą w góry?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17094
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 07 April 2010 - 18:30

Zbliża się czas licznych wyjazdów w góry. Chciałabym aby w tym temacie znalazły się dobre rady dla wyjeżdżających po raz pierwszy w te piekne, ale jednak bardzo niebezpieczne miejsca... Radzimy co nalezy zabrać ze sobą na wyprawę w góry oraz jak się ubrać żeby nasza wyprawa zakończyła się szczęśliwie.

Zacznę od najczęściej popełnianego błędu na szlaku. Spotykałam dziewczyny w klapkach, w butach na koturnie i panów w lakierkach. Góry to nie spacer po plaży, dlatego przed wyjazdem należy zaopatrzyć się w odpowiednie buty. Muszą być wygodne, najlepiej sznurowane, stabilizujące kostkę, podeszwa średniotwarda z bieżnikiem. Na kamienistym szlaku podczas deszczu zazwyczaj jest ślisko. Dobre buty nie są tanie, ale warto w nie zainwestować jesli zamierzamy częściej chodzić po górach. Zawsze pamietajmy o podwójnych skarpetach, bawełnianych lub wełnianych( zależy od pogody).

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   ~Czarna 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1534
  • Rejestracja Wed, 17 Dec 08

Napisano 07 April 2010 - 21:08

Co do butów to tylko trekkingowe - ceny są różne i na tyle wahania spore, że każdy znajdzie coś dla siebie wink.gif Najlepiej żeby podeszwa była z serii Vibram, membrana niekoniecznie... chociaż dobra ładnie chroni stópki. Fajnie, żeby but był ze skóry nubukowej i z jednego kawałka - im mniej szwów i "pierdółkowych ozdóbek" tym lepiej wink.gif do materiałowych nie jestem przekonana...
I jeszcze jedna ważna informacja - buty koniecznie muszą być przynajmniej o rozmiar za duże. Zapobiega to ewentualnemu odchodzeniu paznokci (można złapać przy kilkugodzinnym schodzeniu w dół ze szczytu rolleyes.gif ). I dobrze jeśli są bardziej stabilne dla nogi, czyli powyżej kostki.
I najważniejsza jest PRAWIDŁOWA IMPREGNACJA przed wymarszem.

Skarpety koniecznie bawełniane i grube. Na rynku są ze srebrną nitką (działanie antybakteryjne), ale cena jest...nie mała unsure.gif a czy skuteczne? Nie mam pojęcia tongue.gif

Koniecznie coś przeciwdeszczowego. Pogoda w górach potrafi się nagle zmienić i to diametralnie. Warto mieć przynajmniej zwykłą pelerynę przeciwdeszczową za 10zł.

Koniecznie termos z gorącą słodką herbatą, lub woda z sokiem (gorące).

Jakieś jedzenie, które daje "szybki zastrzyk energii" - czyli cukry proste.

W wyższe góry i na długie wyprawy fajnie mieć jednak kijki. Warto oszczędzać kolana, bo jednak później potrafią doskwierać sad.gif

Jak sobie coś przypomnę to dopiszę tongue.gif

Użytkownik ~Czarna edytował ten post 07 April 2010 - 21:10

Dołączona grafika

Ja kocham Dolcan - i to na życie całe
Ja kocham Dolcan - i nigdy nie przestane
Ja kocham Dolcan - z moich całych sił
Ja kocham Dolcan - dopóki będę żył

___
Yamaha F310 Dołączona grafika

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   ANIOŁ 

• Dziecko Nocy
  • Wyświetl galerię
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 4758
  • Rejestracja Thu, 20 Nov 08

Napisano 09 April 2010 - 16:52

Co do butów to ceny wcale nie są takie wysokie bo sięgają od już 150 zł do 550 już najdroższe, ale osobiscie sobie kupiłem 5 lat temu Campusy za 249 zł i do tej pory są całe i wyglądają prawie jak nowe bo dbam o nie i je regularnie impregnuję,wiec prosty rachunek 250 zł na 5 lat czyli wychodzi 50 zł na rok to uważam tanio jak w biedronce cool.gif laugh.gif

Co do czegoś do jedzenia to warto zabrać tabliczkę czekolady.

Ja zwykle jak sie gdzies wybieram w góry to zabieram ze sobą mały zestaw opatrunków,2 bandaże elatysczne,nóż o raz 1l termos z kawą lub cherbatą no i oczywiscie coś przeciwdeszczowego w stylu pelerynka czy coś takiego,parasolki odradzam..... dry.gif

Co do tego że ktoś idzie w laczkach czy lakierkach to mnie wcale nie dziwi,w koncu gdzie jak gdzie ale w tym kraju idiotów nie brakuje lets.gif

Użytkownik ANIOŁ edytował ten post 09 April 2010 - 16:57

Je Veux d'l'amour, d'la joie, de la bonne humeur

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17094
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 09 April 2010 - 20:24

Wychodząc w góry powinniśmy ubrać się warstwowo, czyli "na cebulkę". W ten sposób jesteśmy przygotowani na różne warunki pogodowe. Ubranie powinno być tak dobrane, aby nie dochodziło do przegrzania ani do wyziębienia w chłodne dni... bielizna, polar, kurtka chroniąca przed deszczem. Dodatkową zaletą tak skomponowanego ubioru jest wykorzystanie właściwości izolacyjnych powstających warstw powietrza. Nie zapominajmy o czapce i rekawiczkach kiedy wybieramy się w wyższe partie gór, tam śnieg leży nawet w maju. W upalne dni przyda się czapka z daszkiem i okulary z filtrem.

Do apteczki proponowanej przez Anioła dodalabym jeszcze różnej wielkości plastry, zwyczajny bandaz, wodę utlenioną, sterylne gaziki, tabletki przeciwbólowe, małe nożyczki.

zawsze zabieram dodatkowe sznurowadła i latarkę.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   ANIOŁ 

• Dziecko Nocy
  • Wyświetl galerię
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 4758
  • Rejestracja Thu, 20 Nov 08

Napisano 09 April 2010 - 20:38

CYTAT(magia @ 9.04.2010, 20:24) <{POST_SNAPBACK}>
Do apteczki proponowanej przez Anioła dodalabym jeszcze różnej wielkości plastry, zwyczajny bandaz, wodę utlenioną, sterylne gaziki,

To wszystko co wymieniłeś rozumiem pod krótszym opisem "Opatrunki" mrugato2.gif
Je Veux d'l'amour, d'la joie, de la bonne humeur

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   maneta 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 3456
  • Rejestracja Sun, 21 Mar 10

Napisano 12 April 2010 - 14:36

No i przede wszystkim zabieramy mapę smile.gif smile.gif

Spotkałam na szlaku w wysokich górach wycieczkę szkolną, a opiekunka dzieciaków nie miała ze sobą mapy! O zgrozo, co za nieodpowiedzialność. Rodzice wysyłają dzieci na "zieloną szkołę" wierząc, że mają tam fachową opiekę - a tu figa! Jeden opiekun na 20 osób i bez wyobraźni co by było gdyby......

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   ~Czarna 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1534
  • Rejestracja Wed, 17 Dec 08

Napisano 12 April 2010 - 15:25

CYTAT(maneta @ 12.04.2010, 14:36) <{POST_SNAPBACK}>
No i przede wszystkim zabieramy mapę smile.gif smile.gif

Spotkałam na szlaku w wysokich górach wycieczkę szkolną, a opiekunka dzieciaków nie miała ze sobą mapy! O zgrozo, co za nieodpowiedzialność. Rodzice wysyłają dzieci na "zieloną szkołę" wierząc, że mają tam fachową opiekę - a tu figa! Jeden opiekun na 20 osób i bez wyobraźni co by było gdyby......

blink.gif Dla mnie jest to tak oczywista oczywistość, że nawet mi przez myśl nie przeszło, że ktoś może sobie wyjść w góry bez mapy blink.gif
Dołączona grafika

Ja kocham Dolcan - i to na życie całe
Ja kocham Dolcan - i nigdy nie przestane
Ja kocham Dolcan - z moich całych sił
Ja kocham Dolcan - dopóki będę żył

___
Yamaha F310 Dołączona grafika

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   maneta 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 3456
  • Rejestracja Sun, 21 Mar 10

Napisano 13 April 2010 - 13:43

CYTAT(~Czarna @ 12.04.2010, 15:25) <{POST_SNAPBACK}>
blink.gif Dla mnie jest to tak oczywista oczywistość, że nawet mi przez myśl nie przeszło, że ktoś może sobie wyjść w góry bez mapy blink.gif

laugh.gif Dla mnie również smile.gif Widać zdażają się i takie lekkomyslne osoby. Tymbardziej należy ubolewać, że to kadra nauczycielska sad.gif

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Ribery 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 42
  • Rejestracja Thu, 09 Sep 10

Napisano 30 September 2010 - 15:50

Przydałaby się mapa, albo gps jakiś przewodnik - ktoś kto dobrze zna góry. Do tego na pewno odpowiednie ciuchy - może bielizna termoaktywna albo przynajmniej ubrać się na cebulkę. Dobre buty (to podstawa w górach - możesz sobie zerknąć na siulagrande - tam jest spory wybór takich butów) Do tego oczywiście prowiant do plecaka i jakiś śpiwór. No i głowę - w górach trzeba myśleć, co się robi :-)

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   mili_3011 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 12
  • Rejestracja Mon, 14 Jun 10

Napisano 25 January 2011 - 19:25

żel do rąk antybakteryjny dettol :) Można go stosować beż stosowania wody, a higiena rąk w 99,9% zapewniona!!!

Ręcę – ważna droga szerzenia się zakażeń
- przewodu pokarmowego
- skóry
- układu oddechowego

Dlatego w każdej podróży warto zaopatrzyć się w taki produkt dla własnego zdrowia!!

Użytkownik mili_3011 edytował ten post 25 January 2011 - 19:28

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   waldi91 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 2
  • Rejestracja Fri, 18 Mar 11

Napisano 18 March 2011 - 12:17

Wyświetl postUżytkownik mili_3011 dnia 25 January 2011 - 19:25 napisał

żel do rąk antybakteryjny dettol :) Można go stosować beż stosowania wody, a higiena rąk w 99,9% zapewniona!!!

Ręcę – ważna droga szerzenia się zakażeń
- przewodu pokarmowego
- skóry
- układu oddechowego

Dlatego w każdej podróży warto zaopatrzyć się w taki produkt dla własnego zdrowia!!

Dokładnie warto brać ten żel, chyba jest też jakiś inny nie pamiętam jak się nazywa. Podróż w góry bywa długa. Często jemy coś podczas takiego wypadu, a bakterię się przenoszą.

Użytkownik Przymszy edytował ten post 18 March 2011 - 12:32

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Grzesiek2010 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 4
  • Rejestracja Tue, 09 Nov 10

Napisano 15 July 2011 - 12:12

Przy wyprawie w góry podstawą jest odpowiednia odzież, najlepiej zabrać ze sobą ubrania termoaktywne, ponieważ pogoda w górach bardzo dynamicznie się zmienia. Do tego trzeba zadbać również o odpowiednie buty, mogą to być na przykład buty taktyczne. Najlepiej aby były wysokie bo w takim przypadku pozwolą one uchronić kostkę przed zwichnięciem.

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   nicki05 

• Praktykujący
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 95
  • Rejestracja Sat, 07 May 11

Napisano 17 July 2011 - 09:30

Zdrowy rozsądek,dobre chęci,dobrych towarzyszów...
Jedna rada-buty mogą być za pięćset PLN,ale równie dobrze i za pięćdziesiąt.Najważniejsze,żeby były rozchodzone przedtem przez kilka sezonów.Nowych w góry nie zakładajcie.Najlepsze te usztywniające staw skokowy.
Zakażenia w górach nie grożą.A jeżeli już to nie bardziej niż na podolinach.
Nie wiesz,czy to życie,czy gra,toteż zawsze postępuj podług rachunku minimalizacji kosztów pomyłki,jak gdybyś wszystko robił naprawdę.

Opcje tematu:

Strona 1 z 1