Co należy zabrać ze sobą w góry?
Napisano 07 April 2010 - 18:30
Zacznę od najczęściej popełnianego błędu na szlaku. Spotykałam dziewczyny w klapkach, w butach na koturnie i panów w lakierkach. Góry to nie spacer po plaży, dlatego przed wyjazdem należy zaopatrzyć się w odpowiednie buty. Muszą być wygodne, najlepiej sznurowane, stabilizujące kostkę, podeszwa średniotwarda z bieżnikiem. Na kamienistym szlaku podczas deszczu zazwyczaj jest ślisko. Dobre buty nie są tanie, ale warto w nie zainwestować jesli zamierzamy częściej chodzić po górach. Zawsze pamietajmy o podwójnych skarpetach, bawełnianych lub wełnianych( zależy od pogody).
Napisano 07 April 2010 - 21:08
I jeszcze jedna ważna informacja - buty koniecznie muszą być przynajmniej o rozmiar za duże. Zapobiega to ewentualnemu odchodzeniu paznokci (można złapać przy kilkugodzinnym schodzeniu w dół ze szczytu
I najważniejsza jest PRAWIDŁOWA IMPREGNACJA przed wymarszem.
Skarpety koniecznie bawełniane i grube. Na rynku są ze srebrną nitką (działanie antybakteryjne), ale cena jest...nie mała
Koniecznie coś przeciwdeszczowego. Pogoda w górach potrafi się nagle zmienić i to diametralnie. Warto mieć przynajmniej zwykłą pelerynę przeciwdeszczową za 10zł.
Koniecznie termos z gorącą słodką herbatą, lub woda z sokiem (gorące).
Jakieś jedzenie, które daje "szybki zastrzyk energii" - czyli cukry proste.
W wyższe góry i na długie wyprawy fajnie mieć jednak kijki. Warto oszczędzać kolana, bo jednak później potrafią doskwierać
Jak sobie coś przypomnę to dopiszę
Użytkownik ~Czarna edytował ten post 07 April 2010 - 21:10

Ja kocham Dolcan - i to na życie całe
Ja kocham Dolcan - i nigdy nie przestane
Ja kocham Dolcan - z moich całych sił
Ja kocham Dolcan - dopóki będę żył
___
Yamaha F310
Napisano 09 April 2010 - 16:52
Co do czegoś do jedzenia to warto zabrać tabliczkę czekolady.
Ja zwykle jak sie gdzies wybieram w góry to zabieram ze sobą mały zestaw opatrunków,2 bandaże elatysczne,nóż o raz 1l termos z kawą lub cherbatą no i oczywiscie coś przeciwdeszczowego w stylu pelerynka czy coś takiego,parasolki odradzam.....
Co do tego że ktoś idzie w laczkach czy lakierkach to mnie wcale nie dziwi,w koncu gdzie jak gdzie ale w tym kraju idiotów nie brakuje
Użytkownik ANIOŁ edytował ten post 09 April 2010 - 16:57
Napisano 09 April 2010 - 20:24
Do apteczki proponowanej przez Anioła dodalabym jeszcze różnej wielkości plastry, zwyczajny bandaz, wodę utlenioną, sterylne gaziki, tabletki przeciwbólowe, małe nożyczki.
zawsze zabieram dodatkowe sznurowadła i latarkę.
Napisano 09 April 2010 - 20:38
To wszystko co wymieniłeś rozumiem pod krótszym opisem "Opatrunki"
Napisano 12 April 2010 - 14:36
Spotkałam na szlaku w wysokich górach wycieczkę szkolną, a opiekunka dzieciaków nie miała ze sobą mapy! O zgrozo, co za nieodpowiedzialność. Rodzice wysyłają dzieci na "zieloną szkołę" wierząc, że mają tam fachową opiekę - a tu figa! Jeden opiekun na 20 osób i bez wyobraźni co by było gdyby......
Napisano 12 April 2010 - 15:25
Spotkałam na szlaku w wysokich górach wycieczkę szkolną, a opiekunka dzieciaków nie miała ze sobą mapy! O zgrozo, co za nieodpowiedzialność. Rodzice wysyłają dzieci na "zieloną szkołę" wierząc, że mają tam fachową opiekę - a tu figa! Jeden opiekun na 20 osób i bez wyobraźni co by było gdyby......

Ja kocham Dolcan - i to na życie całe
Ja kocham Dolcan - i nigdy nie przestane
Ja kocham Dolcan - z moich całych sił
Ja kocham Dolcan - dopóki będę żył
___
Yamaha F310
Napisano 13 April 2010 - 13:43
Napisano 30 September 2010 - 15:50
Napisano 25 January 2011 - 19:25
Ręcę – ważna droga szerzenia się zakażeń
- przewodu pokarmowego
- skóry
- układu oddechowego
Dlatego w każdej podróży warto zaopatrzyć się w taki produkt dla własnego zdrowia!!
Użytkownik mili_3011 edytował ten post 25 January 2011 - 19:28
Napisano 18 March 2011 - 12:17
Użytkownik mili_3011 dnia 25 January 2011 - 19:25 napisał
Ręcę – ważna droga szerzenia się zakażeń
- przewodu pokarmowego
- skóry
- układu oddechowego
Dlatego w każdej podróży warto zaopatrzyć się w taki produkt dla własnego zdrowia!!
Dokładnie warto brać ten żel, chyba jest też jakiś inny nie pamiętam jak się nazywa. Podróż w góry bywa długa. Często jemy coś podczas takiego wypadu, a bakterię się przenoszą.
Użytkownik Przymszy edytował ten post 18 March 2011 - 12:32
Napisano 15 July 2011 - 12:12
Napisano 17 July 2011 - 09:30
Jedna rada-buty mogą być za pięćset PLN,ale równie dobrze i za pięćdziesiąt.Najważniejsze,żeby były rozchodzone przedtem przez kilka sezonów.Nowych w góry nie zakładajcie.Najlepsze te usztywniające staw skokowy.
Zakażenia w górach nie grożą.A jeżeli już to nie bardziej niż na podolinach.

Logowanie