Forum Lagata.pl: Świadkowie Jehowy - JASKRAWE KŁAMSTWA! - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Świadkowie Jehowy - JASKRAWE KŁAMSTWA!

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   ~Czarna 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1534
  • Rejestracja Wed, 17 Dec 08

Napisano 03 March 2010 - 21:05

Błędy i niekonsekwencje przekładu Biblii Świadków Jehowy Oprócz wielu innych można wyszczególnić najjaskrawsze.

* Przekładu dokonano z języka angielskiego
* Dostawiono słowo "inne" w "Jezus jest stworzeniem wśród innych stworzeń"
* Usunięto tekst np.: "błogosławiona jesteś między niewiastami"
* Wbrew oryginałowi greckiemu w 237 miejscach wstawiono imię Jehowa
* Określenia Ten, Tego, Ojciec, Bóg (do Jezusa), Syn, Duch - pisane są małą literą. Dużą literą piszą jednak kusiciel, szatan, diabeł.
* Zmieniono odniesienie wersów z osoby Jezusa na Boga Ojca, aby zanegować bóstwo Jezusa
* Zmieniono słowo drzewo na pal, słowo krzyż na pal męki (w przedmowie zarzekają się, że jedno słowo odpowiada jednemu słowu oryginału)
* Zmieniono "Jeśli we mnie trwać będziecie" na "Jeżeli pozostaniecie w jedności ze mną" sugerują działanie obok Jezusa, a nie w Nim. Te same greckie słowa w innym miejscu przetłumaczono prawidłowo
* Zmieniono "To jest Ciało moje" na "To oznacza moje Ciało" - w innym miejscu słowo "jest" pozostało niezmienione
* Zmieniono "łamanie chleba" na "spożywanie posiłku"
* Zmieniono "po domach" na "od domu do domu". W innym miejscu "po domach" przetłumaczono prawidłowo. Również jedno greckie słowo "dom" przetłumaczono na dwa, wbrew zapewnieniom przedmowy.
* Słowo "paruzja" oznaczające "przyjście" Jezusa w chwale zmieniono na obecność
* Zmieniono "duchy sprawiedliwych" na "życie duchowe prawych" sugerując że chodzi o żywych a nie zmarłych. Tekst grecki nie zawiera słowa "życie"
* Zmieniono "Ojczyzna niebieska" na "miejsce mające związek z niebem"
* Zamieniono "i" na "a także" aby podważyć bóstwo Chrystusa: "Bóg nasz a także Zbawiciel Jezus Chrystus"
* W scenie z Kany Galilejskiej zmieniono słowa Jezusa, sugerując, że Jezus odrzuca Maryję.
* Określenie "Dawca Życia", "Władca", "przewodnik zbawienia" zmieniono na "Naczelny Pełnomocnik"
* Zmieniono w wiadomym celu "gdy więc zmartwychwstał" na "gdy został wskrzeszony" podobnie "mam moc" na "mam prawo"
* Wers Tes 4:16 sugeruje, że Jezus jest archaniołem
* Aby pokazać, że istnieją dwie klasy zbawionych, przetłumaczono greckie "świątynia" na "sanktuarium świątyni"
* Angielskie i niemieckie wydania mają zamiast "Bądź pozdrowiona" i "Witajcie" - "Dzień dobry"

Nagłe zmiany w doktrynie

Stare "dogmaty"

1. Jezus różny od archanioła Michała (ang. Strażnica XI 1879, str.4).
2. Jezus wszechmogący ("Dokonana Tajemnica" 1925, str. 16)
3. Umarł na krzyżu ("Harfa Boża" 1929, str. 140)
4.Ciało Jego po zmartwychwstaniu Bóg zachował ("Harfa Boża" 1929, str. 174-175)
5. Czasy ostateczne rozpoczęły się w 1799 r. ("Harfa Boża" 1929, str. 239)
6. Można modlić się do Jezusa ("Co kaznodzieja Russell odpowiadał na liczne zadawane jemu pytania", str.290)
7. Zmartwychwstanie 144 tys. rozpoczęło się niewidzialnie w 1878 ("Dokonana Tajemnica" 1925, str. 72)
8. Koniec świata miał nastąpić w 1914 r. ("Strażnica" nr 20/1990, str. 19)
9. Pozwalano na transfuzję krwi do 1945 r. ("Strażnica" rok XCIV (1973) nr 11, str. 17)
10. Niedziela dniem świętym na pamiątkę zmartwychwstania Chrystusa ("Nowe Stworzenie" 1925, str. 592)
11. Obchodzili Boże Narodzenie do 1926 r., nawet w ich Biurze Głównym ("Strażnica" nr 10, 1995, str. 19)
12. O tym, że lud z Ap 7;9 będzie żył w niebie, uczono do 1935 (j.w., str. 20)
13. Święci Starego Testamentu pójdą do nieba, po szczęśliwym 1000-leciu na ziemi ("Harfa Boża" 1929, str. 368)
14. Piramida Cheopsa została zbudowana przez Melchizedeka ("Przyjdź Królestwo Twoje" 1925, str. 367)
15. Ap 12 opisuje narodziny antychrysta ("Dokonana Tajemnica" 1925, str. 219)

Nowe "dogmaty" odpowiadające kolejności ponumerowania starym (żeby wyraźnie zaobserwować różnicę wink.gif )

1. Jezus to archanioł Michał ("Prowadzenie rozmów na podstawie Pism" 1991, str. 132)
2. Jezus nie jest wszechmogący (j.w., str. 391)
3. Umarł na palu - tak nauczają od 1936 r. ("Strażnica" nr 10, 1995, str. 20)
4. Ciało Jego po zmartwychwstaniu zostało zdematerializowane ("Będziesz mógł żyć wiecznie w raju na ziemi" 1990, str. 144)
5. Czasy ostateczne rozpoczęły się w 1914 r. (j.w., str. 154)
6. Nie można modlić się do Jezusa ("Strażnica" nr 24, 1944 r., str. 23)
7. Zmartwychwstanie 144 tys. rozpoczęło się niewidzialnie w 1918 r., ("Strażnica" nr 9, 1993, str. 13)
8. Koniec świata nastąpi za życia niegodziwego pokolenia od 1914 r. (j.w. nr 22, 1995, str. 6)
9. Zabrania się transfuzji krwi ("Prowadzenie rozmów na podstawie Pism" 1991, str. 140)
10. Niedziela pogańskim dniem słońca (j.w., str. 304)
11. Zakazują obchodzenia Bożego Narodzenia ("Prowadzenie rozmów na podstawie Pism" 1991, str. 362)
12. Lud z Ap 7;9 będzie żył na ziemi ("Strażnica", nr 10, 1995, str. 20)
13. Święci Starego Testamentu będą żyć zawsze na ziemi ("Będziesz mógł żyć wiecznie w raju na ziemi" 1990, str. 121)
14. Piramida Cheopsa została zbudowana przy pomocy "siły demonicznej" ("Strażnica" nr 5, 1961, str. 14)
15. Ap 12 opisuje narodziny Królestwa Bożego ("Wspaniały finał objawienia bliski!" 1993, str. 177)

Na koniec nieuctwo i manipulacja

Świadkowie: Nie ma żadnego dowodu, aby którykolwiek spośród świętych pisarzy choćby domyślał się istnienia [Trójcy] w Panu Bogu (The Truine God) (Wykłady nauki apostolskiej)
Prawda: "A nie dano imienia Pana pod niebem, w którym ludzie są zbawieni, jak tylko imię Boga, którym jest Jezus Chrystus Syn Boży", "Panem jest Ojciec i Panem jest Syn, Bogiem jest Ojciec i Bogiem jest Syn, bo zrodzony z Boga jest Bogiem. I tak wedle substancji, swej mocy i istoty jest jeden Bóg, zaś wedle porządku naszego zbawienia to Syn i Ojciec." (św. Ireneusz ur. 140), "Dla osiągnięcia zbawienia człowiek potrzebuje pomocy Ojca, Syna i Ducha Świętego, i nie dostąpi zbawienia, jeśli nie będzie pełnej Trójcy (...) Nie można mówić o czymś niższym i wyższym w istocie Trójcy" (Orygenes ur. 185)

Świadkowie: Klemens Aleksandryjski nazywał Jezusa w jego bycie przedludzkim "stworzeniem", natomiast Boga "nie stworzonym i nieprzemijającym, jedynym prawdziwym Bogiem. Powiedział, że Syn "jest następny po jedynym wszechmocnym Ojcu", ale nie jest mu równy" ("Czy wierzyć w Trójcę, Czy Jezus Chrystus jest Bogiem Wszechmogącym" 1989)
Prawda: ''Niedawno objawił się nam odwiecznie istniejący Zbawiciel (...) przez którego wszystko zostało stworzone. Słowo jako Stwórca dało nam życie w momencie stworzenia świata" (Klemens Aleksandryjski - "Apologie"), "To samo Słowo. będące jednym i drugim, a więc Bogiem i Człowiekiem, ukazało się ludziom jako przyczyna wszystkich dóbr" (Klemens Aleksandryjski - "Apologie"), Klemens Aleksandryjski używa też określenia "Trójca Święta" i mówi, że poganie poprzez nauki o triadach nieświadomie potwierdzają istnienie prawdziwego Boga w Trójcy (Klemens Aleksandryjski - "Kobierce" V; 103,1).

Świadkowie: Obchodzenie święta Bożego narodzenia utorowało sobie drogę (..) nie wcześniej niż w czwartym stuleciu ("Strażnica" nr 15/1957) i twierdzą, że ma rodowód pogański od święta Mitre ustanowionego w 274.
Prawda: "Liber Pontificalis" podaje, że to święto było już obchodzone w I poł. II wieku. A przeciwnik chrześcijaństwa Karlheinz Deschner przyznaje, że w II wieku było już obchodzone w Egipcie. Datę 25 grudnia podaje już Święty Hipolit, żyjący przez cesarzem Aurelianem, który ustanowił święto Mitre.
Dołączona grafika

Ja kocham Dolcan - i to na życie całe
Ja kocham Dolcan - i nigdy nie przestane
Ja kocham Dolcan - z moich całych sił
Ja kocham Dolcan - dopóki będę żył

___
Yamaha F310 Dołączona grafika

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   exit 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 50
  • Rejestracja Fri, 29 Jan 10

Napisano 05 March 2010 - 16:50

CYTAT(~Czarna @ 3.03.2010, 20:05) <{POST_SNAPBACK}>
Prawda: "A nie dano imienia Pana pod niebem, w którym ludzie są zbawieni, jak tylko imię Boga, którym jest Jezus Chrystus Syn Boży", "Panem jest Ojciec i Panem jest Syn, Bogiem jest Ojciec i Bogiem jest Syn, bo zrodzony z Boga jest Bogiem. I tak wedle substancji, swej mocy i istoty jest jeden Bóg, zaś wedle porządku naszego zbawienia to Syn i Ojciec." (św. Ireneusz ur. 140), "Dla osiągnięcia zbawienia człowiek potrzebuje pomocy Ojca, Syna i Ducha Świętego, i nie dostąpi zbawienia, jeśli nie będzie pełnej Trójcy (...) Nie można mówić o czymś niższym i wyższym w istocie Trójcy" (Orygenes ur. 185)

Madrosci sw.Ireneusza,oraz Orygenesa,ktore przytoczylas nie maja potwierdzenia w jakimkolwiek przekladzie pisma sw.ani nie sa dla mnie niczym waznym,jesli chodzi o np. zmartwychwstanie,tak jak wszystkie religie na tym swiecie.Tylko ,,wiara i milosc prowadza do zycia wiecznego,,.Te wszystkie interpretacje to sztuczka szatana,aby w nie odpowiedni sposob czcic Boga i o nim nauczac

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17121
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 05 March 2010 - 21:06

CYTAT(exit @ Dzisiaj, 15:50)
Te wszystkie interpretacje to sztuczka szatana

Szatański argument wink.gif

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   ~Czarna 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1534

Napisano 05 March 2010 - 21:43

CYTAT(exit @ 5.03.2010, 15:50) <{POST_SNAPBACK}>
Madrosci sw.Ireneusza,oraz Orygenesa,ktore przytoczylas nie maja potwierdzenia w jakimkolwiek przekladzie pisma sw.ani nie sa dla mnie niczym waznym,jesli chodzi o np. zmartwychwstanie,tak jak wszystkie religie na tym swiecie.Tylko ,,wiara i milosc prowadza do zycia wiecznego,,.Te wszystkie interpretacje to sztuczka szatana,aby w nie odpowiedni sposob czcic Boga i o nim nauczac

Chyba nie doczytałaś dokładnie co Świadkowie zarzucają wink.gif proponuję przeczytać raz jeszcze smile.gif
Dołączona grafika

___

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   oldi 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 30
  • Rejestracja Sat, 06 Mar 10

Napisano 06 March 2010 - 03:02

A ja w to nie wnikam. mam wielu przyjaciół wsród Świadków Jehowy, choć sam nim nie jestem. I wiecie co ? Nikt mnie nie namawia, żebym był. Świadkowie akceptuja moje wyznanie bez problemu. Dlaczego Katolicy nie akceptuja Świadków? Konkurencja ?

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Miłujący prawde 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2291
  • Rejestracja Fri, 28 Dec 07

Napisano 06 March 2010 - 12:01

CYTAT(~Czarna @ Wczoraj, 20:43)
Chyba nie doczytałaś dokładnie co Świadkowie

głoszą i jaka jest ich historia. Prawda jest jednak, że gdybyś ze 100 razy i więcej, czytała Biblię i literaturę Świadków Jehowy, to i tak nic byś nie zrozumiała. Bo tu potrzebne jest działanie ducha świętego, Jehowa musi pociągnąć do siebie.
Tobie mądrości nie daje.
Na to właśnie dajesz dowody tym tematem.
Poradzę Tobie słowami bardzo cennymi, chociaż przypomina to "rzucanie pereł przed świnie".
Znasz ten fragment z Kazania na Górze, zapisany w Mateusza 7:6:
?Nie dawajcie psom tego, co święte, ani nie rzucajcie swych pereł przed świnie, żeby ich czasem nie podeptały nogami, a obróciwszy się, nie poszarpały was".
A moja rada jest taka:
(Przysłów 3:13-18) "Szczęśliwy jest człowiek, który znalazł mądrość, i człowiek nabywający rozeznania,
 bo lepiej zyskać ją niż zyskać srebro i jako plon mieć ją niżeli złoto.
Cenniejsza jest od korali i nie dorównają jej żadne inne twoje rozkosze.
 Długie dni są w jej prawicy; w jej lewicy bogactwo i chwała.
Drogi jej to drogi przyjemne, a wszystkie jej szlaki są pokojem.
Drzewem życia jest dla tych, którzy się jej uchwycili, a ci, którzy się jej mocno trzymają, będą zwani szczęśliwymi
".
Nie trać czasu na nic niewarte spory. Zajmują Twój umysł, a wówczas to, co masz w nim ucieka - wyparowuje.
Jezus powiedział, ale przeczytaj caly fragment:
"Uczniowie podeszli więc i rzekli do niego: ?Dlaczego do nich mówisz, używając przykładów??
On, odpowiadając, rzekł: ?Wam dano zrozumieć święte tajemnice królestwa niebios, im zaś nie jest to dane.
Bo kto ma, temu będzie dane więcej i będzie obfitował, ale temu, kto nie ma, zostanie odebrane nawet to, co ma.
Właśnie dlatego mówię do nich, używając przykładów, gdyż patrząc, patrzą na próżno i słysząc, słyszą na próżno, i nie pojmują sensu; i spełnia się na nich proroctwo Izajasza, które mówi: ?Słuchając, będziecie słyszeć, ale na pewno nie pojmiecie sensu; i patrząc, będziecie patrzeć, ale na pewno nie będziecie widzieć.
Bo serce tego ludu stało się nieczułe i uszami swymi usłyszeli, nie reagując, i zamknęli swe oczy, żeby czasem nie widzieć swymi oczami i nie słyszeć swymi uszami, i nie pojąć sensu swymi sercami, i nie zawrócić, i żebym ich nie uzdrowił?
"(Mateusza 13:10-15).
Serce Twoje jest nieczułe.
Pozdrawiam

Użytkownik Miłujący prawde edytował ten post 06 March 2010 - 12:02

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Yoko 

• Praktykujący
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 84
  • Rejestracja Wed, 19 Aug 09

Napisano 07 March 2010 - 15:53

Wydaje mi się, że ten temat jest co najmniej niegrzeczny. Zakładać nowy temat tylko po to, by obnażyć czyjeś błędy? Owszem, można dyskutować o tym, ale gdzieś między postami. Po co się zniżać do poziomu niektórych osób? Większość z forumowiczów nie jest świadkami, więc o co chodzi z tym tematem? Moim zdaniem to szukanie zaczepki. Nie moja religia, nie interesuje mnie, nie wytykam więc w niej błędów.

Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy.

- Marek Grechuta

Kochać i tracić, pragnąć i żałować;
Padać boleśnie i znów się podnosić.
Krzyczeć tęsknocie: PRECZ! i błagać: PROWADŹ! -
Oto jest życie: nic a jakże dosyć...

- Leopold Staff

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   ~Czarna 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1534

Napisano 07 March 2010 - 22:04

O nie, nie. Cel jest taki, żeby co niektórym "gnębicielom" pokazać, że nie ma złotej religii i w każdej są jakieś "niedociągnięcia" z tego powodu, że tworzą ją w dużej mierze LUDZIE. Nie znoszę oczerniania jednych i wytykania ich palcem w momencie, gdy pod własnym nosem sytuacja wcale nie przedstawia się lepiej, a nawet o wiele, wiele gorzej. Jest na to odpowiednie określenie - fanatyzm.
Dołączona grafika

___

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Miłujący prawde 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2291

Napisano 07 March 2010 - 22:08

CYTAT(Yoko @ Dzisiaj, 14:53)
Wydaje mi się, że ten temat jest co najmniej niegrzeczny.

Spróbuj na to spojrzeć inaczej. Jak sądzisz czy ludzie dzisiaj znają prawdę? Czy słuchają przykazań, przepisów prawa, rozstrzygnięć opisanych w Biblii, wskazujących właściwą drogę przez życie, drogę uznana i zalecana przez Boga?
Nie! Nie znają prawdy, nie znają praw, zasad i rozstrzygnięć, a nawet się tym nie interesują. Taka osoba jest ~Czarna.
Wiele razy wskazywałem na błędne jej pojmowanie tych spraw, błędne podejście. Ona jednak nie jest zainteresowana prawdą, ale po prostu przerzuca kilogramy bezużytecznej paplaniny.
Zakładać nowy temat tylko po to, by obnażyć czyjeś błędy? Owszem, można dyskutować o tym, ale gdzieś między postami. Po co się zniżać do poziomu niektórych osób?

Ale w ten sposób pokazuje, niejako wyciąga na wierzch swoje intencje i cel. Przecież aby kogoś krytykować, ocenić, to trzeba go poznać, i to w miarę dokładnie, poznać co i dlaczego głosi. Jej nie wystarczy fakt by stwierdzić: "świadkowie Jehowy uważają tak i tak, a ja się z tym i tamtym nie zgadzam". Ona rzuca się na głęboką wodę swej ignorancji i zacietrzewienia.
Nie chodzi jej o to, kto ma racje, nie chce znać prawdy, a jedynie chce dotknąć, uderzyć.
Jednak liche sa te jej argumenty. Dlaczego?
Bo aby wierzenia świadków Jehowy ocenić, trzeba Biblię poznać przynajmniej na takim poziomie jak znają ja oni.
Większość z forumowiczów nie jest świadkami, więc o co chodzi z tym tematem? Moim zdaniem to szukanie zaczepki. Nie moja religia, nie interesuje mnie, nie wytykam więc w niej błędów.

Dobre podejście. Nie trzeba zaczepiać i atakować, ale rozważać za i przeciw, każdy może pozostać przy swoim.
Jehowa nakazuje szanować wybory ludzi, każdy sam decyduje, a reszta jest w Jego rekach, bo żadne słowo i ruch nie uchodzi Jego uwadze. Za błędne wybory każdy odpowiada sam.
Pozdrawiam

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   misia18 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 165
  • Rejestracja Wed, 30 Dec 09

Napisano 08 March 2010 - 17:28

CYTAT(Miłujący prawde @ 7.03.2010, 21:08) <{POST_SNAPBACK}>
Jak sądzisz czy ludzie dzisiaj znają prawdę? Czy słuchają przykazań, przepisów prawa, rozstrzygnięć opisanych w Biblii, wskazujących właściwą drogę przez życie, drogę uznana i zalecana przez Boga?
Nie! Nie znają prawdy, nie znają praw, zasad i rozstrzygnięć, a nawet się tym nie interesują. Taka osoba jest ~Czarna.
Wiele razy wskazywałem na błędne jej pojmowanie tych spraw, błędne podejście. Ona jednak nie jest zainteresowana prawdą, ale po prostu przerzuca kilogramy bezużytecznej paplaniny.

Ludzie nie znają prawdy ponieważ są zaślepieni i to za sprawą szatana ( po przetłumaczeniu to inaczej oszczerca... a diabeł - kłamca) ... to co niektórzy tu wypisują to tylko pod wpływem jego, bo jemu zależy aby odciągnąć wszystkich od prawdy no cóż ale tak już musi być bo inaczej słowa z Biblii by sie nie spełniły te które o tym mówią...
Będziecie w nienawiści u wszystkich z powodu mego imienia. Lecz kto wytrwa do końca, ten będzie zbawiony. (Mt 10, 22)

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   misia18 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 165

Napisano 08 March 2010 - 20:55

także kto chce znaleźć prawdę to ją znajdzie a kto nie to nie... dobrze mówie MP?? smile.gif
Będziecie w nienawiści u wszystkich z powodu mego imienia. Lecz kto wytrwa do końca, ten będzie zbawiony. (Mt 10, 22)

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   jack66 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 12487
  • Rejestracja Wed, 26 Jul 06

Napisano 08 March 2010 - 21:32

CYTAT(misia18 @ 29 minut temu)
dobrze mówie MP??

Umów się na randkę z miłującym smile.gif i mieszajcie ta swoją krew smile.gif

Użytkownik jack66 edytował ten post 08 March 2010 - 21:34

W Żyłach Szlachetna Krew W Sercu Poznański Lech !!!

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   misia18 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 165

Napisano 08 March 2010 - 21:52

CYTAT(jack66 @ 8.03.2010, 20:32) <{POST_SNAPBACK}>
Umów się na randkę z miłującym smile.gif i mieszajcie ta swoją krew smile.gif

nie mam sie zamiaru z nikim umawiac bo juz zajęta jestem D.gif

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Miłujący prawde 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2291

Napisano 08 March 2010 - 22:08

CYTAT(misia18 @ Dzisiaj, 16:28)
Ludzie nie znają prawdy ponieważ są zaślepieni i to za sprawą szatana ( po przetłumaczeniu to inaczej oszczerca... a diabeł - kłamca) ... to co niektórzy tu wypisują to tylko pod wpływem jego, bo jemu zależy aby odciągnąć wszystkich od prawdy no cóż ale tak już musi być bo inaczej słowa z Biblii by sie nie spełniły te które o tym mówią...

Masz rację jednak jest tak do czasu gdy usłyszą prawdę. Od tego momentu, skoro tej prawdy nie przyjmą, jest to już tylko ich wina. Bóg stwarzając człowieka w pełni go wyposażył jako gotowego do przyjęcia prawdy i stania się lojalnym chwalcą i sługą Boga. Stworzył człowieka na swój obraz i podobieństwo, oczywiście nie to fizyczne, ale duchowe podobieństwo.
"Bóg nie jest kimś z kogo można drwić".
Wina w takiej sytuacji jest już ich własna.

CYTAT(misia18 @ 59 minut temu)
także kto chce znaleźć prawdę to ją znajdzie a kto nie to nie... dobrze mówie MP??

Mówisz bardzo dobrze!
CYTAT(jack66 @ 22 minut temu)
Umów się na randkę z miłującym i mieszajcie ta swoją krew.

Jeśli chciałeś cos budującego powiedzieć to chyba Ci nie wyszlo.
Pozdrawiam.

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   misia18 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 165

Napisano 08 March 2010 - 22:28

no bo wiecie diabełek to takie stworzonko ze gdy widzi ze ktoś mu się wyrywa i nie chce już żyć w zakłamaniu inaczej gdy zbliża się do światła a porzuca ciemność i zakłamanie to robi wszystko żeby tę osobę od tego odciągnąć

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   ~Czarna 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1534

Napisano 08 March 2010 - 22:41

CYTAT(misia18 @ 8.03.2010, 21:28) <{POST_SNAPBACK}>
no bo wiecie diabełek to takie stworzonko (...)

Gdzie Cię tego uczyli? Z chęcią posłuchałabym całego wykładu ph34r.gif
Dołączona grafika

___

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   misia18 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 165

Napisano 08 March 2010 - 22:53

CYTAT(~Czarna @ 8.03.2010, 21:41) <{POST_SNAPBACK}>
Gdzie Cię tego uczyli? Z chęcią posłuchałabym całego wykładu ph34r.gif

zaczęłam tak abyś choć troszke zrozumiała oco w tym chodzi

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   ~Czarna 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1534

Napisano 09 March 2010 - 08:16

CYTAT(misia18 @ 8.03.2010, 21:53) <{POST_SNAPBACK}>
zaczęłam tak abyś choć troszke zrozumiała oco w tym chodzi

Jeszcze bardziej zagmatwałaś D.gif poza tym to nie ja muszę zrozumieć "O CO W TYM CHODZI", bo ja to już wiem od dawna.
Dołączona grafika

___

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   misia18 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 165

Napisano 09 March 2010 - 17:29

CYTAT(~Czarna @ 9.03.2010, 7:16) <{POST_SNAPBACK}>
Jeszcze bardziej zagmatwałaś D.gif poza tym to nie ja muszę zrozumieć "O CO W TYM CHODZI", bo ja to już wiem od dawna.

ooo co ty nie powiesz.. jeśli wiesz ze wpajają ci głupotę od dawna to po co dalej w to brniesz?? przejrzyj na oczy i zbliż się ku prawdzie!!

pozdrawiam smile.gif

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   ~Czarna 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1534

Napisano 09 March 2010 - 18:06

To co ja już wiem od dawna, nie oznacza, że jest tym samym co wiesz Ty smile.gif
Dołączona grafika

___

Opcje tematu:

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2