Forum Lagata.pl: Pierwsza ofiara zimowych igrzysk olimpijskich - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Pierwsza ofiara zimowych igrzysk olimpijskich

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17088
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 13 February 2010 - 16:24

Gruziński saneczkarz Nodar Kumaritaszwili to pierwsza ofiara zimowych igrzysk olimpijskich. Podczas treningów na torze doszło do innych wypadków. Mimo tej tragedii, wszystkie konkurencje saneczkarskie zimowych igrzysk olimpijskich odbędą się z zgodnie z planem - zdecydowała światowa federacja. Czy uważacie, że to słuszna decyzja?

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753
  • Rejestracja Wed, 07 May 08

Napisano 13 February 2010 - 20:19

Zasada jest jak w tej piosence: (polski tekst ukaże się po kliknięciu na "pokaż tłumaczenie")
http://www.tekstowo.pl/piosenka,queen,the_...must_go_on.html

Użytkownik t.oskar edytował ten post 13 February 2010 - 20:21

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   jack66 

• Patriarcha
  • Wyświetl galerię
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 12487
  • Rejestracja Wed, 26 Jul 06

Napisano 13 February 2010 - 22:57

CYTAT(magia @ Dzisiaj, 15:24)
Czy uważacie, że to słuszna decyzja?

Nie wiem czy to słuszna decyzja ! ale tak pomyśleć to co maja zrobić ? odwołać wszystkie konkurencje na torze saneczkowym ? tyle ekip czeka na to wydarzenie 4 lata każdy marzy o medalu IO !!! a tu nagle ciach nie będzie konkurencji ! Twierdze że nie mieli wyjścia żeby podjąć inną decyzje miejmy tylko nadzieje że nic złego sie tam nie wydarzy !
W Żyłach Szlachetna Krew W Sercu Poznański Lech !!!

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Taj 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 1703
  • Rejestracja Fri, 03 Aug 07

Napisano 14 February 2010 - 00:19

Jest to straszna tragedia. Przed tym młodym mężczyzną było całe życie, kariera...
Na pewno ta decyzja była bardzo trudna. Myślę, jednak że podejmując tą decyzję ludzie za to odpowiedzialni rozważyli wszelkie za i przeciw, przynajmniej mam taką nadzieję.
Zawody od będą się, jednak o ile dobrze pamiętam na skróconym torze.

Jestem szkieletem mego miecza
Stal jest mym ciałem, ogień mą krwią
Wykułam ponad tysiąc ostrzy
Nie znając śmierci
Nieobecna dla życia
Wydarłszy górę z ziemskiego padołu
Mieczem dzielę wodę na pół
Powstrzymałam cierpienie, by tworzyć broń
Mimo to, ręce te nie będą niczego trzymać
Więc modle się-
Kuźnia niezliczonych ostrzy
Rzeczy, które sobie wyobrażasz są zawsze najsilniejsze

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17088

Napisano 14 February 2010 - 12:44

CYTAT(jack66 @ Wczoraj, 21:57)
Nie wiem czy to słuszna decyzja ! ale tak pomyśleć to co maja zrobić ? odwołać wszystkie konkurencje na torze saneczkowym ?

Nie jestem ekspertem, ale na zdjęciu i filmie widać, że powodem mogła być źle zaprojektowana konstrukcja. Gdyby filary były od strony toru zabezpieczono może ten chłopak by przeżył.

Zastanawiające jest to, że na treningach wypadków było więcej, a przecież to są doświadczeni sportowcy? I to oni zwracali uwagę organizatorom, ze tor jest momentami niebezpieczny.
CYTAT
Wcześniej na niebezpiecznym torze w Whistler dotkliwie potłukł się dwukrotny mistrz olimpijski Włoch Armin Zoeggeler, który spadł z sanek. W czwartek wypadek miała także Rumunka Violeta Stramaturaru. Także kłopoty na torze miał Maciej Kurowski. Po upadku lekarze podejrzewali nawet złamanie kości śródręcza, ale okazało się, że ręka jest jedynie stłuczona i Polak w kolejnych dniach trenował.

Nie wiem czy jest to technicznie możliwe, ale przeniosłabym tą dyscyplinę na inny tor, albo natychmiast kazałabym zabezpieczyć niebezpieczne fragmenty.

Użytkownik magia edytował ten post 14 February 2010 - 12:45

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Yoko 

• Praktykujący
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 84
  • Rejestracja Wed, 19 Aug 09

Napisano 14 February 2010 - 14:08

Wypadki się zdarzają nawet najlepszym. Ale jeśli płyną sygnały dotyczące toru teraz, wcześniej na pewno też powinny płynąć. Organizatorzy nie mogli nie wiedzieć o tym, że tor jest w niektórych fragmentach niebezpieczny, przecież mieli kontrole ekspertów, konsultacje itp. Mieli czas na ulepszenie i zapewnienie bezpieczeństwa zawodnikom.

A teraz, jak mówi jack66, nie mogą nic zrobić, bo igrzyska już trwają. Zawiedli.
Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy.

- Marek Grechuta

Kochać i tracić, pragnąć i żałować;
Padać boleśnie i znów się podnosić.
Krzyczeć tęsknocie: PRECZ! i błagać: PROWADŹ! -
Oto jest życie: nic a jakże dosyć...

- Leopold Staff

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17088

Napisano 15 February 2010 - 22:03

Zakręt numer 13, na którym dochodziło do wypadków, saneczkarze nazwali "50-50" - od szans na przejechanie tego zakretu bez wypadku. Najlepsi zawodnicy osiągają na nim prędkość 150 km/h.

Po tragicznych wydarzeniach na torze saneczkarskim, ojciec zmarłego Gruzina powiedział "To nie jest dobry tor. Nikt nie powinien zbudować obiektu pozwalającego na rozwijanie tak dużych prędkości. To był poważny błąd.

Organizatorzy igrzysk przeprowadzili własne dochodzenie w sprawie wypadku. Jego efektem było stwierdzenie, że przyczyną był błąd zawodnika.

Jednoznacznie wypowiedział się prezydent Gruzji Micheil Saakaszwili. Z całym należnych szacunkiem, ale... Jednej rzeczy jestem pewien. Żaden ludzki błąd nie ma prawa w sporcie doprowadzić do śmierci.

Międzynarodowa Federacja Sportów Saneczkowych (FIL) oraz organizatorzy igrzysk stwierdzili , że tor jest bezpieczny. Niezależnie od tego podjęto działania prowadzące do zwiększenia bezpieczeństwa przed rozpoczęciem pierwszych oficjalnych ślizgów - skrócono długość trasy w rywalizacji mężczyzn i podniesiono bandy na wyjściu z feralnego łuku.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Taj 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 1703
  • Rejestracja Fri, 03 Aug 07

Napisano 18 February 2010 - 18:21

Niestety to nie jest jedyny błąd w przygotowaniu igrzysk... aż 4 zawodniczki zaliczyły upadek wczorajszym konkursie narciarstwa alpejskiego...
Jestem szkieletem mego miecza
Stal jest mym ciałem, ogień mą krwią
Wykułam ponad tysiąc ostrzy
Nie znając śmierci
Nieobecna dla życia
Wydarłszy górę z ziemskiego padołu
Mieczem dzielę wodę na pół
Powstrzymałam cierpienie, by tworzyć broń
Mimo to, ręce te nie będą niczego trzymać
Więc modle się-
Kuźnia niezliczonych ostrzy
Rzeczy, które sobie wyobrażasz są zawsze najsilniejsze

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   jack66 

• Patriarcha
  • Wyświetl galerię
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 12487
  • Rejestracja Wed, 26 Jul 06

Napisano 18 February 2010 - 18:28

W ogóle na tej olimpiadzie dużo ekip narzeka na stan tras Wczoraj Majdic sie potłukła , Jak ona dała radę z takim bólem wywalczyć brąz ? musi być naprawdę bardzo mocna ale czy wystartuje w kolejnych wyścigach zobaczymy smile.gif
W Żyłach Szlachetna Krew W Sercu Poznański Lech !!!

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opcje tematu:

Strona 1 z 1