Forum Lagata.pl: Intel E5200 - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Intel E5200

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   pawelek1995 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 53
  • Rejestracja Wed, 10 Oct 07

Napisano 26 December 2009 - 03:17

Witam.
Zakładam tutaj 1 w 3 pytaniach,żeby nie śmiecić trzema odrębnych tematów.

1.Jak w temacie chodzi tu o Intel Dual-Core E5200 ,a mianowicie ciekawią mnie informacje z everesta...Procesor standardowo jest ustawiony na 2,5ghz i zrobiłem OC na 3ghz (Szyna z 800Mhz na 960Mhz).Gdy wchodzę w Everest na opcję Komputer/Przetaktowanie i patrzę na "szybkość procesora" to pisze - częstotliwość taktowania 1440Mhz , Mnożnik procesora 6x ,a przecież powinno pisać 3012Mhz i mnożnik 12,5x. Zastanawiałem się więc czy to po prostu nie jest wina programu bo posiadałem Everest Ultimate Edition V 5.00.1650. i zainstalowałem starszą wersję "Everest Home Edition" i pokazywał mi tak samo jak w nowszej ,a na innym komputerze wszystko jest pokazane tak jak powinno być. Co prawda nie przeszkadza mi to ale prosiłbym o jakieś wytłumaczenie dlaczego takie coś występuje ?

2.
Podczas obciążania 100% procesora programem Orthos przez jakąś 1h monitorowałem cały czas temperaturę procesora ,a wynosiła ona ~70 stopni (a w wykorzystaniu 5% ~32 stopni). Czy jest to normalna temperatura ?Czy zakupić mam sobie lepsze chłodzenie ?dry.gif

3.Dzisiaj znalazłem zbędny wiatrak 12cm który był używany w moim poprzednim komputerze ,który niestety się spalił przez zasilacz bo dobiegł jego koniec sad.gif więc chciałem go jeszcze wykorzystać i dzisiaj wpinam go w 3pin ,włączam komputer i zaczyna tak "wirować" na max'a ,że aż wyłączyłem szybko komputer bo zaraz by mi "wyfrunął" przez balkon. Zastanawiałem się czego to jest wina ? Może po prostu ,gdy spalił mi się wcześniejszy komputer to jakieś spięcie poszło i zrobiło coś z tym nieszczęsnym wiatraczkiem nie tak ?

Użytkownik pawelek1995 edytował ten post 26 December 2009 - 03:38

-->> Zasiłka 450W ,Mobo Asus P5B Deluxe ,Intel Dual-Core E5200 ,Asus EAH3450 512Mb ,DDR2 2Gb Kingston ,WD 80Gb ,Samsung DVD+/-RW Writer <<--

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   marshall 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 2764
  • Rejestracja Mon, 09 Oct 06

Napisano 26 December 2009 - 22:01

70 stopni to sporo ale czego spodziewasz się przy ekstremalnych testach obciążeniowych? Bardziej istotna jest temperatura przy normalnej pracy/graniu. Co do wiatraczka: jakby się w nim coś spaliło to by po prostu przestał działać a nie zmienił w opętany wiatrak śmierci tongue.gif Prędkość wiatraków jest regulowana przez bios. Widocznie wykrywa zbyt wysoką temperaturę. Albo to był system fan, a ty go podpiąłeś jako wiatrak procesora tongue.gif
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   pawelek1995 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 53
  • Rejestracja Wed, 10 Oct 07

Napisano 26 December 2009 - 22:17

Przy graniu występuje temperatura ~55 Stopni tongue.gif ,a wiatraczek dobrze podpiąłem dokładnie to pod 3Pin od obudowy bo od procesora to ja wiem gdzie jest ,a po za tym mam 4Pin'owy D.gif Podczas rozruchu jest ~50 Stopni później stabilizuje się tongue.gif To jaka twoja rada na ten nieszczęsny wiatraczek ?
-->> Zasiłka 450W ,Mobo Asus P5B Deluxe ,Intel Dual-Core E5200 ,Asus EAH3450 512Mb ,DDR2 2Gb Kingston ,WD 80Gb ,Samsung DVD+/-RW Writer <<--

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   marshall 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 2764
  • Rejestracja Mon, 09 Oct 06

Napisano 28 December 2009 - 20:15

Regulator kup tongue.gif Albo poszukaj jeszcze softa jakiegos. W speedfan'ie da sie chyba pobawic predkoscia coolera. A temperatura znośna choć pewnie dało by się jeszcze zejść trochę wink.gif
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Opcje tematu:

Strona 1 z 1