Forum Lagata.pl: Nieruchomości - ruszy się coś? - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Nieruchomości - ruszy się coś?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Grzesio 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 21
  • Rejestracja Thu, 23 Jul 09

Napisano 02 September 2009 - 11:19

Ostatnio na rynku nieruchomości (i nie tylko) zaczyna się mówić o "drugiej fali" kryzysu. Myślicie że to może być poważne? Czy tylko kolejna kaczka dziennikarska?
Na rynku pojawia się coraz więcej ofert i coraz więcej ciekawych rozwiązań, mających usprawniać obrót nieruchomościami, na przykład: http://www.domoklik.pl/ taka forma prezentowania nieruchomości, i teraz pytanie, czy takie rozwiązania są efektem zastoju rynku - developerzy i pośrednicy starają się znaleźć nowe sposoby docierania do klienta, bo wzrosła konkurencja; czy też może polski rynek ma się dobrze i może sobie pozwolić na nowinki technologiczne?
Piszę właśnie wpis na blogu na tema oceny sytuacji na rynku nieruchomości więc potrzeba mi jak najwięcej odpowiedzi wink.gif

z góry dziękuję za wypowiedzi;)

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   ~Czarna 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1534
  • Rejestracja Wed, 17 Dec 08

Napisano 02 September 2009 - 11:30

Eeee... Zależy chyba jeszcze do kogo developerzy kierują swoją ofertę. Bo na pewno nie do przeciętnego Kowalskiego, który z trwogą patrzy na ceny mieszkań i kalkuluje po ilu latach ciężkiej pracy będzie go stać na własne M1, bo M2 to już w ogóle szczyt marzeń. I z takimi właśnie mieszkaniami jest największy problem.

Oczywiście tego typu oferty jakie przedstawiłeś muszą czymś zachęcać i zaskakiwać rozwiązaniami i nowinkami. Tym bardziej, że ceny są nie przeciętne wink.gif i w mojej opinii ilość tego typu luksusowych mieszkań w Polsce wzrasta. Więc to raczej nie wina kryzysu, a raczej zapotrzebowania tongue.gif
Poza tym Polska jest jedynym krajem w Europie która z kryzysu wychodzi na plus wink.gif

Użytkownik ~Czarna edytował ten post 02 September 2009 - 11:31

Dołączona grafika

Ja kocham Dolcan - i to na życie całe
Ja kocham Dolcan - i nigdy nie przestane
Ja kocham Dolcan - z moich całych sił
Ja kocham Dolcan - dopóki będę żył

___
Yamaha F310 Dołączona grafika

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Agatha 

• Praktykujący
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 75
  • Rejestracja Thu, 02 Sep 10

Napisano 18 January 2012 - 18:01

Temat niestety znowu robi się coraz bardziej aktualny. Coraz więcej osób chcących kupić swoje własne M sprawdza gdzie sa najtańsze mieszkania, o tym mówi ten artykuł http://gazetadom.pl/...mieszkania.html . Jednak nieruchomości o też te tzw nieruchomości komercyjne i tu póki co widma kryzysu nie widać, a takie dopasowane magazyny cieszą się zainteresowaniem wielu firm, zwłaszcza tych produkcyjnych.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   mrobert15 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 38
  • Rejestracja Sat, 16 Apr 11

Napisano 21 January 2012 - 15:02

Nawet jeśli uznać, że w Polsce kryzysu nie ma, to ludzie jednak boją się, że w każdej chwili może nadejść. Boją się o pracę, przyszłe dochody, wzrost cen. Nastroje nie są najlepsze a przyszłość jest niepewna. W takiej sytuacji trudno oczekiwać boomu na rynku mieszkaniowym. Większość transakcji jest finansowana kredytami a z powodu obaw o przyszłość więcej ludzi niż jeszcze dwa, trzy lata temu boi się je zaciągać.
Taka sytuacja niestety potrwa prawdopodobnie jeszcze jakiś czas. Jak długo? Tego niestety nie wie chyba nikt ...
Witryna www.kredyty-lokaty-konta.pl. Produkty, porady, informacje finansowe. Pełna oferta mBank-u a także innych banków: kredyty gotówkowe, pożyczki, lokaty bankowe, wnioski o konto bankowe i inne usługi.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Agatha 

• Praktykujący
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 75

Napisano 17 February 2012 - 16:57

Masz racje, odczucie kryzysu potęguje strach ludzi przed nim, więcej się o nim mówi,niż go odczuwa.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Rewolucyjny 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 2
  • Rejestracja Tue, 28 Feb 12

Napisano 28 February 2012 - 16:36

Prawda, ale jeśli chodzi o rynek nieruchomości, to faktycznie zbliża się częściowy kryzys, wg. banków po 5 latach przypada najwięcej niewypłacalności jeśli chodzi o kredyty hipoteczne. Ja się cieszę, że udało mi się kupić dom za swoje(zdaję sobie sprawę, że jestem w zdecydowanej mniejszości) powinienem poczekać do tego kryzysu, ale nie było czasu...
Nowe drzwi, nowe podłogi, nowy dach, nowe meble, NOWY DOM :D

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   HaveFun 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 119
  • Rejestracja Tue, 03 Aug 10

Napisano 29 February 2012 - 16:14

Chyba przyjdzie nam poczekać aby przekonać się jak to z tym kryzysem będzie naprawdę. Na razie tyko wisi on w powietrzu, tylko się o nim mówi.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   matis 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 50
  • Rejestracja Tue, 14 Feb 12

Napisano 12 March 2012 - 12:09

Jeśli ktokolwiek miałby obawiać się kryzysu to tylko ci, którzy wypełniają druk do PIT 38, bo to właśnie maklerzy zawsze notują największe straty. Też słyszałem, że w nieruchomościach coś się szykuje, ale nie zauważyłem ani spadku cen, ani spadku zainteresowania. Wydaje się, że sytuacje kryzysowe częściej wynikają dzisiaj właśnie z obawy przed nimi, niż z rzeczywistej sytuacji wywołanej przez rynki.

Bo powiedzcie sami, zauważyliście, żeby coś się działo?

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Agatha 

• Praktykujący
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 75

Napisano 22 March 2012 - 16:18

Nie zauważyliśmy, co wiecej, pojawia się coraz więcej ofert mieszkań, sam pośrednik Home Broker na jednym tylko portalu ogłoszeń w ostatnim czasie wyemitował prawie 15 tyś ogłoszeń.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   catalog31 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 14
  • Rejestracja Thu, 17 May 12

Napisano 17 May 2012 - 11:38

prawda jest taka, że kto poważnie myśli o zakupie mieszkania to kryzys mu nie straszny, gdyż podejmując taką decyzję ma na pewno zarobki na odpowiednio wysokim poziomie.

Kryzys dotyczy niestety zawsze najniższym grup społecznych, a więc takich osób, które nawet nie marzą o zakupie mieszkania.

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   ISANA 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 2
  • Rejestracja Sat, 19 May 12

Napisano 19 May 2012 - 17:20

A ja z innej beczki kryzys kryzysem ale moze ktos sie zainteresuje sprzedam mieszkanie bardzo ładne wyremontowane w Iławie nie chcę straszyć ceną ale myślę że nie wygórowana jak na to mieszkanie które oferuję całkowicie umeblowana kuchnia no z jednym małym wyjątkiem kuchnię gazową zabieram ale poza tym zostają jeszcze dwie duże szafy w korytarzu jedna suwana z lustrami szafki w łazience , okna plastikowe ,panele i kafelki ale co ja będę opowiadała jesli ktos chciałby zobaczyć zdjęcia podaje e-mail jolla5@o2.pl no i moze podam cenę 162000 za 51metow mieszkania 58 z piwnicą ale zawsze jeszcze można się dogadać

Opcje tematu:

Strona 1 z 1