Forum Lagata.pl: Wczasy w egipcie ? - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Wczasy w egipcie ?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Lukas_79 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Administrator
  • Postów 7465
  • Rejestracja Sun, 07 May 06

Napisano 19 June 2009 - 11:15

Właśnie zastanawiamy się nad wyborem miejsca. Czy wczasy w egipcie w porze wakacji to dobry pomysł ??

Egipt nie jest generalnie drogi i ceny są znacznie niższe niż w Polsce.

Ale słyszałem, ze w Egipcie o tej porze roku klimat jest nie do zniesienia.
Dołączona grafika

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   ANIOŁ 

• Dziecko Nocy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 4719
  • Rejestracja Thu, 20 Nov 08

Napisano 19 June 2009 - 11:33

Dokładnie słyszałem że teraz są takie upały że wiele osób mdleje,ponoć najlepszy czas na Egipt to wrzesień,pazdziernik smile.gif

Użytkownik ANIOŁ edytował ten post 19 June 2009 - 11:34

Je Veux d'l'amour, d'la joie, de la bonne humeur

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17088
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 20 June 2009 - 20:14

W Egipcie jeszcze nie byłam, ale wiem, że warto.
Dla turystów z Europy, klimat Egiptu może być uciążliwy. W lecie temperatura dochodzi do 45 st. C w cieniu. Jest duża różnica temperatur między dniem a nocą . Wszystkie pomieszczenia i autokary są klimatyzowane co często jest przyczyną przeziębień. Pamietajcie ,że dla dziecka trzeba zabrać bluzę do autokaru bo zmarznie. Dobrze jest zabrać ze sobą buty na plażę i apteczkę pierwszej pomocy z plastarmi, bandażami, środkami dezynfekującymi i przeciwbólowymi, środki przeciw owadom. Należy unikać kąpieli w kanałach i jeziorach.
Największym problemem takich wypraw jest nadal "zemsta faraona". Niestety moi znajomi chorowali wszyscy, a u dzieci konieczny był zastrzyk. W aptekach mają dobre leki i skuteczniejsze od naszych, namawia sie turystów do wypicia po posiłkach alkoholu. Ci co pili nie chorowali,a wiec coś w tym jest. Nie powinno się pić wody nieprzegotowanej i uważajcie na kostki lodu bo robią je z takiej właście wody, nie można jeść niemytych owoców, a nawet zęby lepiej myć w wodzie mineralnej. Jak kupujecie sprawdzcie czy jest oryginalnie zamknieta.
Należy nosić nakrycie głowy ocieniające twarz i kark, najlepiej mieć bawelniane bluzki z dlugim rekawem,okulary słoneczne oraz używać kremu z wyższym faktorem. Jeśli ktoś z Was nosi szkła kontaktowe to ze względu na pył pustynny, sypiący sie ze wszystkich stron, lepsze są okulary.
Miłego wypoczynku.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   EWA26 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 13
  • Rejestracja Mon, 29 Dec 09

Napisano 10 July 2009 - 15:29

CYTAT(ANIOŁ @ 19.06.2009, 11:33) <{POST_SNAPBACK}>
ponoć najlepszy czas na Egipt to wrzesień,pazdziernik
Potwierdzam! Jeśli nie chcesz się pchać w totalne upały to już Ci mogę powiedzieć żebyś sobie darował lipiec czy sierpień! w takim przypadku świetną alternatywą będzie dla ciebie wyjazd na przełomie września i października! Zresztą sama przeglądałam ostatnio zimowe katalogi na 2009/10 rok i oferty poważnie są bogate, sporo fajnych hoteli do wyboru! Myślałeś już może o jakimś konkretnym kierunku typu Sharm El Sheikh, Marsa El Alam czy Hurghada?

Dzięki Anioł

Użytkownik EWA26 edytował ten post 10 July 2009 - 15:44

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   ANIOŁ 

• Dziecko Nocy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 4719
  • Rejestracja Thu, 20 Nov 08

Napisano 10 July 2009 - 15:40

To nie ja chcę jechać ale kolega wyżej lets.gif
Je Veux d'l'amour, d'la joie, de la bonne humeur

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   KAROLINA25 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 16
  • Rejestracja Mon, 24 Nov 08

Napisano 14 July 2009 - 11:06

CYTAT(ANIOŁ @ 10.07.2009, 15:40) <{POST_SNAPBACK}>
To nie ja chcę jechać ale kolega wyżej lets.gif
a żałuj! a tak poważnie to sama zastanawiam się nad Egiptem bo od dawna się słyszy, że to jeden z atrakcyjniejszych kierunków na wakacje więc chyba będę musiała to sprawdzić. Obstawiam marsa albo sharm, gdzie lepiej, gdzie ciekawiej? doradźcie proszę

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   EWA26 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 13
  • Rejestracja Mon, 29 Dec 09

Napisano 15 July 2009 - 11:32

Egipt to kraj niezwykłych krajobrazów, kurorty tętnią życiem poza tym mnóstwo tam luksusowych hoteli które oferują sporą dawkę atrakcji więc o nudzie po wylądowaniu na miejscu możesz zapomnieć! Jeśli chodzi o to czy lepiej wybrać się do Sharm El Sheikh czy Marsa El Alam to mogę Ci powiedzieć że ten drugi kurort jest chyba najbardziej dziewiczym miejscem wypoczynkowym w Egipcie jaki widziałam (polecam nurkowanie w tym regionie) natomiast Sharm jest chyba takie bardziej zaludnione. O ile się nie mylę to Itaka ma spore zniżki na te kierunki w zimowych katalogach więc sobie zerknij na hotele

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   kamilka 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 35
  • Rejestracja Wed, 17 Dec 08

Napisano 30 July 2009 - 10:03

EWA26 a jaki hotel w Marsa El Alam polecasz? Może orientujesz się czy Itaka ma jakiś ciekawy egipski hotel w ofercie last minute? Tak się zastanawiam i po głowie chodzi mi Egipt i Kenia. Na pewno Afryka smile.gif Wczasy w Egipcie są tańsze, ale Kenia jak dla mnie bardziej egzotyczna. Co wybrać Egipt czy Kenię?

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   żanetta 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 28

Napisano 30 July 2009 - 12:18

to wejdź sobie na stronę biura bo wydaje mi się, że Egipt mają teraz nawet jako hit tygodnia więc będzie trochę szkoda jak przegapisz taką okazje!

CYTAT(kamilka @ 30.07.2009, 10:03) <{POST_SNAPBACK}>
Co wybrać Egipt czy Kenię?

Powiem Ci, że łatwej decyzji mieć nie będziesz. Wszystko zależy w sumie od tego ile możesz wydać. Ale przecież każdy region niesie za sobą jakąś atrakcyjność więc nie ma co się nastawiać sceptycznie. Pomyśl tylko o takich piramidach, sfinksie

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   KAROLINA25 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 16
  • Rejestracja Mon, 24 Nov 08

Napisano 31 July 2009 - 12:15

Coś tam mają, bo mi też rzuciła się wczoraj w oczy ta cena 2.129 za 8-dniowy pobyt w Resta grand resort! Tak sobie myślę, że chyba nie ma co czekać tylko chyba trzeba pytać o ofertę z lm i rezerwować.

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   kamilka 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 35

Napisano 17 August 2009 - 14:43

Decyzja zapadła co do terminu lotu, polecę późną jesienią. Mam nadzieję, że te atrakcyjne ceny Itaki utrzymają się jeszcze jakiś czas. Kuszą mnie egipskie rafy ale na myśl o Kenii serce bije mi szybciej. Czytałam o hotelu Reef ponoć w hotelowym ogrodzie spotkać można małpki smile.gif Białe plaże wśród palm, safari i dzikie zwierzęta - wybieram Kenię mimo iż polecacie Egipt wink.gif

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   zypolek 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 39
  • Rejestracja Fri, 01 Aug 08

Napisano 17 August 2009 - 21:22

Egipt w pełni sezonu jest tylko dla desperatów, temperatura masakryczna, ale wilgotność powietrza jest ok
w Polsce 30 stopni odczuwa się gorzej niż 45 w Egipcie (przynajmniej ja tak miałem)

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Redsika 

• Praktykujący
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 78
  • Rejestracja Fri, 19 Dec 08

Napisano 23 July 2011 - 13:39

Z tego co widze, Itaka ma 4 kurorty do dyspozycji jeśli chodzi o Egipt.
Dahab
Hurghada
Marsa El Alam
Sharm El Sheikh
Taba

który polecacie najbardziej?

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   agaaa 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 1
  • Rejestracja Fri, 03 Feb 12

Napisano 03 February 2012 - 14:28

Polecam nurkowanie w Egipcie. Jeżeli chodzi o informacjię to polecam http://gpcn.pl/ dobra jakość informacji

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753
  • Rejestracja Wed, 07 May 08

Napisano 04 February 2012 - 14:56

Od kiedy wybory w Egipcie wygrała partia utworzona przez Bractwo Muzułmańskie, Egipt staje się coraz bardziej niebezpieczny dla "nieislamskich" turystów płci obojga , którzy na dodatek odważają się nosić "nieskromne" szorty i kostiumy kąpielowe.
http://www.fakt.pl/T...y,144166,1.html

Opcje tematu:

Strona 1 z 1