Forum Lagata.pl: Na poczatku bylo... - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Na poczatku bylo...

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   proged 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 506
  • Rejestracja Tue, 16 May 06

Napisano 27 May 2006 - 00:49

CYTAT
Nasz wszechświat nie jest jedyny w swoim rodzaju. Jest dzieckiem poprzedniego wszechświata - twierdzi brytyjsko-amerykański zespół naukowców.

Naukowcy twierdzą, że wszechświat nie powstał tylko raz. Jest raczej jednym z wielu produktów cyklu wielkich wybuchów i wielkich zapaści. Nowa teoria jest zaprzeczeniem dotychczasowej.

Wedle dotąd panującej opinii, wszechświat, czyli przestrzeń, energia i masa powstały w wyniku wielkiego wybuchu niecałe 14 mld lat temu. Zdaniem jednego z współautorów publikacji, profesora Neila Turocka z brytyjskiego Uniwersytetu Cambridge, czas mógł zacząć płynąć znacznie wcześniej. A to oznacza, że przed wielkim wybuchem jakiś wszechświat musiał istnieć. Współautor publikacji, profesor Paul Steinhardt z amerykańskiego uniwersytetu Princeton sądzi, że być może istnieje niedostępny dla nas wszechświat zbudowany z tzw. ciemnej materii.

Choć nie mamy z nim kontaktu - twierdzą naukowcy - między obu wszechświatami istnieje oddziaływanie. Ma ono doprowadzić do wielkiej zapaści, czyli skurczenia się naszego wszechświata niemal do zera. Niemal, bo za nim to się stanie, wszechświat odbije się i narodzi ponownie w kolejnym wielkim wybuchu.

Teraz tylko powstaje pytanie jak to sie zaczelo tongue.gif
Zmienilem forum i sadze nigdy juz niewroce :D Zegnam. I pozdrawiam tych obludnikow, co uwazaja ze moga sie tutaj wolno wypowiedziec.

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   jedrek 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 45
  • Rejestracja Sun, 11 Jun 06

Napisano 17 June 2006 - 21:14

Czytałem wcześniej już ten artykuł. Nie jestem do końca przekonany. Całkowicie zaś moja wyobraźnia nie akceptuje BB. Wszechświat wielkości boiska piłkarskiego?? Codzienna obserwacja uczy że jak coś się rozszerza to czyimś kosztem, coś się musi kurczyć i to się dzieje jednocześnie a nie praktycznie od zera do nieskończoności. Optowałbym za przenikaniem się wszechświatów, uzupełnianiem. A jak to jest naprawdę????
Pytanie z gatunku;jeśli kiedyś poznamy odpowiedź to chciałbym tego dożyć wink.gif
nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   dinozaur 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 417
  • Rejestracja Tue, 30 May 06

Napisano 18 June 2006 - 15:23

Nie sądzę, żebyśmy poznali odpowiedź. Będą się pojawiać różne teorie, ale wszystkie odwołujące się do aktów wiary - abo wierzę twórcom abo nie. To jest jedno z dwóch pytań, które stawia mnie przed metafizycznym dylematem. Bo jeśli wybuch - to dlaczego ? Bo jeśli sie kurczy lub rozpręża, to co w zamian ? Nie ma samoistnych zmian, każdej towarzyszy jakaś reakcja. Dlaczego ? Jak ? W jakim kierunku ? I kto lub co nadaje tenże kierunek ? I tak w koło Macieju...

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Lukas_79 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Administrator
  • Postów 7465
  • Rejestracja Sun, 07 May 06

Napisano 18 June 2006 - 15:31

zgodze sie z dinozaur - zawsze beda pojawiac sie pytania, nie ma innej mozliwosci, przypomina mi sie w tym wypadku pytanie - co bylo pierwsze jajko cyz kura ?? (na nie chyba szybciej znajdziemy odpowiedz)

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   jedrek 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 45
  • Rejestracja Sun, 11 Jun 06

Napisano 18 June 2006 - 16:38

dinozaur zniózł zmutowane jajko (może nawet GMO) :mrgreen:
nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   ferus 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 112
  • Rejestracja Tue, 20 Jun 06

Napisano 20 June 2006 - 20:27

Pierwsza była kura która zniosła jajko dinozaura :mrgreen: A kura wzieła się z kijanki tongue.gif
Nigdy nie walcz z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
http://ferus.info - Inny pogląd na internet - moje felietony, videotutoriale.

Opcje tematu:

Strona 1 z 1