CYTAT(magnus @ Wczoraj, 10:17)
Dla firm są to koszty, które tak czy inaczej trzeba ponieść, mało która firma decyduje się na rezygnację z Windowsa, zresztą nawet jeśli sam Linux (np.) jest darmowy to za komercyjne wsparcie do niego już trzeba zapłacić.
Zależy jak leży, niektóre firmy obejdą się bez wsparcia... Dla jakiś gigantów problem może być tylko nieznajomość obsługi innych systemów niz Windows przez pracowników (a szkolenia kosztują).
Inna sprawa jest taka że dystrybucje wcale nie muszą być darmowe, szczególnie jeśli są wykorzystywane do celów komercyjnych. Ale są nawet w Polsce firmy i to nie małe, które jadą na Linuksach

.
Ale wracając do Windowsa - tutaj dla zwykłego domowego użytkownika problemem może być licencja, mi np. nie pasuje to, że przy wymianie sprzętu licencja traci ważność (chyba że kupimy droższy produkt...). Tak samo jak fakt, że nie będę mógł sprzedać tego systemu, gdy mi się znudzi.
A polityka MS trochę dziwna jak dla mnie. Zamiast podnosić ceny, powinni je obniżać. W szczególności w takich krajach jak Polska. A tak to zamiast zwalczać piractwo, sami je mnożą.
Użytkownik Franz edytował ten post 20 May 2009 - 00:25