Forum Lagata.pl: Czy komórką też można?? - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Czy komórką też można?? co uważacie na temat robiena zdjęć komórkami

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   geminatores 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 18
  • Rejestracja Sat, 19 Dec 09

Napisano 02 January 2010 - 19:11

Zdjęcie komórką to ostateczna ostateczność gdy nie mam nic innego pod ręką smile.gif

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   ~Czarna 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1534
  • Rejestracja Wed, 17 Dec 08

Napisano 03 January 2010 - 15:47

Mam podobne zdanie wink.gif
Lustrzanki z dobrym zoomem są niezastąpione smile.gif
Dołączona grafika

Ja kocham Dolcan - i to na życie całe
Ja kocham Dolcan - i nigdy nie przestane
Ja kocham Dolcan - z moich całych sił
Ja kocham Dolcan - dopóki będę żył

___
Yamaha F310 Dołączona grafika

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   raptoos 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 12
  • Rejestracja Thu, 26 Aug 10

Napisano 26 August 2010 - 11:40

Granica możliwości aparatów w komórkach jest gdzieś pomiędzy 3,2 a 5 Mpix, chociaż zdarzają się telefony z porządną optyką... ale dużo łatwiej nawalić megapikseli do telefonu i przyciągnąć do niego frajerów (12 megapikselowy SE Satio i Samsung Pixon12).

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   Andres 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 357
  • Rejestracja Mon, 09 Aug 10

Napisano 28 August 2010 - 19:51

Telefon nigdy nie zastąpi aparatu tak jak aparat nie zastąpi telefonu, dlatego nie możemy porównywać jednego z drugim. Aparat w telefonie jest rzeczą doraźną, praktyczną podstawą przeznaczoną głównie do celów czysto nieestetycznych - robimy zdjęcie telefonem nie po to żeby było piękne jak w lustrzance, tylko po to żeby uchwycić jakieś ciekawe zdarzenie, udokumentować je. Dlatego nie należy wymagać od producentów telefonów żeby robili mobilne lustrzanki bo nie o to chodzi. Telefon służy przede wszystkim do dzwonienia więc jak ktoś chce go używać głównie do robienia zdjęć to jest chyba niepoważny...

Niemniej nie zmienia to faktu, że aparaty w telefonach (z rozdzielczością od 2,0 Mpx w górę) wykonują już bardzo fajne zdjęcia i niczego nie można im tu zarzucić bo jak na swoje przeznaczenie (dzwonienie, a nie robienie profesjonalnych zdjęć!) to fotki wykonane przy użyciu telefonu są bardzo dobrej jakości - żeby nie powiedzieć, że są rewelacyjne! Bo jeszcze kilka lat temu to o podobną jakość było trudno nawet w popularnych "kliszówkach"

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   QrtKa 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 7
  • Rejestracja Wed, 15 Sep 10

Napisano 15 September 2010 - 16:33

Nie pamiętam, na którym kanale, ale w tv widziałam program gdzie filmowcy pokazywali jak można robić fajne niskobudzetowe filmy komórkami. Wykorzystanie małego rozmiaru do ciekawych ujęć - jak np. ujęcie z szuflady, gdzie kamera zerka na osobę grającą przy stole w pokera, tak więc można czemu nie. Rzeźbić drewnianym dłutem też można, tylko, że pewnie trudniej będzie :D
O kurtka, co za pogoda! :)))

Opcje tematu:

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2