Forum Lagata.pl: gimnazjaliści ?? - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

gimnazjaliści ??

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Cloud 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1927
  • Rejestracja Mon, 19 Jun 06

Napisano 15 August 2006 - 21:53

We wrześniu mam praktyki w szkole, dokładniej w gimnazjum...będę uczyć fizyki...i szczerze przyznam, że się tego boję...do tej pory miałam przyjemność prowadzić jedną lekcję w bardzo dobrym gimnazjum, a teraz trafiłam do gimnazjum w mojej miejscowości... o jego poziomie wolałabym się nie wypowiadać...

Jacy są gimnazjaliści?? Czy da się przeżyć takie praktyki...samam wiem jak patrzyłam jeszcze niedawno na praktykantów...

A może znacie jakieś skuteczne metody...tak na początek, żeby mi na głowę nie weszli....

Pozdrawiam smile.gif
Dołączona grafika Dołączona grafika

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   protenar 

• Zasłużony
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 1841
  • Rejestracja Tue, 23 May 06

Napisano 15 August 2006 - 22:40

z bycia gimnazjalista wyroslam nie tak dawno wiec jedna rada ode mnie.... na poczatku nie poblazaj im i nie probuj sie "podlizywac" bo osiagniesz odwrotny efekt od planowanego. wink.gif Jak mi mowi moje dosciadczenie.... ( ;p ) zadawaj im prace domowe od samego poczatku zeby wiedzieli kto tu rzadzi, ale rowniez zachecaj ich do odrabiania jakimis dobrymi ocenami...

tylko jakby co to sa TYLKO rady, wiec odpowiedzialnosci nie poniose?? wink.gif
"I remember the days you were a hero in my eyes..."
http://img529.imageshack.us/img529/753/horseriderredbt2.png

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Lukas_79 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Administrator
  • Postów 7465
  • Rejestracja Sun, 07 May 06

Napisano 15 August 2006 - 22:42

dla mnie teraz system edukacyjny to czysta abstrakcja nawet nie wiem kiedy sie idzie do gimnazjum - pogubilem sie w tym wszystkim
Dołączona grafika

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   protenar 

• Zasłużony
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 1841

Napisano 15 August 2006 - 22:45

ku woli wyjasnienia.... do gimanzjum idzie sie po szescioletnirj szkole podstawowej.... potem po trzech latach gimnazjum (czas stracony) pozostaje trzyletnie liceum.... a potem to studia albo pieluchy... wink.gif

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Lukas_79 

• Ikona Forum
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Administrator
  • Postów 7465
  • Rejestracja Sun, 07 May 06

Napisano 15 August 2006 - 22:48

to po jaka choinke bylo to cale zamieszanie ?? smile.gif - kiedys chyba wszystko bylo klarowniejsze

a jesli chodzi o wiek gimnazjalny to chyba najtrudniejsza mlodziez
Dołączona grafika

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   protenar 

• Zasłużony
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 1841

Napisano 15 August 2006 - 22:50

masz racje - uciecie dwoch lat z podstawowki i jednego roku z liceum, a na ich miejsce utworzenie sztucznego (jak dla mnie) kolejnego szczebla edukacji bylo DEBILNYM pomyslem. nic sie nie robilo a mialo sie dobre oceny... wink.gif

ale co do tych praktyk z fizyki: jestes juz po studiach?? taka mlodziutka?? wink.gif

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   lagata 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4958
  • Rejestracja Mon, 08 May 06

Napisano 15 August 2006 - 23:11

Cloud, tak jak pisali poprzednicy, latwo miec nie bedziesz. Popieram Protenar, badz rzetelna, sumienna, sprawiedliwa - skup sie na nauczaniu, nie wdawaj sie w zbedne dyskusje. A przede wszystkim, nie poddawaj sie i nie lam, nawet jak kochani uczniowie zajda ci za skore.

Ja przypomnialam sobie jak katecheta z mojej szkoly zabral glos na radzie pedagoicznej i zapytal co ma zrobic i jak sie zachowac gdy taki miluchny gimnazjalista na zwrocona uwage, aby nie trzaskal drzwiami odpowiedzial mu: sklej d***.

Nie chce cie bron boze zniechecac do zawodu. Mam nadzieje, ze praktyki pojda dobrze, bede trzymac kciuki.

//- Puchatku...?
- Tak, Prosiaczku?
- Nic - rzekł Prosiaczek, biorąc Puchatka za łapkę.
- Chciałem się tylko upewnić, że jesteś...//

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   scooby 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 630
  • Rejestracja Sun, 02 Jul 06

Napisano 15 August 2006 - 23:16

gimnazjaliści.

masz 2 wyjścia:

1. Być dobrą nauczycielką. Uczniowie będa Cię lubić i nie będą obgadyać za plecami. Uczniowie nauczą się napewno mniej, bo znając życie, nie będą się uczyć D.gif A gdy będą czegoś potrzebować, to wejdą na głowę.

2. Być tzw. złą n-lką. Wtedy nie będą Cię lubieć. D.gif Nauczą się napewno więcej, bo będziesz wymagająca. Jeżeli będziesz ich trzymać twardą ręką, to nie będziesz miała kłopotów na lekcjach i nie zedrzesz sobie gardełka smile.gif

Ja polecam opcję 1,5 D.gif

Tzn. być wymagającym nauczycielem, który umie i wie, kiedy może popuścić uczniom pasa wink.gif

To tyle odemnie wink.gif
Uśmieszki dla chmureczki ;) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   dinozaur 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 417
  • Rejestracja Tue, 30 May 06

Napisano 16 August 2006 - 01:16

CYTAT(scooby)
gimnazjaliści.

masz 2 wyjścia:

1. Być dobrą nauczycielką. Uczniowie będa Cię lubić i nie będą obgadyać za plecami. Uczniowie nauczą się napewno mniej, bo znając życie, nie będą się uczyć D.gif A gdy będą czegoś potrzebować, to wejdą na głowę.

2. Być tzw. złą n-lką. Wtedy nie będą Cię lubieć. D.gif Nauczą się napewno więcej, bo będziesz wymagająca. Jeżeli będziesz ich trzymać twardą ręką, to nie będziesz miała kłopotów na lekcjach i nie zedrzesz sobie gardełka smile.gif

Ja polecam opcję 1,5 D.gif

Tzn. być wymagającym nauczycielem, który umie i wie, kiedy może popuścić uczniom pasa wink.gif

To tyle odemnie wink.gif
Tylko tyle ?! Dobry jesteś!!

Jako ta zła zwracam Twoją uwagę na "na pewno" i "ode mnie". Jako ta dobra chwalę zasadę złotego środka - ale to wymaga ogromnych umiejętności, żeby ten środek znaleźć. Nauczyciel pracuje z grupą, w której każdy jest inny i inaczej odbiera jego zachowanie. Zresztą ta sama klasa wobec tego samego nauczyciela może mieć inne nastawienie (zależy to często od nastroju chwili) i wymagać albo "zamordyzmu" albo "odpuszczenia". Dobry nauczyciel to wyczuwa. Najgorszy jest ten belfer, ktory zawsze jest taki sam - za dobry lub za zły, bo klasa sobie z nim w obu przypadkach poradzi.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   scooby 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 630
  • Rejestracja Sun, 02 Jul 06

Napisano 16 August 2006 - 02:33

CYTAT(dinozaur)
Tylko tyle ?!

Jestem minimalistą.

CYTAT(dinozaur)
Dobry jesteś!!

Wiem 8)
Uśmieszki dla chmureczki ;) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   lovely-daisy 

• Ikona Forum
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 5828
  • Rejestracja Sun, 09 Jul 06

Napisano 16 August 2006 - 11:01

Cloud, niestety, ale fizyka lezy chyba w czołowce znienawidzonych przedmiotow i boje sie, ze uczniowie uprzedzaja sie do nauczyciela z racji wykladanego przez niego przedmiotu... Bedziesz musiala im pokazac, ze potrafisz sie posmiac, wysluchac ich zdania, wiem, ze uczniowie lubia doswiadczenia, wiec moze tym staraj sie przyciagnac ich uwage smile.gif
A w razie problemow, mysle ze lagtka Ci pomorze, bo w koncu juz troche robi w tym biznesie wink.gif hehe D.gif
Powodzenia i od wrzesnia czekamy na relacje smile.gif
Dołączona grafika

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Cloud 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1927

Napisano 16 August 2006 - 13:24

jestem już fizykiem...mam tytuł licencjata fizyki medycznej...teraz kontunuuje studia mgr i robię sobie kursy pedagogiczne...

Nie wiem czy nadaję się na nauczyciela, ale aż tak źle ze mną chyba nie jest...

Dzięki wszystkim za rady!!

Relację będę zdawać na bieżąco smile.gif jeśli mnie wcześniej nie wykończą wink.gif

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Słonko 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 145
  • Rejestracja Sun, 20 Aug 06

Napisano 01 September 2006 - 19:29

gimnazjum najgorsze co moze byc stracony czas!!!a rada dla ciebie to na poczatek nie badz za miłaale tez nie przesadzaj z nieuprzejmoscia pokaz im kto tu rzadzi bo jak poczuja ze moga sobie pozwolic na szalenstwo nie doprowadzisz ich juz do normalnoci (wiem po sobie)

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   akinomka 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 44
  • Rejestracja Mon, 12 Jun 06

Napisano 04 September 2006 - 12:12

Przede wszystkim: nie bój się! Jak zobaczą, że się ich (albo rodziców) boisz to przepadłaś wink.gif Idź do nich z podniesioną głową i pamiętaj, że Twoim zadaniem jest uczyć, a nie dogadzać.

I bądź sobą, nie udawaj kogoś kim nie jesteś, bo dzieciaki to wyczują. Specjalnie napisałam "dzieciaki", bo im może się wydawać, że są już prawie dorośli, ale tak nie jest. Dlatego też nie obrażaj się jeśli powiedzą coś niemiłego, staraj się wytłumaczyć co jest kulturalne, a co nie. Gimnazaliści często nie zdają sobie sprawy ze swoich wpadek słownych.

Poza tym praktyki to nie to samo co etat w szkole, będziesz miała swego opiekuna, który na pewno Cię wspomoże w kłopotliwych sytuacjach. Ty będziesz nowa dla dzieciaków, więc stanowić będziesz pewną atrakcję smile.gif Wątpię, że wystąpią problemy. Powodzenia!

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Cloud 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1927

Napisano 09 September 2006 - 13:17

no i się zaczęło...jak na razie nie musiałam jeszcze prowadzić lekcji z tymi potworami, ale od przyszłego tygodnia się zacznie...jestem ciężko przerażona....

to naprawdę są małe potwory sad.gif

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Arthas 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 152
  • Rejestracja Fri, 28 Jul 06

Napisano 09 September 2006 - 16:46

Zdarza się, gdy pokonując potwora trzeba samemu się w niego zamienić. Kto mieczem wojuje ten od miecza ginie wink.gif coś w tym rodzaju. Muszą mieć świadomość że Ty możesz być równie, albo i znacznie bardziej "uprzejma" jak oni. Pamiętaj o tym! Niestety w gimnazjum nauczyciel ma ciężką przeprawę sad.gif i dlatego Ci szerze współczuję.

7/12/2006 - przybity =/

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   lovely-daisy 

• Ikona Forum
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 5828
  • Rejestracja Sun, 09 Jul 06

Napisano 09 September 2006 - 17:05

a jak sobie radzi ich nauczyciel?

a tak btw. to moja kumpela jest praktykantka francuskiego w liceum i jest narazie pozytywnego zdania, nawet juz lekcje poprowadzila, no ale gimnazjum a liceum to zupelnie inny poziom inteligencji i kultury osobistej kwas.gif
Dołączona grafika

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Cloud 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1927

Napisano 09 September 2006 - 17:26

CYTAT(lovely-daisy)

ona ma chyba więcej cierpliwości niż ja...boję się, że po prostu nie wytrzymam tego nerwowo... cóż zobaczymy... mam kilka sposobów, żeby ich jakoś zaiteresować tym niełatwym przedmiotem i już niedługo będę je mogła wypróbować... jeszcze się pocieszam, że może nie będzie tak źle... kwas.gif

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   akinomka 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 44
  • Rejestracja Mon, 12 Jun 06

Napisano 11 September 2006 - 11:43

CYTAT(Cloud)
CYTAT(lovely-daisy)

ona ma chyba więcej cierpliwości niż ja...boję się, że po prostu nie wytrzymam tego nerwowo... cóż zobaczymy... mam kilka sposobów, żeby ich jakoś zaiteresować tym niełatwym przedmiotem i już niedługo będę je mogła wypróbować... jeszcze się pocieszam, że może nie będzie tak źle... kwas.gif

Aha, to trafiłaś do TAKIEGO gimnazjum :evil: Szkoda, że swoją pracę rozpoczniesz od kontaktu z "małymi potworami", bo może to skutecznie zniechęcić do zawodu. Chociaż przez miesiąc pracy, może nie przeżyjesz traumy wink.gif

Niby żartuję, ale jednak w tym roku przekonuję się, że nie wszyscy gimnazjaliści to "małe potwory". Wszystko zależy od szkoły, do jakiej się trafi... W zeszłym roku przeszłam właśnie taką traumę, a w tym roku mam spokój, aż się chce chodzić do pracy smile.gif

Pamietaj! Nie dawaj im palca, bo Ci odgryzą całą rękę! wink.gif Tzn. od samego początku zachowaj dystans, jesteś nauczcielem, a nie ich nową kumpelą - zaufaj mi, wyjdzie Ci to na dobre. Tobie i dzieciakom, bo one i tak się z Tobą nie zakumplują, tylko wlazą Ci na głowę :shock: tongue.gif Możesz więc wybrać: albo chcesz być nauczycielem wymagającym i szanowanym, albo kumpela, której nikt nie bierze na serio. Wybór nalezy do Ciebie.

Powodzenia i czekamy na relacje z praktyk! smile.gif

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Cloud 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1927

Napisano 12 September 2006 - 12:08

jutro stane oko w oko z potworkami...ale mam nadzieje, ze wyjde z tego starcia zwyciesko...w kazdym razie na dobry poczatek szykuje im sie kartkoweczka...hehehehe

jak przezyje, to sie odezwe wink.gif

Opcje tematu:

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3