Forum Lagata.pl: Czy można robić komuś zdjęcia kto sobie tego nie życzy na terenie pracy? - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Czy można robić komuś zdjęcia kto sobie tego nie życzy na terenie pracy? o naruszaniu norm prawnych na terenie pracy

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   orunia 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 151
  • Rejestracja Mon, 05 Nov 07

Napisano 21 March 2009 - 00:29

Czy przepisy uległy zmianom,bo z tego co mi wiadomo nikomu kto sobie tego nie życzy nie wolno(bo jest to przestępstwo)robić zdjęć.Sądzę,że nie uległy zmianom.Dlatego zaskakuje mnie bezczelność i naruszanie prawa przez niektóre osoby
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 11336
  • Rejestracja Wed, 13 Jun 07

Napisano 21 March 2009 - 01:20

CYTAT(orunia @ 49 minut temu)
Czy przepisy uległy zmianom,bo z tego co mi wiadomo nikomu kto sobie tego nie życzy nie wolno(bo jest to przestępstwo)robić zdjęć.Sądzę,że nie uległy zmianom.Dlatego zaskakuje mnie bezczelność i naruszanie prawa przez niektóre osoby

Powiedziałbym, iż tak bardzo się zgadzam, że nawet jestem przeciw D.gif
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   jack66 

• Patriarcha
  • Wyświetl galerię
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 12788
  • Rejestracja Wed, 26 Jul 06

Napisano 21 March 2009 - 06:55

kobieto czy ty nie masz innych problemów !!!
W Żyłach Szlachetna Krew W Sercu Poznański Lech !!!

Dołączona grafika

Dołączona grafika
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   orunia 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 151

Napisano 21 March 2009 - 15:39

Nie znosze gdy ktoś popełnia przestępstwo na terenie pracy,narusza mą osobistą godność i niewiadomo w jakim celu to czyni.A to,że czyni to w sposób prymitywny gdyż ja to widzę niczego nie zmienia,to szczyt bezczelności.Jestem świeżo po obejrzeniu filmu do czego takie zdjęcia mogą służyć osobą,które je robią bez zgody drugiej strony.Dzisiaj rano było też o tym w tvn.

Wizerunek stanowi dobro osobiste na mocy art.23KC.Bliżej reżim ochronny tego dobra określa art.81PrAut,wyrażając generalny zakaz rozpowszechniania czyjegoś wizerunku bez zgody osoby na nim przedstawionej(nie dotyczy to listów gończych).Do mnie to ostatnie zdanie sie nie stosuje ani do osoby,która je wykonywała wbrew mej woli.

Użytkownik Szefo edytował ten post 21 March 2009 - 16:02

0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   croc 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 3240
  • Rejestracja Mon, 25 Sep 06

Napisano 21 March 2009 - 16:20

a to czasem nie jest tak ze robienie zdjęć nie jest zabronione tylko używanie ich w innych celach niż powiedzmy bezpieczeństwa. rozpowszechnianie takich zdjęć filmów bez zgody osoby nagranej?/ I czy to tez nie jest zależne np od regulaminu w danym zakładzie pracy, którego zazwyczaj 2/3 ludzi nie czyta (o robieniu a nie rozpowszechnianiu)
Największy błąd, jaki możemy popełnić w życiu, to poddanie się lękowi przed popełnieniem błędu.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   marshall 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2764
  • Rejestracja Mon, 09 Oct 06

Napisano 21 March 2009 - 16:42

Jeśli osoba przedstawiona na zdjęciu jest częścią większej, przypadkowej grupy osób to nie trzeba jej zgody na publikację.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   orunia 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 151

Napisano 21 March 2009 - 16:54

Nie byłam częscią żadnej grupy osób a juz na pewno nie przypadkowych.Dałam tej osobie wyraźnie znać,ze sobie tego nie życzę tzn.robienia zdjęć przez nią,bo jest to wg mnie na dodatek osoba o wątpliwej moralności,co potwierdził fakt,iż na siłe robi mi zdjęcia w pracy bez mej zgody.A to jest karalne.

Wiadomo powszechnie,że pewnych rzeczy nie wolno robić bez zgody drugiej osoby,bo to wkracza w jej prywatność,intymnośc i zawsze w takiej sytuacji gdy jest robione bezczelnie może służyć do mało ,,szlachetnych'' celów.
Jak wspomniałam jest to pani o wątpliwej moralności w dodatku.Gdyby tak nie było nie zachowałaby sie w tak bezczelny sposób robiąc zdjęciaaaa gdy ktos sobie tego nie życzy..I tu powstaje problem do czego jej potrzebne w ogóle moje zdjęcia???????Gdyby nie były potrzebne to by ich nie robiła????I tu przypomina mi się film z wczoraj oraz rozmowa w tvn na tego typu temat np.spreparowania czegoś.
wg kodeksu cywilnego Osoby stanowiącej jedynie szczegół całosci takiej jak zgromadzenie,krajobraz,publiczna impreza.Tu nic takiego miejsca nie miało niestety a i w takich sytuacjach są,znam takich ludzi,którzy sobie tego nie życzą i mają prawo jesli choćby moralnosć osoby robiącej zdjęcie moze byc wg nich wątpliwa.

Użytkownik Prince edytował ten post 21 March 2009 - 17:23

0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Legenda
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 21511
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 21 March 2009 - 21:56

CYTAT(orunia @ Dzisiaj, 15:54)
Dałam tej osobie wyraźnie znać,ze sobie tego nie życzę tzn.robienia zdjęć przez nią,bo jest to wg mnie na dodatek osoba o wątpliwej moralności,co potwierdził fakt,iż na siłe robi mi zdjęcia w pracy bez mej zgody

A wystarczyło pochylić głowę wink.gif oczywiście masz rację nikt nie ma prawa robić Ci zdjęć jeśli sobie tego nie życzysz. Zgłoś takie zachowanie szefowej, no chyba, że to ona fotografowała pracowników na stanowiskach pracy.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4782
  • Rejestracja Sun, 26 Nov 06

Napisano 21 March 2009 - 23:17

Zapewne niedługo obejrzymy Orunię czyszczącą meble przeterminowanym kremem do rąk na jakiejś stronie z humorem. Oni są z układu.

Sorry, nie mogłem już wytrzymać.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 11336
  • Rejestracja Wed, 13 Jun 07

Napisano 22 March 2009 - 18:14

CYTAT(Franz @ Wczoraj, 22:17)
Zapewne niedługo obejrzymy Orunię czyszczącą meble przeterminowanym kremem do rąk na jakiejś stronie z humorem. Oni są z układu.

Powinna to rozgryźć z Durczokiem D.gif

0

Opcje tematu:

Strona 1 z 1