Forum Lagata.pl: Najniższa Płaca - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Najniższa Płaca Jaka powinna być

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Tolduś 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 4329
  • Rejestracja Tue, 26 Sep 06

Napisano 04 March 2009 - 14:15

Obecnie najniższa miesięczna płaca to 642 zl netto ( na rękę) nie wyobrażam sobie jak za takie pieniądze można żyć jak wynajęcie kawalerki w dużym mieście to cena nawet 1500 zł ( w Poznaniu można już za 800 zł znaleźć )

Jaka według was powinna być minimalna płaca

wydaje mi się ze te 1500 to powinien każdy zarabiać
Are you ready for a zombie attack ?
Dołączona grafika
spiewnik kibica

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Straho 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 382
  • Rejestracja Mon, 25 Feb 08

Napisano 04 March 2009 - 14:16

2000 złotych na rękę, to by była dobra płaca.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   magnus 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2033
  • Rejestracja Mon, 22 Jan 07

Napisano 04 March 2009 - 17:18

Według mnie nie powinno być w ogóle czegoś takiego jak najniższa płaca (w sensie, że gwarantowana). Wartość konkretnej pracy powinna być określana w konkretnych warunkach na zasadach wolnego rynku.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17137
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 04 March 2009 - 17:28

CYTAT(Tolduś @ Dzisiaj, 13:15)
wydaje mi się ze te 1500 to powinien każdy zarabiać

Najniższa pensja powinna zapewnić samodzielne utrzymanie na poziomie podstawowym. Powinno wystarczyć na opłacenie rachunków i normalne życie. Nie powinno byc takich sytuacji, ze ktos jest zmuszony do wyboru pomiedzy realizacją recepty, a obiadem. Niestety tak jest często i to jest kolejny problem naszego chorego systemu. Jesli wspominamy o konkretnych kwotach, uwazam, że 2 tys netto byloby godną najniższą pensją.

Użytkownik magia edytował ten post 04 March 2009 - 17:34

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753
  • Rejestracja Wed, 07 May 08

Napisano 04 March 2009 - 17:54

Wiele osób teoretycznie pracuje za minimalną płacę. Resztę otrzymuje "z ręki do ręki" W ten sposób kantuje się fiskusa i ZUS. Tylko, jak potem wyjdzie podstawa do obliczenia emerytury, o tym nikt nie myśli. A na stare lata (lub wcześniej, gdy trzeba będzie iść na rentę) będzie płacz i zgrzytanie zębów. blink.gif

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Tolduś 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 4329

Napisano 04 March 2009 - 17:57

No ale niestety jak się jest młodym i głupim to potem trzeba cierpieć sam znam taki przypadek ze koleś zarabia na papierku minimalną sumę ale w rzeczywistości no ma trochę ale jak chwal wziąć kredyt na mieszkanie to mu nie chwieli dać
Dołączona grafika
spiewnik kibica

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   croc 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 3238
  • Rejestracja Mon, 25 Sep 06

Napisano 04 March 2009 - 20:45

nie wiem ja myślę ze 2500 to powinna być takie minimum w dzisiejszych czasach. nie wydaje mi się ze zbyt wiele bo życie nie polega na opłaceniu czynszu i kupieniu żywności na pewno wszyscy chcieli by mieć tv albo nie wiem iść na piwo myślę ze za 2000 to się nie da zarobić moim zdaniem.

co do emerytury Najpierw trzeba do nie dożyć to jest raz , dwa ktoś musi na nią dla nas zapracować, jak wiadomo ty nie pracujesz na soja tylko na tych co już są. trzy już chodzą plany zwiększenia granic wiekowych i facet na emeryturę ma mieć szanse w wieku 75 lat a kobieta chyba 65 lat zatem mając 75 lata to i tak wiele się tej kasy nie weźmie
Największy błąd, jaki możemy popełnić w życiu, to poddanie się lękowi przed popełnieniem błędu.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17137

Napisano 04 March 2009 - 20:58

CYTAT(croc @ 2 minut temu)
nie wiem ja myślę ze 2500 to powinna być takie minimum w dzisiejszych czasach. nie wydaje mi się ze zbyt wiele bo życie nie polega na opłaceniu czynszu i kupieniu żywności na pewno wszyscy chcieli by mieć tv albo nie wiem iść na piwo myślę ze za 2000 to się nie da zarobić moim zdaniem.

Proponując 2 tys myslałam o utrzymaniu na poziomie podstawowym, uwzględniłam również polskie realia. Jesli chlopak bez rodziny, nie obciązony alimentami zarobi tę kwotę to jakoś da się przezyć, oczywiście bez lepszych atrakcji. Ukończenie szkoly, dodatkowe kursy, doświadczenie, odpowiedzialność... powinny być premiowane wyższą płacą,

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   croc 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 3238

Napisano 04 March 2009 - 21:14

CYTAT(magia @ 4.03.2009, 19:58) <{POST_SNAPBACK}>
Proponując 2 tys myslałam o utrzymaniu na poziomie podstawowym, uwzględniłam również polskie realia. Jesli chlopak bez rodziny, nie obciązony alimentami zarobi tę kwotę to jakoś da się przezyć, oczywiście bez lepszych atrakcji. Ukończenie szkoly, dodatkowe kursy, doświadczenie, odpowiedzialność... powinny być premiowane wyższą płacą,

napisałaś jakoś nie rozumiem tego. ludzie teraz żyją za najniższą jakoś.

powiedzmy ze koszt mieszkanka potencjalnego harego wyniesie go 500 zeta z prądem i gazem do tego żywność na miesiąc z chemia fajkami itp kolo 1000 do tego dolicz powiedzmy dojazdy do pracy koszt migawki w lodzi na wszystkie linie to około 100 a jak ma auto to gdzieś około 100 tygodniowo dodajmy jakiś telefon ,internet itp już nie mowie o wynajmowaniu mieszkania. zostaje co nic. nie mowie ze ma codziennie chlać ale czasem wyskok do baru dobrze robi psychicznie do tego niech ma dziewczynę to wiadomo niech raz na mich ja gdzieś weźmie nawet na dysk to bankowo jedno razowo odpada mu 150-200 pln

w pierwszym wypadku masz 1800 zeta z 2000 nie wiele zostaje weźmie se ratę na powiedzmy komp i nie zostaje nic
w drugim z autem masz 2100 zatem 100 mu już brakuje

a gdzie przyszłość, odłożyć tez się powinno

a tym co napisałaś ze szkoła itp jestem przeciwny bardziej się liczy co w głowie a nie na papierze, papier matura doktoraty to nie wszytko może być uczony a gamon i w pracy się nie sprawdzi
Największy błąd, jaki możemy popełnić w życiu, to poddanie się lękowi przed popełnieniem błędu.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17137

Napisano 04 March 2009 - 21:24

Jak u nas ktoś zarabia 1500 - 2000 to nie wynajmuje mieszkania za 500. W takiej sytuacji zbiera sie kilka osob i wspolnie wynajmuja mieszkanie co znacznie obniza koszty utrzymania. Wielu moich znajomych tak mieszka. Ci co maja blizej do pracy rezygnują ze srodkow komunikacji i przechodzą na rower. W taki sposob sporo kasy mozna zaoszczedzic.Caly czas piszę o najniższej pensji netto dla osoby bez rodziny.

CYTAT(croc @ 9 minut temu)
a tym co napisałaś ze szkoła itp jestem przeciwny bardziej się liczy co w głowie a nie na papierze,

A nie zauwazyles, że pisalam równiez o doświadczeniu. Pod tym pojęciem uwzglednilam zdolnosci. Ale nadal twierdzę,że studia powinny być premiowane. Wszyscy mają niskie pensje ale chyba zgodzisz sie z tym, ze robotnik, nawet ten wykwalifikowany nie może zarabiac tyle co ordynator chirurgii.

Użytkownik magia edytował ten post 04 March 2009 - 21:30

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Atena 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 30
  • Rejestracja Tue, 29 Jan 08

Napisano 04 March 2009 - 21:48

CYTAT(magia @ 19 minut temu)
Wszyscy mają niskie pensje ale chyba zgodzisz sie z tym, ze robotnik, nawet ten wykwalifikowany nie może zarabiac tyle co ordynator chirurgii.

W tym przypadku nie bo ordynator ma odpowiedzialniejszą robotę ale na przykład
robotnik a urzędnik czy ktoś taki.
W tej sytuacji robotnikowi fizycznemu powinna należeć się większa pensja.
Dlaczego osoba która haruje cały dzień fizycznie dostaje mniejszą stawkę od kogoś kto siedzi 8 godz na tyłku
i popijawa kawę?
Także wykształcenie nie zawsze powinno być warunkiem wyższej pensji.

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Tolduś 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 4329

Napisano 04 March 2009 - 22:00

a co powiecie o tym ze Premier RP zarabia mniej niż Prezes jakiegoś banku przecierze Premier odpowiada za cale państwo
Dołączona grafika
spiewnik kibica

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17137

Napisano 04 March 2009 - 22:32

CYTAT(Tolduś @ 28 minut temu)
a co powiecie o tym ze Premier RP zarabia mniej niż Prezes jakiegoś banku przecierze Premier odpowiada za cale państwo

... że to kolejny ewenement w naszym kraju.

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   croc 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 3238

Napisano 04 March 2009 - 23:55

CYTAT
Ale nadal twierdzę,że studia powinny być premiowane. Wszyscy mają niskie pensje ale chyba zgodzisz sie z tym, ze robotnik, nawet ten wykwalifikowany nie może zarabiac tyle co ordynator chirurgii.

proszę mi wytłumaczyć bo może ciemny jestem dlaczego tak miało by być. że robotnik nie a chirurg tak(oczywiście to jest tylko przykładowe) bo ja tego nie rozumiem. Rozumiem wiedza i tp ale nie rozumiem czemu ma być lepiej traktowany niż robotnik.

CYTAT
Jak u nas ktoś zarabia 1500 - 2000 to nie wynajmuje mieszkania za 500. W takiej sytuacji zbiera sie kilka osob i wspolnie wynajmuja mieszkanie co znacznie obniza koszty utrzymania. Wielu moich znajomych tak mieszka. Ci co maja bliżej do pracy rezygnują ze srodkow komunikacji i przechodzą na rower. W taki sposob sporo kasy mozna zaoszczedzic.Caly czas piszę o najniższej pensji netto dla osoby bez rodziny.

ja rozumiem ale nadal jest to wegetowanie, życie od pierwszego do pierwszego to nie fajnie, dobrze są tacy co maja do tej pracy powiedzmy 20 km i co drałować na rowerze co dziennie 40 km po pracy i przed (no jeszcze zależy co się robi) ale powiedzmy pracuje fizycznie. czy to taka oszczędność. jak by na to nie patrzeć przychodzi zima zatem trzeba ogrzewanie podkręcić dodatkowe koszta i tak nas czeka komunikacja miejska, jak nie to zazwyczaj kończy się to chorobami i lekami(mowie o jeździe na rowerku). Dobrze czemu miał bym wynajmować mieszkanie z innymi może nasz Hary jest nie śmiały albo ma inne problemy z tym. właśnie o tym pisze ze nie powinniśmy zarabiać tyle by non stop oszczędzać i liczyć wydatki.

CYTAT
W tym przypadku nie bo ordynator ma odpowiedzialniejszą robotę ale na przykład

w czym ordynator jest bardziej odpowiedzialny od pracownika fizycznego , tez są kierownicy mistrzowie , majstrzy, brygadziści i bardzo czesto maja tak samo odpowiedzialna prace ja ordynator

CYTAT

mnie to nie przeszkadza tak jak nasz premier i jakiś tam prezes banku i tak za dużo zarabiają, no może prezes nie do końca ale nasz premier na pewno

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10322
  • Rejestracja Wed, 13 Jun 07

Napisano 05 March 2009 - 01:01

CYTAT(croc @ Dzisiaj, 22:55)
proszę mi wytłumaczyć bo może ciemny jestem dlaczego tak miało by być. że robotnik nie a chirurg tak(oczywiście to jest tylko przykładowe) bo ja tego nie rozumiem. Rozumiem wiedza i tp ale nie rozumiem czemu ma być lepiej traktowany niż robotnik.

Wyjaśnienie jest proste - bo trudniej zostać lekarzem niż robotnikiem.
To uniwersalna zasada - zawód trudniejszy do zdobycia jest opłacany wyżej, bo premiowany jest nakład pracy, jaki był wymagany do jego zdobycia. Dlatego wszędzie na świecie pracownicy umysłowi zarabiają więcej niż robotnicy.
Komuż chciałoby się uczyć, zdawać egzaminy, latami czekać na pierwszą pracę, gdyby perspektywy finansowe miał te same, co gość kopiący rowy..?

W przypadku lekarzy czynnikiem dodatkowym jest wartość i znaczenie pracy - bez drzwi czy pomalowanej ściany można żyć latami, bez nerek i serca już nie. Dlatego w całym cywilizowanym świecie lekarze są świetnie opłacani - wyżej niż inni pracownicy umysłowi, a tym bardziej fizyczni.

Użytkownik Prince edytował ten post 05 March 2009 - 01:20

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753

Napisano 05 March 2009 - 14:02

CYTAT(croc @ 4.03.2009, 19:45) <{POST_SNAPBACK}>
co do emerytury Najpierw trzeba do nie dożyć to jest raz , dwa ktoś musi na nią dla nas zapracować, jak wiadomo ty nie pracujesz na soja tylko na tych co już są. trzy już chodzą plany zwiększenia granic wiekowych i facet na emeryturę ma mieć szanse w wieku 75 lat a kobieta chyba 65 lat zatem mając 75 lata to i tak wiele się tej kasy nie weźmie

Takie rozumowanie przypomina mi stary, bo jeszcze XIX-to wieczny makabryczny dowcip o synku-gruźliczku:
Synek pyta się:
-Mamusiu, czy latem wyjedziemy do cioci na wieś?
Mama na to:
-A czy ty syneczku dożyjesz?

Co do zarobków. Jest to cena za świadczoną pracę. Jak wiadomo ceny wynikają z prawa popytu i podaży. Praca jest towarem jak każdy inny. Jeśli popyt na wykonywanie danej pracy wzrasta, cena za nią jest odpowiednio większa i vice-versa. Jeśli jest duże zapotrzebowanie na specjalistów w danym zawodzie (np. informatycy, bankowcy etc) płace ich są wyższe od płac w innych, mniej poszukiwanych zawodach. Bezrobocie (nadwyżka podaży nad popytem) skutkuje drastycznym zmniejszaniem płac. Taki jest bezwzgledne prawo ekonomiki.
Jakiekolwiek sztuczne , administracyjne nakazy niewiele tu zmienią. Chyba, że chcemy powrócić do "gospodarki" znanej z czasów "realnego socjalizmu".
Na temat popytu i podaży polecam ten filmik, i przypominam jeszcze raz, że praca to także towar excl.gif
http://www.nbportal.pl/prezentacje/podaz_p...odaz_popyt.html

Użytkownik t.oskar edytował ten post 05 March 2009 - 14:10

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   jack66 

• Patriarcha
  • Wyświetl galerię
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 12487
  • Rejestracja Wed, 26 Jul 06

Napisano 05 March 2009 - 14:31

CYTAT(magia @ Wczoraj, 19:58)
Proponując 2 tys myslałam o utrzymaniu na poziomie podstawowym

chciałbym to mieć wtedy tak jak piszesz jakoś bys się dało żyć ale niestety ja mam na rękę 1100 zdarzy się 1400 ale średnio to mi wychodzi 1200 zł
wynajmuje mieszkanie za 350 zł alimenty 200 zł rachunki prąd woda gaz raty za kompa 125 zł i zostaje mi po opłaceniu góra 200 zł i tak pożyczam i oddaje ale nie wiem jak tak długo uciągne a podwyżki niestety nie bedzie muszę godzinami nadrabiać
W Żyłach Szlachetna Krew W Sercu Poznański Lech !!!

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753

Napisano 05 March 2009 - 17:17

Niestety ekonomika nie ma względu na osoby crybaby.gif . Pozostaje postawa obywatelska winkah4.gif . Polega ona na ustawicznym obywaniu się cry.gif bez tego, lub owego....

Użytkownik t.oskar edytował ten post 05 March 2009 - 17:17

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Meksykański Rozbójnik 

• Praktykujący
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 92
  • Rejestracja Sat, 14 Feb 09

Napisano 05 March 2009 - 18:42

CYTAT(croc @ Wczoraj, 22:55)

[quote=croc, Wczoraj, 22:55]

Zależy jak na to patrzeć. Studia medyczne, są trudniejsze i wymagają nie lada zachodu, żeby je ukończyć i zostać pełnoprawnym lekarzem. Teoretycznie, robotnik ma mniej do nauczania, ale powiedz, czy przed kryzysem, zarabiali aż tak mało ? Traktowani są przez prawo tak samo, jako jednostki ludzkie, a place to zupełnie inna bajka.

Co do płacy minimalnej. W założeniach, ma być to wynagrodzenie, które tak jak napisano, w stopniu podstawowym, musi zaspokoić potrzeby osoby pracującej, jednak nie zawsze zwraca się uwagę na uwarunkowania rynkowe i zdarzenia losowe, które sprawiają, ze koszt utrzymania rośnie, a pensja minimalna nie.
Piszecie, ze taka pensja powinna wynosić 2000, 2500. A jak wyobrażacie sobie rozwój malej firmy, zupełnie początkującej na rynku, która po prostu takich pieniędzy na stracie nie ma ?
W takim przypadku, wiele drobnych firm by upadło, a bezrobocie wzrosło.

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17137

Napisano 05 March 2009 - 20:00

proszę mi wytłumaczyć bo może ciemny jestem dlaczego tak miało by być. że robotnik nie a chirurg tak(oczywiście to jest tylko przykładowe) bo ja tego nie rozumiem.

W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś.."wiedza", dorzucę do tego ogromną odpowiedzialność za drugiego czlowieka i stres. Chyba zgodzisz się, że odpowiedzialność za życie ludzkie zdecydowanie rózni się od odpowiedzialnoiści za nieszczelną rurę.
Rozumiem wiedza i tp ale nie rozumiem czemu ma być lepiej traktowany niż robotnik.

A tu jest jakieś niedomowienie. Nigdzie nie napisałam że robotnik ma być gorzej traktowany. Każdy zawód szanuje, a to że uważam ze nauka powinna być premiowana w zaden sposób nie uwłacza robotnikom. Przecież każdy mial prawo wyboru swojej drogi zyciowej, jeden poszedl do pracy, a drugi na studia. Oczywiście zaraz padnie zarzut ze nie wszyscy mieli mozliwosci. Jajednak uważam , że dostep do nauki jest tak udogodniony, że można jesli sie tylko chce.

CYTAT(jack66 @ Dzisiaj, 13:31)
chciałbym to mieć wtedy tak jak piszesz jakoś bys się dało żyć ale niestety ja mam na rękę 1100 zdarzy się 1400 ale średnio to mi wychodzi 1200

Pisząc o tych 2 tys o takiej sytuacji finansowej myslalam. Wlasnie dlatego uwzglednilam podstawowe potrzeby na jakie spokojnie powinno wystarczyć. Równiez uważam ,że pensje w wysokosci 1200 to pensje glodowe, ani za nie zyc ani umierać. Dobrze zeby zrozumieli to ci co na górze...bo Cięzko zrozumieć drugiego człowieka jesli samemu ma się pelny brzuch.

Opcje tematu:

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3