Są tu fani tego pisarza?
Lalka Kafki
Napisano 27 February 2009 - 03:43
Są tu fani tego pisarza?
#2 Gość_Al_Hadzi_*
Napisano 27 February 2009 - 04:28
Napisano 27 February 2009 - 11:28
Napisano 27 February 2009 - 15:21
Gdzieś ostatnio czytałam całkiem miły felieton o twórcach którzy ze swojej choroby (alkoholowej lub narkotykowej) lub swojego niedostosowania społecznego - robili ideologię: Bursa, Wojaczek. Coś z tego ma w sobie również Kafka. I to życzenie żeby spalić wszystkie swoje dzieła odzwierciedla ten jego stan ducha.
Z drugiej strony Brod (moim zdaniem) nie miał prawa wydawać dzienników Kafki ani jego listów. Nawet jeśli czynił to w dobrej wierze (w co wątpię).
Napisano 27 February 2009 - 16:30
Znalazłam - jak najbardziej legalne - fragmenty tej książki (Gerd Schneider, Lalka Kafki), wśród materiałów reklamowych wp i Naszej Księgarni:
tutaj
i w wersji pdf:
Lalka Kafki (booklet nk)
To taki - moim zdaniem - bardzo ciekawy pretekst do własnej interpretacji tekstów Kafki. Chyba zapoznam się z całością.
Malowance - dziękuję za informację.
#6 Gość_Al_Hadzi_*
Napisano 27 February 2009 - 21:01
Roznie o nim slyszalem... ze bardziej byl jak K, czy Jozef K... nie wiem czemu ale gdzies w myslach kojarzy mi sie z Phillipem Howardem Lovecraftem... moze przez mrocznosc rzeczy jakie pisal.. Nie doczytalem "Ameryki" tak bardzo irytowalo mnie postepowanie glownego bohatera ze bylem zirytowany tym jak zapetla wszystko i chyba nie bylem ciekawy jak to wszystko sie nan musi zwalic...
Z drugiej strony Brod (moim zdaniem) nie miał prawa wydawać dzienników Kafki ani jego listów. Nawet jeśli czynił to w dobrej wierze (w co wątpię).
Zrobil to podobno dla kasy.. mysle sobie ze przyjaciel tak nie postepuje... sa pewne zasady... Mysle ze "zycie" mu zaplacilo za to
Gdybys potrzebowala cos z F.K. daj znac.. moze znajde cos u siebie... w wersji nie papierowej
Użytkownik Al_Hadzi edytował ten post 27 February 2009 - 23:43
Napisano 27 February 2009 - 23:23
Dziękuję za dobre chęci, ale mam wszystkie trzy powieści i zbiór opowiadań, papierowe i kompletnie zaczytane.
Ameryka, też ma swój urok. Podobno miała się kończyć szczęśliwie.
Kompletnie nieprzyswajalne: Dzienniki, Listy do Mileny i Listy do Felicji - (mimo fascynacji Kafką, w pewnym okresie) - to zdecydowanie materiał dla profesjonalistów.
Napisano 02 March 2009 - 01:27
Zdecydowanie wolę książki o kimś niż jego dzienniki. Może dlatego że w pył się roztrzaskują moje wyobrażenia o danej osobie gdy sięgam po dziennik
Napisano 04 March 2009 - 17:49
Napisano 05 March 2009 - 16:25
Byłam kiedyś na fajnym wieczorku literackim. Amatorzy czytali swoje opowiadania, wiersze itp podobne twory. Było zacnie. I niedbalstwa nie było
Ale chyba odchodzimy trochę od tematu.
Al_Hadzi zgadzam się. Brod wydał dzienniki i listy dla kasy. Więc czy miał prawo nadal nazywać się przyjacielem Kafki? Wątpię.
Co innego inne dzieła. Nawet te niedokończone. Pokazać światu. (Nawet jeśli by na tym zarobił) A co innego coś tak intymnego jak listy.
Napisano 06 March 2009 - 14:29
Napisano 06 March 2009 - 18:49
Dzienniki pisze się dla siebie. Albo najbliższych. To coś intymnego prywatnego. Po co to publikować? Zwłaszcza jeśli publikuje to ktoś kto po prostu chce na tym zarobić a nie powiedzmy sam autor.
Napisano 09 March 2009 - 19:42
Byłam kiedyś na fajnym wieczorku literackim. Amatorzy czytali swoje opowiadania, wiersze itp podobne twory. Było zacnie. I niedbalstwa nie było wink.gif"
Malowanko, a byłaś kiedyś na wieczorku literackim, na którym aktorzy recytowali wiersze poety? Zapewniam Cię, że nie ma porównania w sposobie interpretacji, dbałości o wyraz... Poeta powinien pisać, ale deklamację powinien zostawić aktorom. Wracając do tematu- uważam, że dzienniki nie są w większości pisane dla czytelników, więc czytelnicy rzadko w nich znajdują ciekawą literaturę
Użytkownik kawiarka edytował ten post 09 March 2009 - 19:44
Napisano 11 March 2009 - 02:42
Napisano 11 March 2009 - 20:41

Logowanie