1% podatku
Napisano 26 February 2009 - 15:54
Chciałam rozpocząć dyskusję na temat przekazywania 1% podatku. Planujecie, już to zrobiliście, macie wybraną już organizację, nie myśleliście jeszcze o tym?
Chciałam zachęcić przy okazji do przekazywania jednego procenta ze swojego podatku na Fundację im. Brata Alberta. Fundacja działa od 21 lat i wspiera osoby niepełnosprawne intelektualnie, zapewniając im pomoc i rozwój poprzez wiele zajęć i warsztatów, od rehabilitacyjnych, poprzez taneczne i muzyczne, aż po modelarskie i rzemieślnicze. Prowadzi w całej Polsce domy stałego pobytu, ośrodki adaptacyjne, świetlice terapeutyczne, organizuje warsztaty terapii zajęciowej i obozy rehabilitacyjne. Fundacji nieustannie brak środków na utrzymanie i remontowanie Domów dla Podopiecznych i dlatego wdzięczna jest za każdą pomoc. Warto również zwrócić uwagę na skalę działań Fundacji - w tym momencie jest to ponad 900 Podopiecznych w całym kraju i 27 placówek.
Zachęcam do zadawania tutaj pytań o szczegóły działalności, na które chętnie odpowiem oraz wyrażania opinii.
Dla zainteresowanych - link do strony internetowej Fundacji: www.albert.krakow.pl
Napisano 26 February 2009 - 17:17
P.S. Jeśli link ma działać, należy na początku napisać: http:// , inaczej będzie to tylko adres do wpisania na "belkę adresu". Zrobię Ci tę uprzejmość i link napiszę prawidłowo: http://www.albert.krakow.pl Teraz wystarczy kliknąć na niego myszką i gotowe
Użytkownik t.oskar edytował ten post 26 February 2009 - 17:24
Napisano 26 February 2009 - 17:27
Szkoda, że zapomnialeś o naszym Bartusiu...
http://www.lagata.pl/1-podatku-t10303.html
Napisano 27 February 2009 - 10:45
A czy uważacie, że to, co robi Fundacja, jest społeczeństwu potrzebne?
Dzięki za wklejenie odpowiedniego linka!
Napisano 27 February 2009 - 12:02
Uważaliśmy z żoną, że Porozumienie Bez Barier jest fundacją ogółnopolską pomagajacą wielu potrzebujacym i to prowadzoną przez osobę ze wszech miar godną zaufania, przez panią Jolantę Kwaśniewską.
Napisano 27 February 2009 - 13:04
Za dużo Marksa się naczytałeś przed spaniem, albo młot był za ciężki i walnęła fantazja
Nie wiem, skąd żeś wydumał to objawienie dziękczynne
Dla odmiany proponuję coś konkretnego, jak skończysz modły poranne przed ołtarzem Bieruta
Wokół tej fundacji narosło wiele dwuznaczności finansowych. Przy zakładaniu Fundacji i zbieraniu pierwszych środków, Jolanta Kwaśniewska wykorzytała wpływy polityczne męża, wysyłając m.in do wszystkich wojewodów w Polsce pismo polecające sporządzenie przez te urzędy potencjalnej listy darczyńców. Jednym z bardziej znanych pierwszych sponsorów fundacji był Andrzej Gołota, który wpłacił 100 000 USD, w momencie gdy Aleksander Kwaśniewski decydował czy wystawić mu list żelazny na powrót do kraju, aby pięściarz nie był arestowany, gdyż ciążył na nim wyrok za pobicie.
Lista darczyńców Fundacji objęta jest tajemnicą. Nie ujawniono jej nawet na prośbę członków sejmowej komisji śledczej ds. PKN Orlen. Wiadomo jednak, z raportów spółek giełdowych, że darczyńcami tej fundacji są m.in. PKN Orlen, Kulczyk Holding, Fundacja Warta, PTK Centertel, Grupa Żywiec, Winthertur, Fundacja Banku Zachodniego WBK, Bartimpex i L'Oreal Poland. W 2001 roku Fundacja zgromadziła łącznie 4,5 miliona zł darowizn.
W związku z pracami sejmowej komisji śledczej w 2004 roku w sprawie tzw. afery Orlengate, zainteresowano się powiązaniami fundacji z interesami polskiego przemysłowca Jana Kulczyka (Kulczyk Holding), który jak się uważa, starał się zyskać wpływy w zarządzaniu firmą PKN Orlen.
Jeszcze kilka dni temu Teresa Gajewska z zarządu fundacji przekonywała RMF, że całość dokumentów trafi do posłów. Narzekała, jak dużo ma pracy z ich przygotowaniem, ponieważ posłowie zażądali nawet listy wypłat pracowników fundacji.
http://www.zgapa.pl/zgapedia/Porozumienie_bez_barier.html
A Jolanta Kwaśniewska wciąż mówi o przejrzystości, która ma cechować jej działalność. Okazuje się jednak, że nie dotyczy ona jednej istotnej sfery - sponsorów. Wiadomo, że pieniądze wpłacała jedna z firm zamieszanych w aferę paliwową - fundacja Warta, zależna od Jana Kulczyka. Sponsorem był też Włodzimierz Wapiński, zaprzyjaźniony z Kwaśniewskimi, ale zamieszany w skandal z laboratorium frakcjonowania osocza, na którym Skarb Państwa stracił miliony.
Więcej na ten temat:
Finanse fundacji Kwaśniewskiej pod lupą posłów (9 września 2004)
Kwaśniewska: Powodzenie fundacji bierze się z wiarygodności mojej osoby (14 września 2004)
Dzisiaj komisja prawdopodobnie zwróci się do prokuratury o zabezpieczenie dokumentów przekazanych przez fundację.
Jak zachowanie prezydentowej postrzega opinia publiczna? Reporter RMF Przemysław Marzec rozmawiał z Joanną Gepfert, zajmująca się kreowaniem wizerunku:
Przypomnijmy, że na początku września komisja śledcza wystąpiła do fundacji "Porozumienie bez barier" o udostępnienie dokumentacji jej przepływów finansowych. Nie może być tak, że fundacja, odmawiając udostępnienia dokumentów, uzasadnia, że wykraczają one poza zakres działania komisji. To komisja określa, w jakim zakresie działa - mówił wiceszef komisji Roman Giertych. Poza tym, taka odmowa świadczy o tym, że fundacja ma coś do ukrycia - dodaje.
http://www.rmf.fm/fakty/?id=73734
Napisano 27 February 2009 - 13:47
Użytkownik t.oskar edytował ten post 27 February 2009 - 14:19
Napisano 27 February 2009 - 15:00
Cieszę się, że humor Ci dopisuje
Skończyłeś już dodawać..?
To miło
Nie wiem co ma Lepper do Twoich rocznych podatków, więc napiszę na temat, zanim dołączą Krzyżacy z ojcem Tadeuszem na czele..
Trudno mieć zaufanie do większych organizacji, w których pieniądze lądują jak w studni. Popieram zdanie, że sens ma wspieranie mniejszych inicjatyw, gdzie wkład jest realny i dotyczy konkretnego celu. Można też wierzyć w bezgraniczną uczciwość biskupów, albo czerwonych polityków pod wodzą Kwaśniewskiej (do wyboru).
Użytkownik Prince edytował ten post 27 February 2009 - 15:01
Napisano 27 February 2009 - 15:03
Napisano 27 February 2009 - 15:10
"De gustibus est non disputantum" nie bardzo, prędzej "de gustibus non est disputandum"..
Ja też nie mam wątpliwości, że dokonałeś wyboru
Użytkownik Prince edytował ten post 27 February 2009 - 15:10
Napisano 27 February 2009 - 20:56
Dokonałes T.oskarze i kazdy to uszanuje, ale Twój 1% dla tamtej fundacji to jak kropla wody w oceanie, a dla Bartusia to jego być albo nie być. Jakoś bardziej przemawia do mnie pomoc konkretnej osobie, tym bardziej ,że jest to rodzina naszego znajomego z forum.
Taki turnus rehabilitacyjny to koszt 2tys zl, rodziców tego dziecka ratuje każde 10zl. Szkoda, że nie pomyslaleś o tym. Moze dasz ten numer znajomym jeszcze nie wszystko stracone.
Dolnośląska Fundacja Ochrony Zdrowia
Bank Pekao S.A I Oddział Wrocław
45 1240 1994 1111 0000 2495 6839
Z dopiskiem darowizna na cele ochrony zdrowia "Bon"
Tu też można wysłac chocby najdrobniejszą sume
z góry dziękuję
Napisano 04 March 2009 - 12:35
Napisano 04 March 2009 - 12:39
Napisano 04 March 2009 - 13:12
Użytkownik t.oskar edytował ten post 04 March 2009 - 13:13
Napisano 05 March 2009 - 12:20
No właśnie t.oskarze jak mogłeś zapomnieć o Bartusiu ! jak ? jak ?!
Pamietaj zapisz sobie "Bartuś" w notatniku oby to sie nie powtórzyło więcej
Napisano 05 March 2009 - 13:20
http://www.j.kwasniewska.aid.org.pl/
Użytkownik t.oskar edytował ten post 05 March 2009 - 13:20
Napisano 28 March 2009 - 19:47
To może w tym roku zmienisz trochę zasady i wspólnie pomożemy Bartusiowi.. on na to bardzo czeka, chociaż nie prosi tak głośno o pomoc jak Caritas.
Dolnośląska Fundacja Ochrony Zdrowia
Bank Pekao S.A I Oddział Wrocław
45 1240 1994 1111 0000 2495 6839
Z dopiskiem darowizna na cele ochrony zdrowia "Bon"
NR. KRS- 0000050135
http://www.lagata.pl/1-podatku-t10303.html
Użytkownik magia edytował ten post 28 March 2009 - 19:49
Napisano 30 March 2009 - 11:30
mojego 1% podatku w tym roku wyszło tylko 1.30 zł, ale przekazałam harcerzom. w przyszłym roku z całą pewnością ilekolwiek by tego nie wyszło, dostanie to Stowarzyszenie Lokalnych Ośrodków Twórczych (SLOT). nie tylko fundacje charytatywne są organizacjami pożytku publicznego, a do mnie ich działalność nie zawsze przemawia. wolę wesprzeć coś, co było lubj est mi w jakiś sposób bliskie, co wiem, jak i gdzie spożytkuje pieniądze które ktoś zdecyduje się im przekazać.

Logowanie

.jpg)