Forum Lagata.pl: 1% podatku - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

1% podatku

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   vela 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 2
  • Rejestracja Thu, 26 Feb 09

Napisano 26 February 2009 - 15:54

Witam wszystkich:)
Chciałam rozpocząć dyskusję na temat przekazywania 1% podatku. Planujecie, już to zrobiliście, macie wybraną już organizację, nie myśleliście jeszcze o tym?
Chciałam zachęcić przy okazji do przekazywania jednego procenta ze swojego podatku na Fundację im. Brata Alberta. Fundacja działa od 21 lat i wspiera osoby niepełnosprawne intelektualnie, zapewniając im pomoc i rozwój poprzez wiele zajęć i warsztatów, od rehabilitacyjnych, poprzez taneczne i muzyczne, aż po modelarskie i rzemieślnicze. Prowadzi w całej Polsce domy stałego pobytu, ośrodki adaptacyjne, świetlice terapeutyczne, organizuje warsztaty terapii zajęciowej i obozy rehabilitacyjne. Fundacji nieustannie brak środków na utrzymanie i remontowanie Domów dla Podopiecznych i dlatego wdzięczna jest za każdą pomoc. Warto również zwrócić uwagę na skalę działań Fundacji - w tym momencie jest to ponad 900 Podopiecznych w całym kraju i 27 placówek.
Zachęcam do zadawania tutaj pytań o szczegóły działalności, na które chętnie odpowiem oraz wyrażania opinii.
Dla zainteresowanych - link do strony internetowej Fundacji: www.albert.krakow.pl

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753
  • Rejestracja Wed, 07 May 08

Napisano 26 February 2009 - 17:17

pajac.gif W zeszłym roku 1% podatku ode mnie i żony poszło na schroniska dla zwierząt. W tym roku na fundację "Porozumienie Bez Barier". Jakoś nie mam przekonania do fundacji zwiaząnych z jakimikolwiek organizacjami wyznaniowymi.
P.S. Jeśli link ma działać, należy na początku napisać: http:// , inaczej będzie to tylko adres do wpisania na "belkę adresu". Zrobię Ci tę uprzejmość i link napiszę prawidłowo: http://www.albert.krakow.pl Teraz wystarczy kliknąć na niego myszką i gotowe smile.gif

Użytkownik t.oskar edytował ten post 26 February 2009 - 17:24

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17068
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 26 February 2009 - 17:27

CYTAT(t.oskar @ 6 minut temu)
W zeszłym roku 1% podatku ode mnie i żony poszło na schroniska dla zwierząt. W tym roku na fundację "Porozumienie Bez Barier".

Szkoda, że zapomnialeś o naszym Bartusiu...

http://www.lagata.pl/1-podatku-t10303.html

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   vela 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 2
  • Rejestracja Thu, 26 Feb 09

Napisano 27 February 2009 - 10:45

No właśnie problem czasem polega na tym, którą fundację wybrać, na jaki cel przeznaczyć ten 1%. Bo aktualnie mamy w Polsce ich trochę; myślę, że warto wiedzieć, która czym się zajmuje, co dokładnie robi, na co przeznaczane są pieniądze:)
A czy uważacie, że to, co robi Fundacja, jest społeczeństwu potrzebne?
Dzięki za wklejenie odpowiedniego linka!

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753

Napisano 27 February 2009 - 12:02

CYTAT(magia @ 26.02.2009, 16:27) <{POST_SNAPBACK}>

Uważaliśmy z żoną, że Porozumienie Bez Barier jest fundacją ogółnopolską pomagajacą wielu potrzebujacym i to prowadzoną przez osobę ze wszech miar godną zaufania, przez panią Jolantę Kwaśniewską.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10307
  • Rejestracja Wed, 13 Jun 07

Napisano 27 February 2009 - 13:04

CYTAT(t.oskar @ Dzisiaj, 11:02)
osobę ze wszech miar godną zaufania, przez panią Jolantę Kwaśniewską.

Za dużo Marksa się naczytałeś przed spaniem, albo młot był za ciężki i walnęła fantazja sad.gif

Nie wiem, skąd żeś wydumał to objawienie dziękczynne cool.gif Literatura czerwonego absurdu promuje różne bzdury, ale na litość.. chyba są granice..?

Dla odmiany proponuję coś konkretnego, jak skończysz modły poranne przed ołtarzem Bieruta D.gif

Wokół tej fundacji narosło wiele dwuznaczności finansowych. Przy zakładaniu Fundacji i zbieraniu pierwszych środków, Jolanta Kwaśniewska wykorzytała wpływy polityczne męża, wysyłając m.in do wszystkich wojewodów w Polsce pismo polecające sporządzenie przez te urzędy potencjalnej listy darczyńców. Jednym z bardziej znanych pierwszych sponsorów fundacji był Andrzej Gołota, który wpłacił 100 000 USD, w momencie gdy Aleksander Kwaśniewski decydował czy wystawić mu list żelazny na powrót do kraju, aby pięściarz nie był arestowany, gdyż ciążył na nim wyrok za pobicie.
Lista darczyńców Fundacji objęta jest tajemnicą. Nie ujawniono jej nawet na prośbę członków sejmowej komisji śledczej ds. PKN Orlen. Wiadomo jednak, z raportów spółek giełdowych, że darczyńcami tej fundacji są m.in. PKN Orlen, Kulczyk Holding, Fundacja Warta, PTK Centertel, Grupa Żywiec, Winthertur, Fundacja Banku Zachodniego WBK, Bartimpex i L'Oreal Poland. W 2001 roku Fundacja zgromadziła łącznie 4,5 miliona zł darowizn.
W związku z pracami sejmowej komisji śledczej w 2004 roku w sprawie tzw. afery Orlengate, zainteresowano się powiązaniami fundacji z interesami polskiego przemysłowca Jana Kulczyka (Kulczyk Holding), który jak się uważa, starał się zyskać wpływy w zarządzaniu firmą PKN Orlen.

Jeszcze kilka dni temu Teresa Gajewska z zarządu fundacji przekonywała RMF, że całość dokumentów trafi do posłów. Narzekała, jak dużo ma pracy z ich przygotowaniem, ponieważ posłowie zażądali nawet listy wypłat pracowników fundacji.

http://www.zgapa.pl/zgapedia/Porozumienie_bez_barier.html

A Jolanta Kwaśniewska wciąż mówi o przejrzystości, która ma cechować jej działalność. Okazuje się jednak, że nie dotyczy ona jednej istotnej sfery - sponsorów. Wiadomo, że pieniądze wpłacała jedna z firm zamieszanych w aferę paliwową - fundacja Warta, zależna od Jana Kulczyka. Sponsorem był też Włodzimierz Wapiński, zaprzyjaźniony z Kwaśniewskimi, ale zamieszany w skandal z laboratorium frakcjonowania osocza, na którym Skarb Państwa stracił miliony.
Więcej na ten temat:
Finanse fundacji Kwaśniewskiej pod lupą posłów (9 września 2004)
Kwaśniewska: Powodzenie fundacji bierze się z wiarygodności mojej osoby (14 września 2004)

Dzisiaj komisja prawdopodobnie zwróci się do prokuratury o zabezpieczenie dokumentów przekazanych przez fundację.

Jak zachowanie prezydentowej postrzega opinia publiczna? Reporter RMF Przemysław Marzec rozmawiał z Joanną Gepfert, zajmująca się kreowaniem wizerunku:

Przypomnijmy, że na początku września komisja śledcza wystąpiła do fundacji "Porozumienie bez barier" o udostępnienie dokumentacji jej przepływów finansowych. Nie może być tak, że fundacja, odmawiając udostępnienia dokumentów, uzasadnia, że wykraczają one poza zakres działania komisji. To komisja określa, w jakim zakresie działa - mówił wiceszef komisji Roman Giertych. Poza tym, taka odmowa świadczy o tym, że fundacja ma coś do ukrycia - dodaje.

http://www.rmf.fm/fakty/?id=73734

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753

Napisano 27 February 2009 - 13:47

Jaki (wice)szef, taka komisja lets.gif Brakuje w niej tylko Leppera rotfl1wj9.gif Na szczęście jeśli chodzi o polskie życie polityczne ci "ludzie" (?) znaleźli się już na śmietniku historii D.gif

Użytkownik t.oskar edytował ten post 27 February 2009 - 14:19

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10307

Napisano 27 February 2009 - 15:00

CYTAT(t.oskar @ 27.02.2009, 12:47) <{POST_SNAPBACK}>
Jaki (wice)szef, taka komisja lets.gif Brakuje w niej tylko Leppera rotfl1wj9.gif Na szczęście jeśli chodzi o polskie życie polityczne ci "ludzie" (?) znaleźli się już na śmietniku historii D.gif

Cieszę się, że humor Ci dopisuje smile.gif

Skończyłeś już dodawać..?
To miło D.gif

Nie wiem co ma Lepper do Twoich rocznych podatków, więc napiszę na temat, zanim dołączą Krzyżacy z ojcem Tadeuszem na czele..

Trudno mieć zaufanie do większych organizacji, w których pieniądze lądują jak w studni. Popieram zdanie, że sens ma wspieranie mniejszych inicjatyw, gdzie wkład jest realny i dotyczy konkretnego celu. Można też wierzyć w bezgraniczną uczciwość biskupów, albo czerwonych polityków pod wodzą Kwaśniewskiej (do wyboru).

Użytkownik Prince edytował ten post 27 February 2009 - 15:01

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753

Napisano 27 February 2009 - 15:03

Ja wyboru dokonałem i nie mam co do tego żadnych wątpliwości. De gustibus est non disputantum jes.gif

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10307

Napisano 27 February 2009 - 15:10

CYTAT(t.oskar @ 27.02.2009, 14:03) <{POST_SNAPBACK}>
Ja wyboru dokonałem i nie mam co do tego żadnych wątpliwości. De gustibus est non disputantum jes.gif

"De gustibus est non disputantum" nie bardzo, prędzej "de gustibus non est disputandum"..

Ja też nie mam wątpliwości, że dokonałeś wyboru smile.gif

Użytkownik Prince edytował ten post 27 February 2009 - 15:10

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17068

Napisano 27 February 2009 - 20:56

CYTAT(t.oskar @ Dzisiaj, 14:03)
Ja wyboru dokonałem i nie mam co do tego żadnych wątpliwości.

Dokonałes T.oskarze i kazdy to uszanuje, ale Twój 1% dla tamtej fundacji to jak kropla wody w oceanie, a dla Bartusia to jego być albo nie być. Jakoś bardziej przemawia do mnie pomoc konkretnej osobie, tym bardziej ,że jest to rodzina naszego znajomego z forum.
Taki turnus rehabilitacyjny to koszt 2tys zl, rodziców tego dziecka ratuje każde 10zl. Szkoda, że nie pomyslaleś o tym. Moze dasz ten numer znajomym jeszcze nie wszystko stracone.

Dolnośląska Fundacja Ochrony Zdrowia
Bank Pekao S.A I Oddział Wrocław
45 1240 1994 1111 0000 2495 6839
Z dopiskiem darowizna na cele ochrony zdrowia "Bon"

Tu też można wysłac chocby najdrobniejszą sume
z góry dziękuję

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   pinkiboy 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 175
  • Rejestracja Sun, 01 Apr 07

Napisano 03 March 2009 - 22:35

Każdy ma swoje zdanie. Niektórzy uwielbiają Panią Kwaśniewską, inni Pana Kwaśniewskiego albo co gorsza Pana Kaczyńskiego.

Nie wypowiadam się. Polityka.

A co do informacji na temat organizacji i stowarzyszeń czekających na nasz "1%", to warto zajrzeć:

NGO

GOOGLE

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   max-m. 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 3
  • Rejestracja Wed, 04 Mar 09

Napisano 04 March 2009 - 12:35

Nie polityka tu przedmiotem rozmowy, a 1% podatku. Sądzę, że warto poszukać fundacji w okolicy, w której mieszkamy... najlepiej takie małe fundacje regionalne, które robią co mogą i naprawdę potrzebują tych naszych procentów. Fundacje znane, mają dobry marketing, ogromne nakłady na reklamę, i bardzo bogatych sponsorów, dlatego 1% naszego podatku, to dla nich pestka, a dla małej fundacji to ogromna pomoc smile.gif...Te małe fundacje działają przy Domach Pomocy Społecznej, MOPS'ach, to również Domy Dziecka smile.gif im naprawdę przyda się nasz 1% podatku smile.gif

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Straho 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 382
  • Rejestracja Mon, 25 Feb 08

Napisano 04 March 2009 - 12:39

Wtrącę swoje trzy grosze, może z innej beczki ale ima się tematu. Słyszałem, że ten 1% podatku, przesyłany był do ZUS'u, zamiast do potrzebujących, gadali o tym w telewizji Katowice albo w TVN24. Niby nie dużo, ale w końcu miało iść dla osób potrzebujących, a z tego co mi wiadomo ZUS nie klepie biedy.

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753

Napisano 04 March 2009 - 13:12

Zwracam uwagę na jedną rzecz. Ściągane z internetu programy do wypełniania PIT-ów zawsze domyślnie mają wstawionego swojego "faworyta" do przekazania 1% podatku. Niektóre z nich pozwalają na edytowanie tej pozycji, ale niektóre nie dają takiej możliwości i "chciał, nie chciał" pieniędze idą na cele preferowane przez autora danego programu. Warto na to zwrócić uwagę!

Użytkownik t.oskar edytował ten post 04 March 2009 - 13:13

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Squall Leonhart 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 3211
  • Rejestracja Tue, 11 Dec 07

Napisano 05 March 2009 - 12:20

CYTAT(magia @ 26.02.2009, 16:27)

No właśnie t.oskarze jak mogłeś zapomnieć o Bartusiu ! jak ? jak ?!
Pamietaj zapisz sobie "Bartuś" w notatniku oby to sie nie powtórzyło więcej tongue.gif

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753

Napisano 05 March 2009 - 13:20

Tu jest tylko jeden dzieciak... A ilu takim dzieciakom (i nie tylko) pomogła fundacja pani Kwaśniewskiej excl.gif
http://www.j.kwasniewska.aid.org.pl/

Użytkownik t.oskar edytował ten post 05 March 2009 - 13:20

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   kerat 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 41
  • Rejestracja Mon, 09 Feb 09

Napisano 27 March 2009 - 19:39

JA co roku oddaje na caritas swój 1% podatku.

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17068

Napisano 28 March 2009 - 19:47

CYTAT(kerat @ Wczoraj, 18:39)
JA co roku oddaje na caritas swój 1% podatku.

To może w tym roku zmienisz trochę zasady i wspólnie pomożemy Bartusiowi.. on na to bardzo czeka, chociaż nie prosi tak głośno o pomoc jak Caritas.

Dolnośląska Fundacja Ochrony Zdrowia
Bank Pekao S.A I Oddział Wrocław
45 1240 1994 1111 0000 2495 6839
Z dopiskiem darowizna na cele ochrony zdrowia "Bon"

NR. KRS- 0000050135

Użytkownik magia edytował ten post 28 March 2009 - 19:49

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   pomaranczowa_mantra 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 18
  • Rejestracja Mon, 23 Mar 09

Napisano 30 March 2009 - 11:30

a nie uważacie, że to trochę nie na miejscu ganić kogoś za to, że wybrał przekazanie 1% organizacji która jemu się podoba zamiast czemuś co wy uważacie za dobre i okej?

mojego 1% podatku w tym roku wyszło tylko 1.30 zł, ale przekazałam harcerzom. w przyszłym roku z całą pewnością ilekolwiek by tego nie wyszło, dostanie to Stowarzyszenie Lokalnych Ośrodków Twórczych (SLOT). nie tylko fundacje charytatywne są organizacjami pożytku publicznego, a do mnie ich działalność nie zawsze przemawia. wolę wesprzeć coś, co było lubj est mi w jakiś sposób bliskie, co wiem, jak i gdzie spożytkuje pieniądze które ktoś zdecyduje się im przekazać.
to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Opcje tematu:

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3