Forum Lagata.pl: Screeny Windows 7 - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Screeny Windows 7

#41 Użytkownik nie jest zalogowany   magnus 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2033
  • Rejestracja Mon, 22 Jan 07

Napisano 28 February 2009 - 23:09

CYTAT(Al_Hadzi @ 15 minut temu)
Sposob widzenia wielkosci dyskow przez software MS zdumiewa mnie od kiedy pamietam (jakims cudem HDD 160GB widzial jako 149GB) .. ale to u nich norma.

To akurat nie jest "wina" Microsoftu smile.gif
Po prostu producent dysku podaje jego pojemność "brutto", bez partycji i formatowania. W sformatowanym dysku część jego pojemności jest wykorzystana na przechowanie informacji systemowych (tablica partycji, tablice z adresami poszczególnych sektorów, jakieś sumy kontrolne i inne informacje dostępne dla biosu i systemu ale nie do wykorzystania dla użytkownika). Ta zmniejszona pojemność to już jest dokładnie wielkość plików, które można zapisać na dysku. Chociaż... gdyby się przyjrzeć jeszcze dokładniej, to też nie do końca ale to już inna kwestia wink.gif

#42 Gość_Al_Hadzi_*

• Grupa Goście

Napisano 01 March 2009 - 00:12

CYTAT(magnus @ 28.02.2009, 21:09) <{POST_SNAPBACK}>
To akurat nie jest "wina" Microsoftu smile.gif
Po prostu producent dysku podaje jego pojemność "brutto", bez partycji i formatowania. W sformatowanym dysku część jego pojemności jest wykorzystana na przechowanie informacji systemowych (tablica partycji, tablice z adresami poszczególnych sektorów, jakieś sumy kontrolne i inne informacje dostępne dla biosu i systemu ale nie do wykorzystania dla użytkownika). Ta zmniejszona pojemność to już jest dokładnie wielkość plików, które można zapisać na dysku. Chociaż... gdyby się przyjrzeć jeszcze dokładniej, to też nie do końca ale to już inna kwestia wink.gif

Gdyby tak bylo jak mowisz to total commander (dawniej windows commander wzorowany na niesmiertelnym norton commanderze - te same skroty klawiaturowe i uklad) tez by pokazywal tyle samo a nie pokazuje.. stad moja reakcja... wiec nie do konca tak jest jak mowisz .. wiem bo pracuje w tym dziale przemyslu. Swoja droga zdumiewa mnie jak widze laptopy w ktorych jakis durny "projektant" umieszcza glosniki przy HDD.. i dziwi sie ze sa tak awaryjne... glowice magnetorezystywne nie wytrzymuja dlugo w takim towarzystwie.. ale to temat o windows 7.

Użytkownik Al_Hadzi edytował ten post 01 March 2009 - 00:14

Opcje tematu:

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3