Forum Lagata.pl: pomysł na biznes - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (5 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

pomysł na biznes

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   croc 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 3238
  • Rejestracja Mon, 25 Sep 06

Napisano 23 January 2009 - 18:59

jak w temacie macie jakieś pomysły na własne biznesy i chcecie się nimi podzielić z innymi piszcie tutaj( może to będzie początek czegoś fajnego), albo szukacie może wspólników

ostatnio jestem na etapie rozwoju swojej firmy i tez szukam jakiś dodatkowych dochodów bo poco zajmować się jednym jak można inwestować w wiele zawsze może to podwoić nasze finanse. Ja generalnie zajmuje się handlem i komisowaniem używanych skuterków. Ale to nie powód co by na tym zaprzestać i tak ostatnio sobie myślałem o produkcji przyczep towarowych. Wszytko jest co potrzeba tylko zastanawiam się czy znajdzie odbiorca na konkurencyjna cenę. z moich wyliczeń wynika ze mógł bym być tańszy od np tych z hipermarketów o 500pln tylko czy warto się w to bawić
Największy błąd, jaki możemy popełnić w życiu, to poddanie się lękowi przed popełnieniem błędu.

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   magnus 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2033
  • Rejestracja Mon, 22 Jan 07

Napisano 24 January 2009 - 01:21

Gdybym miał warunki na otworzenie jakiejś niewielkiej produkcji, to myślałbym o branży eko-energetycznej smile.gif Konkretnie kolektory słoneczne (takie do podgrzewania wody), ew. ogniwa fotoelektryczne ale to już znacznie trudniejszy temat. Chociaż nikt nie mówi, że trzeba od razu produkować same ogniwa - można kupować podzespoły i składać z nich kompletne baterie.
Szczególnie tych do ogrzewania wody widać coraz więcej na nowych domach.

To taki mój luźny pomysł wink.gif

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   marshall 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2764
  • Rejestracja Mon, 09 Oct 06

Napisano 24 January 2009 - 14:25

To niezbyt mądre zdradzać swoje plany biznesowe ale co tam tongue.gif Gdybym miał wolne jakieś 3-5 tysięcy zacząłbym produkować naszywki i takie tam smile.gif
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   arlekin 

• Praktykujący
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 74
  • Rejestracja Tue, 27 Jan 09

Napisano 28 January 2009 - 14:30

Ja to bym inwestował w usługi - zawsze będzie potrzebny np. fryzjer, piekarz itp.
Lepiej nie patrzeć w lustro, bo można dostrzec obcą twarz...

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   kerat 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 41
  • Rejestracja Mon, 09 Feb 09

Napisano 09 February 2009 - 22:00

Ja mierze w otworzenie sklepu internetowego. Tak za pól roku jak poznam rynek.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   fałszywy_kłamca 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 120
  • Rejestracja Fri, 09 Jan 09

Napisano 10 February 2009 - 21:31

CYTAT(kerat @ Wczoraj, 21:00)
Ja mierze w otworzenie sklepu internetowego. Tak za pól roku jak poznam rynek.

A co będziesz sprzedawał?
Cholera, temat miał wytrzymać 4 dni, wytrzymał 2.
Nie pasował mi styl tego forum, więc odszedłem.

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   croc 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 3238
  • Rejestracja Mon, 25 Sep 06

Napisano 10 February 2009 - 22:04

CYTAT(magnus @ 24.01.2009, 0:21) <{POST_SNAPBACK}>
Gdybym miał warunki na otworzenie jakiejś niewielkiej produkcji, to myślałbym o branży eko-energetycznej smile.gif Konkretnie kolektory słoneczne (takie do podgrzewania wody), ew. ogniwa fotoelektryczne ale to już znacznie trudniejszy temat. Chociaż nikt nie mówi, że trzeba od razu produkować same ogniwa - można kupować podzespoły i składać z nich kompletne baterie.
Szczególnie tych do ogrzewania wody widać coraz więcej na nowych domach.

To taki mój luźny pomysł wink.gif

trochę się rozeznałem w tym rynku bo była możliwość i jest nadal , jestem w trakcie rozmów na montaże takich kolektorów, od producenta. tylko z tego co mi wiadomo jak na razie 90%produkcji idzie na zachód a tylko 10 % na polske, jak na razie szalu nie ma

CYTAT(marshall @ 24.01.2009, 13:25) <{POST_SNAPBACK}>
To niezbyt mądre zdradzać swoje plany biznesowe

dlaczego często przez takie rozmowy można znaleźć wspólników, inwestorów itp
Największy błąd, jaki możemy popełnić w życiu, to poddanie się lękowi przed popełnieniem błędu.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Redaktor1966 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 326
  • Rejestracja Mon, 08 Jun 09

Napisano 11 June 2009 - 10:48

25. MOJE ZGŁOSZENIA W URZĘDZIE PATENTOWYM
http://www.wolnyswiat.pl/25.html

7. PROPOZYCJE BIZNESOWE, RÓŻNE POMYSŁY (www.wolnyswiat.pl )(15.06.2007 r.)
http://www.wolnyswiat.pl/7h5.html

MOJA DZIAŁALNOŚĆ BIZNESOWA, A WŁAŚCIWIE JEJ BRAK...
http://www.wolnyswiat.pl/forum/viewtopic.php?t=11

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Realista 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 13
  • Rejestracja Fri, 09 Jan 09

Napisano 19 June 2009 - 00:26

Pułapka na owady ciekawa. Jednak myślę, że koszt wyprodukowania takiej pułapki byłby zbyt duży i konsument nie byłby wstanie wydać takiej sumy na taki bajer.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   ignatre 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 7
  • Rejestracja Tue, 30 Jun 09

Napisano 30 June 2009 - 16:09

Mam spore doświadczenie w kwestiach związanych z pozyskiwaniem kapitału dla przedsiębiorstw - zarówno tych z długoletnią historią, jak i dla tzw. projektów start-up, czyli całkiem nowych lub na bardzo wczesnym etapie rozwoju.

Odnośnie zdradzania pomysłów na forum to mogę powiedzieć, że są setki osób, które chcą otworzyć podobny, a nawet taki sam biznes. Dlaczego istniej coś takiego jak konkurencja? Bo na wartość firmy, pomysłu itd. składa się bardzo wiele czynników. Między innymi, ludzie, know-how, wartość kontraktów, rynek zbytu... Można tak wymieniać i wymieniać. To wszystko sprawia, że wychodząc z domu zastanawiamy się, czy iść np. do sklepu spożywczego X, Y a może Z? Tu jest fajna Pani Krysia, tutaj jest tańszy chleb, a tam ładny wystrój...

Dlatego też nie każdy pomysł, projekt, czy też firma może znaleźć inwestora, czy ogólnie rzecz biorąc zostać dokapitalizowana.

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   server mod 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 162
  • Rejestracja Thu, 25 Jun 09

Napisano 30 June 2009 - 22:35

...Moim planem biznesowym na przyszłość jest otworzenie zakładu pogrzebowego D.gif ...

... załatwi się kilka osób do noszenia trumny + samochód + kierowca , zrobi się reklamę smile.gif ...

... słyszałem że za jeden pogrzeb taki zakład ma prawie 3000 tys. zł. smile.gif ...

Jak myślicie dobry jest taki biznes ... weźcie pod uwagę że będę Prezesem firmy pogrzebowej smile.gif
Gdyby ludzie mówili tylko o tym co rozumieją cały świat by milczał...

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   ANIOŁ 

• Dziecko Nocy
  • Wyświetl galerię
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 4690
  • Rejestracja Thu, 20 Nov 08

Napisano 02 July 2009 - 00:39

CYTAT(server mod @ 30.06.2009, 22:35) <{POST_SNAPBACK}>
...Moim planem biznesowym na przyszłość jest otworzenie zakładu pogrzebowego D.gif ...

... załatwi się kilka osób do noszenia trumny + samochód + kierowca , zrobi się reklamę smile.gif ...

... słyszałem że za jeden pogrzeb taki zakład ma prawie 3000 tys. zł. smile.gif ...

Jak myślicie dobry jest taki biznes ... weźcie pod uwagę że będę Prezesem firmy pogrzebowej smile.gif

To nie tak powiem Ci poza tym wszystko zależy od rejonu także np rok temu robiłem pogrzeb ojcu w Białej Podlaskiej to za wszystko zapłaciłem coś koło 3tys
A np wczoraj sie dowiedziałem w Gdansku o ceny pogrzebów to mi powiedzieli że najtanszy około 6000 bo samo złodziejskie miasto za miejsce na cmentarzu woła sobie 1800 zł.Dla porównania podam też ceny najtanszych trumien w Białej za najtanszą dałem 530 zł w Gdansku jak sie dowiedziałem to najtansze są po 1100-1200 zł, wiec wątpie czy wychodzi 3000 czystego zysku na pogrzebie... no chyba że ktoś robi pogrzeb np za 15tys.....ale to myslę rzadkość wiekszosc chce sie zmiescic w kwocie zasiłku pogrzebowego który obecnie wynosci 6370 zł
Je Veux d'l'amour, d'la joie, de la bonne humeur

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   ignatre 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 7
  • Rejestracja Tue, 30 Jun 09

Napisano 02 July 2009 - 15:56

Zakłady pogrzebowe to wbrew pozorom nie jest prosty biznes. Owszem, kusi - popyt nie stanowi dużego czynnika ryzyka i jest wysoka dochodowość.
Mała rada - zanim zaczniesz inwestować w firmę zrób solidną analizę rynku i zorientuj się dokładnie jak wygląda taki model biznesowy, czyli jak funkcjonują takie zakłady, przede wszystkim jak zdobywają "klientów". Na szczególną uwagę zasługuje silna bariera wejścia w rynek.

Ale pamiętaj - chcieć to móc.

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Franca 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 308
  • Rejestracja Thu, 08 Nov 07

Napisano 06 July 2009 - 11:30

Z tego co się orięntuję dobrze też prosperują - zakłady kamieniarskie - w sumie branża ta sama. smile.gif

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Dawid Kowalski 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 1
  • Rejestracja Tue, 04 Aug 09

Napisano 04 August 2009 - 21:51

Ja staram się o dotacje unijną na firmę zajmującą się organizowaniem imprez klubowych i zasiadanych (studniówki, bale magistra). Docelowo myśle o weselach - też popyt będzie zawsze a branża moim skromnym zdaniem bardziej "optymistyczna" splashpz7.gif Do tego niedawno założyłem serwis dotyczący programów partnerskich/zarabiania przez polecanie produktów i promowanie stron.

Użytkownik Dawid Kowalski edytował ten post 04 August 2009 - 21:52

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 17753
  • Rejestracja Wed, 07 May 08

Napisano 07 August 2009 - 15:06

CYTAT(server mod @ 30.06.2009, 22:35) <{POST_SNAPBACK}>

Przyjdzie kiedyś taki czas, gdy na Twoim przykładzie sprawdzi się celność tego ludowego przysłowia: mrugato2.gif
nosił wilk razy kilka, ponieśli i wilka rotfl1wj9.gif

Użytkownik t.oskar edytował ten post 07 August 2009 - 15:08

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Mój Kot jest Leniwy 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 6
  • Rejestracja Sat, 30 May 09

Napisano 21 October 2009 - 23:31

Ja też myślę co by tu swojego otworzyć. Własny biznes to jednak jest jakiś pewnik w dzisiejszych czasach. Zawsze jakoś to się ciągnie ten wózek. Nie wiem jeszcze co by to miało byc. Jestem na dziennikarstwie i marketingu więc jakieś agencje PR-owe wchodzę w grę, ale do tego dużo doświadczenia potrzeba. Na razie wpadła mi książka Pani, która się nazywa Agnieszka Przybysz a książka "Przyciągnij sukcesy z pasją" i można tam poczytać o tym jak się rozwijać i w jaki sposób dżyć do postawionego sobie celu. Może tak warto zacząć, od poznania kilku rad.

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   warsaw66 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 45
  • Rejestracja Fri, 13 Nov 09

Napisano 13 November 2009 - 23:39

Taki biznesik warto by było gdzieś ubezpieczyć, znajomi, niby tylko szczegół , ale zaniedbali i po miesiącu im spięcie jakieś elektryczne trochę lokal poturbowało.

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   jak_wiatr 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 61
  • Rejestracja Tue, 27 Oct 09

Napisano 14 November 2009 - 18:41

Ale chyba mało osób ubezpiecza takie małe firmy? Sama znam sporo osób które tego nie robią. Zastanawiam się czemu. Czy to z braku ciekawych ofert na rynku dla przedsiębiorców?

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   warsaw66 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 45
  • Rejestracja Fri, 13 Nov 09

Napisano 15 November 2009 - 17:01

Akurat oferty ciekawe są, tylko mali przedsiębiorcy nie wiedzą, albo nie chcą wiedzieć co tak naprawdę takie ubezpieczenie, często za bardzo rozsądną cenę, im daje.

Opcje tematu:

• (5 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »