Forum Lagata.pl: Narciarstwo - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Narciarstwo

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Arthas 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 152
  • Rejestracja Fri, 28 Jul 06

Napisano 06 August 2006 - 15:40

Witam smile.gif
Chociaż mamy ( teoretycznie wink.gif ) środek lata, to nie przeszkadza to w tym, by podyskutować o sportach zimowych. Ja jestem zapalonym fanem narciarstwa D.gif i przyznam się szczerze, że już sie nie mogę doczekać zimy by pośmigać na 2 deskach. Od niepamiętnych czasów jeżdżę do Białki Tatrzańskiej z rodzicami, teraz mam zamiar pojechać ze znajomymi np. do Krynicy Górskiej.

Mój sprzęt składa się z nart Atomic GS:9 ( półzawodnicze ), wiązania Neox 412, buty Head ( niewiadomo jaki model, ale miękkie). W przyszłym sezonie mam zamiar zmienić obuwie ( marka prawdopodobnie Atomic, na pewno twarde smile.gif ). Tak w ogóle, to jeżdżę na nartach już prawie 10 lat, więc nie bez powodu mam tak wymagające narty ( są oczywiście trudniejsze do opanowania, ale finanse nie pozwoliły mi na taki wydatek ).
W ciagu całej kariery narciarskiej najpoważniejszą "kontuzją" była poobdzierana twarz smile.gif

Jeśli temat się rozkręci, może i zaczniemy zamieszczać zdjęcia? smile.gif mam taką szczerą nadzieję D.gif

Jeśli ktoś nie miał styczności z narciarstwem, niech chociaż napisze co o tym sporcie sądzi! Niech każdy się wypowie, w tym narciarze na czele smile.gif smile.gif smile.gif
Do boju! smile.gif)))
Arthas

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   klin86 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 738
  • Rejestracja Wed, 31 May 06

Napisano 31 August 2006 - 00:04

Jeżdżę na nartafch od dzieciństwa, z racji miejsca zamieszkania najczęściej w Szklarskiej Porębie. Jeśli chodzi o sprzęt, to przede mną wymiana...do tej pory jeżdżę na prostych nartach (nie carvingi), nauczyłem się na nich jeździć i nie potrzebuję zmiany...(czyt. jakoś nie mogę się przekonać do carvingów). Obecnie jeżdżęna nartach Rossignol 190cm, buty Salomon (jakiś modej sprzed 3 lat), wiązania Salomon (3 letnie)...więcej szczegółów podam, jake się "dokopię" do sprzętu smile.gif

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Arthas 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 152

Napisano 13 September 2006 - 21:32

Mr Klin, podziwiam Cię D.gif w tym roku jak zacząłem ujarzmiać moje narty to pożyczyłem dosłownie na pare zjazdów takie zwykłe nie-carvingowe narty. Po prostu nie umiałem na nich jeździć! Całkiem inaczej się balansuje ciałem niz na carvingach, jak również trza włożyć znacznie więcej wysiłku by skręcić tam a nie tam... smile.gif Warto wydać pare zł więcej na dobre carvingi albo pół-carvingi. Jak pewnie wiesz, dobrze dobrane narty carvingowe powinny być stosunkowo krótkie w porównianiu ze zwykłymi nartami. Moje narty sięgają mi brody. Pociąga to za sobą niestety zmniejszenie tej siły nośnej= prędkości. Mimo tego nie powinny odebrać adrenaliny i zabawy smile.gif ja się uczyłem jeździć na Elanach, jednak Atomic jest znacznie lepszą marką smile.gif .

7/12/2006 - przybity =/

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   jack66 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 12481
  • Rejestracja Wed, 26 Jul 06

Napisano 13 September 2006 - 21:43

ja jakbym załozył narty to bym sie chyba zabił nigdy nie jezdziłem na nartach laugh.gif
W Żyłach Szlachetna Krew W Sercu Poznański Lech !!!

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Arthas 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 152

Napisano 14 September 2006 - 15:03

Czy wsiadając do samochodu zakładasz że będziesz miał wypadek? na pewno nie smile.gif więc z nartami jest tak samo. Jeśli nie spróbujesz to się nie przekonasz smile.gif

7/12/2006 - przybity =/

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Cloud 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1927
  • Rejestracja Mon, 19 Jun 06

Napisano 14 September 2006 - 15:53

CYTAT(Arthas)
Czy wsiadając do samochodu zakładasz że będziesz miał wypadek

ja to akurat tak zakładam, więc się nie zabieraam za samochody...
na nartach kiedyś miałam okazję jęździć, ale to było lata temu...teraz niestety nie jeźdżę, bo muszę oszczędzać kolana...ale chętnie bym ppojeździła....hmmmm....
Dołączona grafika Dołączona grafika

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   gun 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 2
  • Rejestracja Thu, 14 Sep 06

Napisano 14 September 2006 - 15:58

A ja nie jeżdże...

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   paula670 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 47
  • Rejestracja Mon, 19 Nov 07

Napisano 21 November 2007 - 16:36

a ja mam narty Volki(karfingowe)buty Volki(miękie)i hmm... jeźdzę na nartach już 4 lata ale bardzo dobrze smile.gif

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Czarnamyszka 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 12
  • Rejestracja Sun, 27 May 07

Napisano 31 December 2007 - 05:25

Ja na feryjki zamierzam skoczyć do Jaworzyny podszkolić się w jeździe na nartach, bo na razie to więcej się turlałam niż jeździłam:) Ale może sobie fundnę instruktora, bo mi simplus zniżkę daję, to sobie skorzystam, a co:D

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   meister 

• Zasłużony
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1743
  • Rejestracja Wed, 25 Apr 07

Napisano 31 December 2007 - 12:50

narty sa slabe, chociaz wszelkie ewolucje fajnie wygladaja.
wole snowboard.

"...tired of lying in the sunshine staying home to watch the rain.
You are young and life is long and there is time to kill today.
And then one day you find ten years have got behind you.
No one told you when to run, you missed the starting gun..."

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa LokalnyCieć
  • Postów 10306
  • Rejestracja Wed, 13 Jun 07

Napisano 31 December 2007 - 19:19

Narciarstwo jest w porządku, ale jak się mieszka w górach, albo chociaż blisko.. chyba że się je traktuje jak spacer rencisty, bo robiąc wypad raz w roku nauczyć się sportu nie da..

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   chlopzmazur 

• Praktykujący
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 84
  • Rejestracja Sat, 23 Feb 08

Napisano 24 February 2008 - 12:49

Ja również od dzieciństwa jeżdżę na nartach. Ostatnio taki trick sobie próbowałem, że jadę na z górki, wybijam się robię obrót o 180 stopni i jadę wtedy tyłem D.gif

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   atamankoszowy 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 5
  • Rejestracja Sat, 10 Jan 09

Napisano 12 January 2009 - 22:47

CYTAT(Arthas @ 13.09.2006, 20:32) <{POST_SNAPBACK}>
Jak pewnie wiesz, dobrze dobrane narty carvingowe powinny być stosunkowo krótkie w porównianiu ze zwykłymi nartami. Moje narty sięgają mi brody. Pociąga to za sobą niestety zmniejszenie tej siły nośnej= prędkości. Mimo tego nie powinny odebrać adrenaliny i zabawy smile.gif ja się uczyłem jeździć na Elanach, jednak Atomic jest znacznie lepszą marką smile.gif .

Nieprawda. Dobrze dobrane narty carvingowe to narty dobrane do: wagi, wzrostu, umiejetnosci i preferowanego stylu jazdy. Narty krotsze dobiera sie dla osob zaczynajacych przygode z carvingiem, w miare wzrostu umiejetnosci zwieksza sie dlugosc desek.
A ostatnie zdanie to juz kompletnie... Kazda firma produkuje lepsze i gorsze modele. Jak chcesz to moge Ci pokazac kilka naprawde bardzo dobrych modeli nart tej firmy. Bez dwoch zdan elan nie jest gorsza firma...
Nastepnym razem zanim napiszesz takie herezje, zastanow sie czy aby na pewno znasz temat, ktory chcesz poruszyc.

To taka mala dygresja tytulem wstepu tongue.gif Ja wlasnie przed paroma minutami wrocilem ze stoku, jezdze na nartach w sumie odkad pamietam. Wczesniej na kredkach, natomiast od okolo 4lat carvingowo. Caly czas pracuje nad stylem i technika smile.gif Oj ciezko przestawic sie z jazdy klasycznej.

Tak jak Prince napisal, niestety narty to sport dosyc drogi. Ale jezeli ktos to naprawde polubil to mozna przyoszczedzic troche kasy w lecie zeby pojezdzic w zimie smile.gif

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   dstankiewicz 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1566
  • Rejestracja Sun, 22 Oct 06

Napisano 12 January 2009 - 23:20

Ja na nartach jezdze od jakis 9/10 lat (od kiedy zaczalem sie uczyc). Od 2 lub 3 sezonu (jak pojechalem na pierwszy prawdziwy oboz narciarski z instruktorami wink.gif ) jezdze carvingowo. Od zeszlego sezonu klade duzy nacisk na poprawe techniki, przy kazdym zjezdzie staram sie cos zrobic lepiej itd. Ostatnio zaczalem sie uczyc jezdzic plynnie na jednej narcie (niby co w tym trudnego, ale zrobic carvingowy skret na jednej narcie w zewnetrzna strone jednak tak latwo nie jest D.gif ), ostatnio probowalem tez body-carvingu ale musze jeszcze duuzo cwiczyc tongue.gif W tym roku jade na oboz do Laax w Szwajcarii, to bedzie gdzie trenowac tongue.gif

Jezdze na Elanach Speedwave'ach 12 z sezonu 06/07 uzywane (kupilem je w tym roku, bo dobra cena byla tongue.gif ). Narty dobre, choc spodziewalem sie ze beda troche twardsze. Buty jakies Lange, stare, flex 40 (przydaloby sie zmienic bo sa zdecydowanie za miekkie kwas.gif )

Heh, cienko z oszczedzaniem, jesli w zimie jezdzi sie na nartach a w lecie na rowerze tongue.gif Wtedy przez caly rok sa jakies wydatki zwiazane z rowerem badz nartami (z tym pierwszym jest ich zdecydowanie wiecej tongue.gif )

CYTAT(Katarina)
dstankiewicz -...mały ale jary :P
Yeahh, to jest to :D XP
"Otoczony oceanem wielkomiejskiej wibracji"

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   atamankoszowy 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 5
  • Rejestracja Sat, 10 Jan 09

Napisano 13 January 2009 - 14:40

CYTAT(dstankiewicz @ 12.01.2009, 22:20) <{POST_SNAPBACK}>
Jezdze na Elanach Speedwave'ach 12 z sezonu 06/07 uzywane (kupilem je w tym roku, bo dobra cena byla tongue.gif ). Narty dobre, choc spodziewalem sie ze beda troche twardsze. Buty jakies Lange, stare, flex 40 (przydaloby sie zmienic bo sa zdecydowanie za miekkie kwas.gif ) rowerem badz nartami (z tym pierwszym jest ich zdecydowanie wiecej tongue.gif )

Mam wlasnie ten sam problem, narty wymienilem jakies dwa tygodnie temu na Fischer RX9. Buty natomiast mam starsze nordici z jakiegos marketu, flex wlasnie 45 bodajze kwas.gif Teraz po wymianie nart wyraznie poczulem, ze moje buty sa po prostu bezuzyteczne, nie dosc, ze miekkie to jeszcze slabo stope trzymaja. No ale pewnie dopiero w przyszlym sezonie zdecyduje sie na ich wymiane. Bo takie buty jakie bym chcial kupic ~600 - 700zl sad.gif

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   dstankiewicz 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1566
  • Rejestracja Sun, 22 Oct 06

Napisano 13 January 2009 - 19:49

No za buty mniej niz 400-500zl nie ma sensu dawac kwas.gif I to jest problem, bo w tym roku po wymianie nart nie ma juz kasy na buty wink.gif
A mam takie same problemy jak Ty. Przede wszystkim czuje, ze nie dociskam butow, sa luzne jak je zacisne na maxa. A co za tym idzie, na nierownym terenie narta lata na boki, mimo ze stopa sie nie rusza. Szczegolnie podczas szybszej jazdy to jest bardzo uciazliwe, poniewac na kazdej grudce, najmniejszej muldzie itd. narta lata na boki niezaleznie odemnie. A skorupa jest na tyle miekka, ze kazdy przechyl przod/tyl (szczegolnie tyl tongue.gif ) wiaze sie ze strata rownowagi a nie przeniesieniem srodka ciezkosci tongue.gif
No coz, mam poprostu niedopasowane buty, trzeba bedzie to zmienic, ale nie w tym sezonie wink.gif

CYTAT(Katarina)
dstankiewicz -...mały ale jary :P
Yeahh, to jest to :D XP
"Otoczony oceanem wielkomiejskiej wibracji"

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   sandra.stelf 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 15
  • Rejestracja Thu, 05 Feb 09

Napisano 05 February 2009 - 17:26

Ja mam takie pytanie narty czy deska? co będzie tańsze?

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   marshall 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2764
  • Rejestracja Mon, 09 Oct 06

Napisano 06 February 2009 - 17:38

Źle postawione pytanie tongue.gif Aż takich różnic w cenie sprzętu myślę, że nie ma. Skup się raczej na tym co ci się bardziej podoba.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   sandra.stelf 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 15
  • Rejestracja Thu, 05 Feb 09

Napisano 18 February 2009 - 14:58

wstyd się przyznać ale na nartach jeździłam raz (było całkiem fajnie) a na desce jeszcze nie, ale jak ze znajomymi myślimy o wyjeździe w góry to nie będę siedziała i się patrzyła na nich. i zastanawiałam się co taniej wyjdzie.

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Ace 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 11
  • Rejestracja Sun, 11 Oct 09

Napisano 11 October 2009 - 16:52

Nauczyłem się jeździć w tym roku na nartach i bardzo mi się podoba. Już nie mogę się doczekać zimy D.gif

Opcje tematu:

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2