Forum Lagata.pl: Plotkowanie. - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Plotkowanie.

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Robe Rose 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 192
  • Rejestracja Fri, 02 Jan 09

Napisano 03 January 2009 - 16:14

My kobiety mamy to do siebie, że lubimy plotkować. : ) Jedne całe dnie spędzałyby na krytykowaniu nowej bluzki koleżanki, drugie się z tym ukrywają.
Ale powiedzmy sobie szczerze- która kobieta nie lubi od czasu do czasu kogoś obgadać, niekoniecznie złośliwie?

Drogie panie, jak to jest z tym naszym plotkowaniem? Czy mówicie co Wam ślina na język przyniesie, czy też przemilczacie smutny fakt, że Anka z pierwszego piętra powinna zmienić fryzurę, bo wyjątkowo jej nie do twarzy?
Czy jesteście na tyle odważne i uczciwe, żeby powiedzieć prawdę prosto w oczy?

Ja, szczerze mówiąc nie przepadam za obgadywaniem za plecami. Nie lubię też kiedy jakaś koleżanka mnie perfidnie obgaduje śmiejąc się przy tym.

Kiedyś przyjdzie taki dzień, że wszystko odmieni się... Urodzę się na nowo. Poczuję szczęście.

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Kriss 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 551
  • Rejestracja Mon, 29 Dec 09

Napisano 03 January 2009 - 23:40

CYTAT
która kobieta nie lubi od czasu do czasu kogoś obgadać, niekoniecznie złośliwie?

A który mężczyzna! D.gif
Toż to większe plociuchy niż my, tylko się tak krygują ^^

CYTAT
Czy mówicie co Wam ślina na język przyniesie, czy też przemilczacie smutny fakt, że Anka z pierwszego piętra powinna zmienić fryzurę, bo wyjątkowo jej nie do twarzy?

Powiedziałabym, acz delikatnie, w sensie nie "Wyglądasz jak skitłoszony abażur", tylko "Wiesz, bardziej mi się podobałaś w poprzednim uczesaniu".

Poza tym ja rozróżniam obrabianie dupska i plotki.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   ludożerka 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 482
  • Rejestracja Sat, 31 May 08

Napisano 04 January 2009 - 12:20

CYTAT(Nieprzenikniona @ 3.01.2009, 15:14) <{POST_SNAPBACK}>

Zwykle tak, ale niektórych rzeczy nie powinno się po prostu mówić. Na przykład takich:
CYTAT(Nieprzenikniona @ 3.01.2009, 15:14) <{POST_SNAPBACK}>
Anka z pierwszego piętra powinna zmienić fryzurę, bo wyjątkowo jej nie do twarzy

Chyba, że mnie spyta to wtedy powiem coś takiego jak Kriss D.gif

Ogólnie też rozróżniam "obrabianie dupy" od plotek. Poplotkować czasem lubię, zwykle niezłośliwie, ale nie zawsze. Co nie znaczy, że jestem jakaś wredna tongue.gif Sama nie lubię jak obok mnie ktoś zakrywa usta i szepcze coś do innej osoby, śmiejąc się przy okazji. Dlatego nigdy tak nie robię.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   ~Czarna 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1534
  • Rejestracja Wed, 17 Dec 08

Napisano 04 January 2009 - 12:45

Nie lubię plotkowania pajac.gif zwyczajnie mnie nudzi huh.gif i omijam go jak ognia, a także rozmówców którzy są nim zafrapowani. No chyba, że już nie ma innego wyjścia bo jestem wśród bliskich znajomych czy przyjaciół...

Co do odrabiania dupki - jestem na tyle szczera i wredna (?), że mówię prawdę prosto w oczy i to co mi przeszkadza face to face. Inna sprawa, że jak ktoś podniesie mi ciśnienie to wylewam swoje żale na zewnątrz, najczęściej to przyjaciółki... Ale wątpię, żeby to można było nazwać obrabianiem tongue.gif
Dołączona grafika

Ja kocham Dolcan - i to na życie całe
Ja kocham Dolcan - i nigdy nie przestane
Ja kocham Dolcan - z moich całych sił
Ja kocham Dolcan - dopóki będę żył

___
Yamaha F310 Dołączona grafika

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Kriss 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 551

Napisano 04 January 2009 - 13:42

CYTAT(Czarna)
Nie lubię plotkowania pajac.gif zwyczajnie mnie nudzi huh.gif i omijam go jak ognia, a także rozmówców którzy są nim zafrapowani.

Jak się spotykasz z przyjaciółmi - nie zdarza Wam się zejść na temat wielkich nieobecnych czy kogoś, kto Was ostatnio wkurzył, zafascynował, komu jesteście wdzięczni za przysługę..?

CYTAT(ludożerka)
Chyba, że mnie spyta

Jak lubię Ankę z pierwszego, a ma serio fatalną fryzurę, do tego ja to wiem, cały blok wie, panie z mięsnego wiedzą, a Ania tej paskudności nie zauważyła, to mówię jej sama z siebie, trudno, ryzyk fizyk.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   lovely-daisy 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 5827
  • Rejestracja Sun, 09 Jul 06

Napisano 04 January 2009 - 13:49

Nie wierze, że istnieje ktoś kto nigdy nie plotkuje! zawsze znajdzie się w gronie osoba, która powie hasło: a Zenek to już 5rok siedzi z Genowefą, ciekawe czy... i temat mimo woli się ciągnie! ja sama gdy dowiem się, że ktoś gdzieś coś z kimś, to nie omieszkam podzielić się tą wiadomością z przyjaciółmi! może nie świadczy to dobrze o mnie, ale TAK jestem plotkarą, lubię być na czasie jeśli chodzi o jakieś nowinki o znajomych. zdarza mi się nieraz plotkować z Kampa i innymi kumplami, są nie lepsi w tej kwestii niż kobiety - też lubią plotkować!
ale jeśli komuś przydarzy się jakaś gafa, a wiem, że mogę sobie pozwolić na zwrócenie uwagi, to to robię! np. ostatnio w sylwestra dziewczynie której nie znam sukienka trochę spadła i widać jej było stanik, to po prostu podeszłam i jej to poprawiłam, była mi wdzięczna do końca imprezy smile.gif
Dołączona grafika

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   PrincessEwcia 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 43
  • Rejestracja Mon, 22 Dec 08

Napisano 04 January 2009 - 14:08

hmm ... niestety .. Ja jestem STRASZNA ! plotkara D.gif a sama tego nie lubie ... kwas.gif Ale neistety uwazam ze plotkarstwo jest nieuniknione ... ;P

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Kriss 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 551

Napisano 04 January 2009 - 14:14

CYTAT
ale jeśli komuś przydarzy się jakaś gafa, a wiem, że mogę sobie pozwolić na zwrócenie uwagi, to to robię! np. ostatnio w sylwestra dziewczynie której nie znam sukienka trochę spadła i widać jej było stanik, to po prostu podeszłam i jej to poprawiłam, była mi wdzięczna do końca imprezy

Ja ostatnio na znajomych się wkurzyłam, bo nikt mi nie zwrócił uwagi, że mi się rozporek rozpiął i dopiero po pewnym czasie się sama musiałam połapać. A widzieli wszyscy. >.<

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   lovely-daisy 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 5827
  • Rejestracja Sun, 09 Jul 06

Napisano 04 January 2009 - 14:28

CYTAT(Kriss @ 6 minut temu)
Ja ostatnio na znajomych się wkurzyłam, bo nikt mi nie zwrócił uwagi, że mi się rozporek rozpiął i dopiero po pewnym czasie się sama musiałam połapać. A widzieli wszyscy. >.<

też mnie to wkurza jak wszyscy są wokół mnie i widzą, że mam coś nie tak z włosami, albo guzik odpięty albo coś a odkrywam to sama, bo nikt nie raczy się odezwać. i jeszcze pół biedy jak to jacyś znajomi, ale jak Kampa milczy, to bym go wtedy zadusiła, a potem jeszcze robi głupią minę i twierdzi, że nawet z potarganymi włosami wyglądam ślicznie i nie zwrócił uwagi, albo, że myślał, że tak ma być... dry.gif
Dołączona grafika

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Kriss 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 551

Napisano 04 January 2009 - 14:29

CYTAT
albo, że myślał, że tak ma być...

A wiesz, że to nie jest wykluczone? D.gif
Chociaż osobiście wydaje mi się, że oni rozumieją dużo więcej, niż się oficjalnie przyznają. ;-)

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Robe Rose 

• Trwały
  • PipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 192
  • Rejestracja Fri, 02 Jan 09

Napisano 04 January 2009 - 15:13

Ja też święta nie jestem, moje drogie ^^. Jak kogoś nie lubię to go obgaduję. Proste smile.gif
Kiedyś przyjdzie taki dzień, że wszystko odmieni się... Urodzę się na nowo. Poczuję szczęście.

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Franca 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 308
  • Rejestracja Thu, 08 Nov 07

Napisano 05 January 2009 - 19:12

Oczywiście, że plotkuję - zdarza mi się, ludzka rzecz poplotkować. Ale nie uważam, żeby kobiety przodowały w mieleniu jęzorem - znam wiele przypadków kiedy to płeć męska snuje opowieści. ;P

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   ludożerka 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 482
  • Rejestracja Sat, 31 May 08

Napisano 05 January 2009 - 19:25

Wydaje mi się, ze oni to nawet plotkują więcej niż my D.gif może tylko lepiej się z tym kryją

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   ~Czarna 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1534
  • Rejestracja Wed, 17 Dec 08

Napisano 05 January 2009 - 20:43

Zaraz zaraz. Zacznę może od wytłumaczenia pojęcia smile.gif

KOD
W naukach społecznych plotkowanie jest definiowane jako:

1. aktywność przyjemna sama w sobie, gadanie dla samego gadania
   2. negatywne, złośliwe, płytkie obmawianie nieobecnych osób,
   3. wymiana oceniających informacji o nieobecnej osobie
   4. proces wymiany informacji o nieobecnych osobach o zabarwieniu oceniającym, pomiędzy bliskimi sobie osobami.

Definicje 3 i 4 są najpopularniejszymi ujęciami zjawiska.

Plotkowanie odróżnia się od pogłoski. Plotka różni się od pogłoski treścią – plotka dotyczy zawsze ludzi, natomiast pogłoska dotyczy raczej zdarzeń i może dotyczyć ludzi. Pogłoska i plotka różnią się również wiarygodnością. Pogłoska zazwyczaj jest prawdziwa, natomiast plotka jest w dużej mierze produktem fantazji wysnutej z wątłych poszlak, zależenej od indywidualnych zainteresowań, dowolnie rozbudowywanych w ogólniejszą pozorną informację.

Plotkowanie jest zachowaniem postrzeganym negatywnie, jednakże bardzo powszechnym (badania wykazują, że 70% prywatnych konwersacji poświęcanych jest plotkowaniu). Analizy dyskursu wskazują, że uczestnicy stosują wiele strategii zabezpieczających ich przez wizerunkiem plotkarza, zanim przejdą do oceny nieobecnej osoby.

A teraz:
CYTAT(Kriss @ Wczoraj, 12:42)
Jak się spotykasz z przyjaciółmi - nie zdarza Wam się zejść na temat wielkich nieobecnych czy kogoś, kto Was ostatnio wkurzył, zafascynował, komu jesteście wdzięczni za przysługę..?

Odpowiedziałam na to w ten sposób, że staram się unikać takich rozmów, ale nie zawsze się da choćby z racji że rozmowy toczą się w gronie przyjaciół (a wiadomo, że różni ludzie mają różne potrzeby). Osobiście nie lubię kogoś oceniać i weryfikować czy osoba ta jest na + czy na - z "czymś" (w zależnosci czego plotka dotyczy). Zresztą przyjaciół raczej mam takich, że wszyscy trzymają się razem i jeslli dyskutujemy to o bierzacych problemach aby je jakoś wspólnymi siłami rozwiązać itd. itp.
Ze zwykłymi znajomymi w rozmowy "oceniające" w ogóle się nie wdaje z prostego faktu - braku zaufania smile.gif
Dołączona grafika

Ja kocham Dolcan - i to na życie całe
Ja kocham Dolcan - i nigdy nie przestane
Ja kocham Dolcan - z moich całych sił
Ja kocham Dolcan - dopóki będę żył

___
Yamaha F310 Dołączona grafika

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   ewczak 

• Praktykujący
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 82
  • Rejestracja Fri, 19 Dec 08

Napisano 05 January 2009 - 22:53

Co tu duzo gadac - jak kazda dziewczyna mam momenty kiedy musze cos wnikliwie "obgadac" wink.gif Generalnie nie lubie takiej wrednej ploty polegajacej na objechaniu czlowieka od gory do dolu ale szczerze musze przyznac ze zdazaja mi sie takie wpadki. Jak ktos wybitnie mi podpadnie to odreagowuje wylewajac zale na ta osobe komus zaufanemu. W sumie nie zeby kogos zdyskredytowac tylko zeby pozbyc sie tych negatywnych emocji. Ale i tak po fakcie mimo ze zazwyczaj juz sie nie gniewam na tego kogo obgadalam to zawsze mam wyrzuty sumienia. ech...choc w sumie nigdy nie plotkuje zlosliwe, jesli juz to z rospedu, nieswiadomie. Jak juz sie na tym przylapiej to strasznie mi glupio sad.gif
Jeżeli chcesz,
żeby Twoje dzieci wyrosły na ludzi,
przeznaczaj na nie dwukrotnie więcej czasu
i dwukrotnie mniej pieniędzy.

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   green_illusion 

• Praktykujący
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 90

Napisano 05 January 2009 - 23:11

Plotki to szit. Ale czasem trzeba ;p

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   malutka88 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 35
  • Rejestracja Thu, 18 Dec 08

Napisano 06 January 2009 - 02:34

CYTAT(Franca @ 5.01.2009, 18:12) <{POST_SNAPBACK}>
Oczywiście, że plotkuję - zdarza mi się, ludzka rzecz poplotkować. Ale nie uważam, żeby kobiety przodowały w mieleniu jęzorem - znam wiele przypadków kiedy to płeć męska snuje opowieści. ;P

oj zgadzam się w zupełności!;) Sama lubię czasem poplotkować i co najśmieszniejsze to zazwyczaj robie to z moim przyjacielem,wiem że z nim to mogę o wszystkim!A co do plotek wśród żeńskiej płci-nie polecam,bo niejednokrotnie przekonałam się że z małej głupoty powstają wielkie problemy,no chyba że jest to naprawdę zaufana osoba
''Szczęście nie jest kolorowym motylem ,
za którym musisz pobiec, jeśli chcesz go złapać ... !
Szczęście jest jak cień :
podąża za tobą nawet wtedy,
gdy o nim nie myślisz ... "

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Tuśka 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Domokrążcy
  • Postów 50
  • Rejestracja Fri, 19 Dec 08

Napisano 17 September 2009 - 11:14

chyba na świecie nie ma osoby która by nie plotkowała... Plotką określa się przekazywanie informacji bez wiedzy osoby o której toczy się rozmowa... niemożliwością jest aby wszystko wszystkim mówić wink.gif

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   myaka 

• nadmorska diablica
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2542
  • Rejestracja Sat, 13 Aug 11

Napisano 14 January 2012 - 12:29

Wyświetl postUżytkownik Robe Rose dnia 03 January 2009 - 16:14 napisał

<b>My kobiety mamy to do siebie, że lubimy plotkować. : ) Jedne całe dnie spędzałyby na krytykowaniu nowej bluzki koleżanki, drugie się z tym ukrywają. Ale powiedzmy sobie szczerze- która kobieta nie lubi od czasu do czasu kogoś obgadać, niekoniecznie złośliwie?Drogie panie, jak to jest z tym naszym plotkowaniem? Czy mówicie co Wam ślina na język przyniesie, czy też przemilczacie smutny fakt, że Anka z pierwszego piętra powinna zmienić fryzurę, bo wyjątkowo jej nie do twarzy?Czy jesteście na tyle odważne i uczciwe, żeby powiedzieć prawdę prosto w oczy?Ja, szczerze mówiąc nie przepadam za obgadywaniem za plecami. Nie lubię też kiedy jakaś koleżanka mnie perfidnie obgaduje śmiejąc się przy tym. </b>

Nie, ja milczeć nie potrafię, nie dość że plotkuje, to jeszcze potrafię wprost powiedzieć znajomej, że w tej fryzurze jej nie do twarzy. :lol:
Nie potrafię się zachwycić czy przemilczeć faktu że wygląda fatalnie.
Matko jakie ja straszne rzeczy wypisuje. :cr
Zauważyłaś, że książka po kilkakrotnym przeczytaniu staje się o wiele grubsza, niż była? Jakby za każdym razem coś zostawało między kartkami: uczucia, myśli, odgłosy, zapachy... A gdy po latach zaczynamy ją kartkować, odnajdujemy w niej nas samych, młodszych, innych...

http://www.karmimypsiaki.pl/home

Opcje tematu:

Strona 1 z 1