CYTAT(lagata)
Ale teraz widze, ze znow zaczyna sie robic groznie.
smaruj rączki po każdym kontakcie z wodą, kremami które są przeznaczone do skóry bardzo suchej. Kiedyś miałam problem podobny ze skórą na łokciach, tylko że nie pękała ale robiła się taka ziarnista (jakby postrzępiona) i swędziała, a nabawiłam się tego opierając się o blat który wcześniej był czyszczony jakimś świństwem i nie dokońca umyty.
Spróbuj może Allpresan - to seria kremów w piance do pielęgnacji suchej i bardzo suchej skóry
CYTAT(zdrowe-nogi.pl)
Kremy Allpresan są bardzo dobrze tolerowane przez skórę, łatwe i wygodne w użyciu. Zawierają mocznik, powodujący wiązanie cząsteczek wody. Allpresan 1 został mocznika pozbawiony, w jego składzie jest alantoina. Allpresan czyni skórę gładszą, bardziej elastyczną i jędrną. Wchłania się natychmiast i całkowicie, nie pozostawia tłustych palców - nadaje się do stosowania w pracy (nie pozostawia śladów na papierze czy klawiaturze komputera), pozwala na założenie rajstop czy skarpet zaraz po posmarowaniu stóp. Nie zaburza fizjologicznych funkcji skóry takich jak pocenie się i oddychanie. Nałożony na dłoń tworzy niewidoczną osłonę, chroni podczas kontaktu ze środkami piorącymi i dezynfekującymi, kurzem domowym jak również przed odleżynami. Nie zawiera środków konserwujących i zapachowych, dlatego jest zalecany i wskazany dla alergików. Bardzo wydajny. Objętość: 75 ml. Produkty dostępne są w aptekach oraz salonach kosmetycznych.
znalazłam jeszcze na innym forum poradę, mianowicie okład z siemienia lnianego
CYTAT
Papka z siemienia - zalać siemię lniane wodą , gotować, aż powstanie papka (siemię puści śluz), ostudzić aby nie bylo gorące i papke nakładać na dłonie (można zrobić większą porcję i włożyć dłoń do garnka z papką (nie ma być gorące , może być ciepłe lub nawet całkiem ostudzone), pomocne może być także zażywanie kapsułek z olejkiem z wiesiołka, ogórecznika - można tym olejkiem smarowac też skórę (często)