Forum Lagata.pl: opuszki palcow - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

opuszki palcow

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   lagata 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4958
  • Rejestracja Mon, 08 May 06

Napisano 09 April 2007 - 11:02

To ja sie przyznam do mojego problemu... Pekaja mi opuszki palcow u rak, czesto musze zaklejac ranki plasterkami, jest to dosyc bolesne i meczace, bo wlasciwie kazda rzecz jaka robie wiaze sie z bolem, nawet pisanie na kompie. nie wiem od czego to sie dzieje, zmywam zawsze w rekawiczkach, dbam o rece, a mimo to stale sa z nimi klopoty... Kilka lat temu mialam podobny problem, tylko dwa razy bardziej nasilony, bylam u lekarza, stwierdzil egzeme (chyba tak to sie nazywalo, zapalenie skory). Chodzilam caly czas w rekawiczkach, smarowalam roznymi magicznymi masciami, w koncu przeszlo. Ale teraz widze, ze znow zaczyna sie robic groznie. Niedawno odkrecalam butelke z woda, pekly mi od razu trzy palce...
Wystraszylam tez dzieciaki w klasie bo za mocno przyciskalam krede do tablicy i nagle patrze,a kreda pisze na czerwono, wiadomo, palce sa dobrze ukrwione...

Moze znacie jakies domowe sposoby na nawilzenie skory dloni, jak na razie slyszalam tylko o oleju migdalowym z miodem, ale nie moge go kupic D.gifd

:pomocy

//- Puchatku...?
- Tak, Prosiaczku?
- Nic - rzekł Prosiaczek, biorąc Puchatka za łapkę.
- Chciałem się tylko upewnić, że jesteś...//

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Katarina 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 5553
  • Rejestracja Sat, 30 Sep 06

Napisano 09 April 2007 - 11:23

CYTAT(lagata)
Ale teraz widze, ze znow zaczyna sie robic groznie.

smaruj rączki po każdym kontakcie z wodą, kremami które są przeznaczone do skóry bardzo suchej. Kiedyś miałam problem podobny ze skórą na łokciach, tylko że nie pękała ale robiła się taka ziarnista (jakby postrzępiona) i swędziała, a nabawiłam się tego opierając się o blat który wcześniej był czyszczony jakimś świństwem i nie dokońca umyty.
Spróbuj może Allpresan - to seria kremów w piance do pielęgnacji suchej i bardzo suchej skóry
CYTAT(zdrowe-nogi.pl)
Kremy Allpresan są bardzo dobrze tolerowane przez skórę, łatwe i wygodne w użyciu. Zawierają mocznik, powodujący wiązanie cząsteczek wody. Allpresan 1 został mocznika pozbawiony, w jego składzie jest alantoina. Allpresan czyni skórę gładszą, bardziej elastyczną i jędrną. Wchłania się natychmiast i całkowicie, nie pozostawia tłustych palców - nadaje się do stosowania w pracy (nie pozostawia śladów na papierze czy klawiaturze komputera), pozwala na założenie rajstop czy skarpet zaraz po posmarowaniu stóp. Nie zaburza fizjologicznych funkcji skóry takich jak pocenie się i oddychanie. Nałożony na dłoń tworzy niewidoczną osłonę, chroni podczas kontaktu ze środkami piorącymi i dezynfekującymi, kurzem domowym jak również przed odleżynami. Nie zawiera środków konserwujących i zapachowych, dlatego jest zalecany i wskazany dla alergików. Bardzo wydajny. Objętość: 75 ml. Produkty dostępne są w aptekach oraz salonach kosmetycznych.

znalazłam jeszcze na innym forum poradę, mianowicie okład z siemienia lnianego
CYTAT
Papka z siemienia - zalać siemię lniane wodą , gotować, aż powstanie papka (siemię puści śluz), ostudzić aby nie bylo gorące i papke nakładać na dłonie (można zrobić większą porcję i włożyć dłoń do garnka z papką (nie ma być gorące , może być ciepłe lub nawet całkiem ostudzone), pomocne może być także zażywanie kapsułek z olejkiem z wiesiołka, ogórecznika - można tym olejkiem smarowac też skórę (często)

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   lagata 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4958

Napisano 09 April 2007 - 11:27

Dzieki Katarina, wyprobuje... siemie lniane mam w domu, to jak jutro wrocimy od rodzicow, zrobie oklad, a i tej masci poszukam. :poklon

//- Puchatku...?
- Tak, Prosiaczku?

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Katarina 

• Ikona Forum
  • Grupa VIP
  • Postów 5553

Napisano 09 April 2007 - 11:31

nie ma za co, mam nadzieję że pomoże smile.gif

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Blackrosa 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 598
  • Rejestracja Sat, 21 Jul 07

Napisano 22 July 2007 - 21:45

a ja radzę jednak przejść się do dermatologa, jeśli oczywiście podane wyżej ( dobre) sposoby nie pomogą, ponieważ to może być nawet jakaś infekcja grzybiczna, a czymś takim nie trudno się zarazić.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   lagata 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4958

Napisano 23 July 2007 - 07:30

Blackrosa, tak jak piszesz, bylam u dermatologa, co prawda z innego powodu (pieprzyk), ale przy okazji pokazalam mu tez dlonie. Przepisal mi masc... Na razie jest lepiej wiec jeszcze jej nie stosuje, ale jak zacznie znow byc groznie, to mam nadzieje, ze masc podziala smile.gif

//- Puchatku...?
- Tak, Prosiaczku?

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Blackrosa 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 598

Napisano 23 July 2007 - 08:49

no i super. wiesz jeśli to nie jest zwykle pękanie z powodu suchej skóry, a jakaś infekcja to może nawracać, więc nie wyrzucaj maści:)

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Tolduś 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 4329
  • Rejestracja Tue, 26 Sep 06

Napisano 23 July 2007 - 10:30

CYTAT
dbam o rece, a mimo to stale sa z nimi klopoty...

moze wlasnie dlatego ci sie to dzieje ze zabardzo dbasz

czeste mycie skraca zycie <<<< udowodniono naukowo
Are you ready for a zombie attack ?
Dołączona grafika
spiewnik kibica

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Blackrosa 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 598

Napisano 24 July 2007 - 14:07

Toldus ma trochę racji.. tzn myć ręce i tak trzeba często, bo to są sprawy higieny. Ale w tym myciu rąk jest jeden niezbyt dobry aspekt. Mydło. Często strasznie wysusza skórę dłoni. Dlatego kupuj mydła z dodatkowym środkiem nawilżającym np dove, nie używaj zwykłych tanich mydeł.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 15590
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 25 July 2007 - 19:08

Lagatko pogadalam z kim trzeba ... smile.gif Znajomy dal się namówić na diagnozę internetową... smile.gif jest to alergia kontaktowa...musisz być uczulona na któryś z kosmetyków,
może to być wlaśnie mydlo, krem, proszek do prania...albo rękawiczki (są takie przypadki)...
Musisz wyczuć co cię uczula, albo zrobić testy...jak nie pomagają leki i maści można zrobić plyn do smarowania dloni...tylko jest problem bo potrzebne są kwiaty lubinu, ale tylko tego żóltego (nie ogrodowy) a on kwitnie w maju...
Te kwiety zalewa sie w sloiku spirytusem, zakreca i trzyma w lodowce...ma powstac plyn, ktorym przeciera sie dlonie...(przepis na ten plyn mam od ksiedza zielarza...)

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   lagata 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4958

Napisano 25 July 2007 - 21:08

Magio, dzieki smile.gif Chyba bede musiala zrobic testy, bo nie mam zupelnie pomyslu od czego cos takiego moze sie pojawiac. Odkad zaczal sie ten caly problem z dlonmi, zawsze zmywam w rekawiczkach, i to nie pomoglo...

Mam nadzieje, ze pomoze ta masc, ktora ostatnio dostalam od dermatologa... a jak nie, to bede szukala lubinu.

Jeszcze raz wielkie dziekuje :aniol

//- Puchatku...?
- Tak, Prosiaczku?

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Katarina 

• Ikona Forum
  • Grupa VIP
  • Postów 5553

Napisano 25 July 2007 - 21:16

CYTAT(lagata)
zawsze zmywam w rekawiczkach, i to nie pomoglo...

to może właśnie na nie masz uczulenie? dokładniej na lateksowe

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Anikó 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 1178
  • Rejestracja Fri, 18 May 07

Napisano 25 July 2007 - 21:19

a takie rękawczki dodatkowo jeszcze mogą odparzać .. wieć nawet jesli nie one są przyczyną to wydaje mi sie ze raczej Ci nie pomagają

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Blackrosa 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 598

Napisano 26 July 2007 - 15:16

niech maz wyrecza cie w zmywaniu poki co wink.gif, a ty na poczatek zmien mydlo na hipoalergiczne czy jak to sie tan nazywa... kiedys takie reklamowali jednej firmy, teraz pewnie jest takich wiecej popytaj w aptece.

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   lagata 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4958

Napisano 26 July 2007 - 18:13

CYTAT
niech maz wyrecza cie w zmywaniu poki co
D.gif D.gif D.gif powiem mu

Mam mydelko glicerynowe, rozane, jest bardzo delikatne, wiec nie powinno uczulac.

//- Puchatku...?
- Tak, Prosiaczku?

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 15590
  • Rejestracja Sun, 24 Sep 06

Napisano 26 July 2007 - 18:38

Aniu gliceryna czesto uczula....

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Anikó 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 1178
  • Rejestracja Fri, 18 May 07

Napisano 26 July 2007 - 18:50

mydło z seri AA jest hypoalergiczne, bezzapachowe jak dobrze pamiętam

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Blackrosa 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 598

Napisano 26 July 2007 - 22:35

tak gliceryna moze uczulac, ale niestety czasem nawet hypoalergiczne kosmetyki zawodza, ja np. mam uczulenie na krem z serii aa( ale na mleczko do demakijazu juz nie, wiec mozna sprobowac i obserwowac reakcje skory)

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   lagata 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4958

Napisano 27 July 2007 - 07:30

heh, ja mialam niemile doswiadczenia z cieniami do oczu firmy oriflame... po ich uzyciu, oczy puchly i lzawily, tak mnie to zniechecilo, ze wogole zaprzestalam kupowania kosmetykow tej firmy.

Sorki za OT

wydaje mi sie, ze to moje mydelko raczej nie uczula... natomiast wode mamy koszmarna, twarz po umyciu jest zawsze sciagnieta i wysuszona, to uczucie ustepuje dopiero po zastosowaniu kremiku... moze to wszystko przez wode... w szkole jest jeszcze gorsza, z daleka czuc ja chlorem, a ja wciaz latam moczyc gabke, w kolko scieram tablice... trudno mi w szkole chodzic w rekawiczkach ...

//- Puchatku...?
- Tak, Prosiaczku?

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Blackrosa 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 598

Napisano 27 July 2007 - 09:04

Kochana.... ja juz wiem na co to jest uczulenie... Na krede. Ja jestem alergikiem i jestem uczulona niemal na wszystko... na tablicy w szkole pisze sporadycznie i sporadycznie marze ja gabka, wszystko przez to, ze mam uczulenie na krede. No to juz jest powazny problem, skoro jest to twoja praca... Ale tablice za ciebie powinny mazac dzieci... w ktorej klasie uczysz? U mnie zawsze nas wykorzystywali : )

Mowilas o tym lekarzowi? Niestety musisz uzywac masci, ktore jedynie zastopuja pekanie, ale skora juz nie bedzie taka fajna, ja kiedy bylam mala mialam uczulenie na calych dloniach teraz mam naprawde bardzo brzydka skore mam rece prawie jak 50 latka albo gorzej... a mam tylko 18 lat:( wstydze sie ich... teraz to juz nic kiedys dzieci sie ze mnie smialy, ze mam rece jak stara baba;/

Proponuje tez pic calcium, bo stopuje nieco reakcje alergiczne no i wybrac sie do alergologa, zeby sprawdzic czy aby nie jestes wlasnie uczulona na krede... on wypisze Ci jakies leki przeciwhistaminowe i to troche zastopuje pekanie opuszkow palcow.

Opcje tematu:

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2