Forum Lagata.pl: ogrzewanie kaplic - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Facebook
Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

ogrzewanie kaplic

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   netha 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 4351
  • Rejestracja śro, 11 paź 06
  • Hobby:fotografia :)

Napisano 09 styczeń 2008 - 13:43

CYTAT
Kaplice ogrzewane ciepłem palonych zwłok
Brytyjscy urzędnicy uważają, że ciepło wytwarzane przy kremacji zwłok nie powinno się marnować. Wykorzystają je do ogrzania kaplic - donosi "Rzeczpospolita".
Brytyjscy urzędnicy uważają, że ciepło wytwarzane przy kremacji zwłok nie powinno się marnować. Wykorzystają je do ogrzania kaplic – donosi "Rzeczpospolita".

Jako pierwsza ciepłem palonych zwłok ogrzewana będzie kaplica w krematorium Dukienfiled w dzielnicy Tameside w Manchesterze. – Zdajemy sobie sprawę, że to delikatna sprawa, ale w przeciwnym razie ciepło się po prostu zmarnuje. Przy okazji ograniczymy emisję dwutlenku węgla – mówi Robin Monk, który w radzie dzielnicy odpowiada za sprawy środowiska.

Jak pisze "Rzeczpospolita" na Wyspach nie chodzi jednak o pojedynczy eksperyment. Piece do palenia zwłok, w których temperatura sięga 1000 stopni, będą wykorzystywane do ogrzewania także w innych krematoriach. W całej Wielkiej Brytanii jest ich 350.

Ten pomysł to efekt unijnej dyrektywy dotyczącej ochrony środowiska. Do 2012 roku połowa brytyjskich krematoriów musi zainstalować specjalne filtry, które wyeliminują emisję rtęci. Pierwiastek znajdujący się w plombach zmarłych to jedno z najgroźniejszych zanieczyszczeń uwalnianych podczas spalania zwłok. W Wielkiej Brytanii, gdzie spopielanych jest 70 proc. zmarłych, zanieczyszczenia te stanowią spory problem – zauważa dziennik.

– Aby filtry działały, najpierw trzeba ostudzić gazy wydobywające się z pieca. A podczas studzenia gazów podgrzewana jest woda. To ona będzie wykorzystana do ogrzewania pomieszczeń lub napędzania generatorów prądu – tłumaczy na łamach "Rzeczpospolitej" Duncan McCullam z Federacji Pochówków i Kremacji. Jego zdaniem wykorzystywanie ciepła z krematorium nie jest nieetyczne i nie powinno wywoływać kontrowersji.

Niektórzy Brytyjczycy są jednak zaskoczeni, że decyzji o wykorzystaniu ogrzewania z krematoriów nie poddano pod publiczną debatę.

źródło onet.eu

Znowu mnie mdli....Rozumiem że kremacja jest jednym z najlepszych wyjść "pozbycia się ciała". Jednak idąc śladem ekologi, oszczędzania to już chyba przesada. Ciekawie czy ciała będą ogrzewały poszczególne nabożeństwa. Dla mnie to wielkie przegięcie i raczej nic nie spowoduję że zaakceptuję ten fakt. A Wy co sądzicie?

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   jack66 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 9757
  • Rejestracja śro, 26 lip 06
  • Hobby:muzyka sport

Napisano 09 styczeń 2008 - 13:58

no musze przyznac ze troche mam mieszane uczucia jakos nie moge sobie wyobrazic ze siedze sobie np . w takiej kapliczce a ciepło jest bo akurat pala jakies zwłoki to dlamnie takie nie tego . w kazdym razie nie poparłbym takiego rozwiazania
W ŻYŁACH SZLACHETNA KREW W SERCU POZNAŃSKI LECH

Mistrz Polski 2009/2010 !!!

Zobacz co aktualnie słucham :)

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   deora 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1280
  • Rejestracja śro, 19 gru 07

Napisano 09 styczeń 2008 - 14:14

Są takie rzeczy z zakresu "technologii okołopogrzebowej" o których zwykle się nie myśli - i ich nie roztrząsa. Stykamy się z nimi czasem, gdy umrze ktoś bliski - i jak najszybciej chcemy zapomnieć. Żeby spalić zwłoki trzeba jakiejś ilości - wcale nie małej - energii, z wydzielanym ciepłem przy tej okazji coś się dzieje.
Moim zdaniem niepotrzebne jest jakiekolwiek zainteresowanie mediów wokół całej sprawy, to budzi niechęć, niewątpliwie.

Użytkownik deora edytował ten post 09 styczeń 2008 - 14:15

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Dishman 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1005
  • Rejestracja czw, 05 kwi 07

Napisano 10 styczeń 2008 - 17:18

Popieram deorę. Być może to jest trochę kontrowersyjne, ale wymaga chyba tylko przyzwyczajenia.

Tak naprawdę problem jest inny. Ciepło w tych kapliczach musi być cały czas, a jeżeli nie będzie ciał do kremacji, to nie będzie ciepła. Normalnie to jedzie się dokupić węgla, a tu? Zamordować kogoś?

Jeżeli działa to na zasadzie - wykorzystajmy ciepło, które już jest to nie widzę w tym nic złego, szczególnie, jeżeli sami "klienci" się na to godzą.
Łajno ma to do siebie, że chce być na wierzchu. Jak się będziesz z nim bił to poczujesz różnicę

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   magnus 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2013
  • Rejestracja pon, 22 sty 07

Napisano 10 styczeń 2008 - 18:53

Ja tam nie mam nic przeciwko, żeby ciepło z moich zwłok użyto do ogrzania czegokolwiek - człowiek jeszcze po śmierci się na coś przyda smile.gif
Chociaż raz będzie ze mnie pożytek smile.gif

#6 Guest_Al_Hadzi_*

• Grupa Guests

Napisano 13 kwiecień 2008 - 14:07

Jestem za. Jeden z chinskich mistrzow Zen Xu Yun (Hsu Yun - Pusty Obłok - to od jego imienia powstalo kiedys wydawnictwo prowdzone przez m.in J.Santorskiego) poprosil by po spaleniu popiol z jego zwlok zmieszac z olejem i kawalkami chleba i wrzucic do stawu gdzie zyly ryby ktore w ten sposob sie dokarmialo. W Tybecie, ktorym fascynuje sie tak wielka ilosc osob ciala zmarlych sie cwiartuje i karmi nimi sepy.. W Indiach tylko najwiekszych zbrodniarzy sie zakopuje w ziemi by .. (kazdy sobie sam dopisze co). Nawet zebraka znalezionego zmarlego na ulicy sie pali.

Jestem za. A ze komus bedzie cieplej ..to mile dawac cieplo innym.. nawet wtedy.

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Sucrose 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 350
  • Rejestracja pon, 25 lut 08

Napisano 13 kwiecień 2008 - 16:06

Ja też nie uważam, by było to czymś zdrożnym. W sumie to co za różnica, czy ta energia cieplna uleci gdzieś, w niebyt czy ogrzeje jakieś pomieszczenie? A no taka, że drugie rozwiązanie jest korzystniejsze, czy to ze względów ekonomicznych czy ochrony środowiska. Nie sądzę, by było to nieetyczne.
'Normalność jest linoskoczkiem nad otchłanią anormalności.'

Strona 1 z 1