Forum Lagata.pl: miód z krzewu manuka - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

miód z krzewu manuka

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Franca 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 308
  • Rejestracja Thu, 08 Nov 07

Napisano 22 November 2009 - 23:43

Jakiś czas temu przeczytałam o miodzie z krzewu manuka, który ma właściwości zdrowotne. Tak wiem, każdy miód ma. smile.gif A przynajmniej są przypisywane właściwości danemu rodzajowi miodu. Ale nie o tym. Miód manuka ma dużą zawartość methylogloxalu (tak wiem nazwa wiele nie mówi), który jest silnym czynnikiem przeciwzapalnym i antybakteryjnym, dzięki temu miód ten jest uważany za swego rodzaju naturalny antybiotyk. I tu moje pytanie czy może ktoś z forumowiczów zna, a najlepiej czy może ktoś go stosuje?

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   jack66 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 12425
  • Rejestracja Wed, 26 Jul 06

Napisano 23 November 2009 - 07:31

nie znam i nie stosuję , a tak na marginesie co to za krzew bo pierwsze słyszę ??? rośnie to u nas w Polsce ?
W Żyłach Szlachetna Krew W Sercu Poznański Lech !!!

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   ANIOŁ 

• Lokalny Alfons
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 3315
  • Rejestracja Thu, 20 Nov 08

Napisano 23 November 2009 - 10:53

Poszperałem troszke w sieci i faktycznie niby dobry ale cena kosmiczna 168 zł za 500 gram...

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Franca 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 308

Napisano 27 November 2009 - 15:36

CYTAT(ANIOŁ @ 23.11.2009, 10:53) <{POST_SNAPBACK}>
Poszperałem troszke w sieci i faktycznie niby dobry ale cena kosmiczna 168 zł za 500 gram...

No wiem, dlatego wolę popytać. Nie chcę wywalać tyle kasy na niesprawdzoną rzecz. To co czytałam - opinie i lekarzy i samych konsumentów napawają optymizmem. Popytam jeszcze w okolicznych aptekach i sklepach ze zdrową żywnością może będą wiedzieć coś więcej.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   dimmmer 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 41
  • Rejestracja Tue, 13 Oct 09

Napisano 01 December 2009 - 13:07

I jak? Coś się dowiedziałeś?

Bo przyznam szczerze, jesli to serio kosztuje 168 zł, to chocbby nie wiem jakie miał właściwości ja tego nie kupie.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Margola 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1499
  • Rejestracja Sat, 28 Jul 07

Napisano 01 December 2009 - 17:01

Właściwości przeciwbakteryjne ma zwykły czosnek i sporo ziół z za płotu. A badania, pewnie zlecone instytucjom naukowym przez producenta. Nie twierdzę, że ten miód jest nieskuteczny. Tylko często zachowujemy się w myśl zasady "cudze chwalicie, swego nie znacie".
Podobnie rozsławia się aloes czy sok z owoców noni. Wygórowaną cenę narzuca transport.
Może powinniśmy sprzedawać Polinezyjczykom suszoną babkę lancetowatą albo syrop z malin i zarobkować tym samym sposobem.

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Franca 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 308

Napisano 18 December 2009 - 22:06

Może masz rację ale z drugiej strony - skoro jest skuteczny to po co mam na przykład wywalać kasę na maści czy tabletki przepisywane przez lekarzy, które są nieskuteczne? Nasze produkty sobie cenię i to bardzo, jestem z grupy "swoje chwalicie". Ale ten akurat krzew, jak wynika z badań ma specyficzne właściwości antybakteryjne, poza tym znany jest od lat i stosowany przez tamtejszych autochtonów. No nic, wczoraj zamówiłam 400+ - a niech tam wypróbuję, ten mój świąteczny prezent. wink.gif

Opcje tematu:

Strona 1 z 1