- (5 stron)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »
celibat
Napisano 19 April 2007 - 16:01
to jest artykul o tym, ze coraz wiecej ksiezy porzuca kaplanstwo, aby sie ozenic
liczba takich ksiezy jest coraz wiecej, moim zdaniem powinno sie zniesc celibat i pozwolic ksiezom zawierac malzenstwa, przeciez ksiadz tez czlowiek, tez ma swoje potrzeby, sama znam wspanialego bylego ksiedza, byl naprawde cudownym duspasterzem, ale zakochal sie i przestal pelnic funkcje kposcielne
czy wg Was powinno sie pozwolic ksiezom zawierac zwiazki malzenskie czy nie?
Napisano 19 April 2007 - 16:09
Napisano 19 April 2007 - 16:32
każdy kto chce być duchownym jest pytany tysiące razy czy jest gotów na wyzbycie się uciech cielesnych, jak widać księży i zakonnic nam nie brakuje ale w praktyce różnie z tym bywa i lepiej jak śmiertelnik zerwie śluby niż trwa ze świądem pod sutanną.
Prędzej widziałabym pastorów, mających własne domy i rodziny, czasem pracę a za służbę w kościele dostają normalne pensje - tylko w kraju katolickim to nie przejdzie.
Napisano 19 April 2007 - 16:35
calkowiecie sie z Toba zgadzam Katarina,
Napisano 19 April 2007 - 16:45
Napisano 19 April 2007 - 20:31
Inna sprawa, że chyba 25 latek jest na tyle dojrzały, że rozumie na co się porywa i zgadza się z celibatem. Skoro się zgadza, to dlaczego ma z niego rezygnować?
Kolejna sprawa to pieniądze. Już teraz wypomina się księżom samochody, czy ogólnie majątek. Co by się działo, gdyby krytycy Kościoła dowiedzieli się, że z tacy finansowane są drogie wczasny rodziny księdza, że z tacy córka księdza kupuje sobie drogie kosmetyki? Uhhh... ale mieliby pole do oczerniania!
Napisano 03 May 2007 - 21:56
Napisano 03 May 2007 - 22:00
Napisano 03 May 2007 - 22:02
I odpowiedz na Twoje pytanie...Niestety tak.
Napisano 03 May 2007 - 22:08
fakt, jest toi raczej bezsensowne..
smutna prawda..;/
Napisano 03 May 2007 - 22:37
Raczej księża z rozsądku, a nie z powołania. Został księdzem, bo nie musi się martwić o dach nad głową. U mnie w Caritasie (czyli organizacji zbierających pieniądze i produkty dla biednych) ksiądz przyjeżdża pod firmy w których załatwia interesy Mercedesem klasy S. Nie wygląda jak ksiądz: garnitur, krawacik, okulary, włosy zaczesane do tyłu a'la mafioso i pachnie dobrymi perfumami. Taki ksiądz chyba faktycznie minął się z powołaniem, ale jest i druga strona medalu - umie dużo spraw załatwić. Kościołowi jako instytucji niepotrzebne są same mamyły, co to zapominają o całym świecie. Potrzebni są też tacy księża-biznesmeni.
Napisano 03 May 2007 - 22:41
Napisano 03 May 2007 - 22:48
moim zdaniem ksiadZ moze zajmowac sie przdsiebiorczoscia, czemu nie? chodzi tylko o to, zeby noie zaniedbal glownego swego zadania, mianowicie sparw duchowych, jesli na piedestale stawia religie to jest oki, wazne zeby nie zmienic Kosciola w jaks firme lub cos w tym stylu.
przepraszam za OT, tak mi jakos wyszlo..
Napisano 09 October 2007 - 23:18
I tak sobie myślę, gdyby księża mogli mieć żony, nie potrzebny byłby w każdej diecezji fundusz alimentacyjny a przede wszystkim, posłannictwo które oni pełnią, wydawałoby się czystsze....
Napisano 11 October 2007 - 13:32
Adam napisał/a:
A slyszalas kiedys slowa - "Ciebie kocham, ale bardziej kocham Boga." ?
(wiem, ze to nie było kierowane do mnie, ale pozwolę sobie wtrącić)
To jest możliwe. Przecież każdy chrześcijanin kocha Boga. Ale może również kochać innych ludzi. Jedno z drugim moze iść w parze. Poza tym miłość do Boga różni się od miłości do jakiegoś człowieka. Miłość do Boga jest bardziej wzniosła. Nie widzę przeszkód, zeby kochać obiema miłościami jednocześnie.
ze się ból w czyjejś nie zagnieździł duszy;
nie wiesz, jak często nieraz walczyć trzeba
nim się jęk śmiechem zdławi i zagłuszy."
K. Przerwa-Tetmajer
Napisano 12 October 2007 - 14:11
zabroniono tym biskupom się żenić.
Nie ma słowa w Biblii o celibacie,
znacie się - czy się nie znacie?"
Jak śpiewał Kazik.
Sam celibat został wymyślony w jakimś konkretnym celu. Kościół absolutnie nie chciał dopuścić kobiet do głosu i jak najbardziej umniejszać ich rolę. To tak w ramach utrzymywania ciemnego ludu w kłamstwie i największym oszustwie w dziejach ludzkości
Napisano 12 October 2007 - 16:11
I dokładnie - celibat to po prostu odsunięcie kobiet od władzy. W Średniowieczu kościół miał niestety dużą władzę, a kobiety wtedy były praktycznie nikim. No i żeby nie miały wpływu na żadne decyzje, księża nie mogli brać ślubu, nie mogli uprawiać miłości fizycznej... Myślicie, dlaczego papieżem są zawsze tylko mężczyźni? Funkcje biskupów, kardynałów itd. pełnią wyłącznie mężczyźni? Zakonnice zawsze są dużo niżej niż księża... Szowinistyczne poglądy facetów...
Napisano 13 October 2007 - 19:41
Napisano 13 October 2007 - 21:00
Oni nie byli kapłanami. Trzech pierwszych to Patriarchowie (praojcowie) Narodu Wybranego. Noe, na wpół mityczny. Wszyscy są prorokami Islamu.
Owszem, mężowie biblijni mieli żony pierwszorzędnie, drugorzędne, nałożnice czasem (królowie).
Rekordzistą był chyba Salomon. "Jednak Salomon z miłości złączył się z nimi, tak że miał siedemset żon-księżniczek i trzysta żon drugorzędnych.
Jego żony uwiodły więc jego serce". (1 Krl 11:2-3). Podobno to tylko wschodnia przesadnia. Należy rozumieć, ze miał ich bardzo wiele.
Pomimo tego, za wzorcowe zawsze stawiano monogamiczne małżeństwo Izaaka i Rebeki.
Celibat obowiązuje od XI wieku od czasu reformy papieża Grzegorza VII.
Przepraszam za te wywody, ale nie mogłam się powstrzymać.
Jestem jak najbardziej "Za celibatem". Mam nadzieję, że przynajmniej ja, nie dożyję zniesienia celibatu.
Napisano 14 October 2007 - 00:33
Margola, jak to z Tobą jest. Wierzysz w Boga, czy w Kościół? W Biblii nie ma słowa o celibacie, a Ty go popierasz... jakiś obłęd?
Opcje tematu:
- (5 stron)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »

Logowanie