Forum Lagata.pl: celibat - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

• (5 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

celibat

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   kaskaj 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 1250
  • Rejestracja Thu, 22 Mar 07

Napisano 19 April 2007 - 16:01

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,wid,88267...n=3#czytajdalej

to jest artykul o tym, ze coraz wiecej ksiezy porzuca kaplanstwo, aby sie ozenic

liczba takich ksiezy jest coraz wiecej, moim zdaniem powinno sie zniesc celibat i pozwolic ksiezom zawierac malzenstwa, przeciez ksiadz tez czlowiek, tez ma swoje potrzeby, sama znam wspanialego bylego ksiedza, byl naprawde cudownym duspasterzem, ale zakochal sie i przestal pelnic funkcje kposcielne

czy wg Was powinno sie pozwolic ksiezom zawierac zwiazki malzenskie czy nie?
Kiedy czegoś mocno pragniesz cały Wszechświat sprzyja temu pragnieniu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   lord_mcbet 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1700
  • Rejestracja Thu, 12 Oct 06

Napisano 19 April 2007 - 16:09

celibat zostal wprowadzony nie bez powodu.. aby ograniczyc synomie a głownie nepotyzm.. tym co nie pasuje niech zostana protestntami albo nie pelnia sluzby duchownej.. jestem przeciw zniesieniu celibatu...

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Katarina 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 5553
  • Rejestracja Sat, 30 Sep 06

Napisano 19 April 2007 - 16:32

Niezbadane są wyroki niebios... albo albo nie zawsze wybiera się drogę wiedząc co się zdarzy w przyszłości
każdy kto chce być duchownym jest pytany tysiące razy czy jest gotów na wyzbycie się uciech cielesnych, jak widać księży i zakonnic nam nie brakuje ale w praktyce różnie z tym bywa i lepiej jak śmiertelnik zerwie śluby niż trwa ze świądem pod sutanną.
Prędzej widziałabym pastorów, mających własne domy i rodziny, czasem pracę a za służbę w kościele dostają normalne pensje - tylko w kraju katolickim to nie przejdzie.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   kaskaj 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 1250

Napisano 19 April 2007 - 16:35

CYTAT
Prędzej widziałabym pastorów, mających własne domy i rodziny, czasem pracę a za służbę w kościele dostają normalne pensje - tylko w kraju katolickim to nie przejdzie.

calkowiecie sie z Toba zgadzam Katarina,

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   lord_mcbet 

• Zasłużony
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1700
  • Rejestracja Thu, 12 Oct 06

Napisano 19 April 2007 - 16:45

wszytko fajnie ale kosciol protestancki opiera sie na innych zasadach aby nie powiedziec ze stoi w antagonizie z KK... o ile dobrze kojarze to nikt nikogo na sile nie ciagnie do kaplanstwa.... a KK znoszac celibat jak i kilka innych skostnialych zasad nie unowoczesnilby sie tylko zblazowal przyznajac "konkurencji" racje.... a kazdy wie ze KK jest jak serial.. musi trwac:/

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Dishman 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1005
  • Rejestracja Thu, 05 Apr 07

Napisano 19 April 2007 - 20:31

Dajmy o tym zadecydować samemu Kościołowi, bo ostatecznie na wiernych większego wpływu to nie ma.

Inna sprawa, że chyba 25 latek jest na tyle dojrzały, że rozumie na co się porywa i zgadza się z celibatem. Skoro się zgadza, to dlaczego ma z niego rezygnować?

Kolejna sprawa to pieniądze. Już teraz wypomina się księżom samochody, czy ogólnie majątek. Co by się działo, gdyby krytycy Kościoła dowiedzieli się, że z tacy finansowane są drogie wczasny rodziny księdza, że z tacy córka księdza kupuje sobie drogie kosmetyki? Uhhh... ale mieliby pole do oczerniania!
Łajno ma to do siebie, że chce być na wierzchu. Jak się będziesz z nim bił to poczujesz różnicę

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Adam 

• Zasłużony
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 2264
  • Rejestracja Tue, 06 Feb 07

Napisano 03 May 2007 - 21:56

Rozmawiamy o ksiezach jak o ludziach ktorzy sobie ot tak postanowili zostac nimi. "Aaaa...Nie lubie fizyki to pojde na ksiedza.." Jesli wierzymy w Boga i cala instytucje Kosciola to jestesmy przekonani ze oni otrzymali powolanie do sluzby liturgicznej.Ksiadz z powolania nigdy sie nie zakocha ani nigdy nie zrezygnuje. Ksiadz oszust...a i owszem.
Listopad 2007 - Forum Lagata - [*]

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   kaskaj 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 1250

Napisano 03 May 2007 - 22:00

CYTAT
Ksiadz z powolania nigdy sie nie zakocha ani nigdy nie zrezygnuje. Ksiadz oszust...a i owszem.

w takim razie duzy odsetek ksiezy to oszusci?

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Adam 

• Zasłużony
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 2264

Napisano 03 May 2007 - 22:02

A slyszalas kiedys slowa - "Ciebie kocham, ale bardziej kocham Boga." ?
I odpowiedz na Twoje pytanie...Niestety tak.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   kaskaj 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 1250

Napisano 03 May 2007 - 22:08

CYTAT(Adam)

fakt, jest toi raczej bezsensowne..
CYTAT(Adam)
I odpowiedz na Twoje pytanie...Niestety tak.

smutna prawda..;/

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Dishman 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1005
  • Rejestracja Thu, 05 Apr 07

Napisano 03 May 2007 - 22:37

CYTAT(kaskaj)
w takim razie duzy odsetek ksiezy to oszusci?

Raczej księża z rozsądku, a nie z powołania. Został księdzem, bo nie musi się martwić o dach nad głową. U mnie w Caritasie (czyli organizacji zbierających pieniądze i produkty dla biednych) ksiądz przyjeżdża pod firmy w których załatwia interesy Mercedesem klasy S. Nie wygląda jak ksiądz: garnitur, krawacik, okulary, włosy zaczesane do tyłu a'la mafioso i pachnie dobrymi perfumami. Taki ksiądz chyba faktycznie minął się z powołaniem, ale jest i druga strona medalu - umie dużo spraw załatwić. Kościołowi jako instytucji niepotrzebne są same mamyły, co to zapominają o całym świecie. Potrzebni są też tacy księża-biznesmeni.
Łajno ma to do siebie, że chce być na wierzchu. Jak się będziesz z nim bił to poczujesz różnicę

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Adam 

• Zasłużony
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 2264

Napisano 03 May 2007 - 22:41

Wg mnie to ksieza powinni przede wszystkim martwic sie o sprawy duchowe a nie przedsiebiorcze...Bo chyba o to chodzi w kaplanstwie.

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   kaskaj 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 1250

Napisano 03 May 2007 - 22:48

CYTAT(Adam)
Wg mnie to ksieza powinni przede wszystkim martwic sie o sprawy duchowe a nie przedsiebiorcze..

moim zdaniem ksiadZ moze zajmowac sie przdsiebiorczoscia, czemu nie? chodzi tylko o to, zeby noie zaniedbal glownego swego zadania, mianowicie sparw duchowych, jesli na piedestale stawia religie to jest oki, wazne zeby nie zmienic Kosciola w jaks firme lub cos w tym stylu.

przepraszam za OT, tak mi jakos wyszlo..

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   netha 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 4441
  • Rejestracja Wed, 11 Oct 06

Napisano 09 October 2007 - 23:18

Wracając do tematu, ja uważam że celibatu nie powinno być. Wiem że jest to poświęcenie, wyrzeczenie się i takie tam....Jednak biologia jest biologią, i każdy ksiądz prędzej czy później zakochuje się. Jedni z tym walczą i są nieszczęśliwi inni nie....Ostatnio mój znajomy ksiądz, o którym mówiłam "ksiądz z powołania", taki którego ze świeczki szukać....zakochał się...Kiedy patrzę na to jaki jest nieszczęśliwy, kraja mi się serce...Z człowieka pełnego energii nagle stał się małym, słabym człowieczkiem z piękną ideologią ale już bez siły do działania....Dylematy i wybory między czymś i kimś co się kocha , wbrew pozorom nie jest proste....
I tak sobie myślę, gdyby księża mogli mieć żony, nie potrzebny byłby w każdej diecezji fundusz alimentacyjny a przede wszystkim, posłannictwo które oni pełnią, wydawałoby się czystsze....

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Arachne 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1530
  • Rejestracja Fri, 05 Oct 07

Napisano 11 October 2007 - 13:32

Ja również uważam, ze celibatu nie powinno być. Jeśli jakiś duchowny chce sobie tak żyć - ok, niech żyje. Ale z własnego wyboru, a nie przymusu. Ktoś może tu powiedzieć, że przecież zostając księdzem/zakonnikiem/zakonnicą decydują się na to z własnego wyboru - ale nie o to chodzi. Jeśli X zostaje księdzem, musi żyć w celibacie. I właśnie tu powinien być ten własny wybór - czy chce być księdzem i poswięcić się tylko Bogu, czy chce być księdzem, ale mieć też rodzinę. Życie jest jedno i napewno niejednemu duchownemu ciężko dokonać wyboru: Bóg lub rodzina (żona/mąż, dzieci). Dlaczego nie mogłoby być: Bóg i rodzina...?

Adam napisał/a:

(wiem, ze to nie było kierowane do mnie, ale pozwolę sobie wtrącić)
To jest możliwe. Przecież każdy chrześcijanin kocha Boga. Ale może również kochać innych ludzi. Jedno z drugim moze iść w parze. Poza tym miłość do Boga różni się od miłości do jakiegoś człowieka. Miłość do Boga jest bardziej wzniosła. Nie widzę przeszkód, zeby kochać obiema miłościami jednocześnie.
"Nie sądź po ustach do uśmiechu skorych,
ze się ból w czyjejś nie zagnieździł duszy;
nie wiesz, jak często nieraz walczyć trzeba
nim się jęk śmiechem zdławi i zagłuszy."

K. Przerwa-Tetmajer

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776
  • Rejestracja Sun, 26 Nov 06

Napisano 12 October 2007 - 14:11

"Aby dzieci biskupów nie mogły dziedziczyć,
zabroniono tym biskupom się żenić.
Nie ma słowa w Biblii o celibacie,
znacie się - czy się nie znacie?"
Jak śpiewał Kazik.

Sam celibat został wymyślony w jakimś konkretnym celu. Kościół absolutnie nie chciał dopuścić kobiet do głosu i jak najbardziej umniejszać ich rolę. To tak w ramach utrzymywania ciemnego ludu w kłamstwie i największym oszustwie w dziejach ludzkości smile.gif ...

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   _cooba_ 

• Przetrwały
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 432
  • Rejestracja Sat, 06 Oct 07

Napisano 12 October 2007 - 16:11

Też jestem za zniesieniem celibatu. To są tylko ludzie. A lepiej, żeby mieli żony legalni i mieli gdzie dać upust hormon, a żeby później ludzie nie musieli czytać i słuchać o tym, że jacyś zakonnicy i księża kopulują z kozami, albo między sobą i w ogóle...

I dokładnie - celibat to po prostu odsunięcie kobiet od władzy. W Średniowieczu kościół miał niestety dużą władzę, a kobiety wtedy były praktycznie nikim. No i żeby nie miały wpływu na żadne decyzje, księża nie mogli brać ślubu, nie mogli uprawiać miłości fizycznej... Myślicie, dlaczego papieżem są zawsze tylko mężczyźni? Funkcje biskupów, kardynałów itd. pełnią wyłącznie mężczyźni? Zakonnice zawsze są dużo niżej niż księża... Szowinistyczne poglądy facetów...

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   czarna626 

• Praktykujący
  • PipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 78
  • Rejestracja Fri, 21 Sep 07

Napisano 13 October 2007 - 19:41

nie wiem po co ten celibat najslynniejsi kaplani mieli zony;Noe,Abraham,Jakub,Hiob nigdzie w bibli nie jest zabronione zalozenie rodziny przez kaplanow w niektorych krajach kaplani sie zenia maja dzieci i nie grzesza po katach jak niektorzy ksieza.Choc to jest ciekawe sami grzesza kto wie czy dostali rozgrzeszenie za swoje grzechy a karza ludziom spowiadac sie do siebie a niektorzy ksieza sa gorszymi grzesznikami niz zwykli ludzie

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Margola 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1499
  • Rejestracja Sat, 28 Jul 07

Napisano 13 October 2007 - 21:00

CYTAT(czarna626)
nie wiem po co ten celibat najslynniejsi kaplani mieli zony;Noe,Abraham,Jakub,Hiob

Oni nie byli kapłanami. Trzech pierwszych to Patriarchowie (praojcowie) Narodu Wybranego. Noe, na wpół mityczny. Wszyscy są prorokami Islamu.
Owszem, mężowie biblijni mieli żony pierwszorzędnie, drugorzędne, nałożnice czasem (królowie).
Rekordzistą był chyba Salomon. "Jednak Salomon z miłości złączył się z nimi, tak że miał siedemset żon-księżniczek i trzysta żon drugorzędnych.
Jego żony uwiodły więc jego serce". (1 Krl 11:2-3). Podobno to tylko wschodnia przesadnia. Należy rozumieć, ze miał ich bardzo wiele.
Pomimo tego, za wzorcowe zawsze stawiano monogamiczne małżeństwo Izaaka i Rebeki.

Celibat obowiązuje od XI wieku od czasu reformy papieża Grzegorza VII.
Przepraszam za te wywody, ale nie mogłam się powstrzymać.

Jestem jak najbardziej "Za celibatem". Mam nadzieję, że przynajmniej ja, nie dożyję zniesienia celibatu.

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776
  • Rejestracja Sun, 26 Nov 06

Napisano 14 October 2007 - 00:33

Jezus też miał żonę, chyba że ktoś mi udowodni co on robił między 13 a 30 rokiem swego życia.
Margola, jak to z Tobą jest. Wierzysz w Boga, czy w Kościół? W Biblii nie ma słowa o celibacie, a Ty go popierasz... jakiś obłęd?

Opcje tematu:

• (5 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »