CYTAT(t.oskar @ Wczoraj, 15:23)
Jeszcze raz powtórzę, to sprawa czysto leksykalna. God, Gott, Boh, Bóg, Jahwe, Allah, czy to nie wszystko jedno?
Nieprawdopodobne, że ktoś może miec takie zdanie na ten temat. Czynic tymi samymi określeniami np.: człowiek mężczyzna z Janek czy Franek. Zupełne niezrozumienie tematu.
JEHOWA - „On powoduje, że się staje”; kauzatywna, niedokonana forma hebr. czasownika hawáh: „stawać się”.
Imię własne Boga
"
Jam jest Jehowa, To jest moje imię; i chwaty mojej nie oddam nikomu innemu ani mej sławy rytym wizerunkom";
"
Bo twój Wielki Twórca jest twoim właścicielem, mężem, na imię ma Jehowa Zastępów; i Święty Izraela jest twoim Wykupicielem. Zwany będzie Bogiem całej ziemi"(Izajasza 42:8; 54:5).
Co prawda w Piśmie Świętym bywa On określany takimi tytułami, jak „Bóg”, „Pan Wszechwładny „Stwórca”, „Ojciec”, „Wszechmocny” czy „Najwyższy”, ale Jego tożsamość,
osobowość i przymioty w pełni wyraża tylko Jego osobiste imię:
"
aby wiedziano, że ty, który masz na imię Jehowa,
ty sam jesteś Najwyższym nad całą ziemią"(Ps 83:18).
Jak wobec olbrzymiej liczby tego typu wskazań na Jehowa jako imię Boga, różne kombinacje nie mają sensu.
Jednak jak widać podważanie tej kwestii przynosi oczekiwany przez wrogów Boga skutek. Jaki?
Nieuznawanie Jehowy jak Boga.
Bogiem w KK czyniony jest Jezus.
CYTAT(Morfeusz @ 31.10.2008, 23:24)
CYTAT(Miłujący prawde @ Dzisiaj, 21:19)
Jestem członkiem Organizacji Bożej
Iluż tak twierdziło...
Do czasu każdy może. Jednak proroctwa wyraźnie wskazują jak się rzeczy mają. Ty zaś jak i Twój Kościół nie umiesz tego odczytac. I nie będziesz umiał, bo trzymasz się religii odrzucającej imię Boga. Będziesz stał w miejscu a racej cofał sie.
Że co? Bo Ty tak twierdzisz? Sam byś się zdziwił jak świadkowie sami ze sobą się nie zgadzają... no tak chyba, że wezmą publikacje Strażnicy i ją razem recytują to przyznaję rację Tobie lecz kiedy sami mają bez podręcznych notatek wyrażac zdanie niejednokrotnie jeden drugiemu zaprzecza. Ot i PR...
Gadanie po próżnicy. Pleciuga.
Gdyby choć w jednym procencie świadkowie mieli wkład w badaniu tegoż Imienia to bym rozumiał jakieś żale ale oni ŻADNYCH starań ku temu nie podjęli tylko się wymądrzają i mówią kto dobrze czyni a kto źle. Otóż twierdzenie że KK chce usunięcia Imienia Boga jest po prostu perfidnym kłamstwem. Tylko pogratulować takiemu świadkowi...
Cóż Ty młody czlowieku na ten temat wiesz. Podstawą wiedzy o Bogu jest Biblia, a więc też i o tym jakie ma imię.. Poznanie spraw Boga nie zostało przez Boga dane ludziom, którzy w Niego nie wierzą i odrzucają Biblię jako Jego natchnione Słowo. Nie daje im się znaleźć. Tacy są przez Niego odrzucani.
Chociaż Bóg daje każdemu wiele sposobności do poznania Go.
Jest głoszona dobra nowina na świadectwo - dzisiaj w 236 krajach. Tym świadectwem jest ich reakcja na dobrą nowinę. Świeccy, ateiści mogą jedynie dostarczać informacji potwierdzające przekazy biblijne. Chociażby przez odkrycia archeologiczne i nie tylko. Bóg wykorzystuje ich w tym celu, chociaż sami nie wyciągają z tego właściwych wniosków.
Nie poznają prawdy. Jest to jednak ich wybór.
A oto z prywatnych rozważań nad Świętym Imieniem BXVI (w przeciwieństwie do Strażnicy nie jest anonimowy):
"Z samej swej istoty Bóg jest tylko jeden. Dlatego nie może On wejść w świat bóstw jako jedno z wielu innych. Nie może mieć imienia pośród innych imion. Toteż odpowiedź Boga zawiera w sobie zarazem odmowę i zgodę. Bóg mówi o sobie po prostu: "Jestem, który jestem". On Jest - nic więcej. Ta odpowiedź jest imieniem i nim nie jest. Dlatego było rzeczą zupełnie słuszną, że w Izraelu tego samookreślenia Boga, którego dopatrywano się w słowie YHWH, nie wypowiadano i nie degradowano go do jednego spośród wielu imion bóstw. I źle się stało, że w nowych przekładach Biblii, to imię, które dla Izraela było tajemnicze i niewyrażalne, pisze się tak, jak każde inne, i w ten sposób tajemnicę Boga, który nie ma ani obrazów, ani wypowiadanych imion, ściągnięto do poziomu zwyczajnej rzeczy z domeny powszechnej historii religii."
Kościól popiera zachowania odstępczych Żydów. Zapomnieli jak Jehowa uczył ich znaczenia swoich Słów, dawał przez proroków ich zrozumienie. Mieli wzywac imienia Boga - Jehowa. Ulegli hellenizacji i poszli za fałszywymi nuczycielami. Upodobnili się tym od innych religii, które Jehowa odrzucił. Potem Kościół Katolicki powstał na życzenie Konstantyna Wielkiego, ten z Bogiem nie miał nic wspólnego od początku. Jednak by wskazać korzenie przyjął wiele od odstępczych Żydów. Razem w oczach Boga są nic nie warci.
I jeszcze jedna uwaga - żadna religia dotychczas nie wzniosła się na taki szczyt pychy by uzurpywać w swojej nazwie Imię Njświętszego... oprócz jednej.
Trzymając się kwestii imienia Boga.
Dzisiaj dźwięk imienia Bożego działa niczym odrażająca woń w nozdrzach tych, co zgorzkniale twierdzą, iż „
religia to opium dla ludu”, a także w nozdrzach setek milionów mieszkańców krajów niechrześcijańskich, których chrześcijaństwo określa mianem pogan!
Okazuje się, że w ten sposób myślą ludzie mający się za chrześcijan, którzy chodzą do kościoła i tam razem z kapłanem oraz całą parafią odmawiają modlitwę, której uczył Jezus Chrystus:
„
Ojcze nasz, któryś jest w niebiesiech, święć się imię twoje” (Mat. 6:9).
Jak odróżnisz religię powołaną przez samego Boga? Czy wiesz? To naśladowcy Jezusa!
Jezus Chrystus nauczył swych naśladowców modlić się o uświęcenie imienia jego niebiańskiego Ojca, a nie o wzbudzenie na całym świecie odrazy do tego świętego imienia.
Zatem gdy ktoś podający się za jego naśladowcę postępuje wbrew tej modlitwie i bezcześci imię jego Ojca, czy mamy sądzić, że Jezusa Chrystusa to nie interesuje, bo zbyt małym szacunkiem otacza imię swego Ojca, by się tym przejmować? Wprost przeciwnie! Jezus Chrystus ceni imię Ojca jeszcze znacznie wyżej niż swoje własne.
Kogo więc nazwiesz prawdziwą religią? Na pewno nie tych, co usuwają imię Boga z miejsc gdzie sam je umieścił.
Czy naprawdę jest to takie trudne do zrozumienia?
A może zapytaj siebie: Czemu ja - Morfeusz tak tych spraw nie widzę?
Tak mało i doprowadził już wielu w pysze do przypisania sobie imienia Najwyższego do nazwy religii co popchneło ich do ośmieszenia świętego Jego Imienia.
Piszesz bez znajomości tematu, bez milości do Boga, bez milości do prawdy. Czy ma to w jakiś sposób oddziaływać na Jego świadków? Przecież sam wybierasz swą drogę. Mam sie przejmować, że wybierasz zagładę? Nie.
Wszystko to jest zbyt cenne by komukolwiek wciskać na siłę. Trzeba to pokochać.
To wiara w dobrą nowinę i w całe Słowo Boże pomaga nam zbliżać się do Jehowy (Jakuba 4:8).
Jehowa jest On naszym Wszechwładnym Panem, ale jest też naszym Stwórcą i Ojcem.
„
Tyś moim Ojcem, moim Bogiem i Skałą mego wybawienia” — śpiewał psalmista (Psalm 89:26).
Jeżeli wierzymy w Jehowę i Jego natchnione Słowo, również dla nas może On być ‛Skałą wybawienia’.
To naprawdę niezwykły zaszczyt!
Jehowa jest Ojcem dla chrześcijan zrodzonych z ducha oraz dla ich towarzyszy mających nadzieję ziemską (Rzymian 8:15) - żebyś Ty rozumiał o czym piszę.
Wiara w niebiańskiego Ojca nigdy nie prowadzi do rozczarowań.
Co widzisz w swej religii? Całą winę za zło Twoi towarzysze zrzucają na Boga - chroniąc swego boga - Szatana.
Taką prawdę znają. Prawda odstępczego chrześcijaństwa.
Chwalca Jehowy, lojalny sługa Jehowy, Dawid wyznał: „
Choćby mnie opuścili ojciec mój i moja matka, przyjąłby mnie sam Jehowa” (Psalm 27:10).
Mamy ponadto zapewnienie: „
Jehowa nie porzuci swego ludu — przez wzgląd na swe wielkie imię” (1 Samuela 12:22).
Czemu nie widzisz właściwie tych spraw?
Chcąc cieszyć się trwałą więzią z Jehową, musimy oczywiście wierzyć w dobrą nowinę i uznawać Biblię za to, czym jest naprawdę — za Słowo Boże (1 Tesaloniczan 2:13).
Musimy też bezgranicznie wierzyć Jehowie i pozwalać, by Jego Słowo oświetlało nam drogę.
Gdy modlimy się do Boga, ufni w Jego współczucie, miłosierdzie i wsparcie, nasza wiara potężnieje.
Pokaż mi uczynki, a powiem jaką masz wiarę.
Wiara skłoniła nas do oddania się Bogu na całą wieczność.
Dzięki silnej wierze nawet choćbyśmy umarli, pozostajemy Jego oddanymi sługami, czekającymi na zmartwychwstanie.
„
Czy żyjemy, czy też umieramy, należymy do Jehowy” (Rzymian 14:8).
Tak nauczają członkowie prawdziwej religii, którą powołał sam Bóg, który ma na imię Jehowa, a w jej nazwie On sam umieścił swe święte Imię - Jehowa..