Forum Lagata.pl: Watykan zmienia imię Boga - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

t.oskar  : (wczoraj, 20:29) Czekam z niecierpliwością :)
maneta  : (30 lipiec 2010 - 09:00 ) Oskar - jutro wznawiamy nasze forumowe gry, proszę ćwiczyć i wytężać umysł :D
t.oskar  : (29 lipiec 2010 - 09:02 ) A ze Świnoujścia pożegluj do Ystad. Tam pozdrów detektywa Wallandera :D
jack66  : (29 lipiec 2010 - 07:35 ) Ja się wybieram do Międzyzdroji ! i skoczę do Dziwnowa no i może do Świnoujścia !
Charlotte  : (29 lipiec 2010 - 03:40 ) Co roku jeździłam do Ostrowa, jednak w tym roku nie rezerwowałam pokoju i zamierzam wybrac się gdzieś nad polskie morze "w ciemno" :)) Myślałam o Kołobrzegu lub Krynicy Morskiej.
jack66  : (29 lipiec 2010 - 02:12 ) A gdzie jedziesz ???
Charlotte  : (29 lipiec 2010 - 12:39 ) ja też wyjeżdzam 16 sierpnia ;)
jack66  : (29 lipiec 2010 - 10:40 ) oskar jak tylko wrócę to napewno zamieszczę fotki :) Ale jadę dopiero 16 sierpnia !!
t.oskar  : (29 lipiec 2010 - 10:31 ) Gdy wrócisz, to swoje wspomnienia (a może i fotki) opublikuj w tym temacie: http://www.lagata.pl...831#entry188831
Charlotte  : (29 lipiec 2010 - 10:21 ) Okay...byliście już gdzies na wakacjach ? Jeśli tak to gdzie ? :) ja się dopiero wybieram w połowie sierpnia,mam nadzieję, że pogoda dopisze ;)
t.oskar  : (28 lipiec 2010 - 01:59 ) Możemy się nawet kłócić, ale kłótnia to także rodzaj rozmowy. :mruga
magia  : (27 lipiec 2010 - 08:16 ) brazylijski serial tu tworzycie? ;) no to poroamawiajmy :P
marshall  : (27 lipiec 2010 - 04:00 ) hmmm strzelić sobie włosy na czarno czy na niebiesko? :D
Tolduś  : (26 lipiec 2010 - 06:18 ) Siema !!!
t.oskar  : (26 lipiec 2010 - 05:21 ) Zaproponuj temat :D
Charlotte  : (26 lipiec 2010 - 04:24 ) To porozmawiajmy o czymś ciekawym :)
t.oskar  : (26 lipiec 2010 - 04:17 ) [quote]Forum w Agoni !! Już nie długo nastąpi śmierć !! Amen[/qoute] A może? http://www.youtube.c...h?v=TniEe4ay_0Y
marshall  : (24 lipiec 2010 - 10:56 ) ej... ja ogladałem :P
Prince  : (24 lipiec 2010 - 10:35 ) Ja nawet założylem dziś temat, ale jak narazie ma zero wyświetleń :D
Charlotte  : (24 lipiec 2010 - 01:49 ) Dziś akurat jest deszczowo więc trzeba znalezc sobie jakąs rozrywkę w domu ;) ja np. ogladam Paranormal Activity :P
Rozszerz pole shoutboxa

Facebook
  • (4 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Watykan zmienia imię Boga

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 4698
  • Rejestracja nie, 26 lis 06
  • Numer GG: 1287726

Napisano 11 wrzesień 2008 - 12:27

CYTAT
Nie dla Jahwe. Bóg to Adonai. Tak w dużym uproszczeniu można podsumować treść dokumentu. Prefekt watykańskiej Kongregacji kard. Francis Arinze przesłał do wszystkich konferencji episkopatu na świecie rozporządzenie, zgodnie z którym na polecenie Papieża w obrzędach liturgii należy unikać stosowanego dotąd biblijnego imienia Boga: Jahwe - donosi "Tygodnik Powszechny".
Zamiast niego, trzeba używać odpowiednika żydowskiego słowa Adonai, czyli Pan. W liście skierowanym do biskupów Stolica Apostolska przypomina, że zgodnie z hebrajską tradycją imię Boga ma pozostać niewypowiedziane.

"Jahwe", zgodnie z dyrektywą, ma zniknąć z liturgii słowa, pieśni kościelnych i modlitw, oraz z tekstów i przekładów biblijnych, gdzie dotąd używano Starotestamentalnego tetragramu JHWH. W polskiej liturgii nie będzie problemów, ponieważ Boga określamy mianem "Pan". Ale już Amerykanie będą mieli spore kłopoty.

Waszyngtoński magazyn "Catholic" sporządził listę pieśni kościelnych na indeksie. Większość z nich rozpoczynają słowa: "Będę chwalił Jahwe" (I will Bless Yahweh), czy "Jesteś blisko Jahwe" (You are near Yahweh).

Ojciec Ronald E.Brassard z jednej z Waszyngtońskich parafii wypowiadając się na łamach "Catholic" podkreśla, że "decyzja Papieża nawiązuje do tradycji Starego Testamentu i jest dobra. Pokazuje, bowiem wielką wrażliwość Kościoła Katolickiego na naszych Braci Żydów".
onet.pl

O matko, co by dopiero Miłujący powiedział... ile strażnic musiałby zacytować...
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa VIP
  • Postów 8442
  • Rejestracja śro, 07 maj 08
  • Interests:Polityka i sprawy życia codziennego.

Napisano 11 wrzesień 2008 - 14:52

Jak się zwał, tak się zwał..... winkah4.gif
Wesołe jest życie staruszka :)
http://www.youtube.c...h?v=qu7Y-Ww6s0w
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Sonny 

• Med-Good Rank
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 261
  • Rejestracja czw, 10 lip 08

Napisano 14 wrzesień 2008 - 21:25

ciekawi mnie na jakiej podstawie sa takie zmiany dokonywane
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Forgiven 

• Expert Rank
  • Ikona
  • Grupa VIP
  • Postów 1360
  • Rejestracja nie, 08 paź 06

Napisano 14 wrzesień 2008 - 21:33

Odebrali telefon z IPN-u...
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa VIP
  • Postów 8442

Napisano 16 wrzesień 2008 - 12:42

Taka jest władza Watykanu!!! winkah4.gif Nawet boskie imię ustalają w/g własnego widzimisię. Ale Najwyższa Istota jest ponad to i jest Jej absolutnie obojętne, czy te maleńkie i głupiutkie istotki nazywający się "ludźmi" mówią o Niej Jahwe, Adonai, Ałłah, czy jeszcze inaczej. Zresztą słowo Jahwe najlepiej określa to, co ludzie wiedzą o Absolucie. Ludzie wiedzą, że On Jest, Który Jest i nic poza tym. Reszta to tylko domysły i mity. Czyli, innymi słowy wiara.

Użytkownik t.oskar edytował ten post 16 wrzesień 2008 - 12:45

0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Sucrose 

• Good Rank
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 350
  • Rejestracja pon, 25 lut 08

Napisano 16 wrzesień 2008 - 21:07

Gdyby Bogu aka Istocie Wyższej czy jak tam zwał zależało na jakimś szczególnym nazewnictwie, to po prostu dałby jakoś znać, a że Stwórca milczy - widać nie przywiązuje do tego wagi, za to na ziemskim padole składać się będą w czworo wymyślając coraz to nowe cuda splashpz7.gif
'Normalność jest linoskoczkiem nad otchłanią anormalności.'
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   deora 

• Expert Rank
  • Ikona
  • Grupa VIP
  • Postów 1280
  • Rejestracja śro, 19 gru 07

Napisano 17 wrzesień 2008 - 13:46

W Polsce nie mamy problemu, bowiem imię boże praktycznie nie było używane. Z tego zresztą powodu wynika przynajmniej część niechęci, z jaką spotykają się Świadkowie Jehowy, którzy owego imienia z upodobaniem (nad)używają.
Już w pierwszym (katolickim) polskim przekładzie (Jakub Wujek, 1599), tłumacz zamieścił przypis, w którym, jeśli kogoś nie przeraża krój czcionki i archaiczny język, możemy przeczytać:

(A imienia mego Adonai...[Wyj 6.3]) W żydowskim [języku] jest ono niewymowne, a własne imię Boże które teraz nowi Żydowie pospolicie Jeouach czytają. Wszakże starzy Żydowie, którzy nie wiedząc, jakoby mieli te słowa wymawiać, przez imię Adonai wymawiali (...) a tak iż u wszytkich starych tak Żydów jako i Chrześcijan nigdy nie było słychane to imię Jehowa; nie jest ani żydowskie, ani chrześcijańskie, ale od heretyków wymyślone, którego sami jeszcze nie umieją czytać, bo jedni mówią Jehowa, a drudzy Jeheue. To się przypomina dla tych, którym nowinki, chociaż, ani pewne, ani gruntowne więcej [znaczą] niźli stare, poważne i doświadczone rzeczy i słowa...

Przypis jest reakcją na zmieszczenie przez protestantów, w innym przekładzie (Biblia Brzeska, 1563), w cytowanym fragmencie imienia Jehowah.

Później bywało różnie. Imię Boże Jahwe - Jehowa, chociaż znane, nie było w codziennym użyciu. Używali go np. poeci - od Słowackiego i Norwida, przez Konopnicką smile.gif aż po Miłosza i Wojtyłę(!). W formie "Jahwe" upowszechniło się w Polsce po pierwszym wydaniu Biblii Tysiąclecia, ale to już epoka Soboru Watykańskiego II.
Obecne stanowisko Kurii Rzymskiej nie jest żadną nowością, a raczej krokiem wstecz, do praktyki przedsoborowej - ale to już moja prywatna opinia.

Użytkownik deora edytował ten post 17 wrzesień 2008 - 13:47

0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa VIP
  • Postów 8442

Napisano 17 wrzesień 2008 - 15:32

Zresztą prorok Muhammad w Koranie (miliony ludzi uważają te ksiegę za swietą) użewa imienia Ałłah, a to po arabsku znaczy mniej wiecej to samo, co Jahwe po hebrajsku. (dosłownie "Bóg jedyny"). Semantycznie to odpowiada temu, który jest.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Miłujący prawde 

• Expert Rank
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 1336
  • Rejestracja pią, 28 gru 07
  • Numer GG: Ja 838514

Napisano 15 październik 2008 - 12:23

Tak myślałem, że poruszycie ten temat, a że do tego FRANZ zatęsknił za mną - więc jestem.
Nie chodzi tylko o samo brzmienie imienia Boga.
Chodzi o jego znaczenie - ‘Jehowa’, które to imię w o bardzo głębokiej treści wybrał sobie sam Bóg.
Dosłownie znaczy ono: “On powoduje, że się staje".
I tak jest w rzeczywistości, bo wszystko istnieje dzięki Niemu.
Już samo to budzi szacunek, podziw i lęk.
Ale czy imię Boże zawiera w sobie jedynie taką myśl?
Na przykład Mojżesz najwyraźniej pragnął dowiedzieć się czegoś więcej.
Przecież imię to było już znane przed nim. Ludzie posługiwali się nim od stuleci.
Nie ulega, zatem wątpliwości, że gdy Mojżesz pytał Boga o imię, chciał lepiej poznać osobę o tym imieniu.
Dociekał niejako: „Co mogę o Tobie powiedzieć Twemu ludowi, Izraelo¬wi, żeby wzmocnić jego wiarę w Ciebie i przekonać go, że naprawdę zostanie wybawiony?"
W odpowiedzi Jehowa podał znaczenie swego imienia.
Oznajmił Mojżeszowi:
“Okażę się, kim się okażę" (Wyjścia 3:14)
Wyjaśnił Mojżeszowi - a zarazem każdemu z ludzi - jaka myśl kryje się w tym imieniu.
Jehowa będzie 'się okazywał' wszystkim - czyli stanie się wszystkim - co uzna za niezbędne do spełnienia swych obietnic. Przekład Josepha B. Rotherhama oddaje ten werset w taki bezpośredni sposób:
“Stanę się, kimkolwiek zechcę".
Pewien znawca biblijnego języka hebrajskiego objaśnia to sformułowanie następująco:
“Bez względu na sytuację czy potrzebę (...) Bóg 'stanie się' rozwiązaniem danego problemu".
Co to oznaczało dla Izraelitów?
Obojętnie, jaką by napotkali przeszkodę i w jak trudnym znaleźliby się położeniu, Jehowa miał się stać wszystkim, co było potrzebne, żeby oswobodzić ich z niewoli i zaprowadzić do Ziemi Obiecanej.
Niewątpliwie imię to skłaniało do pokładania w Bogu ufności.
Tak samo może oddziaływać na nas (Psalm 9:10).
W Jego wypadku nie istnieje nic, czym w obrębie swych doskonałych zasad nie mógłby się stać, żeby zapewnić swym ziemskim dzieciom idealną opiekę.
A zatem Jego imię, Jehowa, skłania nas do uznania Go za najwspanialszego Ojca, jakiego można sobie wyobrazić (Jakuba 1:17).
Mojżesz i wszyscy inni wierni Izraelici szybko się przekonali, że Jehowa postępuje zgodnie ze swym imieniem. Z podziwem i lękiem patrzyli, jak staje się między innymi niezwyciężonym Wodzem, Panem żywiołów, niezrównanym Prawodawcą, Sędzią i Architektem, jak daje im żywność i wodę oraz dba o ich odzież i obuwie.
Jakie praktyczne prawdy sa dla nas?
Prawdy biblijne pomagają nam patrzeć w przyszłość z ufnością
Bóg stworzył ziemię, aby była zamieszkana (Iz 45:18)
Nie pozwoli, by ludzie ją zniszczyli posiadaną bronią (Psalm 104:5; Kaznodziei 1:4)
Wprost przeciwnie, uwolni naszą planetę od wszelkiego oręża (Psalm 46:9)
Bóg 'doprowadzi do ruiny tych, którzy rujnują ziemię' (Obj 11:18)
Jehowa nie pozwoli, by ludzkość wymarła wskutek chorób
Choroby przestaną istnieć (Iz 33:24)
Ludzie będą się cieszyć coraz lepszym zdrowiem, a w końcu osiągną doskonałość (Hi 33:25)
Jehowa obiecał, że prawi przeżyją wojnę Armagedonu (Mt 24:22)
Ponieważ ze spełnieniem się Słowa Jehowy ma związek samo Jego imię, z całą pewnością uczyni On to, co przyrzekł.
Księga Objawienia 7:9, 14 zapewnia nas, że w chwili rozpoczęcia się „wielkiego ucisku" na ziemi będzie żyła „wielka rzesza". Jehowa nigdy nie pozwoli, by Jego lud został zgładzony (Ps 116:15)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 9270
  • Rejestracja nie, 24 wrz 06

Napisano 15 październik 2008 - 17:00

CYTAT(Franz @ 11.09.2008, 13:27)
O matko, co by dopiero Miłujący powiedział...ile strażnic musiałby zacytować...

No i wywolal wilka z lasu. laugh.gif

CYTAT(Miłujący prawde @ Dzisiaj, 13:23)
a że do tego FRANZ zatęsknił za mną - więc jestem.

No juz dobrze, nie tylko Franz tęsknil smile.gif a najbardziej z nas to Prince winkah4.gif Witaj na forum Milujący smile.gif
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Miłujący prawde 

• Expert Rank
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 1336

Napisano 18 październik 2008 - 09:54

magia - I Ty "Brutusie"?!
Oczywiście w innym znaczeniu.
Witaj!
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Morfeusz 

• Good Rank
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 542
  • Rejestracja pon, 22 paź 07

Napisano 29 październik 2008 - 12:53

CYTAT(Miłujący prawde @ 15.10.2008, 12:23)
Dosłownie znaczy ono: “On powoduje, że się staje".
I tak jest w rzeczywistości, bo wszystko istnieje dzięki Niemu.
Już samo to budzi szacunek, podziw i lęk.
Ale czy imię Boże zawiera w sobie jedynie taką myśl?
Na przykład Mojżesz najwyraźniej pragnął dowiedzieć się czegoś więcej.
Przecież imię to było już znane przed nim. Ludzie posługiwali się nim od stuleci.
Nie ulega, zatem wątpliwości, że gdy Mojżesz pytał Boga o imię, chciał lepiej poznać osobę o tym imieniu.
Dociekał niejako: „Co mogę o Tobie powiedzieć Twemu ludowi, Izraelo¬wi, żeby wzmocnić jego wiarę w Ciebie i przekonać go, że naprawdę zostanie wybawiony?"
W odpowiedzi Jehowa podał znaczenie swego imienia.
Oznajmił Mojżeszowi:
“Okażę się, kim się okażę" (Wyjścia 3:14)
Wyjaśnił Mojżeszowi - a zarazem każdemu z ludzi - jaka myśl kryje się w tym imieniu.
Jehowa będzie 'się okazywał' wszystkim - czyli stanie się wszystkim - co uzna za niezbędne do spełnienia swych obietnic. Przekład Josepha B. Rotherhama oddaje ten werset w taki bezpośredni sposób:
“Stanę się, kimkolwiek zechcę".
Pewien znawca biblijnego języka hebrajskiego objaśnia to sformułowanie następująco:
“Bez względu na sytuację czy potrzebę (...) Bóg 'stanie się' rozwiązaniem danego problemu".
Co to oznaczało dla Izraelitów?
Obojętnie, jaką by napotkali przeszkodę i w jak trudnym znaleźliby się położeniu, Jehowa miał się stać wszystkim, co było potrzebne, żeby oswobodzić ich z niewoli i zaprowadzić do Ziemi Obiecanej.
Niewątpliwie imię to skłaniało do pokładania w Bogu ufności.
Tak samo może oddziaływać na nas (Psalm 9:10).
W Jego wypadku nie istnieje nic, czym w obrębie swych doskonałych zasad nie mógłby się stać, żeby zapewnić swym ziemskim dzieciom idealną opiekę.
A zatem Jego imię, Jehowa, skłania nas do uznania Go za najwspanialszego Ojca, jakiego można sobie wyobrazić (Jakuba 1:17).
Mojżesz i wszyscy inni wierni Izraelici szybko się przekonali, że Jehowa postępuje zgodnie ze swym imieniem. Z podziwem i lękiem patrzyli, jak staje się między innymi niezwyciężonym Wodzem, Panem żywiołów, niezrównanym Prawodawcą, Sędzią i Architektem, jak daje im żywność i wodę oraz dba o ich odzież i obuwie.
Jakie praktyczne prawdy sa dla nas?
Prawdy biblijne pomagają nam patrzeć w przyszłość z ufnością
Bóg stworzył ziemię, aby była zamieszkana (Iz 45:18)
Nie pozwoli, by ludzie ją zniszczyli posiadaną bronią (Psalm 104:5; Kaznodziei 1:4)
Wprost przeciwnie, uwolni naszą planetę od wszelkiego oręża (Psalm 46:9)
Bóg 'doprowadzi do ruiny tych, którzy rujnują ziemię' (Obj 11:18)
Jehowa nie pozwoli, by ludzkość wymarła wskutek chorób
Choroby przestaną istnieć (Iz 33:24)
Ludzie będą się cieszyć coraz lepszym zdrowiem, a w końcu osiągną doskonałość (Hi 33:25)
Jehowa obiecał, że prawi przeżyją wojnę Armagedonu (Mt 24:22)
Ponieważ ze spełnieniem się Słowa Jehowy ma związek samo Jego imię, z całą pewnością uczyni On to, co przyrzekł.
Księga Objawienia 7:9, 14 zapewnia nas, że w chwili rozpoczęcia się „wielkiego ucisku" na ziemi będzie żyła „wielka rzesza". Jehowa nigdy nie pozwoli, by Jego lud został zgładzony (Ps 116:15)

Zbliż się do Jehowy (2002) Towarzystwo Strażnica wink.gif
<><
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Miłujący prawde 

• Expert Rank
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 1336

Napisano 31 październik 2008 - 21:19

CYTAT(Morfeusz @ 29.10.2008, 12:53)
Zbliż się do Jehowy (2002) Towarzystwo Strażnica

To Twój sposób na dyskusję, masz swego konika = Przeszkadzanie, bo taka uwaga niczego do dyskusji nie wnosi.
Ani nikt nie sądzi bym swoje zdanie zmienił, ani nie sądzi, by to co piszę było poznane tylko i wyłącznie przeze mnie. Jestem członkiem Organizacji Bożej, i jestem w jedności ze wszytkimi zgromadzonymi tam członkami.
Tak jak każdy świadek Jehowy. Ty zaś masz spojrzenie katolika - każdy sobie - kompletny chaos!
Jak jest więc z imieniem Boga w Kościele katolickim?
Tak jest z imieniem Bożem! Weź Biblię Tysiąclecia i gdy zaglądniesz do słownika umieszczonego na jej końcu, to pod hasłem: "Imię" czytasz:
"Imię - według pojęć starożytnych nie tylko odróżnia człowieka od innych ludzi, lecz określa go, stanowi istotną część składową jego osobowości. Stąd to, co nie ma imienia jest bez znaczenia. Uważano, że imię odpowiada istocie człowieka lub jego przymiotom(nomen omen).
W zastosowaniu do Boga imię jest synonimem Jego chwały i potęgi
".

W tej samej Biblii czytasz w UWAGACH WSTĘPNYCH KOLEGIUNM REDAKCYJNEGO DO PIERWSZEGO WYDANIA:
"Troska o autentyzm kazała nam(...). Wprowadzamy dalej (poza Psałterzem, gdzie liczymy się z jego użytkiem liturgiczno - duszpasterskim) wszędzie Boże imie Jahwe tam, gdzie dotąd w przekładach idących za Wujkiem, Wulgatą i Septuagintą czytaliśmy zastępcze imię "Pan", nie będące wcfale przekładem imienia Bożego"(BT)
Nad tym warto się zastanawiać, bo co jest umieszczone na początku tego tematu jest konsekwencją tych zmian w Biblii. Myślę jednak, że to nie koniec na tym.
Szatan nie zna granic do których się posuwa w walce z Bogiem, a czasu ma mało.
Chce usunąć imię Boga - Jehowa, tym samym dąży do wyeliminowania Świadków Jehowy - Jego Jehowy świadków, bo skoro Bóg nie ma imienia to jakiego Boga są oni świadkami.
Po drugie to fakt, idą ciężkie czasy, wielkie tragedie "wielki ucisk", a chodzi o to, by ludzie nie obwiniali za nie Szatana i nie mówili o nim, a przede wszystkim przeciwstawiali się i występowali przeciw Bogu.
Ale wiadomo, że mu sie to nie uda, bo na ten system i jego boga - Szatana wyrok został wydany.
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Morfeusz 

• Good Rank
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 542

Napisano 31 październik 2008 - 23:24

CYTAT(Miłujący prawde @ Dzisiaj, 21:19)
To Twój sposób na dyskusję, masz swego konika = Przeszkadzanie, bo taka uwaga niczego do dyskusji nie wnosi.

Niech to inni ocenią. Nie Ty i nie ja.
Jestem członkiem Organizacji Bożej

Iluż tak twierdziło...
Tak jak każdy świadek Jehowy. Ty zaś masz spojrzenie katolika - każdy sobie - kompletny chaos!

Że co? Bo Ty tak twierdzisz? Sam byś się zdziwił jak świadkowie sami ze sobą się nie zgadzają... no tak chyba, że wezmą publikacje Strażnicy i ją razem recytują to przyznaję rację Tobie lecz kiedy sami mają bez podręcznych notatek wyrażac zdanie niejednokrotnie jeden drugiemu zaprzecza. Ot i PR...
Jak jest więc z imieniem Boga w Kościele katolickim?
Tak jest z imieniem Bożem! Weź Biblię Tysiąclecia i gdy zaglądniesz do słownika umieszczonego na jej końcu, to pod hasłem: "Imię" czytasz:
"Imię - według pojęć starożytnych nie tylko odróżnia człowieka od innych ludzi, lecz określa go, stanowi istotną część składową jego osobowości. Stąd to, co nie ma imienia jest bez znaczenia. Uważano, że imię odpowiada istocie człowieka lub jego przymiotom(nomen omen).
W zastosowaniu do Boga imię jest synonimem Jego chwały i potęgi".

W tej samej Biblii czytasz w UWAGACH WSTĘPNYCH KOLEGIUNM REDAKCYJNEGO DO PIERWSZEGO WYDANIA:
"Troska o autentyzm kazała nam(...). Wprowadzamy dalej (poza Psałterzem, gdzie liczymy się z jego użytkiem liturgiczno - duszpasterskim) wszędzie Boże imie Jahwe tam, gdzie dotąd w przekładach idących za Wujkiem, Wulgatą i Septuagintą czytaliśmy zastępcze imię "Pan", nie będące wcfale przekładem imienia Bożego"(BT)
Nad tym warto się zastanawiać, bo co jest umieszczone na początku tego tematu jest konsekwencją tych zmian w Biblii. Myślę jednak, że to nie koniec na tym.
Szatan nie zna granic do których się posuwa w walce z Bogiem, a czasu ma mało.

Tak mało i doprowadził już wielu w pysze do przypisania sobie imienia Najwyższego do nazwy religii co popchneło ich do ośmieszenia świętego Jego Imienia.
Chce usunąć imię Boga - Jehowa, tym samym dąży do wyeliminowania Świadków Jehowy - Jego Jehowy świadków, bo skoro Bóg nie ma imienia to jakiego Boga są oni świadkami.

Gdyby choć w jednym procencie świadkowie mieli wkład w badaniu tegoż Imienia to bym rozumiał jakieś żale ale oni ŻADNYCH starań ku temu nie podjęli tylko się wymądrzają i mówią kto dobrze czyni a kto źle. Otóż twierdzenie że KK chce usunięcia Imienia Boga jest po prostu perfidnym kłamstwem. Tylko pogratulować takiemu świadkowi...

A oto z prywatnych rozważań nad Świętym Imieniem BXVI (w przeciwieństwie do Strażnicy nie jest anonimowy):

"Z samej swej istoty Bóg jest tylko jeden. Dlatego nie może On wejść w świat bóstw jako jedno z wielu innych. Nie może mieć imienia pośród innych imion. Toteż odpowiedź Boga zawiera w sobie zarazem odmowę i zgodę. Bóg mówi o sobie po prostu: "Jestem, który jestem". On Jest - nic więcej. Ta odpowiedź jest imieniem i nim nie jest. Dlatego było rzeczą zupełnie słuszną, że w Izraelu tego samookreślenia Boga, którego dopatrywano się w słowie YHWH, nie wypowiadano i nie degradowano go do jednego spośród wielu imion bóstw. I źle się stało, że w nowych przekładach Biblii, to imię, które dla Izraela było tajemnicze i niewyrażalne, pisze się tak, jak każde inne, i w ten sposób tajemnicę Boga, który nie ma ani obrazów, ani wypowiadanych imion, ściągnięto do poziomu zwyczajnej rzeczy z domeny powszechnej historii religii."

I jeszcze jedna uwaga - żadna religia dotychczas nie wzniosła się na taki szczyt pychy by uzurpywać w swojej nazwie Imię Njświętszego... oprócz jednej.

Użytkownik Morfeusz edytował ten post 31 październik 2008 - 23:25

<><
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa VIP
  • Postów 8442

Napisano 02 listopad 2008 - 15:23

Jeszcze raz powtórzę, to sprawa czysto leksykalna. God, Gott, Boh, Bóg, Jahwe, Allah, czy to nie wszystko jedno? Równie dobrze Polak z Litwinem moze spierać się, czy należy mówić "niedźwiedź", czy "lokis". Imię "własne" też jest sprawą nadania go przez ludzi. Podobno Żydom objawił się jako "Ten, który JEST". To jedynie prawdziwe Jego określenie i tylko tyle jesteśmy w stanie o Nim wiedzieć. Inne "opisy" wywodzą sie tylko z ludzkiej "spekulacji"

Użytkownik t.oskar edytował ten post 02 listopad 2008 - 15:23

0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Miłujący prawde 

• Expert Rank
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 1336

Napisano 03 listopad 2008 - 17:57

CYTAT(t.oskar @ Wczoraj, 15:23)
Jeszcze raz powtórzę, to sprawa czysto leksykalna. God, Gott, Boh, Bóg, Jahwe, Allah, czy to nie wszystko jedno?

Nieprawdopodobne, że ktoś może miec takie zdanie na ten temat. Czynic tymi samymi określeniami np.: człowiek mężczyzna z Janek czy Franek. Zupełne niezrozumienie tematu.
JEHOWA - „On powoduje, że się staje”; kauzatywna, niedokonana forma hebr. czasownika hawáh: „stawać się”.
Imię własne Boga
"Jam jest Jehowa, To jest moje imię; i chwaty mojej nie oddam nikomu innemu ani mej sławy rytym wizerunkom";
"Bo twój Wielki Twórca jest twoim właścicielem, mężem, na imię ma Jehowa Zastępów; i Święty Izraela jest twoim Wykupicielem. Zwany będzie Bogiem całej ziemi"(Izajasza 42:8; 54:5).
Co prawda w Piśmie Świętym bywa On określany takimi tytułami, jak „Bóg”, „Pan Wszechwładny „Stwórca”, „Ojciec”, „Wszechmocny” czy „Najwyższy”, ale Jego tożsamość,
osobowość i przymioty w pełni wyraża tylko Jego osobiste imię:
"aby wiedziano, że ty, który masz na imię Jehowa,
ty sam jesteś Najwyższym nad całą ziemią
"(Ps 83:18).
Jak wobec olbrzymiej liczby tego typu wskazań na Jehowa jako imię Boga, różne kombinacje nie mają sensu.
Jednak jak widać podważanie tej kwestii przynosi oczekiwany przez wrogów Boga skutek. Jaki?
Nieuznawanie Jehowy jak Boga.
Bogiem w KK czyniony jest Jezus.

CYTAT(Morfeusz @ 31.10.2008, 23:24)
CYTAT(Miłujący prawde @ Dzisiaj, 21:19)
Jestem członkiem Organizacji Bożej
Iluż tak twierdziło...

Do czasu każdy może. Jednak proroctwa wyraźnie wskazują jak się rzeczy mają. Ty zaś jak i Twój Kościół nie umiesz tego odczytac. I nie będziesz umiał, bo trzymasz się religii odrzucającej imię Boga. Będziesz stał w miejscu a racej cofał sie.
Że co? Bo Ty tak twierdzisz? Sam byś się zdziwił jak świadkowie sami ze sobą się nie zgadzają... no tak chyba, że wezmą publikacje Strażnicy i ją razem recytują to przyznaję rację Tobie lecz kiedy sami mają bez podręcznych notatek wyrażac zdanie niejednokrotnie jeden drugiemu zaprzecza. Ot i PR...

Gadanie po próżnicy. Pleciuga.

Gdyby choć w jednym procencie świadkowie mieli wkład w badaniu tegoż Imienia to bym rozumiał jakieś żale ale oni ŻADNYCH starań ku temu nie podjęli tylko się wymądrzają i mówią kto dobrze czyni a kto źle. Otóż twierdzenie że KK chce usunięcia Imienia Boga jest po prostu perfidnym kłamstwem. Tylko pogratulować takiemu świadkowi...

Cóż Ty młody czlowieku na ten temat wiesz. Podstawą wiedzy o Bogu jest Biblia, a więc też i o tym jakie ma imię.. Poznanie spraw Boga nie zostało przez Boga dane ludziom, którzy w Niego nie wierzą i odrzucają Biblię jako Jego natchnione Słowo. Nie daje im się znaleźć. Tacy są przez Niego odrzucani.
Chociaż Bóg daje każdemu wiele sposobności do poznania Go.
Jest głoszona dobra nowina na świadectwo - dzisiaj w 236 krajach. Tym świadectwem jest ich reakcja na dobrą nowinę. Świeccy, ateiści mogą jedynie dostarczać informacji potwierdzające przekazy biblijne. Chociażby przez odkrycia archeologiczne i nie tylko. Bóg wykorzystuje ich w tym celu, chociaż sami nie wyciągają z tego właściwych wniosków.
Nie poznają prawdy. Jest to jednak ich wybór.

A oto z prywatnych rozważań nad Świętym Imieniem BXVI (w przeciwieństwie do Strażnicy nie jest anonimowy):

"Z samej swej istoty Bóg jest tylko jeden. Dlatego nie może On wejść w świat bóstw jako jedno z wielu innych. Nie może mieć imienia pośród innych imion. Toteż odpowiedź Boga zawiera w sobie zarazem odmowę i zgodę. Bóg mówi o sobie po prostu: "Jestem, który jestem". On Jest - nic więcej. Ta odpowiedź jest imieniem i nim nie jest. Dlatego było rzeczą zupełnie słuszną, że w Izraelu tego samookreślenia Boga, którego dopatrywano się w słowie YHWH, nie wypowiadano i nie degradowano go do jednego spośród wielu imion bóstw. I źle się stało, że w nowych przekładach Biblii, to imię, które dla Izraela było tajemnicze i niewyrażalne, pisze się tak, jak każde inne, i w ten sposób tajemnicę Boga, który nie ma ani obrazów, ani wypowiadanych imion, ściągnięto do poziomu zwyczajnej rzeczy z domeny powszechnej historii religii."

Kościól popiera zachowania odstępczych Żydów. Zapomnieli jak Jehowa uczył ich znaczenia swoich Słów, dawał przez proroków ich zrozumienie. Mieli wzywac imienia Boga - Jehowa. Ulegli hellenizacji i poszli za fałszywymi nuczycielami. Upodobnili się tym od innych religii, które Jehowa odrzucił. Potem Kościół Katolicki powstał na życzenie Konstantyna Wielkiego, ten z Bogiem nie miał nic wspólnego od początku. Jednak by wskazać korzenie przyjął wiele od odstępczych Żydów. Razem w oczach Boga są nic nie warci.

I jeszcze jedna uwaga - żadna religia dotychczas nie wzniosła się na taki szczyt pychy by uzurpywać w swojej nazwie Imię Njświętszego... oprócz jednej.

Trzymając się kwestii imienia Boga.
Dzisiaj dźwięk imienia Bożego działa niczym odrażająca woń w nozdrzach tych, co zgorzkniale twierdzą, iż „religia to opium dla ludu”, a także w nozdrzach setek milionów mieszkańców krajów niechrześcijańskich, których chrześcijaństwo określa mianem pogan!
Okazuje się, że w ten sposób myślą ludzie mający się za chrześcijan, którzy chodzą do kościoła i tam razem z kapłanem oraz całą parafią odmawiają modlitwę, której uczył Jezus Chrystus:
Ojcze nasz, któryś jest w niebiesiech, święć się imię twoje” (Mat. 6:9).
Jak odróżnisz religię powołaną przez samego Boga? Czy wiesz? To naśladowcy Jezusa!
Jezus Chrystus nauczył swych naśladowców modlić się o uświęcenie imienia jego niebiańskiego Ojca, a nie o wzbudzenie na całym świecie odrazy do tego świętego imienia.
Zatem gdy ktoś podający się za jego naśladowcę postępuje wbrew tej modlitwie i bezcześci imię jego Ojca, czy mamy sądzić, że Jezusa Chrystusa to nie interesuje, bo zbyt małym szacunkiem otacza imię swego Ojca, by się tym przejmować? Wprost przeciwnie! Jezus Chrystus ceni imię Ojca jeszcze znacznie wyżej niż swoje własne.
Kogo więc nazwiesz prawdziwą religią? Na pewno nie tych, co usuwają imię Boga z miejsc gdzie sam je umieścił.
Czy naprawdę jest to takie trudne do zrozumienia?
A może zapytaj siebie: Czemu ja - Morfeusz tak tych spraw nie widzę?

Tak mało i doprowadził już wielu w pysze do przypisania sobie imienia Najwyższego do nazwy religii co popchneło ich do ośmieszenia świętego Jego Imienia.

Piszesz bez znajomości tematu, bez milości do Boga, bez milości do prawdy. Czy ma to w jakiś sposób oddziaływać na Jego świadków? Przecież sam wybierasz swą drogę. Mam sie przejmować, że wybierasz zagładę? Nie.
Wszystko to jest zbyt cenne by komukolwiek wciskać na siłę. Trzeba to pokochać.
To wiara w dobrą nowinę i w całe Słowo Boże pomaga nam zbliżać się do Jehowy (Jakuba 4:8).
Jehowa jest On naszym Wszechwładnym Panem, ale jest też naszym Stwórcą i Ojcem.
Tyś moim Ojcem, moim Bogiem i Skałą mego wybawienia” — śpiewał psalmista (Psalm 89:26).
Jeżeli wierzymy w Jehowę i Jego natchnione Słowo, również dla nas może On być ‛Skałą wybawienia’.
To naprawdę niezwykły zaszczyt!
Jehowa jest Ojcem dla chrześcijan zrodzonych z ducha oraz dla ich towarzyszy mających nadzieję ziemską (Rzymian 8:15) - żebyś Ty rozumiał o czym piszę.
Wiara w niebiańskiego Ojca nigdy nie prowadzi do rozczarowań.
Co widzisz w swej religii? Całą winę za zło Twoi towarzysze zrzucają na Boga - chroniąc swego boga - Szatana.
Taką prawdę znają. Prawda odstępczego chrześcijaństwa.

Chwalca Jehowy, lojalny sługa Jehowy, Dawid wyznał: „Choćby mnie opuścili ojciec mój i moja matka, przyjąłby mnie sam Jehowa” (Psalm 27:10).
Mamy ponadto zapewnienie: „Jehowa nie porzuci swego ludu — przez wzgląd na swe wielkie imię” (1 Samuela 12:22).
Czemu nie widzisz właściwie tych spraw?
Chcąc cieszyć się trwałą więzią z Jehową, musimy oczywiście wierzyć w dobrą nowinę i uznawać Biblię za to, czym jest naprawdę — za Słowo Boże (1 Tesaloniczan 2:13).
Musimy też bezgranicznie wierzyć Jehowie i pozwalać, by Jego Słowo oświetlało nam drogę.
Gdy modlimy się do Boga, ufni w Jego współczucie, miłosierdzie i wsparcie, nasza wiara potężnieje.
Pokaż mi uczynki, a powiem jaką masz wiarę.
Wiara skłoniła nas do oddania się Bogu na całą wieczność.
Dzięki silnej wierze nawet choćbyśmy umarli, pozostajemy Jego oddanymi sługami, czekającymi na zmartwychwstanie.
Czy żyjemy, czy też umieramy, należymy do Jehowy” (Rzymian 14:8).
Tak nauczają członkowie prawdziwej religii, którą powołał sam Bóg, który ma na imię Jehowa, a w jej nazwie On sam umieścił swe święte Imię - Jehowa..
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Forgiven 

• Expert Rank
  • Ikona
  • Grupa VIP
  • Postów 1360
  • Rejestracja nie, 08 paź 06

Napisano 03 listopad 2008 - 19:24

Fragmenty wydłubane z "Testamentu" Mesliera, podrasowanego odrobinę przez imć Holbacha i mości Moliera, jeśli celem tematu nie jest dyskusja, tylko walka na cytaty, niegodnym zawierać przemyśleń swoich. Imię Boga jest mi zupełnie obojętne, zwykłem określać go "Bóg" pisząc z litery wielkiej i tyle.

CYTAT
"Utrzymywać, że umysł ludzki nie jest w stanie pojąć boskiej natury, to twierdzić, że Bóg nie dla ludzi został stworzony. Zapewniając, że Bóg jest nieskończony, stwierdza się, iż między nim a jego tworami nie ma nic wspólnego. Twierdzenie, że Bóg jest nieskończony, unicestwia Boga dla człowieka, a przynajmniej czyni go dlań bezużytecznym.
Bóg, powiedzą nam, dał człowiekowi rozum, lecz nie uczynił go wszechwiedzącym, to znaczy zdolnym pojmować wszystko. Z czego wynika, że Bóg nie mógł obdarzyć człowieka dość wielkimi zdolnościami, które by umożliwiły mu poznanie boskiej natury. A w takim razie jasne jest, że Bóg nie mógł i nie chciał, by ludzie go poznali. Jakimże więc prawem Bóg mógłby gniewać się na istoty, którym właściwa im natura uniemożliwiła poznanie natury boskiej? Bóg byłby oczywiście najbardziej niesprawiedliwym i dziwacznym z tyranów, gdyby za to, iż nie pojęli, kim on jest, karał ateistów, którzy z natury swojej nie byli w stanie go pojąć.
(...)
Nie jest ani mniej bezpieczne, ani bardziej występne wierzyć w Boga niż weń nie wierzyć.
Argumentem najbardziej przekonywającym dla większości ludzi jest strach. Zgodnie z tą zasadą teologowie radzą nam wybrać to, co jest najpewniejsze, twierdząc, że największym przestępstwem jest niewiara, że Bóg bez litości będzie karał zuchwałych, którzy powątpiewają o jego istnieniu, że surowość jego jest sprawiedliwa, gdyż tylko szaleństwo i przewrotność mogą zwalczać istnienie monarchy, który gniew swój wywrze mściwie na niedowiarkach.
(...)
Wszystkie dzieci są ateistami, nie mają bowiem żadnego pojęcia o Bogu. Czy wobec tego należy uważać je za zbrodniarzy? Od jakiego wieku dzieci mają obowiązek wierzyć w Boga? Powiecie mi, że od wieku, w którym zaczynają kierować się rozumem. Ale w którym roku życia to następuje?
(...)
Religia przechodzi z ojców na dzieci, tak jak przechodzą rodzinne dobra wraz z wszystkimi ciężarami. Niewielu ludzi na świecie miałoby Boga, gdyby się nie postarano o to, by im go dać. Każdy otrzymuje od swoich rodziców i nauczycieli Boga, którego oni także otrzymali kiedyś od swoich rodziców i nauczycieli. Lecz każdy przyrządza go, zmienia i przedstawia na swój sposób, stosownie do swego usposobienia.
Mózg człowieka — zwłaszcza w dzieciństwie—jest miękki jak wosk i skłonny do ulegania każdemu naciskowi, jaki tylko ma się ochotę na nim wywrzeć. Kiedy dziecko niezdolne jest jeszcze do samodzielnego myślenia, wychowawcy wpajają weń prawie wszystkie jego przyszłe sądy. Jednym z najbardziej zasadniczych źródeł naszych błędów jest przekonanie, że prawdziwe lub fałszywe poglądy, które w dzieciństwie wbito nam do głowy, są darem natury i że z nimi przyszliśmy na świat.
Przesąd przyczynia się do ugruntowania w nas poglądów naszych wychowawców. Uważamy ich za inteligentniejszych od nas. Sądzimy, iż są całkowicie pewni prawdziwości tego, czego nas nauczają. Ufamy im bez zastrzeżeń. Mamy przekonanie, że są niezdolni do oszukiwania nas, gdyż troszczyli się o nas wówczas, kiedyśmy byli całkowicie bezradni. Oto co skłania nas do przyjęcia tysięcy błędów, których wyłączną podstawą są niebezpieczne słowa naszych wychowawców. Zakaz roztrząsania ich słów bynajmniej nie zmniejsza naszego zaufania, ale nawet pogłębia jeszcze szacunek, jaki żywimy dla ich poglądów.
(...)
Czyż nie powinna wystarczyć nam chwila zastanowienia, by stwierdzić, że Bóg nie może mieć żadnej cechy, cnoty ani doskonałości ludzkiej? Nasze cnoty i nasze doskonałości pochodzą z naszej pracy nad sobą, nad naszym charakterem. Czyż Bóg posiada charakter podobnie jak my? Nasze zalety są wynikiem wzajemnych ustępstw w stosunkach z istotami, z którymi żyjemy w społeczności. A Bóg według was jest istotą samotną. Bóg nie ma podobnego sobie. Bóg nie żyje w społeczności. Bóg nie potrzebuje nikogo. Żyje w stanie nieustającej szczęśliwości, której nic nie może zakłócić. Przyznajcie więc, że właśnie zgodnie z waszymi zasadami Bóg nie może posiadać tego, co nazywamy cnotą, a ludzie nie mogą być cnotliwi w stosunku do Boga.
(...)
Przejęty poczuciem własnej ważności człowiek wyobraża sobie, że tworząc wszechświat Bóg obrał sobie rodzaj ludzki za przedmiot i cel tworzenia. Na czymże opierają ludzie ten tak pochlebny dla siebie pogląd? Na tym mianowicie, odpowiadają nam, że człowiek jest jedyną istotą obdarzoną inteligencją, która umożliwia poznanie bóstwa i składanie Bogu należnego mu hołdu. Zapewnia się nas, że Bóg stworzył świat jedynie na własną chwałę i że rodzaj ludzki powstał po to, aby podziwiać dzieła Boga i sławić go za nie. 1° Człowiek, jak sami twierdzicie, nigdy nie będzie w stanie poznać swego Boga ani zgłębić jego boskiej istoty. 2° Istota nie posiadająca równych sobie jest niewrażliwa na sławę. Sława może dopiero powstać z porównania własnej wspaniałości ze wspaniałością innych. 3° Na cóż potrzebne są Bogu hołdy jego lichych tworów, jeśli jest bezgranicznie szczęśliwy i sam sobie wystarcza? 4° Pomimo dokonanych dzieł Bóg bynajmniej nie jest sławiony. Przeciwnie, wszystkie religie świata przedstawiają go jako wiecznie obrażonego. Zadanie religii polega właśnie na pogodzeniu grzesznego, niewdzięcznego i zbuntowanego człowieka z jego zagniewanym Bogiem."

i tak to panowie się bawili w rozważania natury boskiej w wiekach XVII i XVIII, czy obecnie jest ktoś od nich mądrzejszy, jakaś jedyna i udowodniona wykładnia? Sprzeczajcie się dalej nad Jego imieniem, nie mając podstaw do cienia sztrzępu wiadomości o Jego naturze..., powodzenia. Ach! zapomniałem, wszak Wy poznaliście już Niepoznawalne.
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Morfeusz 

• Good Rank
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 542

Napisano 03 listopad 2008 - 20:01

CYTAT(Miłujący prawde)
Bogiem w KK czyniony jest Jezus.

Jezus jest Bogiem to dopiero świadkowie go uczynili stworzeniem - Aniołem. A kiedyś sami jeszcze nauczali...

Strażnica 15 kwietnia 1922... bbbb.gif

No ale pewnie na MP nie zrobi to wrażenia bo co "niewolnik" nowego wymyśli będzie ok i właściwe i zgodne z Biblią...
CYTAT(Miłujący prawde)
Do czasu każdy może. Jednak proroctwa wyraźnie wskazują jak się rzeczy mają. Ty zaś jak i Twój Kościół nie umiesz tego odczytac. I nie będziesz umiał, bo trzymasz się religii odrzucającej imię Boga. Będziesz stał w miejscu a racej cofał sie.

No tak bo Ty tak rzeczesz? Cóż za poważny "argument" wink.gif
CYTAT(Miłujący prawde)
CYTAT(Morfeusz)

Gadanie po próżnicy. Pleciuga.

Pisałem to z doświadczenia. Nie pasuje? wink.gif
CYTAT(Miłujący prawde)
Cóż Ty młody czlowieku na ten temat wiesz.

No prosze o wybaczenie zapomniałem, że Ty tu jedyny ekspert wink.gif
CYTAT(Miłujący prawde)
Podstawą wiedzy o Bogu jest Biblia, a więc też i o tym jakie ma imię.

Pisałem o tym, że świadkowie nie kiwnęli palcem by się przyczynić do poznania imienia Boga. To nie świadkowie badali tetragram tylko zydzi, protestanci i katolicy.
CYTAT(Miłujący prawde)
Poznanie spraw Boga nie zostało przez Boga dane ludziom, którzy w Niego nie wierzą i odrzucają Biblię jako Jego natchnione Słowo. Nie daje im się znaleźć. Tacy są przez Niego odrzucani.
No tak ale jak ustalenie kanonu Biblii i tłumaczenia w tym tetragramu to mogą być ale już do monopolu na stwierdzenie co jest prawdziwe ma tylko Strażnica wink.gif
CYTAT(Miłujący prawde)
Jest głoszona dobra nowina na świadectwo - dzisiaj w 236 krajach. Tym świadectwem jest ich reakcja na dobrą nowinę.

Coś cieńko "głoszą" skoro w Polsce nie poznało ich jeszcze 48% 'obywateli', a co dopiero mówić o dżunglach amazońskich... wink.gif I nie wiem co to za reakcja skoro na naszej ziemi już n-ty rok liczy Strażnica zerowy wzrost swoich wyznawców a trzeba pamiętać że większość z nich to ochrzczeni nowi członkowie z rodzin świadków a nie spoza organizacji.

CYTAT(Miłujący prawde)
Świeccy, ateiści mogą jedynie dostarczać informacji potwierdzające przekazy biblijne. Chociażby przez odkrycia archeologiczne i nie tylko. Bóg wykorzystuje ich w tym celu, chociaż sami nie wyciągają z tego właściwych wniosków.
Nie poznają prawdy. Jest to jednak ich wybór.

No tak skoro nie przynależą do Strażnicy to nie poznali jeszcze Słowa Bożego... ;-) jakie to zgodne z Biblią tongue.gif

14:6 bp Mówi mu Jezus: - Ja jestem drogą prawdziwą do życia. Każdy dochodzi do Ojca tylko przeze Mnie.
CYTAT(Miłujący prawde)
Kościól popiera zachowania odstępczych Żydów. Zapomnieli jak Jehowa uczył ich znaczenia swoich Słów, dawał przez proroków ich zrozumienie. Mieli wzywac imienia Boga - Jehowa. Ulegli hellenizacji i poszli za fałszywymi nuczycielami. Upodobnili się tym od innych religii, które Jehowa odrzucił.

Ojojoj no i sam Jezus zapomniał zganić Żydów za niewypowiadanie tetragramu. Ojojoj wink.gif
CYTAT(Miłujący prawde)
Potem Kościół Katolicki powstał na życzenie Konstantyna Wielkiego
Nie no już dawno takiej głupoty tu na forum nie walnąłeś t_bravo.gif
CYTAT(Miłujący prawde)
Dzisiaj dźwięk imienia Bożego działa niczym odrażająca woń w nozdrzach tych, co zgorzkniale twierdzą, iż ?religia to opium dla ludu?, a także w nozdrzach setek milionów mieszkańców krajów niechrześcijańskich, których chrześcijaństwo określa mianem pogan!
Okazuje się, że w ten sposób myślą ludzie mający się za chrześcijan, którzy chodzą do kościoła i tam razem z kapłanem oraz całą parafią odmawiają modlitwę, której uczył Jezus Chrystus:
?Ojcze nasz, któryś jest w niebiesiech, święć się imię twoje? (Mat. 6:9).
Jak odróżnisz religię powołaną przez samego Boga? Czy wiesz? To naśladowcy Jezusa!
Jezus Chrystus nauczył swych naśladowców modlić się o uświęcenie imienia jego niebiańskiego Ojca, a nie o wzbudzenie na całym świecie odrazy do tego świętego imienia.
Zatem gdy ktoś podający się za jego naśladowcę postępuje wbrew tej modlitwie i bezcześci imię jego Ojca, czy mamy sądzić, że Jezusa Chrystusa to nie interesuje, bo zbyt małym szacunkiem otacza imię swego Ojca, by się tym przejmować? Wprost przeciwnie! Jezus Chrystus ceni imię Ojca jeszcze znacznie wyżej niż swoje własne.

Strażnica 1972 nr 18 wink.gif

To pewnie teraz w Indiach jak prześladują i mordują tysiące pogańskich - dla hindusów - chrześcijan to świadczy na niekorzyść tych złych chrześcijan, ale że przy okazji prześladowali dotąd również kilkudziesięciu pogańskich - dla hindusów - świadków Jehowy to świadczy że Ci drudzy są ok wink.gif Poza tym no cóż... strażnica ma niezłą fantazję co do opisywanych zachowań wink.gif
CYTAT(Miłujący prawde)
Kogo więc nazwiesz prawdziwą religią? Na pewno nie tych, co usuwają imię Boga z miejsc gdzie sam je umieścił.

No jak ja się ciesze że tego nie czynią katolicy protestanci i prawosławni smile.gif No a co z tymi którzy przyczynili się do zbeszczeszczenia się Imienia Boga? wink.gif

CYTAT(Miłujący prawde)
A może zapytaj siebie: Czemu ja - Morfeusz tak tych spraw nie widzę?

Hmm no to zadaje sobie pytanie - dlaczego nie potrafię uwierzyć w kłamstwo... ???
CYTAT(Miłujący prawde)
Piszesz bez znajomości tematu, bez milości do Boga, bez milości do prawdy.

Jak 5:9 BT Jeden jest Prawodawca i Sędzia, w którego mocy jest zbawić lub potępić. A ty kimże jesteś, byś sądził bliźniego?
CYTAT(Miłujący prawde)
Czy ma to w jakiś sposób oddziaływać na Jego świadków? Przecież sam wybierasz swą drogę. Mam sie przejmować, że wybierasz zagładę? Nie.

Nie ma to jak "wyrok" samozwańca wink.gif
CYTAT(Miłujący prawde)
To wiara w dobrą nowinę i w całe Słowo Boże pomaga nam zbliżać się do Jehowy (Jakuba 4:8).
Jehowa jest On naszym Wszechwładnym Panem, ale jest też naszym Stwórcą i Ojcem.
?Tyś moim Ojcem, moim Bogiem i Skałą mego wybawienia? ? śpiewał psalmista (Psalm 89:26).
Jeżeli wierzymy w Jehowę i Jego natchnione Słowo, również dla nas może On być ?Skałą wybawienia?.
To naprawdę niezwykły zaszczyt!
Jehowa jest Ojcem dla chrześcijan zrodzonych z ducha oraz dla ich towarzyszy mających nadzieję ziemską (Rzymian 8:15) - żebyś Ty rozumiał o czym piszę.
Wiara w niebiańskiego Ojca nigdy nie prowadzi do rozczarowań.

Strażnica 2003 15.1 wink.gif
CYTAT(Miłujący prawde)
Co widzisz w swej religii? Całą winę za zło Twoi towarzysze zrzucają na Boga - chroniąc swego boga - Szatana.
Taką prawdę znają. Prawda odstępczego chrześcijaństwa.

Co widzisz w swej religii? Całą winę za zło Twoi towarzysze zrzucają na Boga - chroniąc swego boga - Szatana. wink.gif Ah ta "argumentacja"... wink.gif
CYTAT(Miłujący prawde)
Chwalca Jehowy, lojalny sługa Jehowy, Dawid wyznał: ?Choćby mnie opuścili ojciec mój i moja matka, przyjąłby mnie sam Jehowa? (Psalm 27:10).
Mamy ponadto zapewnienie: ?Jehowa nie porzuci swego ludu ? przez wzgląd na swe wielkie imię? (1 Samuela 12:22).

Strażnica 2003 15.1 wink.gif

Samochwała w koncie stała i tak się przechwalała...
CYTAT(Miłujący prawde)
Tak nauczają członkowie prawdziwej religii, którą powołał sam Bóg, który ma na imię Jehowa, a w jej nazwie On sam umieścił swe święte Imię - Jehowa..

Dawno nie słyszałem już takiego bluźnierstwa. Jak człowiek zacietrzewiony w swej wyniosłości może posunąć się do takich słów... huh.gif

Użytkownik Prince edytował ten post 03 listopad 2008 - 22:06
Powód edycji łączenie

<><
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 9270
  • Rejestracja nie, 24 wrz 06

Napisano 03 listopad 2008 - 20:58

CYTAT(Miłujący prawde @ Dzisiaj, 17:57)

„Nie będziesz brał imienia Pana, Boga twego, do czczych rzeczy, gdyż Pan nie pozostawi bezkarnie tego, który wzywa Jego imienia do czczych rzeczy” (Wj 20,7).

Czy Twoj Bog nie wkurzy sie na Ciebie za nadużywanie jego imienia w tak zwyczajnej dyskusji ?

jak wszyscy cytuja to i ja sobie pozwolę , ale nie ze straznicy winkah4.gif

CYTAT
Chrześcijanie nie używają na odzień imienia Jahwe, ponieważ czczą Boga jako Ojca i Syna, i Ducha Świętego (Mt 28, 19), czyli Trójcę Świętą, tak jak objawił nam to Nowe Imię nasz Pan Jezus Chrystus. Określenie "Jehowa" jest błędną wersją imienia Jahwe. Tej nie poprawnej formy używają nie tylko świadkowie Jehowy, ale również bardzo często cały szereg wyznań których korzenie prowadzą do z ich poprzedników czyli Badaczy Pisma Świętego. Oni to właśnie od roku 1922 rygorystycznie zaczęli przykładać nacisk na używanie określenia Jehowa. Nazwę tą przywołują inne związki wyznaniowe, np. protestanci. Najstarsza forma JHWH, pochodzi z hebrajskiego tetragramu, ale wówczas żydzi powszechnie zastępowali tą formę Imienia. Septuaginta zawierająca tetragram zawiera fragment: "Kto będzie wymieniał imię Boże umrze śmiercią", chodziło tutaj o należyte poszanowanie imienia Bożego i nie nadużywanie go. Dlatego też żydzi przez szacunek i ze strachu przed niegodnym wymawianiem, stosowali w miejscach występowania w Biblii JHWH zastępczo imiona Adonaj tzn. Pan lub Elohim tzn. Bóg. Z czasem do imienia JHWE żydowscy masoreci dopisali znaki samogłoskowe wzięte z imienia Bożego Adonaj i Elohim , wskutek czego powstała forma JAHWE (JAHWE) Wymowa "Jehowah" nie jest poprawną formą, która nigdy też nie była wymawiana przez Naród Wybrany. Potwierdzają to filologowie i znawcy języka hebrajskiego. Na dowód tego forma skrótowa JAH występuje w Biblii 50 razy i stanowi prawidłowy człon imienia Jahwe. W prawdzie nie poprawne określenie "Jehowah" występuje czasami w literaturze czy sztuce, ale nigdy nie posługiwali się nim żydzi czy też katolicy w aspekcie religijnym. U pierwszych chrześcijan którzy w II w. pisali po grecku przekładając z hebrajskiego, możemy zauważać że drugą literą imienia Bożego była litera "a"- (Klemens Aleksander, Orygenes, Tertulian.) ŚJ sami przyznają w swych publikacjach że Imię Boże w postaci 'Jahwe' (czasami 'Jahue') stanowi po prostu próbę wyrażenia go w sposób bliższy pierwotnej hebrajszczyźnie. Upartość z jaką obstają przy formie "Jehowah"(Jehowa), wiąże się m/i z tym że kiedy by zmienili na formę JAHWE musieli by również zmienić nazwę swego związku wyznaniowego smile.gif W jehowickim przekładzie Pisma Świętego (Przekład Nowego Świata) dla podparcia swoich nauk, w całości zastąpiono imię Jahwe na Jehowa. Zmieniali określenie "Pan" na "Jehowa" co jest jawną profanacją a zarazem fałszowaniem Słowa Bożego. Ten "zabieg" posłużył im do pomniejszenia godności osoby Chrystusa. W ten sposób wypaczyli wiele wersetów podkreślających Bóstwo Chrystusa, a tym samym by móc zaprzeczyć prawdzie głoszącej że Jezus jest Bogiem. Nieprawdą jest, że katolicy posługiwali się formą Jehowa zamieszczoną w Kościele Mariackim w Gdańsku. Słowo to jest umieszczone na jednym epitafium i pochodzi z 1591r. (zdjęcie obok). W kościele tym, w latach 1529-1939 odbywały się nabożeństwa luterańskie, gdyż wówczas kościół odebrano katolikom. Tego nie chcą zauważać ŚJ, aby mięć pretekst do zarzutów. Protestanci używali określenia "Jehowa", co widoczne jest w ich Biblii Gdańskiej z 1632r. Manipulacje i oszustwa w kręgu tego wyznania są na porządku dziennym! A przecież Jahwe nie jest jedynym imieniem czy tytułem Boga, co pozwalało by skupiać się tylko na tej formie. W Biblii znajdziemy inne chociażby takie jak: El, Eloah, Elohim - Bóg, które występuje ok.2750 razy, Adon, Adoni, Adonaj - Pan, El Elion - Bóg Najwyższy (np. Rdz 14:19), Ehie aszer Ehie - Jestem który Jestem (np. Wj 3:14), Gaal - Odkupiciel (np. Iz 63:16). Nacisk jaki nakładają się na ŚJ aby zawsze przywoływali imię Jehowy kiedy zwracają się do Boga, jest nie uzasadniony. Opierając się na Piśmie Św. Jezus i Apostołowie znali imię Jahwe jednak nie używali go, ponieważ wiedzieli że Jezus Chrystus jest Bogiem działającym w jedności z Ojcem i Duchem Św. Kolejnym zarzutem w naszym kierunku jest nieprawdziwe oskarżenie iż to katolicy zwani przez nich odstępczym chrześcijaństwem, usunęli imię Jahwe z tekstu greckich kopii Septuaginty z IV wieku i NT. Zważywszy że wcześniejsze rękopisy zawierały To imię. Katolikom nigdy nie zależało na usuwaniu czegokolwiek, grecki odpowiednik "Kyrios" hebr. Adonaj (forma zast. Jahwe) można spotkać w manuskryptach pochodzących jeszcze z czasów przed Chrystusem jak i z połowy V wieku naszej ery, czego nie zauważają chcąc posiadać pretekst do zarzutów. Nigdy więc, z tekstu greckiego Biblii chrześcijanie nie usunęli imienia Jahwe, które jest używane do dzisiaj. Katechizm katolicki naucza m/n w art 206 "Objawiając swoje tajemnicze imię JAHWE (JHWH), "Ja Jestem Tym, Który Jest", "Ja Jestem Tym, Który Jestem" lub "Ja Jestem, Który Jestem", Bóg mówi, kim jest i jakim imieniem należy Go wzywać. To imię Boże jest tajemnicze, tak jak Bóg jest tajemnicą. Jest ono imieniem objawionym, a zarazem w pewnej mierze uchyleniem się od ujawnienia imienia, i właśnie przez to wyraża ono najlepiej swe sakrum. Kim jest Bóg, który nieskończenie przekracza to wszystko co możemy zrozumieć lub powiedzieć o Nim, jest On "Bogiem ukrytym" (Iz 45, 15). Jego imię jest niewymowne. Sdz 13, 18, a zarazem jest On Bogiem, który staje się bliski ludziom." Na koniec zastanawiam się dlaczego świadkowie zarzucają nam iż modlimy się "do figur", czcimy Jezusa, Maryję, świętych. Czy w swej przewrotności oni sami nie oddają czci Bogu, lecz skupiają ją na oddawaniu czci Organizacji, oraz ich nauczycielach zza Atlantyku. Wszak podobno wszystko czego naucza CK pochodzi prosto od Jehowy. Czy zatem są nieomylni? Sadzać po ich owocach chyba nie. Dowodzi to zarazem że nauki Strażnicy to totalne artefakty. Bo jeśli by tak nie było, należało by powiedzieć że to nie świadkowie się mylili tylko mylił się sam Bóg - Jehowa.

A tu jeszcze mala ciekawostka...Katolikom zarzuca się, ze maja obrazy...a tu Bóg Jehowa widziany okiem nauczycieli Strażnicy. Obraz? czy tak wolno?

0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Miłujący prawde 

• Expert Rank
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 1336

Napisano 03 listopad 2008 - 21:02

CYTAT(Morfeusz @ 29 minut temu)
Samochwała w koncie stała i tak się przechwalała...

A Ty czytaj Biblię, czytaj Niewolnika Wiernego i Roztropnego możesz zdołasz jeszcze wyjść i wyrwać się ze szpon religii fałszywej.
Biblia określa osoby takie jak Ty, ale nie ja Ciebie oceniam lecz Ty sam ściśle określasz kim jesteś.
Nawet tak istotny temat umiesz obrócić w przepychanki. Wierz mi ja nie mam ani na to ochoty, ani nie chcę zmieniac temat. Raczej już poczytaj kolejne ostrzeżenie:
"A co czynię, nadal będę czynił, żeby pozbawić pretekstu tych, którzy chcą mieć jakiś pretekst, by ich uznawano za równych nam pod względem urzędu, którym się chlubią.
Gdyż tacy są fałszywymi apostołami, zwodniczymi pracownikami, przeobrażającymi się w apostołów Chrystusa.
I nic dziwnego, bo sam Szatan ciągle się przeobraża w anioła światła.
Nic zatem wielkiego, jeśli również jego słudzy ciągle się przeobrażają w sług prawości. Ale ich koniec będzie według ich uczynków
"(2 Koryntian 11:12-15).
Trzymaj się swego boga i żyj jak długo Jehowa Ci pozwoli.
0

• (4 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »