Forum Lagata.pl: Warhammer - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Warhammer Wszystko na temat

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Pogan 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2140
  • Rejestracja Mon, 02 Oct 06

Napisano 04 October 2009 - 10:22

Ostatnio coś się zainteresowałem warhammerem D.gif (od wczoraj) D.gif I chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z was może już grał w to? wink.gif
Na czym to polega (wszystko na kartce jest rozgrywane czy ma się figurki armii i walka jest toczona na planszy)

Co muszę wiedzieć i posiadać na początku aby zacząć przygodę w warhammerze?
W internecie znalazłem dużo stron z figurkami i książkami smile.gif

Czy ta książka jest dobra jak na rozpoczęcie przygody? :
Książka Warhammer
Dodatkowo pokarzę co chciał bym kupić jeśli mi się spodoba i wciągnę się w świat warhammera smile.gif
Bitwa o przełęcz czaszki

Czasami gry komputerowe mnie nudzą D.gif czas spróbować coś innego wink.gif
Zachęcam gorąco do udziału w temacie tongue.gif
Na forum jak w Polsce. Nie Ci ludzie są na stanowiskach.

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   marshall 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2764
  • Rejestracja Mon, 09 Oct 06

Napisano 04 October 2009 - 12:00

Ten podręcznik który podałeś to zwyczajna gra fabularna. Do gry wystarczy podręcznik i kości. W świecie Warhammera osadzone są także bitewniaki (do tego potrzeba ci figurek, miarek i kupy pieniędzy wink.gif ) ale mają one osobne podręczniki. Ponadto pod logo Warhammera wpisane są zarówno gry w świecie podobnym do średniowiecznego jak i w odległej przyszłości.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Pogan 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2140

Napisano 04 October 2009 - 12:26

CYTAT(marshall @ 18 minut temu)
Ten podręcznik który podałeś to zwyczajna gra fabularna. Do gry wystarczy podręcznik i kości. W świecie Warhammera osadzone są także bitewniaki (do tego potrzeba ci figurek, miarek i kupy pieniędzy wink.gif ) ale mają one osobne podręczniki. Ponadto pod logo Warhammera wpisane są zarówno gry w świecie podobnym do średniowiecznego jak i w odległej przyszłości.

Ja bym bardziej chciał bitewniaki D.gif wiem, że należy je samemu skleić i pomalować D.gif rozłożyć się na stole i jazda !! D.gif o pieniądze się nie martwię smile.gif jestem w stanie dużo uzbierać i wiele sobie odmawiać ^^ Jak już to świat średniowieczny smile.gif
Grałeś w taką grę kiedyś? smile.gif napisz jak było jeśli tak D.gif

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   marshall 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2764

Napisano 04 October 2009 - 12:34

Nie grałem, ale mam kumpli którzy się strasznie podniecają młotkiem 40k wink.gif Jak masz z kim grać to kup sobie zestaw startowy albo skompletuj swój własny na allegro. Nie musi to być coś wielkiego. Myślę, że na początek wystarczy kilka figurek, a później będziesz rozbudowywać swoja armię. Gdzieś na necie widziałem nawet modele kartonowe wink.gif
Na początek zapoznaj się z frakcjami i ich jednostkami. Na tej podstawie wybierzesz tą stronę konfliktu która ci najbardziej odpowiada, a później to już tylko grać i grać wink.gif
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Pogan 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2140

Napisano 04 October 2009 - 13:24

No właśnie nie mam z kim grać sad.gif jeśli chodzi o bitewniaki sad.gif ~Czarna nie ma na razie pieniażków aby kupić figurki, chyba, że bym kupił tą książkę z pierwszego linku wtedy byśmy zagrali w fabularną D.gif
Dam jeszcze abyś nie musiał do góry jechać D.gif :
Książka

Wiesz ilu jest potrzebnych graczy?

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   marshall 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 2764

Napisano 04 October 2009 - 13:32

Do gier fabularnych konieczny jest jeden Mistrz Gry i przynajmniej jeden gracz. W takim zestawieniu jeszcze co prawda nie grałem ale może być ciekawie smile.gif Myślę, że najlepiej gra się gdy drużyna ma 3-4 osoby. Oczywiście jeden gracz może prowadzić kilka postaci. Innym rozwiązaniem jest prowadzenie przez MG pozostałych członków drużyny, a graczowi pozostawienie gry jedną postacią.
Co do bitewniaków to chyba najlepiej byłoby to opisać jako walki z Heroes of Might and Magic ale na stole wink.gif Więc jeśli dobrze grało ci się w hirołsów to i bitewniaki cię wciągną. Zwłaszcza jeśli masz też ciągoty do modelarstwa. Do bitewniaków wystarczy dwóch graczy i niepotrzebny jest MG.

Użytkownik marshall edytował ten post 04 October 2009 - 13:34

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Pogan 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2140

Napisano 04 October 2009 - 13:57

W takim razie fabularna na początku odpada bo dosyć, że jeszcze nie wiem dokładnie o co w niej chodzi (był bym kiepskim mistrzem gry) to jeszcze miał bym grać paroma postaciami D.gif jeśli chodzi o bitewniaki to od razu mi wpadło w oko a w hirołsów gram do dzisiaj D.gif jak bym kupił wersje startową to i tak bym miał dwie kompletnie armie więc ~Czarna chcąc nie chcąc musiała by zagrać D.gif

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   ~Czarna 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 1534
  • Rejestracja Wed, 17 Dec 08

Napisano 04 October 2009 - 20:46

nie ma sprawusi "Rogowiecycki" D.gif

Użytkownik ~Czarna edytował ten post 04 October 2009 - 20:46

Dołączona grafika

Ja kocham Dolcan - i to na życie całe
Ja kocham Dolcan - i nigdy nie przestane
Ja kocham Dolcan - z moich całych sił
Ja kocham Dolcan - dopóki będę żył

___
Yamaha F310 Dołączona grafika

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Squall Leonhart 

• Zasłużony
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 3211
  • Rejestracja Tue, 11 Dec 07

Napisano 04 October 2009 - 20:48

Pamietam te czasy warhammera fantasy role play hehe mam do dzis ten podrecznik:

To ten sam podrecznik co pokazales Pogan tylko wydanie chyba inne smile.gif
Gralem w to z moim kolegą i jego siostrą kolega byl MG fajnie wspominam ten czas. Pozniej kolega sie wyprowadził i juz od tego momentu nie gralem.

Bitewniaki naprawde sa drogie 75 / 100 zl za figurke to naprawde drogo kolega (ten co z nim gralem) kupował te figurki to pamietam ze mi opowiadal ze mama go chciala z domu wyrzucic za te figurki ze tyle na nie wydawal pieniedzy

W bitewniaki nie gralem warhammera ale jak mialbym ci cos polecic to raczej polecilbym ci calkowita gre wyobrazni czyli tylko podrecznik i kosci kartka papieru i jazda wink.gif

Użytkownik SpelCast edytował ten post 04 October 2009 - 20:49

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Marduk 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 15
  • Rejestracja Sat, 01 May 10

Napisano 01 August 2010 - 20:16

Bardzo droga gra. Znałem osobę co jej brat w to grał to naprawdę majątek kosztuje. Szczególnie początkowo trzeba dużo zainwestować a potem to rozwijać czyli znowu inwestować. Ale zabawa napewno jest przednia szczególnie jeśli znalazł byś osoby które tak samo jak i ty się tym interesują.
masz hobby ?

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Brist 

• Zostaję
  • PipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 53
  • Rejestracja Tue, 09 Nov 10

Napisano 29 November 2010 - 21:22

Hmm Warhammer bitewny poza swoją ceną ma jeszcze jedną wadę, żeby sobie naprawdę pograć trzeba znać ludzi z innymi armiami, zestaw startowy daje zabawy tylko na 2 rozgrywki i w sumie tyle. To jest gra kolekcjonerska w której trzeba się zakręcić i poznać innych graczy i miejsca w jakich grają. Bardziej polecił bym na początek jakąś mniejszą planszówke bitewną albo może jak już bitewniak to coś z mniejszymi armiami niż WArhammer, poza tym to nie jest świat średniowieczny tylko fantasy :P

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   dzambo 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 147
  • Rejestracja Tue, 06 Oct 09

Napisano 07 December 2010 - 15:40

RPG są całkiem przyjemne a jeżeli lubisz fantastykę i masz ekipę z którą można się pobawić to czemu nie.

Opcje tematu:

Strona 1 z 1