- (4 stron)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »
Poligamia
Napisano 11 listopad 2007 - 14:59
Jak wiadomo, w niektórych kulturach dopuszczalne choć nieobowiązkowe są małżeństwa poligamiczne.
Poligamia przyjmuje formy:
-poligynii - związek jednego mężczyzny z wieloma kobietami,
-poliandrii - jedna kobieta wiąże się z wieloma mężczyznami oraz
-multilateralizmu - związku kilku mężczyzn i kilku kobiet.
Ta ostatnia forma nie wiem nawet czy występuje gdziekolwiek na świecie (przepisałam za Wikipedią).
Co sądzicie o czysto teoretycznej dopuszczalności małżeństw poligamicznych w Polsce?
Czy miałaby szanse zaistnieć formalnie, jako legalna instytucja społeczna, skoro coraz bardziej rozwija się, w Krajach Zachodnich jak i w Polsce, trend do życia w konkubinacie?
Jak wypada porównanie poligamii i monogamii, jakie są ich zalety i wady w rozumieniu instytucji społecznych i prawnych?
Gdyby taka możliwość zaistniała, czy skorzystalibyście z tego "dobrodziejstwa"?
Zaznaczam, że chodzi o hipotetyczne związki legalne z przedstawicielami płci przeciwnej. Kto z Was by się na nie zdecydował?
Ostatnie pytanie, które przychodzi mi na myśl: jak wyglądałby formalny związek poligamiczny par homoseksualnych, zakładając, że najpierw weszłaby w życie ustawa o związkach partnerskich?
Poligamia przyjmuje formy:
-poligynii - związek jednego mężczyzny z wieloma kobietami,
-poliandrii - jedna kobieta wiąże się z wieloma mężczyznami oraz
-multilateralizmu - związku kilku mężczyzn i kilku kobiet.
Ta ostatnia forma nie wiem nawet czy występuje gdziekolwiek na świecie (przepisałam za Wikipedią).
Co sądzicie o czysto teoretycznej dopuszczalności małżeństw poligamicznych w Polsce?
Czy miałaby szanse zaistnieć formalnie, jako legalna instytucja społeczna, skoro coraz bardziej rozwija się, w Krajach Zachodnich jak i w Polsce, trend do życia w konkubinacie?
Jak wypada porównanie poligamii i monogamii, jakie są ich zalety i wady w rozumieniu instytucji społecznych i prawnych?
Gdyby taka możliwość zaistniała, czy skorzystalibyście z tego "dobrodziejstwa"?
Zaznaczam, że chodzi o hipotetyczne związki legalne z przedstawicielami płci przeciwnej. Kto z Was by się na nie zdecydował?
Ostatnie pytanie, które przychodzi mi na myśl: jak wyglądałby formalny związek poligamiczny par homoseksualnych, zakładając, że najpierw weszłaby w życie ustawa o związkach partnerskich?
Napisano 11 listopad 2007 - 16:07
Wg mnie powinna być całkowita dowolność w tej kwestii. Jak zwykle wg mojego motta: Wolność ograniczona jedynie wolnością innych.
Zasadniczo to w naszej kulturze od wieków jest wpajany taki dziwny dogmat, że jedyną możliwością jest związek jednego mężczyzny i jednej kobiety.
W innych z kolei kulturach obowiązują inne dogmaty. A każdy z tych dogmatów oparty jest o jakieś wydumane "prawo naturalne" - tymczasem jedynym prawem naturalnym jest ewolucja i walka o przetrwanie gatunku
Natomiast jakoś niewielu przychodzi do głowy, że ludzie są na tyle zróżnicowani, nawet w ramach jednej kultury, że powinna być dowolność jeśli chodzi o związki.
Zasadniczo to w naszej kulturze od wieków jest wpajany taki dziwny dogmat, że jedyną możliwością jest związek jednego mężczyzny i jednej kobiety.
W innych z kolei kulturach obowiązują inne dogmaty. A każdy z tych dogmatów oparty jest o jakieś wydumane "prawo naturalne" - tymczasem jedynym prawem naturalnym jest ewolucja i walka o przetrwanie gatunku
Natomiast jakoś niewielu przychodzi do głowy, że ludzie są na tyle zróżnicowani, nawet w ramach jednej kultury, że powinna być dowolność jeśli chodzi o związki.
Napisano 11 listopad 2007 - 16:47
wg mnie powinno to być zalegalizowane, ponieważ może niektórym pasują takie związki a
ludzie którzy mają wszystko w porządku z moralnością i tak by z tego prawa nie korzystali
a czy sam bym chciał uczestniczyć w takim związku?
hmm, jakiś mały harem by się przydał
:D
nie nie, żartuje, nie chciałbym, wg mnie to jest okropne i nie ma nic wspólnego z miłością czy związkiem partnerskim
ludzie którzy mają wszystko w porządku z moralnością i tak by z tego prawa nie korzystali
a czy sam bym chciał uczestniczyć w takim związku?
hmm, jakiś mały harem by się przydał
nie nie, żartuje, nie chciałbym, wg mnie to jest okropne i nie ma nic wspólnego z miłością czy związkiem partnerskim
Napisano 11 listopad 2007 - 19:09
CYTAT(Katarina)
Jedynie ta poliandria jest kusząca, nawet niesformalizowana
No... :aniol
Mietek - robi zakupy, gotuje i zmywa.
Heniek - wyciera kurze, myje podłogę i okna, odkurza.
Wiesiek - pierze, pasuje, czyści buty.
Zdzisiek - szofer, ochroniarz, sekretarka, majsterkowicz.
WOW! :happy:
#7 Guest_~Czarna_*
Napisano 11 listopad 2007 - 19:15
Nie! Nie! Nie!
Co to to nie!
Nie wyobrażam sobie dzielenia z jakimiś innymi babsztylami moim facetem
mój Ci on i żadnej innej :threat:
wtedy to pewnie i zdrada nie byłaby straszna, bo skoro facet ma prawo do kilku żon to wcześniej ma prawo się z nią spotykać i "testować" :wht:
dla mnie to katastrofa...
Może wrócimy też do handlu kobietami np. za stado kóz?
Co to to nie!
Nie wyobrażam sobie dzielenia z jakimiś innymi babsztylami moim facetem
wtedy to pewnie i zdrada nie byłaby straszna, bo skoro facet ma prawo do kilku żon to wcześniej ma prawo się z nią spotykać i "testować" :wht:
dla mnie to katastrofa...
Może wrócimy też do handlu kobietami np. za stado kóz?
#17 Guest_~Czarna_*
Napisano 11 listopad 2007 - 20:15
CYTAT(Tango1)
a właściwie to po co miałbym na nie zarabiać same wzięły by sie do roboty a ja czerpałbym jeszcze z tego zyski 
jak chcesz mieć siedem bab w domu to widać możesz sobie na to pozwolić Poza tym sądzę, że głównie jeden typ kobiet zgodziłby się na takie warunki i obawiam się, że grubość portfela byłaby głównym motorem napędowym takiego związku
#20 Guest_~Czarna_*
Napisano 11 listopad 2007 - 20:21
CYTAT(Tango1)
czyli normalka czasy związków z miłości mineły 
nie minęły, ale chyba nie wierzysz naiwnie, że jesteś w stanie rozkochać w sobie siedem boskich istot do tego stopnia, że nie będą zazdrosne o siebie nawzajem
w przeciwnym razie zginąłbyś marnie....
Sam widzisz, że perspektywa lecenia na kasę jest o wiele bardziej bezpieczna niż igranie na kobiecych sercach
- (4 stron)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »

Logowanie