Forum Lagata.pl: Pałanga - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

t.oskar  : (wczoraj, 20:29) Czekam z niecierpliwością :)
maneta  : (30 lipiec 2010 - 09:00 ) Oskar - jutro wznawiamy nasze forumowe gry, proszę ćwiczyć i wytężać umysł :D
t.oskar  : (29 lipiec 2010 - 09:02 ) A ze Świnoujścia pożegluj do Ystad. Tam pozdrów detektywa Wallandera :D
jack66  : (29 lipiec 2010 - 07:35 ) Ja się wybieram do Międzyzdroji ! i skoczę do Dziwnowa no i może do Świnoujścia !
Charlotte  : (29 lipiec 2010 - 03:40 ) Co roku jeździłam do Ostrowa, jednak w tym roku nie rezerwowałam pokoju i zamierzam wybrac się gdzieś nad polskie morze "w ciemno" :)) Myślałam o Kołobrzegu lub Krynicy Morskiej.
jack66  : (29 lipiec 2010 - 02:12 ) A gdzie jedziesz ???
Charlotte  : (29 lipiec 2010 - 12:39 ) ja też wyjeżdzam 16 sierpnia ;)
jack66  : (29 lipiec 2010 - 10:40 ) oskar jak tylko wrócę to napewno zamieszczę fotki :) Ale jadę dopiero 16 sierpnia !!
t.oskar  : (29 lipiec 2010 - 10:31 ) Gdy wrócisz, to swoje wspomnienia (a może i fotki) opublikuj w tym temacie: http://www.lagata.pl...831#entry188831
Charlotte  : (29 lipiec 2010 - 10:21 ) Okay...byliście już gdzies na wakacjach ? Jeśli tak to gdzie ? :) ja się dopiero wybieram w połowie sierpnia,mam nadzieję, że pogoda dopisze ;)
t.oskar  : (28 lipiec 2010 - 01:59 ) Możemy się nawet kłócić, ale kłótnia to także rodzaj rozmowy. :mruga
magia  : (27 lipiec 2010 - 08:16 ) brazylijski serial tu tworzycie? ;) no to poroamawiajmy :P
marshall  : (27 lipiec 2010 - 04:00 ) hmmm strzelić sobie włosy na czarno czy na niebiesko? :D
Tolduś  : (26 lipiec 2010 - 06:18 ) Siema !!!
t.oskar  : (26 lipiec 2010 - 05:21 ) Zaproponuj temat :D
Charlotte  : (26 lipiec 2010 - 04:24 ) To porozmawiajmy o czymś ciekawym :)
t.oskar  : (26 lipiec 2010 - 04:17 ) [quote]Forum w Agoni !! Już nie długo nastąpi śmierć !! Amen[/qoute] A może? http://www.youtube.c...h?v=TniEe4ay_0Y
marshall  : (24 lipiec 2010 - 10:56 ) ej... ja ogladałem :P
Prince  : (24 lipiec 2010 - 10:35 ) Ja nawet założylem dziś temat, ale jak narazie ma zero wyświetleń :D
Charlotte  : (24 lipiec 2010 - 01:49 ) Dziś akurat jest deszczowo więc trzeba znalezc sobie jakąs rozrywkę w domu ;) ja np. ogladam Paranormal Activity :P
Rozszerz pole shoutboxa

Facebook
Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Pałanga

#1 Guest_Ewa_*

• Grupa Guests

Napisano 02 lipiec 2006 - 16:50

Chciałabym napisać o moim ulubionym miejscu na świecie.
Jest to mała miejscowość turystyczna na Litwie. Nazywa się Pałanga. Leży nad Bałtykiem.
Żeby dotrzeć do Pałangi trzeba przejechać Litwę, a trasy są piękne.
Przede wszystkim jakość dróg w Polsce nie umywa się do dróg litewskich. Są wielopasmowe, równiutkie. Jedzie się jak po stole, a wokół piękne lasy, łąki i niezliczona ilość bocianów brodzących po tych łąkach. Mija się biedniutkie wioski, z dachami często krytymi strzechą i ci ludzie tacy uśmiechnięci, jakby nawet szczęśliwi. A ta mowa śpiewna-
no po prostu się rozpływałam.
Sama Pałanga jest wspaniała. W miarę bogata, żyjąca głównie z turystów3.
Budownictwo przede wszystkim drewniane ale bogato zdobione, kolorowe. Są również hotele bardzo nowoczesne ale tylko dla "forsiastych", bo ceny takie jak u nas.
Pałanga jest stara i nowa. Piszę oczywiście o starej Pałandze gdzie kilkakrotnie mieszkałam.
Pałanga była kiedyś własnością Tyszkiewiczów i stąd dużo po nich pamiątek.
W miasteczku zaopatrzenie idealne, a te bliny, a te kołduny, a te barszczyki czerwone, cała masa ryb pod różną postacią, sprzedawanych na straganach - pycha !
Pałanga ożywia się nocą. Jest kolorowo, wesoło, cudownie...
Plaże piękne czyste, ciągnące się kilometrami
W starej części domy stoją w lesie, przy urokliwych uliczkach, sto metrów dalej morze i szum fal, który słychać nawet w3 domu gdy otworzysz okno.
Jest po prostu super! A o ilu rzeczach jeszcze nie napisałam np. o cudownym parku, ciągnącym się kilometrami, a utrzymanym tak, że niech się nasze Łazienki czy park w Wilanowie schowa.
A dla miłośników aut to też raj bo gdy przychodzi weekend zjeżdżają się Litwini takimi autami, takimi markami że czujesz się jak na wystawie najnowocześniejszych krążowników szos. Skąd takie bogate samochody, oto na Litwie nie ma podatku od sprowadzanych aut.
I mogłabym tak wychwalać tę Pałangę bez końca, a jeszcze cmentarz miejscowy, gdzie sporo nazwisk polskich, a dwa razy w tygodniu dzień targowy, gdzie zjeżdżają chłopi z takimi pysznościami i mogłabym tak jeszcze pisać i pisać i na koniec krótko
Odwiedzajcie Pałangę, nie rozczarujecie sie!!!!!!!!
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   lagata 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4957
  • Rejestracja pon, 08 maj 06
  • Interests:dzieciaki, jezyk rosyjski i angielski, ksiazki, jazz ...
  • Numer GG: 8176825

Napisano 02 lipiec 2006 - 17:03

Ja rowniez bylam w Palandze i tez jestem nia zachwycona. Najbardziej urzekla mnie atmosfera tego miejsca. Przemili, usmiechnieci ludzie, masa malutkich knajpek, kawiarenek i sklepikow. Piekne, szerokie molo wychodzace daleko w morze. Stragany z bursztynami, tak pieknymi i tak tanimi, ze az kreci sie w glowie. No i wspominany przez ciebie Ewo, park Tyszkiewiczow - bajkowa sceneria...

Pamietam tez stukot konskich kopyt budzacy mnie rano - przemily zwyczaj, malenkie wozy zaprzagniete w kucyki, jezdzace po calej Palandze - atrakcja dla turystow.

//- Puchatku...?
- Tak, Prosiaczku?
- Nic - rzekł Prosiaczek, biorąc Puchatka za łapkę.
- Chciałem się tylko upewnić, że jesteś...//
0

Strona 1 z 1