Forum Lagata.pl: Korupcja - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Korupcja

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Dishman 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1005
  • Rejestracja Thu, 05 Apr 07

Napisano 16 January 2008 - 20:51

CYTAT
Raport CBOS-u dotyczący korupcji w Polsce

Już nie politycy, a służba zdrowia jest postrzegana przez nas jako najbardziej skorumpowana. Tak wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie Programu Przeciw Korupcji Fundacji imienia Stefana Batorego. Badania zostały przeprowadzone przez CBOS po raz ósmy.

Szefowa programu Grażyna Kopińska powiedziała, że politycy w tym niechlubnym rankingu prowadzili przez pięć lat. Dwa lata temu zastąpili ich pracownicy służby zdrowia. Zdaniem Kopińskiej, są dwa powody zamiany miejsc. Z jednej strony politycy dużo mówią o walce z korupcją, przez co i ich obraz jest lepszy. Po drugie, niekorzystnie na wizerunek lekarzy wpłynęły na przykład spektakularne akcje CBA.

Tylko 9 procent z nas przyznaje się do dawania łapówek. Zdaniem profesor Anny Kubiak z Uniwersytetu Łódzkiego, nie wynika z tego, że dajemy rzadziej, tylko - rzadziej się do korupcji przyznajemy.

Grażyna Kopińska zwraca uwagę na konieczność reformy CBA. Jej zdaniem, ta instytucja powinna być nastawiona nie tylko na ściganie - czyli zajmowanie się skutkami korupcji, ale także na działania prewencyjne. Dyrektor Programu Przeciw Korupcji uważa, że Centralne Biuro Antykorupcyjne powinno być albo przebudowane albo zbudowane od nowa. "Jeśli zostanie w takiej formie w jakiej jest, należy je poddać nadzorowi sejmowemu", powiedziała Kopińska.

Korupcja nie spędza nam jednak snu z powiek. Bardziej palącymi, jak wynika z badań, problemami są dla nas kwestie dotyczące zatrudnienia, bezrobocia, rent i emerytur i służby zdrowia

źródło: http://www.polskieradio.pl/iar/wiadomosci/artykul33120.html

Zgadzacie się? Jeżeli nie, to jaka grupa zawodowa lub społeczna Waszym zdaniem jest najbardziej skorumpowana?
Przyznam, że politycy i wysocy urzędnicy na tym polu to groźny konkurent dla całej reszty wink.gif
Łajno ma to do siebie, że chce być na wierzchu. Jak się będziesz z nim bił to poczujesz różnicę

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Lukas_79 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Administrator
  • Postów 7465
  • Rejestracja Sun, 07 May 06

Napisano 16 January 2008 - 21:30

tylko 9% przyznaje sie w oficjalnych badaniach
reszta poprostu sie boi przyznac

to zaczyna sie robic temat TABU - wiele grup bierze, wiele daje, ale przestaje sie o tym mowic jak kiedys
Dołączona grafika

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   jack66 

• Patriarcha
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa ~VIP~
  • Postów 12425
  • Rejestracja Wed, 26 Jul 06

Napisano 16 January 2008 - 22:10

W Polsce to tylko ryby nie biora smile.gif łapowki brali biora i beda brac niema to tamto
W Żyłach Szlachetna Krew W Sercu Poznański Lech !!!

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776
  • Rejestracja Sun, 26 Nov 06

Napisano 16 January 2008 - 22:38

A tak na poważnie, to chyba nie da się żyć w tym kraju bez łapówek. Każdy mieszkaniec tego kraju musi doświadczyć w życiu tego uczucia... taka już mentalność.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Lukas_79 

• Ikona Forum
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Administrator
  • Postów 7465
  • Rejestracja Sun, 07 May 06

Napisano 16 January 2008 - 22:57

dokladnie to tkwi gleboko w psychice i zostalo przeniesione z poprzedniego ustroju

pare pokolen musi minac by sytucja sie zmienila
Dołączona grafika

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   netha 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 4441
  • Rejestracja Wed, 11 Oct 06

Napisano 17 January 2008 - 00:32

Brzydzę się łapówkami, nigdy nie musiałam dać i nigdy tego nie zrobię. Najbardziej brzydzą mnie "wałówki" dla lekarzy, to już chyba taka mentalność ludzka że wciskają wszystko co się da byle tylko coś załatwić.
A ja zawszę, kiedy ktoś wspomina przy mnie coś o łapówce, wpadam w szał i krzyczę. Dla mnie to chore, ale ludzie sami nauczyli innych brać.
Miałam nawet taką sytuację, zdając egzamin zawodowy w klasie maturalnej długo toczyły się dyskusje nad tematem " transporter wódki dla egzaminatorów". Dosłownie wojna zapanowała, bo część była na tak - wszak wszyscy dają co roku i wszyscy zdają, a część była na nie. Stanęło na że wódki nie kupiliśmy. Po części teoretycznej wszystkie klasy, wręczały łapówkę- co by panowie mogli w spokoju prace sprawdzać. Tak było co roku od kilku lat, my jednak przerwaliśmy tą linię. Kiedy zaczęła się część praktyczna, na każdym przejściu słyszeliśmy aluzje, na temat podziękowań za 4- letnią naukę itp. Przy ogłoszeniu wyników, panom już się miny mniej uśmiechały, aluzje nie gasły - ale okazało się że wszyscy zdali. Więc skoro zdaliśmy, wypadało podziękować- czego panowie sami się domagali. Wyszło dwie osoby z sali, po czym wrócili z kwiatami. I powiem Wam, warto było to wszystko zrobić, chociażby dla ich samych min.
Fama że wszyscy zdaliśmy "bez pomocy" szybko się rozeszła, owszem była afera, rozmowy z wychowawczynią i innymi nauczycielami. Za nami poszła kolejna klasa, również bez alkoholu z tym wyjątkiem że nie wszyscy już zdali. I z tego co wiem, nigdy więcej nie pojawił się tam taki sposób przekupywania.
A faktem jest to, że to właśnie sami uczniowie a właściwie rodzice, nauczyli panów inżynierów przyznawania dyplomu za jedną flaszeczkę. żenujące...

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776

Napisano 17 January 2008 - 02:16

CYTAT(netha @ Dzisiaj, 0:32)
Brzydzę się łapówkami, nigdy nie musiałam dać i nigdy tego nie zrobię.

Ciekawe, czy gdybyś mieszkała w Polsce, ktoś z Twoich bliskich poważnie by zachorował (czego nie życzę), a lekarz powiedziałby Ci, że bez "dodatkowej zapłaty" ta osoba pożyje może 3 dni, to czy dalej tkwiłabyś w tym przekonaniu. Takich sytuacji można wymyślić multum, ale widać że emigracja pozwoliła Ci zapomnieć o polskich patologicznych zwyczajach.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   netha 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 4441

Napisano 17 January 2008 - 02:27

CYTAT(Franz @ 5 minut temu)
Ciekawe, czy gdybyś mieszkała w Polsce, ktoś z Twoich bliskich poważnie by zachorował (czego nie życzę), a lekarz powiedziałby Ci, że bez "dodatkowej zapłaty" ta osoba pożyje może 3 dni, to czy dalej tkwiłabyś w tym przekonaniu. Takich sytuacji można wymyślić multum, ale widać że emigracja pozwoliła Ci zapomnieć o polskich patologicznych zwyczajach.

To mój wybór życia, z daleka od syfu...Każdy robi to, co jest zgodne z jego sumieniem. Dlatego jestem tutaj, żeby w przypadku takich sytuacji móc działać inaczej.

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776

Napisano 17 January 2008 - 02:39

Czyli Twoją drogą powinno ruszyć ~30mln Polaków (większość daje, bo musi... ale mało komu się to podoba).

Poza tym to napisałem "gdybyś mieszkała w Polsce", a musisz wziąć pod uwagę, że nie dla każdego wyjazd to taka łatwa sprawa...

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   netha 

• Zasłużony
  • Grupa VIP
  • Postów 4441

Napisano 17 January 2008 - 12:54

Nie powiedziałam że musi, pisałam o sobie. I wiem że napisałeś "gdybyś mieszkała w Polsce", i gdybym mieszkała nie wiem cy dawałabym łapówki. Zawsze się nimi brzydziłam i nie musiałam dawać. I nic we mnie nie zmieni tego faktu, że potępiam łapówkarstwo.

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• Zasłużony
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4776

Napisano 17 January 2008 - 13:29

Chyba każdy się brzydzi...
Ale jestem przekonany, że gdyby doszło do takiej sytuacji jak Ci opisałem to jestem przekonany, że pierwsze co byś zrobiła to pobiegła do bankomatu po odpowiednią sumę. Nie wyobrażam sobie sytuacji, że mógłbym powiedzieć mamie "przepraszam, że umrzesz, ale ja łapówki nigdy nie dam". Dlatego nigdy nie mów nigdy.

Łapówkarstwo można wyplenić dając zarabiać uczciwie np. lekarzom czy policjantom sumę adekwatną do ich pracy... po co wtedy taki lekarz będzie ryzykował, skoro będzie godnie zarabiał? A politycy? No cóż, tu naprawdę będzie musiało kilka pokoleń minąć...

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Margola 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1499
  • Rejestracja Sat, 28 Jul 07

Napisano 17 January 2008 - 18:00

Pytanie tylko, czy jest jakaś progowa wartość, po przekroczeniu której dowód wdzięczności staje się łapówką?
Czy bukiet kwiatów jest łapówką?
Czy może decyduje tu moment wręczenia: przed czy po wydarzeniu? Nawet, jeżeli wręczenie jakichś dóbr nastąpi po np., ogłoszeniu wyników egzaminu, czy to przesądzi o czystości zamiarów?

Użytkownik Margola edytował ten post 17 January 2008 - 18:54

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Dishman 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa VIP
  • Postów 1005
  • Rejestracja Thu, 05 Apr 07

Napisano 17 January 2008 - 22:00

Czy łapówka może przestać się opłacać? W sumie ciekawa sprawa. W sumie to logiczne, że ktoś zarabiając kilka ładnych tysięcy na rękę, nie połasi się na 200 zł. Z drugiej strony wszystko zależy od wielkości łapówki, bądź sumy jakie łącznie generują. Na pewno nie bez znaczenia jest poczucie bezkarności. Co mi zrobią jak mnie złapią? Jeżeli policjant ma "plecy" to może ryzykować wpadkę.

Nie jest też tajemnicą, że pewnie czuje się ktoś kto ma przyjaciół w np. prokuraturze. Nawet jeżeli ktoś go złapie za rękę, to przyjaciel w prokuraturze zawsze może stwierdzić, że to nie była jego ręka.

Analogicznie z lekarzami. Tu działa to trochę na zasadzie, łatwości w egzekwowaniu łapówek. Franz słusznie napisał, nie znam osoby, która wydałaby wyrok śmierci dlatego, że nie da łapówki bo to wbrew jej poglądom. Ludzie są jeszcze skłonni poświęcić własne życie w imię jakichś ideałów, ale cudze, np. matki, żony...? Wątpię.

Wśród polityków i wysokich urzędników pokusa jest już duża o tyle, że stawka toczy się o grubą kasę, a posiadanie wpływów może zapewnić albo bezkarność, albo maksymalne zmniejszenie kary. Więc jak tu nie uczestniczyć w korupcji? wink.gif
Łajno ma to do siebie, że chce być na wierzchu. Jak się będziesz z nim bił to poczujesz różnicę

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Maag 

• Passant
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1585
  • Rejestracja Tue, 01 Apr 08

Napisano 10 June 2008 - 22:34

Tego zjawiska nie da się wytępić w naszym kraju.
W Skandynawii nie ma tego zjawiska bo przez wiele wieków funkcjonowało tam bardzo represyjne prawo z obcinaniem rąk i karą śmierci włącznie.
Polacy przez wieki zmagali się z okupantami i mają genetycznie wytworzoną zdolność do kombinowania by przetrwać.
To co zostało ujawnione w "piłce nożnej" jest jakby obrazem całego kraju.
Sam musiałem uczestniczyć w takich procederach.
Przychodzi dyrektor firmy i mówi "wicie rozumicie to zlecenie musimy wykonać dla tego to a tego po kosztach,wicie jak my mu zrobimy to on nam coś załatwi.
Co miałem zrobić? pozbawić się pracy odmawiając.
Podkablować? komu i po co skoro wszyscy robią to samo.
Jeżeli chodzi o Sawicką to uważam że jest niewinna,wykonywała tylko polecenia kierownictwa partii i była to najnormalniejsza procedura zdobywania pieniędzy na działalność związaną z wyborami.
Dlatego jest taka cisza na ten temat.

Skazanie B.S. to ujawnienie całego łańcuszka.
Musimy żyć z tym pasożytem czyli "korupcją" jak drzewa żyją z jemiołą.
LUZIK

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Norbi 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 142
  • Rejestracja Wed, 09 Apr 08

Napisano 11 June 2008 - 09:28

Temat jest szerszy. Jak pracowałem w barze przedstawiciel bez prezentu nie mógł liczyć na sensowne z jego punktu widzenia zamówienie. Lekarze dostaja długopisy wink.gif od firm itp. I nie myślę że takich praktyk na zachodzie nie ma. Już nie mówiąc co przy większych pieniądzach się dzieje. My wymyśliliśmy lobbing? A praktyki są różne.
U nas dodatkowo było i niestety jest że do pensji trzeba dorobić bo z samej żyć się nie da więc bardzo liczą się tzw boki. Kumpela sprząta w firmie kilka bloków, myślicie że środków czystości nie odlewa sobie do domu? Można mnożyć takie przykłady. Życie nie jest czarno-białe.

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   pinkiboy 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 175
  • Rejestracja Sun, 01 Apr 07

Napisano 27 September 2008 - 12:32

CYTAT(jack66 @ 16.01.2008, 23:10) <{POST_SNAPBACK}>
W Polsce to tylko ryby nie biora smile.gif łapowki brali biora i beda brac niema to tamto

Ale slogan ...
Jedni biorą, inni nie biorą.

A zastonowiliście się dlaczego?
Dlaczego sytuacja dotycząca korupcji przedstawia się w Polsce gorzej niz w Niemczech, na Ukrainie gorzej niż w Polsce, a w Kenii gorzej niż na Ukrainie?

Czy winni sa tylko łapówkowicze i łapówkodajcy?

Opcje tematu:

Strona 1 z 1