Forum Lagata.pl: Kara śmierci - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

t.oskar  : (wczoraj, 20:29) Czekam z niecierpliwością :)
maneta  : (30 lipiec 2010 - 09:00 ) Oskar - jutro wznawiamy nasze forumowe gry, proszę ćwiczyć i wytężać umysł :D
t.oskar  : (29 lipiec 2010 - 09:02 ) A ze Świnoujścia pożegluj do Ystad. Tam pozdrów detektywa Wallandera :D
jack66  : (29 lipiec 2010 - 07:35 ) Ja się wybieram do Międzyzdroji ! i skoczę do Dziwnowa no i może do Świnoujścia !
Charlotte  : (29 lipiec 2010 - 03:40 ) Co roku jeździłam do Ostrowa, jednak w tym roku nie rezerwowałam pokoju i zamierzam wybrac się gdzieś nad polskie morze "w ciemno" :)) Myślałam o Kołobrzegu lub Krynicy Morskiej.
jack66  : (29 lipiec 2010 - 02:12 ) A gdzie jedziesz ???
Charlotte  : (29 lipiec 2010 - 12:39 ) ja też wyjeżdzam 16 sierpnia ;)
jack66  : (29 lipiec 2010 - 10:40 ) oskar jak tylko wrócę to napewno zamieszczę fotki :) Ale jadę dopiero 16 sierpnia !!
t.oskar  : (29 lipiec 2010 - 10:31 ) Gdy wrócisz, to swoje wspomnienia (a może i fotki) opublikuj w tym temacie: http://www.lagata.pl...831#entry188831
Charlotte  : (29 lipiec 2010 - 10:21 ) Okay...byliście już gdzies na wakacjach ? Jeśli tak to gdzie ? :) ja się dopiero wybieram w połowie sierpnia,mam nadzieję, że pogoda dopisze ;)
t.oskar  : (28 lipiec 2010 - 01:59 ) Możemy się nawet kłócić, ale kłótnia to także rodzaj rozmowy. :mruga
magia  : (27 lipiec 2010 - 08:16 ) brazylijski serial tu tworzycie? ;) no to poroamawiajmy :P
marshall  : (27 lipiec 2010 - 04:00 ) hmmm strzelić sobie włosy na czarno czy na niebiesko? :D
Tolduś  : (26 lipiec 2010 - 06:18 ) Siema !!!
t.oskar  : (26 lipiec 2010 - 05:21 ) Zaproponuj temat :D
Charlotte  : (26 lipiec 2010 - 04:24 ) To porozmawiajmy o czymś ciekawym :)
t.oskar  : (26 lipiec 2010 - 04:17 ) [quote]Forum w Agoni !! Już nie długo nastąpi śmierć !! Amen[/qoute] A może? http://www.youtube.c...h?v=TniEe4ay_0Y
marshall  : (24 lipiec 2010 - 10:56 ) ej... ja ogladałem :P
Prince  : (24 lipiec 2010 - 10:35 ) Ja nawet założylem dziś temat, ale jak narazie ma zero wyświetleń :D
Charlotte  : (24 lipiec 2010 - 01:49 ) Dziś akurat jest deszczowo więc trzeba znalezc sobie jakąs rozrywkę w domu ;) ja np. ogladam Paranormal Activity :P
Rozszerz pole shoutboxa

Facebook
  • (8 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Kara śmierci

Ankieta: Czy kare smierci nalezy przywrocic (94 użytkowników oddało głos)

1. Tak (33 głosów [63.46%])

Procent z głosów: 63.46%

2. Nie (19 głosów [36.54%])

Procent z głosów: 36.54%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Lukas_79 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Root Admin
  • Postów 7384
  • Rejestracja nie, 07 maj 06

Napisano 09 czerwiec 2006 - 09:21

Co sadzicie o karze smierci ??

Moje zdanie dla zwyrodnialców, ktorzy nie rokuja nadzie na resocjalizacje, seryjnych mordercow powinna zostac przywrocona.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   dinozaur 

• Good Rank
  • Ikona
  • Grupa VIP
  • Postów 417
  • Rejestracja wto, 30 maj 06

Napisano 09 czerwiec 2006 - 20:48

CYTAT
Kara (prawo) - określona przepisami prawa dolegliwość dla podmiotu prawa będąca sankcją za niepodporządkowanie się normom prawnym.
Kara w behawioryzmie jest takim efektem danego zachowania, który powoduje zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia tego zachowania w przyszłości w danej sytuacji.

Przede wszystkim pojecie "kara śmierci" jest nielogiczne. Kara to działanie, które ma wpłynąć na resocjalizację złoczyńcy, a przynajmniej dać mu odczuć, że spoleczeństwo nie akceptuje takich zachowań. Przypomina mi to Kodeks Hammurabiego: oko za oko, ząb za ząb.
To nie znaczy, że jestem przeciw karze śmierci. Mam wątpliwości. Szczególnie biorąc pod uwagę, że mylić się jest rzeczą ludzką i zdarzały się błędy sądownicze. Można komuś niesłusznie zapuszkowanemu zapłacić odszkodowanie (ale nikt nie wróci mu już straconych szans życiowych). Śmierć jest nieodwracalna. I to mnie w karze śmierci przeraża.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Lukas_79 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Root Admin
  • Postów 7384

Napisano 10 czerwiec 2006 - 07:02

dlatego powinna byc stosowana w wyjatkowych przypadkach, powinny byc eliminowane jednostki zagrazajace innym (mam tutaj na mysli seryjnych mordercow, terrorystow)
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   dinozaur 

• Good Rank
  • Ikona
  • Grupa VIP
  • Postów 417

Napisano 10 czerwiec 2006 - 07:53

Ale tu też zdarzają się pomyłki - wraca się na przykład do sprawy Marchwickiego... Poza tym po wprowadzeniu kary śmierci najczęściej sądy same idą w kierunku zaostrzenia i może się okazać, że nie będą czekać na seryjnego mordercę (vide: "Krótki film o zabijaniu")
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Lukas_79 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Root Admin
  • Postów 7384

Napisano 10 czerwiec 2006 - 07:59

Pomylki sa wszedzie, tak samo jak umiera pacjent na sali operacyjnej z bledu lekarza, tak samo w sadzie moze to nastapic (moim zdaniem taka sama kwalifikacja czynu), nie wykluczymy ich nigdy w 100 % tam gdzie o jakims fakcie decyduja ludzie, kara smierci powinna byc stosowana w wyjatkowych przypadkach, podkreslam, tak naprawde zastosowanie kary smierci wcale nie zmniejsza przestepczosci ma celu eliminacje bardzo niebezpiecznych jednostek zagrazajacych zyciu innych.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   lagata 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4957
  • Rejestracja pon, 08 maj 06
  • Interests:dzieciaki, jezyk rosyjski i angielski, ksiazki, jazz ...
  • Numer GG: 8176825

Napisano 10 czerwiec 2006 - 09:53

A ja jestem przeciw karze smierci. Tak jak napisala dinozur, jej nieodwracalnosc jest przerazajaca. Poza tym kloci sie to z moim kodeksem etycznym, nigdy nie zdecydowalabym sie odebrac komus zycia, nawet w imie kary. I jeszcze jedno: ktos kogos zabil i teraz ja zabijam za to jego. Chyba logicznym i sprawiedliwym nastepstwem powinno byc zabicie w tym momencie mnie . . .
Takie jest moje zdanie teraz. Jednak nie umiem powiedziec jaka byla by moja opinia na ten temat w sytuacji gdy ktos zabilby moje dziecko lub ukochanego czlowieka.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   protenar 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa Zalogowani
  • Postów 1841
  • Rejestracja wto, 23 maj 06
  • Interests:konie, muzyka

Napisano 10 czerwiec 2006 - 11:41

Ja również jestem przeciewko. Zabijąc ludzi, za to ze kogoś wcześniej zabili stajemy się tacy sami jako oni, a może nawet gorsi. Poza tym nie sądzę żeby to była najwyższa kara. Gdyby byli skazani na dożywocie to trwaliby przez całe życie ze świadomościa tego co uczynili. Moim skromnym zdaniem kara śmierci jest w pewien sposób darowaniem im tego cierpienia psychicznego - a jest to chyba najgorczy rodzaj cierpienia bo nie moza od niego odpoczac.
"I remember the days you were a hero in my eyes..."
http://img529.images...riderredbt2.png
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Lukas_79 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Root Admin
  • Postów 7384

Napisano 10 czerwiec 2006 - 11:45

Moze jeszcze wstawic im do celi telewizor ?? Utrzymywac przez 60 lat ?? Wiem jestem radykalny w tym temacie - ale najbardziej agresywne jednostki (nie mowie tutaj o pojedynczym morderstwie) powinny byc eliminowane
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   protenar 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa Zalogowani
  • Postów 1841

Napisano 10 czerwiec 2006 - 11:52

Zeby wsztstko było jasne: ja nie jestem za tym żeby państwo utrzymywało więźniów i zapewniało im rozrywki (ten twój telewizor w celi), ja jestem zadania żeby skazani sami pracowali na swoje utrzymanie w więzieniu. Jest tyle możliwosci prac roboczych, które mogłyby wykonywać skazani, a tłumaczenia ze sa to datkowe koszty (stroj roboczy itp) są dla mnie conajmniej głupie. Ilu ludzi jest zatrudnionych np do sprzatania ulic i nie posaiada "uniformu"?? A nawet jezeli trzeba byloby zapewnic im ubior i narzedzi to bylyby to chyba niższe koszty niż koszty ich utrzymania i zapewnienie oplat dla "normalnych" pracowników.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Lukas_79 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Root Admin
  • Postów 7384

Napisano 10 czerwiec 2006 - 11:55

hmmm, wyobrazam sobie seryjnego morderce, psychopate sprzatajacego ulice. (tez jestem zdania, ze wiezniowie powinni zarabiac na swoje utrzymanie)
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   protenar 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa Zalogowani
  • Postów 1841

Napisano 10 czerwiec 2006 - 12:18

Nie mówie o seryjnym psychopacie sprzątającym ulice, ale o więźniu ktory pracuje na terenie zamknietym przy jakiejśc budowie pod nadzorem strażników.
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Burzus 

• Good Rank
  • Ikona
  • Grupa Zalogowani
  • Postów 328
  • Interests:Wszystko co dla mnie interesujace :P

Napisano 11 czerwiec 2006 - 20:45

Jestem za kara smierci, niewyobrazam sobie by morderstwo dokonanane np. na moim bliskim, przez seryjnego morderce, bylo karane srodkiem innym niz kara smierci.

Mozliwosc pozbawienia zycia wywolala by wieksza presje na przestepcach i w pewnym stopniu uniemoliwiala by popelnienie zbrodni, kodujac w swiadomosci prawdopodobienstwo zabicie samego siebie.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Lukas_79 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Root Admin
  • Postów 7384

Napisano 11 czerwiec 2006 - 20:48

ja tez jestem za, ale zostalo statystycznie potwierdzone, ze wprowadzenie kary smierci niewiele wplywa na obnizenie poziomu morderstw i przestepstw zagrozonych ta wlasnie kara. Az dziwne dlaczego.
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   protenar 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa Zalogowani
  • Postów 1841

Napisano 15 czerwiec 2006 - 21:34

no wlasnie, wiec jezeli nie wplywa to na psychike i postepowanie przyszlych mordercow to po co taka kara?? Dla samej ideii zemsty?? Jezeli tak to po co wogole wprowadzac kare smierci, mozna przeciez dzialac na wlsna reke i sememu wymierzac sprawiedliwosc.

CYTAT(Burzus)
Jestem za kara smierci, niewyobrazam sobie by morderstwo dokonanane np. na moim bliskim, przez seryjnego morderce, bylo karane srodkiem innym niz kara smierci.

Czyli jezeli nie zostala by ona wprowadzona bylbys w stanie samemu zabic morderce osoby dla ciebie bliskiej??
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   dinozaur 

• Good Rank
  • Ikona
  • Grupa VIP
  • Postów 417

Napisano 16 czerwiec 2006 - 11:36

Te wypowiedzi jednoznacznie wskazują, czym jest kara śmierci: odwetem na zbrodniarzu. W takim razie nie jest to "kara" tylko eksterminacja.
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   proged 

• Good Rank
  • Ikona
  • Grupa Zalogowani
  • Postów 506
  • Rejestracja wto, 16 maj 06

Napisano 16 czerwiec 2006 - 11:49

W pelni sie z tym zgadzam i sadze ze tym powinna byc. Poza tym napewno osoba widzac ze moze zostac tak karana spewnoscia moze zastanowic sie rowniez dwa razy zanim cos zrobi. Jestem jak najbardziej za kara smierci... wlasie dlatego ze osoba w ten sposob karana juz nigdy nie zrobi niczego wiecej.
Zmienilem forum i sadze nigdy juz niewroce :D Zegnam. I pozdrawiam tych obludnikow, co uwazaja ze moga sie tutaj wolno wypowiedziec.
0

#17 Guest__*

• Grupa Guests

Napisano 17 czerwiec 2006 - 19:01

Jestem przeciw. Wszystkie argumenty lub prawie wszystkie zostały już przywołane więc się nie będę powtarzał. A dlaczego jest nieskuteczna? Proste; pogarda dla życia. Zresztą ile jest "zabaw" kiedy ryzykujemy życiem. Wciskając gaz do dechy na polskiej drodze automatycznie liczysz się z tym że to może być ostatni dzień. Wicie czego się boję kiedy motor już się trochę rozpędzi - że zostanę kaleką. Albo taka zabawa kiedy dwóch się umawia że jadą na czołówkę i kto pierwszy scykorzy. Czytałem ostatnio że żaden się nie zestrachał i obydwaj do piachu. Zastanówcie się sami; gdybyście mieli wybór - szybka śmierć czy dożywotnia wegetacja na Syberii czy w którymś w południowoamerykańskich więzień. Co wybralibyście?
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   lagata 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4957

Napisano 17 czerwiec 2006 - 19:55

CYTAT(Gość)
gdybyście mieli wybór - szybka śmierć czy dożywotnia wegetacja na Syberii czy w którymś w południowoamerykańskich więzień. Co wybralibyście?

Rozumiem, ze sugerujesz, iz wybralibysmy szybka smierc?Przypuszczam, ze wiekszosc, czytajac Twoja wypowiedz, zgodzi sie z Toba. Ja jednak mysle, ze 99,9% osob, gdyby stanela rzeczywiscie przed dylematem: smierc czy Syberia, bez zastanowienia wybralaby zeslanie. Dlaczego? Bo kazdy chce zyc, taka juz natura czlowieka, ze czepiamy sie tego bytu pazurami.Nawet jesli nasza sytuacja jest tragiczna, warunki straszne, cierpimy, to wciaz pozostaje nadzieja i nią zyjemy.

//- Puchatku...?
- Tak, Prosiaczku?
- Nic - rzekł Prosiaczek, biorąc Puchatka za łapkę.
- Chciałem się tylko upewnić, że jesteś...//
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   jedrek 

• Low Rank
  • Ikona
  • Grupa Zalogowani
  • Postów 45
  • Rejestracja nie, 11 cze 06

Napisano 18 czerwiec 2006 - 15:43

Na Syberii nie masz nadziei. Tylko nowa rewolucja mogłaby Cię uratować. Nie musisz mieć nawet dożywocia, gruźlica i tak Cię wcześniej dopadnie :evil:
nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   lagata 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 4957

Napisano 18 czerwiec 2006 - 15:45

To moge miec nadzieje na nowa rewolucje . . . Zawsze znajdzie sie cos, lub ktos dla kogo/czego warto żyć.
0

• (8 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »