Forum Lagata.pl: Emigracja zarobkowa... - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

t.oskar  : (wczoraj, 20:29) Czekam z niecierpliwością :)
maneta  : (30 lipiec 2010 - 09:00 ) Oskar - jutro wznawiamy nasze forumowe gry, proszę ćwiczyć i wytężać umysł :D
t.oskar  : (29 lipiec 2010 - 09:02 ) A ze Świnoujścia pożegluj do Ystad. Tam pozdrów detektywa Wallandera :D
jack66  : (29 lipiec 2010 - 07:35 ) Ja się wybieram do Międzyzdroji ! i skoczę do Dziwnowa no i może do Świnoujścia !
Charlotte  : (29 lipiec 2010 - 03:40 ) Co roku jeździłam do Ostrowa, jednak w tym roku nie rezerwowałam pokoju i zamierzam wybrac się gdzieś nad polskie morze "w ciemno" :)) Myślałam o Kołobrzegu lub Krynicy Morskiej.
jack66  : (29 lipiec 2010 - 02:12 ) A gdzie jedziesz ???
Charlotte  : (29 lipiec 2010 - 12:39 ) ja też wyjeżdzam 16 sierpnia ;)
jack66  : (29 lipiec 2010 - 10:40 ) oskar jak tylko wrócę to napewno zamieszczę fotki :) Ale jadę dopiero 16 sierpnia !!
t.oskar  : (29 lipiec 2010 - 10:31 ) Gdy wrócisz, to swoje wspomnienia (a może i fotki) opublikuj w tym temacie: http://www.lagata.pl...831#entry188831
Charlotte  : (29 lipiec 2010 - 10:21 ) Okay...byliście już gdzies na wakacjach ? Jeśli tak to gdzie ? :) ja się dopiero wybieram w połowie sierpnia,mam nadzieję, że pogoda dopisze ;)
t.oskar  : (28 lipiec 2010 - 01:59 ) Możemy się nawet kłócić, ale kłótnia to także rodzaj rozmowy. :mruga
magia  : (27 lipiec 2010 - 08:16 ) brazylijski serial tu tworzycie? ;) no to poroamawiajmy :P
marshall  : (27 lipiec 2010 - 04:00 ) hmmm strzelić sobie włosy na czarno czy na niebiesko? :D
Tolduś  : (26 lipiec 2010 - 06:18 ) Siema !!!
t.oskar  : (26 lipiec 2010 - 05:21 ) Zaproponuj temat :D
Charlotte  : (26 lipiec 2010 - 04:24 ) To porozmawiajmy o czymś ciekawym :)
t.oskar  : (26 lipiec 2010 - 04:17 ) [quote]Forum w Agoni !! Już nie długo nastąpi śmierć !! Amen[/qoute] A może? http://www.youtube.c...h?v=TniEe4ay_0Y
marshall  : (24 lipiec 2010 - 10:56 ) ej... ja ogladałem :P
Prince  : (24 lipiec 2010 - 10:35 ) Ja nawet założylem dziś temat, ale jak narazie ma zero wyświetleń :D
Charlotte  : (24 lipiec 2010 - 01:49 ) Dziś akurat jest deszczowo więc trzeba znalezc sobie jakąs rozrywkę w domu ;) ja np. ogladam Paranormal Activity :P
Rozszerz pole shoutboxa

Facebook
  • (5 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Emigracja zarobkowa...

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 9270
  • Rejestracja nie, 24 wrz 06

Napisano 06 grudzień 2006 - 19:05

Duzo moich znajomych wyjezdza za granice do pracy...Nie jest to problem kiedy wyjazd wypada na wakacjach...ale jest duzo ludzi,ktorych zycie zmusza do dluzszego wyjazdu...Brak pracy,duzo nizsze zarobki...wtedy jedynym wyjsciem jest wyjazd..Dla wielu z nich emigracja staje sie koniecznoscia...Najbardziej cierpia na tym rodziny,ktore zostaja bez ojca lub matki...Znam rodziny ktore rozpadly sie przez takie oddalenie...
Nasza wladza cieszy sie ze spada bezrobocie...ale to tylko pozory...
Co sadzicie o takich wyjazdach...? Czy tak powinna wygladac nasza przyszlosc???
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Abdul 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa Zalogowani
  • Postów 1721
  • Rejestracja nie, 08 paź 06

Napisano 06 grudzień 2006 - 19:37

CYTAT(magia)
Czy tak powinna wygladac nasza przyszlosc?
Oczywiście, że nie, ale lepsza taka niż w kaczlandii tongue.gif
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   croc 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2673
  • Rejestracja pon, 25 wrz 06
  • Numer GG: 3907865

Napisano 06 grudzień 2006 - 21:30

neiwem mi sie wydaje ze wszyscy maja jakies wyjscie i nikt ich nie zmusza do robienia tego lub innego. z doswiadczenia wiem ze pracy nie brakuje trzeba tylko chciec (i nigdy jej nie brakowalo) dzieki tym wyjazdom (ze luddzie emigrowali) to rynek pracy znacznie sie poprawil dla tych ktorzy zostali (a napewno zaczyna sie poprawiac) stawki ida w gore, nareszczie za uslugi zqaczyna placic sie tyle ile powinny. co do rozpadajacych sie rodzin to to ze ojciec/matka wyjechala to nie jest jedynym powodem rozpadow rodziny, to jest dodatkowa kropla w morzu. tak wiec jak maja sie rozejsc to zapewne i tak do tego by doszlo.

wiekszym problemem jest to ze w polsce powoli zaczyna brakowac ludzi (ja to mowie fachowcow) bo wiekszosc dobrych pracownikow ktorzy sa dobrzy w jakiejs dziedzinie wyjechali, a pozostali pro fachowcy czyli ci co cos wiedza o danym zawodzie ale sie do konca na tym nie znaja. ja patzre tu bardziej na branze budowlana bo siedze w niej juz z 10 lat i widze co sie dzieje, a dobrych ludzi coraz ciezej, wiekszosc to leserzy i pijusy, a co za tym idzie obnizaja sioe nasze standarty wykonania zlecenia.

tak wiec ja mysle ze jest to dobra sprawa z tymi wyjazdami, a zarazem ze nie , ale zobaczycie jeszce troszke i z nowu w RP pojawia sie tania sila robocza ze wschodu i znowu bedziemy w pk wyjscia
Największy błąd, jaki możemy popełnić w życiu, to poddanie się lękowi przed popełnieniem błędu.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   dJ ShaDe 

• Expert Rank
  • Ikona
  • Grupa Zalogowani
  • Postów 816
  • Rejestracja czw, 17 sie 06
  • Interests:TRANCE, TECHNO, DANCE, RAP : )

Napisano 06 grudzień 2006 - 21:37

CYTAT(croc)
stawki ida w gore

hmmm interesujace naprawde hmmm ....
Trance 4EVER ! : )
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Abdul 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa Zalogowani
  • Postów 1721

Napisano 06 grudzień 2006 - 21:44

CYTAT(croc)
co do rozpadajacych sie rodzin to to ze ojciec/matka wyjechala to nie jest jedynym powodem rozpadow rodziny, to jest dodatkowa kropla w morzu
Raczej kropla przepełniająca czarę goryczy.
CYTAT(croc)
ale zobaczycie jeszce troszke i z nowu w RP pojawia sie tania sila robocza ze wschodu
już się pojawiają splashpz7.gif
"Rosjanie nie, Rosjanki tak" ]:->
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   croc 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2673

Napisano 06 grudzień 2006 - 22:04

CYTAT(dJ ShaDe)
CYTAT(croc)
stawki ida w gore

hmmm interesujace naprawde hmmm ....

nie rozumiem o co ci loto teraz, stawki ida i to nie tylko godzinowe ale i za same uslugi bynajmniej w budownictwie, jak ktos jest dobry i ma paru klijentow to teraz napewno nei moze nazekac na brak zajecia, podzwon sobie po firmach z ogloszeni i popytaj o terminy i ceny
Największy błąd, jaki możemy popełnić w życiu, to poddanie się lękowi przed popełnieniem błędu.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   dstankiewicz 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa VIP
  • Postów 1566
  • Rejestracja nie, 22 paź 06

Napisano 06 grudzień 2006 - 22:06

Ja mam pol rodziny ze strony mamy w Irlandii wink.gif Najpierw wyjechal kuzyn, bo kolega powiedzial ze mu prace zalatwi. Pozniej przyjechala jego zona i brat z nazeczona. Wszyscy znalezli sobie prace, to przojechala tam jeszcze chrzestna matka z dziecmi. Siedza tam juz dobrych kilka lat, przyjezdzaja ze 2-3x w roku. Trzeba powiedziec ze jednak za granica duze lepiej sie zyje jezeli chodzi o kase. Glownie dlatego oni teraz nie chca wracac do polski, no ale coz, mozna im czasem zazdroscic wink.gif
A negatywna strona tego, jest np. to, ze moja kuynka ktora tam pojechala z mama, ma teraz 7 lat i tak chodzi do szkoly. Dla mnie to jest troche dziwne, ze po polsku liczyc nie umie (no, moze troche przesadzam ale doliczenie do 20 troche jej zajmuje), ale dogadac sie po angielsku nie stanowi juz wiekszego problemu. Jej bracia gdy wyjezdzali byli w gimnazjum. Zamiast pojsc tam sie uczyc, poszli do pracy, co dla mnie jest chore :| Ale wracajac do kwestii pieniedzy, u nas lekarz zarabia ok. 2000zl miesiecznie, a tak moi kuzyni w wkieku 15,17 lat zarabiaja 300€ tygodniowo kwas.gif Tak wiec mozna sobie porownac zarobki...
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Abdul 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa Zalogowani
  • Postów 1721

Napisano 06 grudzień 2006 - 22:07

CYTAT(croc)
podzwon sobie po firmach z ogloszeni i popytaj o terminy i ceny
Heh musiałby jeszcze wiedzieć jak było rok, czy pół roku temu, w co wątpię.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   croc 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2673

Napisano 06 grudzień 2006 - 22:16

CYTAT(Abdul)
CYTAT(croc)
podzwon sobie po firmach z ogloszeni i popytaj o terminy i ceny
Heh musiałby jeszcze wiedzieć jak było rok, czy pół roku temu, w co wątpię.

tak ale teraz nawet nie chodzi tu o stawki tylko o terminy, w lodzi 2/3 firm juz nei bierze zlecen nawet malych bo maja roboty full. terminy na przyszly rtopk dopiero. cos takiego znaczy ze jest coraz mniej ludzi do pracy i mniej firm, a co za tym idzie ci co zostana na rynku zaczynaja windowac ceny , bo wtedy klijent i tak nie ma wyboru, i go musi wziac.

jezeli chodzi o ceny to tak orjentacyjnie powiem ze rok temu za metr kwadratowy gladzi (skrobanie , grunt ,3x szpachlowanie i 2x malowanie)bralem okolo 10 (oczywiscie na fuche) na dzien dzisiejszy biore 12-15 zeta, za plytki standartowe(sredniej wielkosci)bralo sie gdzies okolo 25 zeta a dzis okolo 35 zeta. te ceny sa orjentacyjne bo na fuchach liczy sie troszke inaczej niz przez firme, no i ja podaje ceny bez materjalu sama robocizna. wiec w ciagu mozna powiedziec 7-8 miechow stawki skoczyly.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   netha 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa VIP
  • Postów 4351
  • Rejestracja śro, 11 paź 06
  • Interests:fotografia :)

Napisano 07 grudzień 2006 - 03:13

CYTAT(croc)
neiwem mi sie wydaje ze wszyscy maja jakies wyjscie i nikt ich nie zmusza do robienia tego lub innego. z doswiadczenia wiem ze pracy nie brakuje trzeba tylko chciec (i nigdy jej nie brakowalo) (....) co do rozpadajacych sie rodzin to to ze ojciec/matka wyjechala to nie jest jedynym powodem rozpadow rodziny, to jest dodatkowa kropla w morzu. tak wiec jak maja sie rozejsc to zapewne i tak do tego by doszlo.
To prawda, każdy ma jakiś wybór. Tylko że wyjazd ( czasami ucieczka) jest z pozoru najłatwiejsza. Ja wyjeżdżając nie myślałam, że początki będą tak bardzo ciężkie, że mimo iż duże zarobki, to i drogie życie."W Polsce masz jakiś dyplom, zawód, przyjaciół, którzy mogą pomóc. Emigrując, spadasz kilka pięter w dół i wtedy musisz pokazać, kim jesteś. To lekcja pokory"To cytat z najnowszego nr. Twojego stylu. Moja mama tydzień temu przywiozła mi tą gazetę, i to był pierwszy artykuł jaki z niej przeczytałam . W Polsce pracowałabym w o wiele lepszej pracy niż tutaj, tylko gorzej byłoby mi żyć. Rzadko kto zarabia takie pieniążki żeby nie martwić się o jutro. Zostałam z dwóch powodów, pierwszy to prawie cała rodzina, drugi- wygoda.
Co do rodzin, dla chcącego nic trudnego, wiele ludzi roztaje się na kilka miesięcy żeby ktoś "przetarł szlaki" a następnie ściąga rodzinkę. Akurat emigracje nie są głównymi powodami rozstań.
CYTAT(magia)
Czy tak powinna wygladac nasza przyszlosc???
Na emigracji częściowo zatraca się poczucie patriotyzmu, i nie myśli się o przyszłości narodu. Bo szczerzę, po co miałabym myśleć o kraju z którego uciekłam?
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   lord_mcbet 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 1700
  • Rejestracja czw, 12 paź 06

Napisano 07 grudzień 2006 - 10:37

CYTAT(netha)
Na emigracji częściowo zatraca się poczucie patriotyzmu, i nie myśli się o przyszłości narodu.

ja na temat patiotyzmu i emigracji wypowiedzialem sie innym temacie (przyszłosc w polsce )
nadal uwazam ze to jest pojscie na latwizne... nic pza tym.. w polsce pracy nie brakuje tylko checi.. a zarobki??? a zarobki sa takie na jakie sobie ludzie pozwalaja... gdy pracodawca straci trzech czy pieciu kandydatow na posade z powodu placy to ja podniesie... gdy doswiadczeni pracownicy beda odchodzili bo gdzies indziej zaroba wiecej to placa musi wzrosnac nie ma bata.. no chyba ze komus zalezy na plajcie....
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   croc 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2673

Napisano 07 grudzień 2006 - 20:49

CYTAT(lord_mcbet)
CYTAT(netha)
Na emigracji częściowo zatraca się poczucie patriotyzmu, i nie myśli się o przyszłości narodu.

ja na temat patiotyzmu i emigracji wypowiedzialem sie innym temacie (przyszłosc w polsce )
nadal uwazam ze to jest pojscie na latwizne... nic pza tym.. w polsce pracy nie brakuje tylko checi.. a zarobki??? a zarobki sa takie na jakie sobie ludzie pozwalaja... gdy pracodawca straci trzech czy pieciu kandydatow na posade z powodu placy to ja podniesie... gdy doswiadczeni pracownicy beda odchodzili bo gdzies indziej zaroba wiecej to placa musi wzrosnac nie ma bata.. no chyba ze komus zalezy na plajcie....

zgadza sie masz racje po czesci ale jeszce z tymi placami nie jestr tak jak powinno , jest lepiej ale jeszce nei najlepiej. nadal jest gropa ludzi ktora na miejesce tych pracownikow co podales przyjdzie za te same kase albo za mniejsza. teraz dam prost przyklad w poprzednim tygodniu w lodzi byly rozmowy kfalifikacyjne do nowej fabryki ktora ma powstac (nie pamietam nazwy ale jakas z usa z komputerami), spotkanie sie udalo bylo dosyc duze zainteresowanie, a ze jest to nowa firma na polskim rynku , glownym pytaniem bylo ile pan /pani chce zarabiac, i co przyszla pani po 30, z podl ludzkiej wsi i stwierdzila ze ona moze pracowac za 700 zeta. a takim postepowaniem nigdy nie bedzie dobrze
0

#13 Guest_~Czarna_*

• Grupa Guests

Napisano 07 grudzień 2006 - 23:35

CYTAT(magia)
Nasza wladza cieszy sie ze spada bezrobocie...

hiehiehie
tiaaa... spada tylko dlatego, że dużo osób wyjechało. Dlatego procenty maleją kwas.gif
w podobnym temacie już się wypowiadałam...
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 9270
  • Rejestracja nie, 24 wrz 06

Napisano 08 grudzień 2006 - 00:59

CYTAT(~Czarna)
CYTAT(magia)
Nasza wladza cieszy sie ze spada bezrobocie...

hiehiehie
tiaaa... spada tylko dlatego, że dużo osób wyjechało. Dlatego procenty maleją kwas.gif
w podobnym temacie już się wypowiadałam...

Nasza wladza cieszy sie ze spada bezrobocie...ale to tylko pozory...
Czarna jak juz mnie cytujesz to staraj sie napisac cale zdanie.... bo zmieniasz jego sens wybierajac tylko interesujace ciebie fragmenty...Napisalas dokladnie to co ja tylko innymi slowami.... kwas.gif
0

#15 Guest_~Czarna_*

• Grupa Guests

Napisano 10 grudzień 2006 - 23:03

CYTAT(magia)
Czarna jak juz mnie cytujesz to staraj sie napisac cale zdanie.... bo zmieniasz jego sens wybierajac tylko interesujace ciebie fragmenty...Napisalas dokladnie to co ja tylko innymi slowami.... kwas.gif

Rzecz w tym, że ja dałam konkret dlaczego procenty maleją, a Ty tylko stwierdziłaś że to pozory...
Więc chyba nie do końca napisałyśmy to samo.
Poza tym gdybym wyczytała z Twojego postu tę informację, to zapewniam że nie powtórzyłabym jej w swoim poscie po raz drugi :>
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Jana 

• Medium Rank
  • Ikona
  • Grupa Zalogowani
  • Postów 116
  • Rejestracja pon, 13 sie 07

Napisano 18 sierpień 2007 - 16:23

Chciałabym, abyście wypowiedzieli się czy chcielibyście wyemigrować do innegu kraju. Ja stoję przed takim dylematem od kilkunastu lat i wciąż nie mogę się zdecydować, wpadam do Niemiec na dwa miesiące i uciekam szybko. Kurcze mówią, że jestem głupia- mam możliwości, a nie korzystam. A ja poprostu kocham tę naszą Polskę i dobrze mi w niej(pomimo głupiego rządu, biedy, nędznych zarobków itp.)Tu czuję się jak u siebie, a tam niekoniecznie. Macie takie dylematy.
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   moo 

• Medium Rank
  • Ikona
  • Grupa Zalogowani
  • Postów 162
  • Rejestracja czw, 16 sie 07

Napisano 18 sierpień 2007 - 16:29

nie. nie. nie i jeszcze raz nie. w Polsce się urodziłam i tu pozostanę do końca. czas najwyższy szukać pozytywów w kraju. cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie co posiadacie. nie wyobrażam sobie tego żebym miała opuścić bliskich mi ludzi. jeden dzień jestem poza domem i już tęsknię.
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Katarina 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa VIP
  • Postów 5540
  • Rejestracja sob, 30 wrz 06

Napisano 18 sierpień 2007 - 16:37

pozwoliłam sobie scalić temat z już istniejącym
Obserwujemy ciekawe zjawisko: bełkot jako środek porozumiewawczy między ludźmi.
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   moo 

• Medium Rank
  • Ikona
  • Grupa Zalogowani
  • Postów 162
  • Rejestracja czw, 16 sie 07

Napisano 18 sierpień 2007 - 16:39

i bardzo dobrze ( :
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Dj_Rafałek 

• Expert Rank
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 727
  • Rejestracja wto, 07 sie 07

Napisano 18 sierpień 2007 - 17:29

CYTAT(moo)
nie. nie. nie i jeszcze raz nie. w Polsce się urodziłam i tu pozostanę do końca. czas najwyższy szukać pozytywów w kraju. cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie co posiadacie. nie wyobrażam sobie tego żebym miała opuścić bliskich mi ludzi. jeden dzień jestem poza domem i już tęsknię.

Popieram smile.gif
0

• (5 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »