Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
- (5 stron)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »
Emigracja zarobkowa...
Napisano 06 grudzień 2006 - 19:05
Nasza wladza cieszy sie ze spada bezrobocie...ale to tylko pozory...
Co sadzicie o takich wyjazdach...? Czy tak powinna wygladac nasza przyszlosc???
Napisano 06 grudzień 2006 - 19:37
Napisano 06 grudzień 2006 - 21:30
wiekszym problemem jest to ze w polsce powoli zaczyna brakowac ludzi (ja to mowie fachowcow) bo wiekszosc dobrych pracownikow ktorzy sa dobrzy w jakiejs dziedzinie wyjechali, a pozostali pro fachowcy czyli ci co cos wiedza o danym zawodzie ale sie do konca na tym nie znaja. ja patzre tu bardziej na branze budowlana bo siedze w niej juz z 10 lat i widze co sie dzieje, a dobrych ludzi coraz ciezej, wiekszosc to leserzy i pijusy, a co za tym idzie obnizaja sioe nasze standarty wykonania zlecenia.
tak wiec ja mysle ze jest to dobra sprawa z tymi wyjazdami, a zarazem ze nie , ale zobaczycie jeszce troszke i z nowu w RP pojawia sie tania sila robocza ze wschodu i znowu bedziemy w pk wyjscia
Napisano 06 grudzień 2006 - 21:44
"Rosjanie nie, Rosjanki tak" ]:->
Napisano 06 grudzień 2006 - 22:04
hmmm interesujace naprawde hmmm ....
nie rozumiem o co ci loto teraz, stawki ida i to nie tylko godzinowe ale i za same uslugi bynajmniej w budownictwie, jak ktos jest dobry i ma paru klijentow to teraz napewno nei moze nazekac na brak zajecia, podzwon sobie po firmach z ogloszeni i popytaj o terminy i ceny
Napisano 06 grudzień 2006 - 22:06
A negatywna strona tego, jest np. to, ze moja kuynka ktora tam pojechala z mama, ma teraz 7 lat i tak chodzi do szkoly. Dla mnie to jest troche dziwne, ze po polsku liczyc nie umie (no, moze troche przesadzam ale doliczenie do 20 troche jej zajmuje), ale dogadac sie po angielsku nie stanowi juz wiekszego problemu. Jej bracia gdy wyjezdzali byli w gimnazjum. Zamiast pojsc tam sie uczyc, poszli do pracy, co dla mnie jest chore :| Ale wracajac do kwestii pieniedzy, u nas lekarz zarabia ok. 2000zl miesiecznie, a tak moi kuzyni w wkieku 15,17 lat zarabiaja 300€ tygodniowo
Napisano 06 grudzień 2006 - 22:07
Napisano 06 grudzień 2006 - 22:16
tak ale teraz nawet nie chodzi tu o stawki tylko o terminy, w lodzi 2/3 firm juz nei bierze zlecen nawet malych bo maja roboty full. terminy na przyszly rtopk dopiero. cos takiego znaczy ze jest coraz mniej ludzi do pracy i mniej firm, a co za tym idzie ci co zostana na rynku zaczynaja windowac ceny , bo wtedy klijent i tak nie ma wyboru, i go musi wziac.
jezeli chodzi o ceny to tak orjentacyjnie powiem ze rok temu za metr kwadratowy gladzi (skrobanie , grunt ,3x szpachlowanie i 2x malowanie)bralem okolo 10 (oczywiscie na fuche) na dzien dzisiejszy biore 12-15 zeta, za plytki standartowe(sredniej wielkosci)bralo sie gdzies okolo 25 zeta a dzis okolo 35 zeta. te ceny sa orjentacyjne bo na fuchach liczy sie troszke inaczej niz przez firme, no i ja podaje ceny bez materjalu sama robocizna. wiec w ciagu mozna powiedziec 7-8 miechow stawki skoczyly.
Napisano 07 grudzień 2006 - 03:13
Co do rodzin, dla chcącego nic trudnego, wiele ludzi roztaje się na kilka miesięcy żeby ktoś "przetarł szlaki" a następnie ściąga rodzinkę. Akurat emigracje nie są głównymi powodami rozstań.
Napisano 07 grudzień 2006 - 10:37
ja na temat patiotyzmu i emigracji wypowiedzialem sie innym temacie (przyszłosc w polsce )
nadal uwazam ze to jest pojscie na latwizne... nic pza tym.. w polsce pracy nie brakuje tylko checi.. a zarobki??? a zarobki sa takie na jakie sobie ludzie pozwalaja... gdy pracodawca straci trzech czy pieciu kandydatow na posade z powodu placy to ja podniesie... gdy doswiadczeni pracownicy beda odchodzili bo gdzies indziej zaroba wiecej to placa musi wzrosnac nie ma bata.. no chyba ze komus zalezy na plajcie....
Napisano 07 grudzień 2006 - 20:49
ja na temat patiotyzmu i emigracji wypowiedzialem sie innym temacie (przyszłosc w polsce )
nadal uwazam ze to jest pojscie na latwizne... nic pza tym.. w polsce pracy nie brakuje tylko checi.. a zarobki??? a zarobki sa takie na jakie sobie ludzie pozwalaja... gdy pracodawca straci trzech czy pieciu kandydatow na posade z powodu placy to ja podniesie... gdy doswiadczeni pracownicy beda odchodzili bo gdzies indziej zaroba wiecej to placa musi wzrosnac nie ma bata.. no chyba ze komus zalezy na plajcie....
zgadza sie masz racje po czesci ale jeszce z tymi placami nie jestr tak jak powinno , jest lepiej ale jeszce nei najlepiej. nadal jest gropa ludzi ktora na miejesce tych pracownikow co podales przyjdzie za te same kase albo za mniejsza. teraz dam prost przyklad w poprzednim tygodniu w lodzi byly rozmowy kfalifikacyjne do nowej fabryki ktora ma powstac (nie pamietam nazwy ale jakas z usa z komputerami), spotkanie sie udalo bylo dosyc duze zainteresowanie, a ze jest to nowa firma na polskim rynku , glownym pytaniem bylo ile pan /pani chce zarabiac, i co przyszla pani po 30, z podl ludzkiej wsi i stwierdzila ze ona moze pracowac za 700 zeta. a takim postepowaniem nigdy nie bedzie dobrze
Napisano 08 grudzień 2006 - 00:59
hiehiehie
tiaaa... spada tylko dlatego, że dużo osób wyjechało. Dlatego procenty maleją
w podobnym temacie już się wypowiadałam...
Nasza wladza cieszy sie ze spada bezrobocie...ale to tylko pozory...
Czarna jak juz mnie cytujesz to staraj sie napisac cale zdanie.... bo zmieniasz jego sens wybierajac tylko interesujace ciebie fragmenty...Napisalas dokladnie to co ja tylko innymi slowami....
#15 Guest_~Czarna_*
Napisano 10 grudzień 2006 - 23:03
Rzecz w tym, że ja dałam konkret dlaczego procenty maleją, a Ty tylko stwierdziłaś że to pozory...
Więc chyba nie do końca napisałyśmy to samo.
Poza tym gdybym wyczytała z Twojego postu tę informację, to zapewniam że nie powtórzyłabym jej w swoim poscie po raz drugi :>
Napisano 18 sierpień 2007 - 16:23
Napisano 18 sierpień 2007 - 16:29
Napisano 18 sierpień 2007 - 17:29
Popieram
- (5 stron)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »
| Temat | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |