Forum Lagata.pl: Dowody na istnienie Boga - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

t.oskar  : (wczoraj, 20:29) Czekam z niecierpliwością :)
maneta  : (30 lipiec 2010 - 09:00 ) Oskar - jutro wznawiamy nasze forumowe gry, proszę ćwiczyć i wytężać umysł :D
t.oskar  : (29 lipiec 2010 - 09:02 ) A ze Świnoujścia pożegluj do Ystad. Tam pozdrów detektywa Wallandera :D
jack66  : (29 lipiec 2010 - 07:35 ) Ja się wybieram do Międzyzdroji ! i skoczę do Dziwnowa no i może do Świnoujścia !
Charlotte  : (29 lipiec 2010 - 03:40 ) Co roku jeździłam do Ostrowa, jednak w tym roku nie rezerwowałam pokoju i zamierzam wybrac się gdzieś nad polskie morze "w ciemno" :)) Myślałam o Kołobrzegu lub Krynicy Morskiej.
jack66  : (29 lipiec 2010 - 02:12 ) A gdzie jedziesz ???
Charlotte  : (29 lipiec 2010 - 12:39 ) ja też wyjeżdzam 16 sierpnia ;)
jack66  : (29 lipiec 2010 - 10:40 ) oskar jak tylko wrócę to napewno zamieszczę fotki :) Ale jadę dopiero 16 sierpnia !!
t.oskar  : (29 lipiec 2010 - 10:31 ) Gdy wrócisz, to swoje wspomnienia (a może i fotki) opublikuj w tym temacie: http://www.lagata.pl...831#entry188831
Charlotte  : (29 lipiec 2010 - 10:21 ) Okay...byliście już gdzies na wakacjach ? Jeśli tak to gdzie ? :) ja się dopiero wybieram w połowie sierpnia,mam nadzieję, że pogoda dopisze ;)
t.oskar  : (28 lipiec 2010 - 01:59 ) Możemy się nawet kłócić, ale kłótnia to także rodzaj rozmowy. :mruga
magia  : (27 lipiec 2010 - 08:16 ) brazylijski serial tu tworzycie? ;) no to poroamawiajmy :P
marshall  : (27 lipiec 2010 - 04:00 ) hmmm strzelić sobie włosy na czarno czy na niebiesko? :D
Tolduś  : (26 lipiec 2010 - 06:18 ) Siema !!!
t.oskar  : (26 lipiec 2010 - 05:21 ) Zaproponuj temat :D
Charlotte  : (26 lipiec 2010 - 04:24 ) To porozmawiajmy o czymś ciekawym :)
t.oskar  : (26 lipiec 2010 - 04:17 ) [quote]Forum w Agoni !! Już nie długo nastąpi śmierć !! Amen[/qoute] A może? http://www.youtube.c...h?v=TniEe4ay_0Y
marshall  : (24 lipiec 2010 - 10:56 ) ej... ja ogladałem :P
Prince  : (24 lipiec 2010 - 10:35 ) Ja nawet założylem dziś temat, ale jak narazie ma zero wyświetleń :D
Charlotte  : (24 lipiec 2010 - 01:49 ) Dziś akurat jest deszczowo więc trzeba znalezc sobie jakąs rozrywkę w domu ;) ja np. ogladam Paranormal Activity :P
Rozszerz pole shoutboxa

Facebook
  • (7 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Dowody na istnienie Boga

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Lukas_79 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Root Admin
  • Postów 7384
  • Rejestracja nie, 07 maj 06

Napisano 16 listopad 2008 - 09:54

Czy istnieją jakieś racjonalne dowody na to , że Bóg jest ??
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Tolduś 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 4241
  • Rejestracja wto, 26 wrz 06
  • Interests:dziwne, niezwykle, niewyjasnione
  • Numer GG: 3197889

Napisano 16 listopad 2008 - 09:59

Już Widze miłującego w tym temacie cytującego Biblie

a czy dowody sa ? oczywiscie ze ich nie ma bo jak by były to by nie było całej tej wiary w Boga, bo właśnie na tym polega wiara ze się nie szuka dowodów tylko się wierzy w to czy owo.
Śpiewnik kibica
zarejestruj sie naprawe warto >>>> KLICK <<<<
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   jack66 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 9694
  • Rejestracja śro, 26 lip 06
  • Interests:muzyka sport
  • Numer GG: 3217589

Napisano 16 listopad 2008 - 10:32

zgadzam sie z toldusiem dowodow racjonalnych nie ma
oczywiscie mozna by powiedziec ze biblia jest takim dowodem ale ....?
W ŻYŁACH SZLACHETNA KREW W SERCU POZNAŃSKI LECH

Mistrz Polski 2009/2010 !!!

Zobacz co aktualnie słucham :)
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Morfeusz 

• Good Rank
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 542
  • Rejestracja pon, 22 paź 07

Napisano 16 listopad 2008 - 10:43

Dlatego jest to wiara, inaczej gdyby to było empirycznie weryfikowalne nie byłaby już to wiara...
<><
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   magnus 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2013
  • Rejestracja pon, 22 sty 07
  • Numer GG: 251575

Napisano 16 listopad 2008 - 10:46

CYTAT(Tolduś @ 17 minut temu)
na tym polega wiara ze się nie szuka dowodów tylko się wierzy w to czy owo

Tak, chociaż z małą poprawką - wierzy się ale i tak się szuka dowodów smile.gif
Często się te dowody wręcz wymyśla lub fałszuje.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Szefo 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 3104
  • Rejestracja sob, 11 lis 06
  • Numer GG: 6812754

Napisano 16 listopad 2008 - 11:44

CYTAT(jack66 @ Dzisiaj, 10:32)

to żaden dowód smile.gif
wyobraź sobie świat za 1000lat ,religie świata upadają ,jedyną prawdziwą jest wiara w Harrego Pottera, a książki Pani Rowling traktuje się jak dzisiaj Biblię splashpz7.gif
my wiemy ,że to fikcja literacka ,ale spróbuj to udowodnić za 1000lat to za herezje Cię spalą na stosie ,wyślą do czarnej dziury czy co tam będą chcieli smile.gif

a dowodów nie ma ,coś takiego jak dowód istnieje tylko w nauce
wiara ma to do siebie, że dowodów nie ma smile.gif

0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Tolduś 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 4241

Napisano 16 listopad 2008 - 11:47

CYTAT

dla mnie to żaden dowód przecież biblie napisał człowiek
Jak juz szukamy dowodu to możne to ze istniejemy
Śpiewnik kibica
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 4698
  • Rejestracja nie, 26 lis 06
  • Numer GG: 1287726

Napisano 16 listopad 2008 - 11:50

CYTAT(Szefo @ 2 minut temu)
a dowodów nie ma ,coś takiego jak dowód istnieje tylko w nauce

Ale np. w matematyce też pewne rzeczy przyjmuje się jako aksjomaty, i ludzie chcąc nie chcąc wierzyć muszą. Podobnie jest z religią, komu jest ona potrzebna do życia, to uwierzy bez dowodu...
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa VIP
  • Postów 8442
  • Rejestracja śro, 07 maj 08
  • Interests:Polityka i sprawy życia codziennego.

Napisano 16 listopad 2008 - 13:04

Dowodem jest to, ze świat w ogóle istnieje. Ale, pamietajcie, że ja siły natury uważam za jeden z wielu aspektów Boga, za jedną z "postaci" pod którymi ludzie Go postrzegają.
Wesołe jest życie staruszka :)
http://www.youtube.c...h?v=qu7Y-Ww6s0w
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   jack66 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 9694

Napisano 16 listopad 2008 - 14:34

CYTAT(Tolduś @ Dzisiaj, 11:47)
dla mnie to żaden dowód przecież biblie napisał człowiek

dlatego napisałem ze mozna tak powiedzieć ale własnie jest to ale !!!

CYTAT(Tolduś @ Dzisiaj, 11:47)
Jak juz szukamy dowodu to możne to ze istniejemy

hmm też można sie nad tym zastanawiać dobrze przypuscmy że stworzył nas Bóg to teraz mam pytanie
kto stworzył Boga ??? mówi sie że zawsze był ale skad sie wział to jest jedno czego nie moge pojąć i sobiue wyobrazić
może ktoś mi to wyjasni !!!

0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Tolduś 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 4241

Napisano 16 listopad 2008 - 14:58

CYTAT
mówi sie że zawsze był ale skad sie wział to jest jedno czego nie moge pojąć i sobiue wyobrazić
może ktoś mi to wyjasni !!!

możne trosze pofilozofuje

Stwierdźmy ze Bóg stworzył człowieka, a człowiek Boga. Dochodzimy do wniosku ze nikt nikogo nie stworzył czyli Bóg jak i człowiek nie istnieją blink.gif blink.gif
Śpiewnik kibica
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   jack66 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 9694

Napisano 16 listopad 2008 - 15:05

CYTAT(Tolduś @ 2 minut temu)
Stwierdźmy ze Bóg stworzył człowieka, a człowiek Boga. Dochodzimy do wniosku ze nikt nikogo nie stworzył czyli Bóg jak i człowiek nie istnieją

moża by takie coś przyjąć to nawet logiczne ale w takim przypadku nas nie ma Boga nie ma blink.gif wacko.gif
a jednak jestesmy wiec skąd ???
spytam jeszcze raz stworzył nas Bóg ale skad sie on wziął ???

0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa VIP
  • Postów 8442

Napisano 16 listopad 2008 - 15:15

Ja za to stwierdzę, że nie ma prawdziwego ateizmu, takiego, który stwierdza, że Boga nie ma w ogóle. To co nazywamy ateizmem polega tylko na niewierze w Boga Osobowego, nazwanego. Jednakże dowodem na istnienie Boga jest to, że istnieje on w ludzkich umysłach, że poszukiwanie Go jest jedną z naturalnych, elementarnych ludzkich potrzeb. I ludzie znajdują Go "po swojemu", niektórzy tak przywiązują się do swego "znaleziska", że stają się jego fanatykami. Ale każdy wie, że człowiek nie jest "siłą najwyższą", że istnieją w świecie takie siły, wobec ktorych najwyższa wiedza, najwyższa technika jest bezradna.
To jest właśnie ta siła wyższa, to jest jeden z aspektów postrzegania Boga przez ludzi, nawet tych, co uważają się za ateistów.. Bo ludzie wszystko co, wiedzą uzyskali z dwóch źrodeł. Jednym z nich jest doświadczenie, "empiria" i to jest poza wszelką dyskusją (2+2=4), innym zaś są spekulacje rozumowe. Na takich spekulacjach zasadzają się wszystkie religie, ale także teorie naukowe, dotyczace nawet nauk "ścisłych" (fizyka, kosmogonia...). A rozum ludzki jest ograniczony, tak więc nie wiemy, czy to, co dziś przyjmujemy jako prawdę, jutro będzie "archaizmem". Jednak jedno jest pewne; Są siły wyższe, są siły niepoznawalne. Bóg wcale nie musi być osobą, jak to glosi wiele religii, ale z pewnościa sciśle związany On jest z wszechswiatową naturą mikro i makrokosmosu. A my, ludzie wiemy o tym tak niewiele, choć zdaje siż nam, że wiemy bardzo dużo.

Użytkownik t.oskar edytował ten post 16 listopad 2008 - 17:35

0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   deora 

• Expert Rank
  • Ikona
  • Grupa VIP
  • Postów 1280
  • Rejestracja śro, 19 gru 07

Napisano 16 listopad 2008 - 17:44

Na marginesie tej dyskusji - narzucił mi się cytacik z Bułhakowa, bardzo mocno, niestety, skrócony (najbardziej żal mi Annuszki i oleju słonecznikowego)

CYTAT(Michał Bułhakow. Mistrz i Małgorzata)
- Panowie jesteście ateistami?!
- Tak, jesteśmy ateistami - uśmiechając się odpowiedział Berlioz, a Bezdomny rozeźlił się i pomyślał: "Ale się przyczepił, zagraniczny osioł!"
- Och! Jakie to cudowne! - wykrzyknął 'zdumiewający cudzoziemiec' i pokręcił głową wpatrując się to w jednego, to w drugiego literata.
- W naszym kraju ateizm nikogo nie dziwi - z uprzejmością dyplomaty powiedział Berlioz. - Znakomita większość ludności naszego kraju dawno już świadomie przestała wierzyć w bajeczki o Bogu.
(...)
- Ale pozwólcie, że was, panowie, zapytam - po chwili niespokojnej zadumy przemówił zagraniczny gość - co w takim razie począć z dowodami na istnienie Boga, których, jak wiadomo, istnieje dokładnie pięć?
- Niestety! - ze współczuciem odpowiedział Berlioz. - Żaden z tych dowodów nie ma najmniejszej wartości i ludzkość dawno odłożyła je ad acta. Przyzna pan chyba, że w kategoriach rozumu nie można przeprowadzić żadnego dowodu na istnienie Boga.
- Brawo! - zawołał cudzoziemiec. - Brawo! Pan dokładnie powtórzył pogląd nieokiełznanego staruszka Immanuela w tej materii. Ale zabawne, że stary najpierw doszczętnie rozprawił się z wszystkimi pięcioma dowodami, a następnie, jak gdyby szydząc z samego siebie, przeprowadził własny, szósty, dowód.
- Dowód Kanta - z subtelnym uśmiechem sprzeciwił się wykształcony redaktor - jest również nieprzekonujący. (...) - Ale niepokoi mnie następujące zagadnienie: skoro nie ma Boga, to kto kieruje życiem człowieka i w ogóle wszystkim, co się dzieje na świecie?
- O tym wszystkim decyduje człowiek - Berlioz pośpieszył z gniewną odpowiedzią na to, trzeba przyznać, niezupełnie jasne pytanie.
- Przepraszam - łagodnie powiedział nieznajomy - po to, żeby czymś kierować, trzeba bądź co bądź mieć dokładny plan, obejmujący jakiś możliwie przyzwoity okres czasu. Pozwoli więc pan, że go zapytam, jak człowiek może czymkolwiek kierować, skoro pozbawiony jest nie tylko możliwości planowania na choćby śmiesznie krótki czas, no, powiedzmy, na tysiąc lat, ale nie może ponadto ręczyć za to, co się z nim samym stanie następnego dnia?(...)
A bywa i gorzej - człowiek dopiero co wybierał się do Kisłowodska - tu cudzoziemiec zmrużonymi oczyma popatrzył na Berlioza - zdawałoby się głupstwo, ale nawet tego nie może dokonać, bo nagle, nie wiedzieć czemu, poślizgnie się i wpadnie pod tramwaj! Czy naprawdę uważa pan, że ten człowiek sam tak sobą pokierował?
(...)
Ostrożny Berlioz, choć stał w bezpiecznym miejscu, postanowił zawrócić, przesunął rękę na turnikiecie i zrobił krok do tyłu. I wtedy jego ręka ześlizgnęła się i spadła, noga niepowstrzymanie, jak po lodzie, pojechała po kocich łbach schodzących ukośnie w dół ku szynom tramwajowym, drugą jego nogę poderwało i Berlioza wyrzuciło na torowisko.
Starając się złapać za cokolwiek upadł na wznak, tyłem głowy niezbyt mocno uderzył o bruk i zdążył jeszcze zobaczyć wysoko nad sobą pozłocisty księżyc, ale czy był on po prawej, czy po lewej - tego już nie wiedział. Michał Aleksandrowicz zdążył przekręcić się na bok, wściekłym ruchem, w tejże sekundzie podciągnął nogi pod brzuch, odwrócił się i zobaczył niepowstrzymanie pędzącą na niego zbielałą ze zgrozy twarz prowadzącej tramwaj kobiety i jej czerwoną opaskę. Nie krzyknął, ale cała ulica wokół niego za-skowyczała rozpaczliwymi kobiecymi głosami.
Kobieta-motorniczy szarpnęła elektryczny hamulec, wagon osiadł z nosem przy ziemi, potem błyskawicznie podskoczył, z brzękiem i łoskotem posypały się z okien szyby. I wtedy w mózgu Berlioza ktoś rozpaczliwie krzyknął: "A jednak!"
Raz jeszcze, ostatni raz, mignął księżyc, ale rozlatujący sią na kawałki, potem zapanowała ciemność.
Tramwaj najechał na Berlioza i na bruk pod sztachety Patriarszej alei wypadł okrągły ciemny przedmiot. Przedmiot ten stoczył się na dół i podskoczył na kocich łbach jezdni.
Była to odcięta głowa Berlioza.

0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa VIP
  • Postów 8442

Napisano 16 listopad 2008 - 18:13

Dziękuję Deoro za te cytaty! To także moja kochana lektura. A oto wersja filmowa z tymi fragmentami
http://pl.youtube.co...feature=related
Częściowo pominąłem sceny z pałacu Piłata.

Użytkownik t.oskar edytował ten post 16 listopad 2008 - 18:22

0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Miłujący prawde 

• Expert Rank
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 1336
  • Rejestracja pią, 28 gru 07
  • Numer GG: Ja 838514

Napisano 16 listopad 2008 - 18:22

CYTAT(Lukas_79 @ Dzisiaj, 9:54)
Czy istnieją jakieś racjonalne dowody na to , że Bóg jest ??

Prawda nie boi sie racjonalnego myślenia i analizowania Wszechświata.
Wszędzie masz dowody na istnienie Boga, gdzie nie spojrzysz, czego nie dotkniesz.
To człowiek wiele rzeczy wypacza i wykrzywia - kierowany duchem Szatana.
Bóg jest i działa.
Jego świadkowie ostrzegają, informują, zachęcają lecz nie według własnych słów a według Biblii,
która jest wspaniałym dowodem na istnienie Boga.
Chodzi o to by jak najwięcej ludzi uwierzyło, że możliwe jest:
"Poznanie prawdy, która ludzi wyzwala" - daje ludziom życie wieczne tu na ziemi.
Z kłamstwa nie ma żadnego pożytku.
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   jack66 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 9694

Napisano 16 listopad 2008 - 19:18

CYTAT(Miłujący prawde @ 52 minut temu)
Bóg jest i działa.

Miłujący a chciałbym poznać twoje zdanie a mianowicie skąd wział sie bóg ??? tylko nie pisz mi ze zawsze był !!!
ale jak nic nie było to gdzie on był ???

0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Tolduś 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 4241

Napisano 16 listopad 2008 - 21:06

CYTAT
skąd wział sie bóg

Tu ci nawet miłujący nie odpowie tongue.gif

dobra ja to widze tak

Wpierw trzeba sobie odpowiedzieć czy bóg w ogóle jest,czy istnieje. Załóżmy ze jest i nie ma jakieś określonej formy. Tak samo jak myśl ludzka wiesz ze myślisz ale czy to istnieje, nie istnieje wiec można stwierdzić ze coś jest a zarazem tego czegoś nie ma. tak samo jest z Bogiem jest wszędzie ale zarazem nie ma go nigdzie.
Wiec nie idzie stwierdzić kiedy i co Stworzyło Boga , jest to pojecie niepojętne to tak samo jak byś spytał co było jak nie było wszechświata nie było nic ale czym było to nic możne właśnie to nic było Bogiem z którego powstało życie.
Śpiewnik kibica
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Miłujący prawde 

• Expert Rank
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 1336
  • Rejestracja pią, 28 gru 07
  • Numer GG: Ja 838514

Napisano 17 listopad 2008 - 07:33

CYTAT(jack66 @ Wczoraj, 19:18)
Miłujący a chciałbym poznać twoje zdanie a mianowicie skąd wział sie bóg ??? tylko nie pisz mi ze zawsze był !!!
ale jak nic nie było to gdzie on był ???

Widzisz mądrośc z góry polega na tym, że wskazuje konieczność przyjęcia jako pewnik faktu, iż nie na wszystkie pytania człowiek znajdzie odpowiedź. Ma on niejako swoje strukturalne ograniczenia. Ktoś stworzony przez Boga nie może dążyć do tego by być Bogiem, czy jak Bóg.
Ludzka nauka nie toleruje pustki, wprowadza substytuty prawdy - bez wartości. Efekt = doprowadona ludzkość do całkowietej degeneracji, utraty człowieczeństwa, brak poszanowania dla prawdziwych wartości - całe życie ludzi - to jeden wielki substytut.
Nie da się jednak Boga - prawdziwego Boga bezkarnie odrzucić.
Jeśli masz jakieś pytania trudne do wyjaśnienia, to znając Boga, wiesz, że na wszystko jest czas.

CYTAT(Tolduś @ Wczoraj, 21:06)
CYTAT
skąd wział sie bóg

Tu ci nawet miłujący nie odpowie
dobra ja to widze tak

"Każdą rzecz pięknie uczynił w jej czasie. Nawet, czas niezmierzony włożył w ich serce, żeby człowiek nigdy nie zgłębił dzieła, które prawdziwy Bóg uczynił od początku do końca"(Kaznodziei 3:11).

CYTAT(Tolduś @ Wczoraj, 21:06)
Wpierw trzeba sobie odpowiedzieć czy bóg w ogóle jest,czy istnieje. Załóżmy ze jest i nie ma jakieś określonej formy. Tak samo jak myśl ludzka wiesz ze myślisz ale czy to istnieje, nie istnieje wiec można stwierdzić ze coś jest a zarazem tego czegoś nie ma. tak samo jest z Bogiem jest wszędzie ale zarazem nie ma go nigdzie.
Wiec nie idzie stwierdzić kiedy i co Stworzyło Boga , jest to pojecie niepojętne to tak samo jak byś spytał co było jak nie było wszechświata nie było nic ale czym było to nic możne właśnie to nic było Bogiem z którego powstało życie.

Może to początek poznawania prawdy?!
Pozdrawiam
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Morfeusz 

• Good Rank
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 542
  • Rejestracja pon, 22 paź 07

Napisano 17 listopad 2008 - 09:30

CYTAT(Miłujący prawde @ Dzisiaj, 7:33)
Ludzka nauka nie toleruje pustki, wprowadza substytuty prawdy - bez wartości.

Yhy czyli Ci którzy nie wierzą w Boga, a uczą np., że należy się szacunek dla drugiego człowieka, dla rodziców, praworządność, uczciwość, dialog zamiast agresji, uczą o pomocy innym jak wolontariat, jałmużna itp to są ludzie którzy wprowadzają substytuty 'prawdy' - są one bez wartości. 15_4_102.gif

Jaki "piękny" światopogląd świadków... bbbb.gif
<><
0

• (7 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »