Od czasu do czasu nachodzi mnie taka myśl, żeby się wyprowadzić na stałe z tego chorego kraju. Oczywiście jeśli ktoś uważa, że jest super i cudownie, to niech się postara mi to wyperswadować, jednak moje odczucie jest jakie jest i nie sądzę, żeby cokolwiek się zmieniło jeszcze przez kilka pokoleń.
Nie ma sensu rozwodzić się nad tym, co jest źle, więc może tylko napiszę jakie mam założenia. Otóż po pierwsze uważam, że każdy ma prawo mieszkać i pracować tam, gdzie mu się podoba. Takie pojęcia jak patriotyzm można sobie w obecnych czasach wsadzić w buty.
Chciałbym przede wszystkim mieszkać w państwie, które nie jest państwem wyznaniowym (jakim Polska niestety powoli się staje). Gdzie religia jest prywatną sprawą każdego człowieka a nie włazi z butami do szkoły, do polityki, do mediów i wszędzie gdzie się da. Gdzie politycy przede wszystkim służą ludziom a nie tylko zajmują się lustracjami, raportami, komisjami, przepychankami i wymyślaniem kuriozalnych ustaw.
Najbardziej chodzi mi o dziecko - już widać, że jest inteligentna bestyja po tatusiu
Jak na razie zastanawiałem się nad następującymi krajami: Czechy (dość zbliżona kultura ale jednak większa normalność, nie jest strasznie daleko, więc można raz w roku rodzinę i znajomych odwiedzać ;P), Anglia/Irlandia/Szkocja (chociaż ostatnio mam wątpliwości, bo szwagierka tam od roku prawie pracuje i twierdzi, że na stałe by nie chciała mieszkać, ale w sumie jest to w jakiś sposób sprawdzony teren), kraje nordyckie (tutaj opory ma połowica, bo strasznie nie lubi zimna), Australia/Nowa Zelandia (ta odległość w dobie internetu i szybkich samolotów nie jest aż takim problemem a te kraje mają bardzo dobrą ofertę dla imigrantów), mógłbym też mieszkać na Alasce bo tam zamiast ściągać podatki to płacą obywatelom za to tylko, że mieszkają
Z krajów na NIE: Niemcy (jakoś nie lubię ogólnie
A może wystarczy tylko zmienić środki antydepresyjne i już będzie fajnie dookoła????
---------------
Wrzuciłem to do offtopa, bo jakoś do działu turystycznego mi nie bardzo pasowało

Logowanie