Forum Lagata.pl: Berserk - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Berserk

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   lord_mcbet 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1700
  • Rejestracja Thu, 12 Oct 06

Napisano 11 February 2007 - 12:31

Berserk rysowana przez kentaro miura jest wybitna manga z kregu dark fansay czerpiaca swoja inspiracje z sredniowiecznej europy (sic!) trzeba przyznac ze jest to temat dla japonczyka tak samo egzotyczny jak dla nas sushi...
historia sworzona przez miura opowiada dzieje gatsa.. chopaka zrodzonego z lona zmarlek kobiety i szukajacym zemsty na apostaloch (pelno ich w tamtm swiecie)....

berserk jest dzielm ktora lamie stereotyp japonskiej fantasy-mangi.. nie jest tak cukierkowe jak naruto czy slayers.. jest to manga dla ludzi gotowych na wszystko. mam to na mysli zarowno brutalne sceny z tryskajaca dookola posoka sceny grupowych orgii jak i podejscie do religi (pseudo katoliciej) jako czegos zlego... zarazem nie jest to tylko bezmyslna rabanina.. fabula zawiera watki tak pokrecone ze z niecierpliwoscia oczekujesz kolejnego tomu... no wlasnie.. na uwage zaluguje fakt ze manga ta jest calyczas rysowana.. ja narazzie zatzrymalem sie na 30 tomie...

a oto kilka csreenow abyscie mogi sami ocenic kunszt kentaro miura

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   dein lakai 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 106
  • Rejestracja Thu, 18 Jan 07

Napisano 12 February 2007 - 16:12

Przyznam, że zacząłem od anime, a mangę mam tylko po francusku, więc ograniczam się do oglądania.
Ale to jedna z lepszych rzeczy, jaką narysowali dżapończycy.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   lord_mcbet 

• Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Miejscowi
  • Postów 1700
  • Rejestracja Thu, 12 Oct 06

Napisano 12 February 2007 - 16:19

dein lakai z anime w tym wypadku jest drobny problem poniewaz wiekszosc krwawych jak i 'nieporzyzwoitych' scen zostala usunieta.. a watki poboczne traktowane sa dosc pobierznie.. a sama seria (anime ) konczy sie gdzies kolo 40 rodzialu (mangi) 12 tom jak gutsa (o ile mnie pamiec nie myli) trafia do miejca podobnego do piekla...
zatem jeszcze raz goraco zachecam do przeczytania jednak magi.. w necie jest sporo miejsc gdzie opracowywuje sie ksalacje z funsubami...D.gif

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   dein lakai 

• Wtajemniczony
  • PipPipPipPip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 106
  • Rejestracja Thu, 18 Jan 07

Napisano 12 February 2007 - 19:43

Wieeeeeeem, ze historie na papierze są z reguły bogatsze. Ale trochę mi w ogóle przeszły jazdy na mangi i anime. Kiedyś pochłaniałem, interesowałem się tym, kolekcjonowałem, kupowałem, teraz zeszło na plan dalszy i już takich emocji nie wzbudza. Dalej umiem docenić coś zrobionego na dobrym poziomie, tylko, że zawsze znajdzie się coś, co ma pierwszeństwo przed komiksami i kreskówkami.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Sidney 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 2
  • Rejestracja Wed, 14 Mar 07

Napisano 14 March 2007 - 20:43

Co do mojego obcowania z tą wspaniałą serią... Oglądałem tylko anime, od dłuższego czasu poszukuję w internecie czegokolwiek na temat Tenku Denki Berserk...
Mam nadzieje, że uzyskam tu linki do jakichś stron z komiksami czy odcinkami (na YouTube całą serię skasowano)... Bardzo mi na tym zależy. :pomocy

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Thot93 

• Adept
  • Pip
  • Grupa Przyjezdni
  • Postów 32
  • Rejestracja Wed, 03 Oct 07

Napisano 03 October 2007 - 19:00

chociaż nie przepadam za mangą, to Berserk akurat przeczytałem
tylko chyba on nie został jeszcze skończony i urywa się jakoś tak dziwnie?

Opcje tematu:

Strona 1 z 1