Forum Lagata.pl: Amerykańska tarcza antyrakietowa na terenie Polski - referendum - Forum Lagata.pl

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

t.oskar  : (wczoraj, 20:29) Czekam z niecierpliwością :)
maneta  : (30 lipiec 2010 - 09:00 ) Oskar - jutro wznawiamy nasze forumowe gry, proszę ćwiczyć i wytężać umysł :D
t.oskar  : (29 lipiec 2010 - 09:02 ) A ze Świnoujścia pożegluj do Ystad. Tam pozdrów detektywa Wallandera :D
jack66  : (29 lipiec 2010 - 07:35 ) Ja się wybieram do Międzyzdroji ! i skoczę do Dziwnowa no i może do Świnoujścia !
Charlotte  : (29 lipiec 2010 - 03:40 ) Co roku jeździłam do Ostrowa, jednak w tym roku nie rezerwowałam pokoju i zamierzam wybrac się gdzieś nad polskie morze "w ciemno" :)) Myślałam o Kołobrzegu lub Krynicy Morskiej.
jack66  : (29 lipiec 2010 - 02:12 ) A gdzie jedziesz ???
Charlotte  : (29 lipiec 2010 - 12:39 ) ja też wyjeżdzam 16 sierpnia ;)
jack66  : (29 lipiec 2010 - 10:40 ) oskar jak tylko wrócę to napewno zamieszczę fotki :) Ale jadę dopiero 16 sierpnia !!
t.oskar  : (29 lipiec 2010 - 10:31 ) Gdy wrócisz, to swoje wspomnienia (a może i fotki) opublikuj w tym temacie: http://www.lagata.pl...831#entry188831
Charlotte  : (29 lipiec 2010 - 10:21 ) Okay...byliście już gdzies na wakacjach ? Jeśli tak to gdzie ? :) ja się dopiero wybieram w połowie sierpnia,mam nadzieję, że pogoda dopisze ;)
t.oskar  : (28 lipiec 2010 - 01:59 ) Możemy się nawet kłócić, ale kłótnia to także rodzaj rozmowy. :mruga
magia  : (27 lipiec 2010 - 08:16 ) brazylijski serial tu tworzycie? ;) no to poroamawiajmy :P
marshall  : (27 lipiec 2010 - 04:00 ) hmmm strzelić sobie włosy na czarno czy na niebiesko? :D
Tolduś  : (26 lipiec 2010 - 06:18 ) Siema !!!
t.oskar  : (26 lipiec 2010 - 05:21 ) Zaproponuj temat :D
Charlotte  : (26 lipiec 2010 - 04:24 ) To porozmawiajmy o czymś ciekawym :)
t.oskar  : (26 lipiec 2010 - 04:17 ) [quote]Forum w Agoni !! Już nie długo nastąpi śmierć !! Amen[/qoute] A może? http://www.youtube.c...h?v=TniEe4ay_0Y
marshall  : (24 lipiec 2010 - 10:56 ) ej... ja ogladałem :P
Prince  : (24 lipiec 2010 - 10:35 ) Ja nawet założylem dziś temat, ale jak narazie ma zero wyświetleń :D
Charlotte  : (24 lipiec 2010 - 01:49 ) Dziś akurat jest deszczowo więc trzeba znalezc sobie jakąs rozrywkę w domu ;) ja np. ogladam Paranormal Activity :P
Rozszerz pole shoutboxa

Facebook
  • (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Amerykańska tarcza antyrakietowa na terenie Polski - referendum

Ankieta: Czy sądzisz, że Polska powinna wyrazić zgodę na rozmieszczenie elementów ameryckiej tarczy antyrakietowej na własnym terytorium..? (17 użytkowników oddało głos)

Czy sądzisz, że Polska powinna wyrazić zgodę na rozmieszczenie elementów ameryckiej tarczy antyrakietowej na własnym terytorium..?

1. Tak (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

2. Nie (16 głosów [94.12%])

Procent z głosów: 94.12%

3. Nie wiem (1 głosów [5.88%])

Procent z głosów: 5.88%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 6074
  • Rejestracja śro, 13 cze 07

Napisano 28 luty 2008 - 00:49

Co prawda podobny temat, o tarczy antyrakietowej już na forum jest, ale że sprzed ponad roku (a pewnie spora część od tego czasu przejrzała na oczy D.gif), a do tego nie w konwencji sondy, pozwolę sobie założyć nowy wraz załączoną ankietą.

Jest wciąż ktoś za..? D.gif
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   magnus 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa VIP
  • Postów 2013
  • Rejestracja pon, 22 sty 07
  • Numer GG: 251575

Napisano 28 luty 2008 - 01:19

Oczywiście, że przeciw D.gif
Choćby tylko z takiego powodu, że mając tarczę jest o jeden powód więcej, żeby celować w nasz kraj rakietami. Czy w tej chwili są jakieś inne powody do celowania w nas, to nie wiem, ale po co dodatkowy?
Nie liczyłbym na to, że Amerykanie coś ciekawego w zamian dadzą bo to nie w ich stylu.

Tylko niestety smutna prawda jest taka, że to nie obywatele zdecydują o budowie lub rezygnacji - i to niezależnie od wyniku referendum.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 6074

Napisano 28 luty 2008 - 02:41

CYTAT(magnus)
Tylko niestety smutna prawda jest taka, że to nie obywatele zdecydują o budowie lub rezygnacji - i to niezależnie od wyniku referendum.

Nie bądź taki pewien, ma się tę siłę przebicia.. niech tylko całe forum odda głos i wynik trafi gdzie trzeba D.gif

Użytkownik Prince edytował ten post 28 luty 2008 - 02:45

0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   jack66 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 9694
  • Rejestracja śro, 26 lip 06
  • Interests:muzyka sport
  • Numer GG: 3217589

Napisano 28 luty 2008 - 06:41

ja jestem przeciw tarczy dlamnie amerykanie za duzo sie panosza na całym swiecie wszystkich by chcieli sobie podporzadkowac
a co oni sa pepkiem swiata czy jak ? głos oddaje na nie smile.gif
W ŻYŁACH SZLACHETNA KREW W SERCU POZNAŃSKI LECH

Mistrz Polski 2009/2010 !!!

Zobacz co aktualnie słucham :)
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Iratxo 

• Newbie
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 32
  • Rejestracja nie, 02 mar 08

Napisano 03 marzec 2008 - 15:32

Oczywiście, że nie. Gdyby Amerykanie NAJPIERW podali nam jakieś sensowne powody dla których mamy się zgodzić (jakieś wizy czy cuśwink.gif ) to możnaby się zastanowić. No przepraszam, czy my Caritas jesteśmy? Świat funkcjonuje na zasadzie coś za coś i tego się trzymajmy.
Pozdrawiam.

Użytkownik Iratxo edytował ten post 03 marzec 2008 - 15:33

"i anirem obrint pas! cap agressió sense resposta!"
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 6074

Napisano 25 sierpień 2008 - 22:29

Z najnowszych doniesień - amerykańce nawet nie przestawią do nas swoich zardzewiałych rakiet.. no nieźle laugh.gif

http://wiadomosci.onet.pl/1813253,11,item.html
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Franz 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Wyświetl galerię
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 4698
  • Rejestracja nie, 26 lis 06
  • Numer GG: 1287726

Napisano 25 sierpień 2008 - 23:58

Nie wiem jak rozumieć tego obszernego newsa...

Znaczy się, pod Warszawą Patriot-ów nie będzie, ale będą w Niemczech i mają bronić tej tarczy? Tzn. że amerykańce obiecali nam rakietki tylko po to, aby broniły ich tarczy? No to ładny efekt przyniosły te długie negocjacje. Niewątpliwy sukces naszego rządu, uwzględnie to gdy nastepnym razem stanę czy urnie D.gif .

A ja głupi już uwierzyłem, że dostaniemy rakietki abyśmy mogli bronić własnego kraju w potrzebie, a to tylko aby ich tarcza była bezpieczniejsza. Chyba zapomniałem, że to interesy z USA.
Ciekawe czy zdążą dostarczyć resztę tego fruwającego złomu F-16 zanim ta tarcza powstanie... i czy dolecą bez usterki, chociaż te z ostatniej serii.

Użytkownik Franz edytował ten post 26 sierpień 2008 - 00:00

0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Morfeusz 

• Good Rank
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 542
  • Rejestracja pon, 22 paź 07

Napisano 26 sierpień 2008 - 09:35

Sprawa tarczy to nie kwestia "sondy" tylko warunków na jakich by w ogóle mogła być. Bezpieczeństwo to nie sprawa demo(dupo)kracji. Początkowo myślałem, że PO coś dobrego w końcu zrobi i dostaniemy dobre warunki a teraz to co słysze to... pożal się boshe...

Większość rzeczy nie może podlegać demokracji ponieważ co rusz pojawiają się sytuacji, że do urn idzie połowa a z tej połowy większość głosuje wbrew logice a to kiedyś może nas zaprowadzić do tego, że sprzedamy się w niewole albo inne badziewie zostanie dokonane. "Jedzmy gówno - miliony much nie mogą się mylić..."
<><
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Namir 

• Good Rank
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 572
  • Rejestracja pią, 25 kwi 08
  • Interests:Wolnomyśl<br />RPG<br />Oneironautyka<br />Ruch rycerski<br />Szermierka historyczna
  • Numer GG: 4852710

Napisano 26 sierpień 2008 - 12:33

A to ciekawe D.gif Tarcza antyrakietowa broniona przez... rakiety xD
CYTAT
Ja wędruję tylko po ścieżkach
obdarzonych sercem, po ścieżkach,
które mogą mieć serce. Po nich wędruję,
bo przemierzyć je do końca to jedyne wyzwanie
warte podjęcia. Oto którędy wędruję i patrzę,
patrzę z zapartym tchem.
Don Juan

0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   magia 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 9270
  • Rejestracja nie, 24 wrz 06

Napisano 26 sierpień 2008 - 16:14

Kolejny paradoks smile.gif Niemcy będą bronić naszych granic winkah4.gif, tego jeszcze nie bylo i oby się zle nie skończylo.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Sonny 

• Med-Good Rank
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 261
  • Rejestracja czw, 10 lip 08

Napisano 26 sierpień 2008 - 18:06

zdecydowane nie,
nie udalo sie zupelnie nic w zamian wynegocjowac, w zaden sposob ten twor nie poprawia naszej obronnosci.
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa VIP
  • Postów 8442
  • Rejestracja śro, 07 maj 08
  • Interests:Polityka i sprawy życia codziennego.

Napisano 28 sierpień 2008 - 10:29

Znając tendencję naszych władz (a zwłaszcza prezydenta) do "dokopywania ruskim" zostanie zrobione wszystko, aby tarcza (właśnie dlatego, ze Rosja jest jej przeciwna) stanęła na polskiej ziemii. Widzi mi się, że gdyby Rosjanie byli przychylni temu projektowi, polski rząd uchylałby się (i to jak excl.gif ) od instalacji tego "ustrojstwa".
Wesołe jest życie staruszka :)
http://www.youtube.c...h?v=qu7Y-Ww6s0w
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 6074

Napisano 28 sierpień 2008 - 22:21

Cóż, niestety przyzwoitość nakazuje przyznać, że Rosja atakując nasz kraj postąpiłaby słusznie.. i wreszcie skończyłby się ten cyrk raz na zawsze..
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa VIP
  • Postów 8442

Napisano 29 sierpień 2008 - 13:16

CYTAT(Prince @ 28.08.2008, 23:21) <{POST_SNAPBACK}>
Cóż, niestety przyzwoitość nakazuje przyznać, że Rosja atakując nasz kraj postąpiłaby słusznie.. i wreszcie skończyłby się ten cyrk raz na zawsze..

Oj, atakowała, na przykład w latach 1772-95, potem w 1920. Z punktu widzenia swojej racji stanu miała oczywiście słuszność. Ale tak się składa, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. To niedobrze, że kaczorek drażni się z niedźwiedziem. Bo ochrona ze strony sojuszników z NATO może okazać się iluzoryczna, tak jak gwarancje w 1939 r. Wtedy też Rosja (radziecka) zgodnie z własną racją stanu ("ochrona" Białorusinów i Ukraińców) zajęła znaczna część polskiego terytorium. A "zachód" to "olał". Czemu więc mamy nadstawiać tyłka za "zachód" ? W 1939 roku tłumy w zachodnich stolicach krzyczały: "nie chcemy umierać za Gdańsk!". A więc my dziś odpowiedzmy: nie chcemy umierać za Nowy Jork. Bo tarcza na naszym terytorium spowodowałąby, ze Polacy "z honorem" umieraliby za nieswoje sprawy. Po co umierać za Nowy Jork, a także za Paryż, Londyn, Berlin? A może też za Tbilisi.....
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 6074

Napisano 29 sierpień 2008 - 14:27

CYTAT(t.oskar @ Dzisiaj, 14:16)
Oj, atakowała, na przykład w latach 1772-95, potem w 1920. Z punktu widzenia swojej racji stanu miała oczywiście słuszność. Ale tak się składa, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Zgoda, z małym zastrzeżeniem, że jednak zwykle jest możliwa obiektywna ocena racji w sporze.

Jeżeli polityka polska wygląda od wieków podobnie - a przypuszczam, że tak - to czas skończyć z hipokryzją i pluciem na rozbiory.. wiadomość dla uczniów - zaborcy byli czyści pajac.gif

Użytkownik Prince edytował ten post 29 sierpień 2008 - 14:30

0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa VIP
  • Postów 8442

Napisano 29 sierpień 2008 - 14:51

CYTAT(Prince @ 29.08.2008, 15:27) <{POST_SNAPBACK}>
Zgoda, z małym zastrzeżeniem, że jednak zwykle jest możliwa obiektywna ocena racji w sporze.

Jeżeli polityka polska wygląda od wieków podobnie - a przypuszczam, że tak - to czas skończyć z hipokryzją i pluciem na rozbiory.. wiadomość dla uczniów - zaborcy byli czyści pajac.gif

Uzasadnij to z łaski swojej! Wprawdzie uczniem nie jestem od czterdziestu paru lat, ale chętnie przeczytam uzasadnienie tak "obrazoburczej " tezy.
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 6074

Napisano 29 sierpień 2008 - 17:44

CYTAT(t.oskar @ 29.08.2008, 15:51) <{POST_SNAPBACK}>
Uzasadnij to z łaski swojej! Wprawdzie uczniem nie jestem od czterdziestu paru lat, ale chętnie przeczytam uzasadnienie tak "obrazoburczej " tezy.

Uzasadnienie tej podłej tezy jest w poprzednim poście, przed fragmentem, który podkreśliłeś cytując D.gif
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   t.oskar 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa VIP
  • Postów 8442

Napisano 29 sierpień 2008 - 18:50

CYTAT(Prince @ 29.08.2008, 15:27) <{POST_SNAPBACK}>

CYTAT(Prince @ 29.08.2008, 18:44) <{POST_SNAPBACK}>
Uzasadnienie tej podłej tezy jest w poprzednim poście, przed fragmentem, który podkreśliłeś cytując D.gif

O to chodzi? Przypuszczam,że tak i do tego się ustosunkuję. Czy sąsiedzi mają prawo wchodzić na cudze podwórko i anektować posesję? Nawet gdy sąsiad jest "niegrzeczny" to jeszcze nie powód do rabunku! Nawet gdy wygania dzieciaki innych sąsiadów biwakujące na jego "terenie prywatnym". Pisząc to mam na myśli zarówno "mniejszości narodowe" w I RP, jak i Albańczyków z Kosowa oraz Osetyńców i Abchazów mieszkających na tertorium gruzińskim. Jeśli Amerykanie "wyzwolili" Kosowo" to OK, a jeśli Rosjanie Osetyńców i Abchazów to źle? W sprawie rozbiorów Polski, to napisz proszę, jakie moralne prawo mieli Rosjanie, Prusacy i Austriacy do aneksji polskich ziem? Takie samo jak później Hitler i Stalin? A może i oni byli "czyści"?
P.S. Każdy naród, każde państwo mają własną rację stanu. Różnice pomiedzy tymi racjami bywają przyczynami konfliktów i wojen. Obiektywnej racji w sporach międzynarodowych nie było nigdy. Była tylko racja silniejszego. Dlatego nie warto zadzierać z Rosja. Podobno Pan Bóg jest zawsze po stronie silniejszych batalionów....

Użytkownik t.oskar edytował ten post 29 sierpień 2008 - 18:59

0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Sonny 

• Med-Good Rank
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 261
  • Rejestracja czw, 10 lip 08

Napisano 29 sierpień 2008 - 19:36

Prince naprawde ciezko mi pojac twoje argumenty
A co do racji stanu to prosze powiedzcie mi jaka MY jako POLACY mamy racje stanu w przypadku bronienia USA i narazania sie jednej z najwiekszych poteg militarnych swiata?
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Prince 

• GODLIKE
  • Ikona
  • Grupa GlobalMod
  • Postów 6074

Napisano 30 sierpień 2008 - 00:01

CYTAT(t.oskar @ 29.08.2008, 19:50) <{POST_SNAPBACK}>
O to chodzi? Przypuszczam,że tak i do tego się ustosunkuję. Czy sąsiedzi mają prawo wchodzić na cudze podwórko i anektować posesję? Nawet gdy sąsiad jest "niegrzeczny" to jeszcze nie powód do rabunku! Nawet gdy wygania dzieciaki innych sąsiadów biwakujące na jego "terenie prywatnym". Pisząc to mam na myśli zarówno "mniejszości narodowe" w I RP, jak i Albańczyków z Kosowa oraz Osetyńców i Abchazów mieszkających na tertorium gruzińskim. Jeśli Amerykanie "wyzwolili" Kosowo" to OK, a jeśli Rosjanie Osetyńców i Abchazów to źle? W sprawie rozbiorów Polski, to napisz proszę, jakie moralne prawo mieli Rosjanie, Prusacy i Austriacy do aneksji polskich ziem? Takie samo jak później Hitler i Stalin? A może i oni byli "czyści"?
P.S. Każdy naród, każde państwo mają własną rację stanu. Różnice pomiedzy tymi racjami bywają przyczynami konfliktów i wojen. Obiektywnej racji w sporach międzynarodowych nie było nigdy. Była tylko racja silniejszego. Dlatego nie warto zadzierać z Rosja. Podobno Pan Bóg jest zawsze po stronie silniejszych batalionów....

Nigdy nie można ocenić obiektywnie sporów..?
A rok 39..? Adolf Hitler próbuje podbić świat, Europa się broni.. tu też racja jest tylko sprawą względną..?

Otóż istnieje obiektywna racja, a posiada ją ten, kto nie jest agresorem. Przykład - obecnie atak Rosji na Polskę, skrajnie mało realny, byłby odpowiedzią na agresję Polski, a nie aktem rozbójnictwa sowietów..

Nie wiem jakie mieli prawo Prusacy i Austriacy zajmować nasz kraj, ale jeżeli jakieś było, to nie dowiemy się o nim. Tak samo jak za lat 200 cenzura by skryła fakt, że na atak w 2008 zapracowaliśmy sami.

A przykład zaborów to komentarz do obecnych poczynań władz, a przez to poddanie w wątpliwość oficjalnych wersji zdarzeń z dawnego okresu (zaborcy agresywni i źli, Polacy dobrzy, etc.).. chyba że ktoś wierzy w zacność przeszłych Tusków, albo w mesjanizm polski.. można też wierzyć w potwora z Loch Ness.. do wyboru! smile.gif
0

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3